Permulaan

"Aku kalau dah start menulis, mesti rasa nak berak. Tu yang aku tak faham tu."

Identiti

Foto Saya
Watak penulisan paling ramai orang benci

September 25, 2014

Dah bayar? Balik la

Angan-angan mana boleh berhenti chor.

Jadi, balik tu mesti terpikir pasal apa engko nak kahwin dengan minah tu. Ginilah gua story sikit. Lu baca lah buat habis masa lu. Gua tak paksa lu nak tahu. Butang pangkah ada kat penjuru kanan kalau lu boring.

Gua pun ingat-tak ingat sangat bila gua pertama kali terserempak dengan minah ni. Cuma gua yakin taim tu gua kat UiTM Lendu jual buku.

Lepas tu gua terserempak dia lagi kat Pesta Buku.

Lepas tu gua terserempak dia lagi kat borang beli buku. Acah-acah terserempak lah.

Jadi, gua dengan biasa-biasa usha lah dia punya twitter. Cantik. Dah tahu nama, bolehlah gua tegur barang sepam dua mana tahu sangkut. Nak-nak pulak taim tu memang gua single yang tak berapa nak single. Maksud di sini ialah gua jenis kawan je dengan semua orang takde nak serius sangat berkawan.

Tapi, dalam masa gua tegur minah ni kat twitter, gua rasa ada satu kick dalam hati gua yang kasitau; Weh mangkuk, bila hang nak kahwin? Minah ni macam sesuai dengan engko. Pi lah serius terus

Terus.

Terus gua memulakan taktik-taktik mengorat yang dah lama gua tak guna sejak 2008. Peh, yang sebelum-sebelum ni gua guan taktik biasa je. 4-4-2. 4 mesej, 4 call, 2 jumpa.

Taktik yang dah lama gua tak guna ini ialah taktik 3-3-4. 3 mesej, 3 call, 4 jumpa.

Lu dah tahu taktik ni? Bagus, printscreen dan simpan dalam otak.

Kalau guna 4-4-2 ni selalunya untuk hubungan jauh. 4-5-1 lagi la jarak jauh. Sebab gua tengok dia tak lah jauh sangat, maka gua terus buat serangan. 4 kali jumpa dalam tempoh sebulan. 3 kali call seminggu. 3 kali mesej sehari.

Ha lu nampak tak berkesannya taktik  ni? Peh, dah tahu kenapa lelaki suka bola? Tapi lu jangan risau, ada lelaki yang tak tahu taktik ni. Diorang mungkin kaki bangku.

Jadi, strategi ini berkesan. Maka bermulah bibit-bibit cinta. Macam biasa lah dalam bibit-bibit cinta mesti ada ketawa dan menangis. Ada suka dan duka. Lu kena hadap gak kalau lu dah target; Inilah dia. Inilah wanitanya. Inilah perempuannya. Inilah masa masa depan bersama.

Minah ni gua nak dan suka ke dia bukan dengan satu sebab. Ada banyak sebab. Kadang-kadang gua rasa lucu bila ada orang lain bagi satu sebab je. Puihhh mende.

Antara sebab-sebab itu ialah; Minah ni balas cinta gua balik. Itu je. Simple.

Macam mana lu nak main bola kalau lu tendang bola sorang-sorang? Macam mana lu nak main badminton kalau lu bagi servis tapi takde sapa sambut dan balas servis lu? Macam itu lah jugak dalam cinta.

Lu suka orang, lu nak jadi teristimewa ke dia, kalau dia tak balas. Apa pun tak jadi chor. Benda ini je lah yang buat gua happy sampai gua buat tumbukan padu ke udara. Dia balas cinta gua, dia balas suka gua, dia balas sedih gua, dia balas kasih rindu mak nenek apa-apa lagi lah ke gua balik.

Simple.

Pernah sekali dia tak balas. Tapi kalau gua servis tendang bola sampai 100 kali, takkanlah takde satu pun dia tak balas ye dak? Kakaka. Lu pernah ke rasa ada 100 bola dihala ke muka lu. Mesti tak boleh nak elak. Kena gak balas. Dah balas, balas la balik. Jaga elok-elok.

Jadi, itu pun taktik yang berkesan.

Gua sebenarnya tak tahu nak tulis apa dah sebab kalau banyak sangat taktik gua dedah gua takut jadi macam Menyu. Bangang tak sudah.

Jadi, gua simpan taktik-taktik power yang lain untuk simpanan sendiri. Kalau gua rajin, gua akan tulis dalam buku. Orait?

Chalo!

Lepas Kira, Bayar.

Gua ada satu angan-angan. Tapi macam bangang jugak angan-angan ni. Gua rasa-lah. Tapi sebab gua punya konfiden level tinggi maka gua kasitau lah angan-angan gua ni.

Followers terfaktab kat Twitter cecah 46 ribu, kalau sorang derma singgit ke gua. Ada 46 ribu ringgit. Esok jugak gua kahwin, esok tu jugak gua jemput semua followers. Kakakaka.

p/s : 8600397724 CIMB Terfaktab Media, in-case lu baik hati la.

Mengira Detik

Sekarang. Aku sedang mengira detik untuk saat yang aku sudah bersedia untuk berada dalam lingkungan itu. Satu lingkungan yang aku ingin capai sebelum ini tapi tak dapat-dapat.

Ah skema betul guna 'aku'. Kena guna 'gua'.

Gua anggap bila gua dah dapat hint sana-sini, maknanya gua yakin masa itu akan sampai juga. Jadi, gua kena prepare apa yang patut untuk waktu itu.

Mende? Gua bukan cakap pasal gua nak mati.

Gua nak kahwin lah giler.

p/s: Boleh dah gua padam gambo-gambo makwe lama dan makwe yang takde kaitan.

Ogos 24, 2014

Secara Rawak Aku Ingin Merepek Untuk Melengkapkan Kuota Komitmen Menulis Blog

Dilema aku sekarang ialah menaip dan berundur menaip.
Menaip dan berundur menaip. 
Ulang sampai 15 kali. Itulah yang selalu terjadi kepada aku apabila teringin hendak menceritakan sesuatu tetapi tidak dapat menceritakannya melalui taipan aksara kerana aku asyik tekan backspace.

Ini kerana aku lebih banyak membaca dan merasakan apa yang aku baca itu tidak perlu diberitahu. Aku lebih selesa simpan sendiri untuk aku memikirkan hal-hal lain yang lebih baik. Walhal aku ingin menceritakan tentang betapa bangangnya kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang huru-hara dek permainan Langkah Kajang ciptaan Anwar Ibrahim dan Rafizi.

Elok-elok Khalid Ibrahim jadi Menteri Besar, kau nak ganti dengan Wan Azizah. Apa ke setupidnya tindakan macam ini yang pasti mengundang kemarahan rakyat negeri Selangor. Se-tu-pid.

Kapal terbang hilang dan kapal terbang kena tembak. Semua menangis teresak-esak, hati rasa sebak tapi tidak-kah kita nampak ini semua permainan dunia yang penuh gempak? 

Suatu hari nanti, akan ada peristiwa syahdu melanda seluruh negara dan ketika itu, mungkin akan ada kesedaran bahawa sudah masa untuk kita semua bertindak untuk nampak dengan mata hati yang permainan ini boleh ditewaskan dengan cara yang lebih gempak.

Aku tunggu hari itu.


Dan sambil-sambil itu aku meneruskan hidup macam biasa itu menerbitkan lebih banyak buku. Oh ya, menjawab pertanyaan mengapa kami menerbitkan buku pelbagai jenis dan tidak stick kepada satu jenis. Aku ingin memberitahu bahawa komitmen kami ialah menerbitkan buku sebulan sekali. Tidak kira apa jenis dan apa genre. Kami telah susun supaya budaya pembacaan para pembaca kami lebih pelbagai dan tidak boring.

Boring di sini bermaksud; Kami tidak membiarkan sepanjang masa kamu membaca novel empat puluh ribu patah perkataan itu sepanjang bulan untuk setahun. Itu boring. Bukankah elok kalau begini;

Januari, kamu baca cerita pendek agama. 
Februari, kamu baca puisi kehidupan. 
Mac, kamu baca antologi Inggeris bukan fiksyen isu semasa.
April, kamu rehat beli buku baru.
Mei, kamu baca cerita pendek cinta.
Jun, kamu baca cerita pendek agama.
Julai, kamu rehat untuk raya. Dapat duit raya beli buku baru.
Ogos, kamu baca novel fiksyen urban.
Untuk ganti Julai kamu cuti membaca kerana raya, kamu juga baca buku cerita pendek fiksyen kehidupan pada Ogos.
September, kamu baca novel bahasa Inggeris fiksyen.
Oktober, kamu baca novel fiksyen thriller.
November, kamu baca cerita pendek fantasi.
Disember, kamu baca novel fiksyen drama.

Dan tahun hadapan kami akan susun pelbagai jenis dan genre buku untuk kamu sekali lagi. Tak boirng bukan? Selamat membaca.

Julai 02, 2014

Menunggu Karma


3 tahun yang lalu pada sekitar September 2011, aku membuka pintu yang membawa aku kepada satu level baru. Membuka pintu untuk merasa sakit. Aku tidak mahu cerita panjang apa yang aku nampak, cukup dengan lagu Nidji menjelaskannya betapa sakit hati sampai boleh keluar suara soprano.

Itu kenangan paling sakit aku dalam cinta. Sehingga kini tiada apa yang lebih sakit dari peristiwa-kenangan-momen tersebut.

Dan aku sedang menunggu karma. Entah kenapa, aku tidak tahu.

Tiada lain yang lebih sakit dari peristiwa itu. Aku anggap peristiwa yang sedih terjadi baru-baru ini adalah tidak seperit yang lepas. Maka, aku boleh lebih cepat mengawal emosi sendiri.

Cuma, kadang-kala langit tak selalu cerah dan apa yang kau cuba nak dan rancangkan tak semestinya dapat. Aku pula, tak mampu menyembunyi kesedihan sendiri. Masih belum cukup topeng untuk dimuatkan ke atas muka. Banyak pengajaran aku dapat sejak akhir-akhir ini dari kesilapan aku sendiri.

Dan aku sedang cuba membaiki diri, berubah ke arah lebih baik dan menjadi lelaki yang aku ingin jadi, mempertahankan wanita yang dicintai sepenuh hati.

--------------------------------------------------------------------------

Buat awak, yang semakin menjauh. Janganlah jauh sangat dari saya kalau ye pun awak benci-sakit hati-menyampah ke saya yang bengong kadangkala dalam memahami awak. Saya ni rindu dengan awak sebenarnya. Sebab tu saya tulis benda alah ni, padahal boleh je saya nak whatsapp awak cuma saya segan dan malu ke awak. Jadi, saya pun tulislah kat blog ni. Saya tahu, tak ramai dah orang baca blog saya. Kahkahkah. Saya dah tak popular pun.

Ginilah awak. Saya ada salah, awak ada salah. Dua-dua salah tu salah yang besar. Kita kawtim maaf antara satu sama lain boleh tak? Kita berdamai dan lupakan benci, marah sedih. Kita senyum, kita berubah jadi ohsem sama-sama dan kita berbaik semula. Kita buka buku baru yang betul-betul baru. Saya tulis dan awak peluk saya dari belakang macam biasa. (eh, maaf bulan puasa. Hehehe).

Saya rindu kat awak lah. Saya asyik tekan 'Ty' kat kotak search Twitter untuk nak tahu apa yang awak tweet. Pun sama saya buat kat Instagram dan Facebook. Stalker kan? Nak buat macam mana. Nama pun rindu, nama pun sayang kat awak. Itu je lah yang saya boleh buat. Sebab nak cakap macam tu ke awak kat whatsapp, kompemlah awak tak layan. Awak cakap nak masa. Jadi saya buat-buat cool lah sekarang ni. Padahal, perasaan rindu tu melonjak-lonjak dalam hati. Sabar je lah saya nasib baik bulan Ramadhan.

Awak, rindulahh 
Awak sihat tak?
Batuk awak dah elok belum?
Macam mana puasa?
Berbuka apa tadi?
Sahur apa?
Awak cantik lah hari ni.
Awak, hensem tak kemeja baru saya?
Awak, bisnes macam mana?
Ada job ni, awak nak tak?
Awak, jom buka puasa sama-sama nak?
Buka puasa kat tempat lilin-lilin tuuu?
Awak dah makan pil supplement subuh tadi?
Awak buat apa kat tempat kerja? Bos bebel lagi ke? 
Sabar lah eh.
Awak, tahu tak BB jem gilerr..
Awak, I love you so much.

Ni semua saya nak tanya dan whatsapp awak. Tapi saya tak boleh nak buat. Sebab apa, awak sendiri tahu. Jadi, saya tulis kat sini je lah. Kalau awak terbaca tulisan saya ni. Saya nak bagitahu.

I really miss you. I'm sorry untuk semua mistake yang saya pernah buat. I love you and please come back to me.

Then kita selfie macam biasa. 

Baliklah ke saya semula cepat. 
Bye.

Jun 25, 2014

Kejujuran Dalam Kehidupan

Air mata lelaki yang sebenar (manly tears) bukan datang dari air mata yang benar-benar turun dari mata. Manly tears turun dari ketiadaan air mata yang hendak digugurkan lagi kerana kekecewaan. Jujur aku memberitahu bahawa lelaki suka menyimpan rahsia untuk mengelak dari melukakan pasangannya. Tetapi, lelaki zaman kini yang bukan datang dari lelaki alpha adalah lelaki yang paling sensitif apabila mendapat tahu pasangannya tidak berlaku jujur dalam relationship.

Bukan sahaja pasangan, malah luas kepada sahabat, kawan dan keluarga.

Berlaku jujur adalah perkara yang paling mudah untuk dilakukan namun ramai orang terutama mereka-mereka yang 'apa entah tak kena dalam diri' sering melakukan ketidakjujuran, kecurangan dan melunaskan rasa tamak tanpa berfikir panjang. 

Apakah sukar menjadi jujur? 

Mudah jika mahu, sukar jika tak mahu. Itu saja. Mahu atau tak mahu.

Terdapat juga faktor lain seperti terdesak dan dipaksa untuk tidak berlaku jujur (keterpaksaan juga boleh diterima pakai). Namun, era 2014 ini yang mana zaman anak muda kita dididik oleh ibu bapa yang tidak memaksa anak-anaknya menentukan halatuju hidup mahupun jodoh, bermakna hal keterpaksaan tidak lagi menjadi perkara pokok untuk dibincangkan. Hanya terdesak menjadi faktor ketidakjujuran boleh berlaku kerana kesempitan wang, perhatian, cinta dan kuasa.

Bagaimana untuk kita mendidik diri sendiri berlaku jujur dalam apa jenis bidang dan perbuatan?

Jawapan yang diketengahkan oleh aku mudah saja. 

1. Berfikiran positif
Sentiasa melihat perkara yang baik boleh mendapat manfaat bersama-sama antara pelbagai pihak.

2. Tidak mengambil kesempatan
Termasuk terhadap kelemahan orang lain, dan kelebihan diri sendiri. Untuk hal kelebihan diri sendiri, apabila cara mengambil kesempatan dilakukan dengan tidak betul, maka ketidakjujuran boleh berlaku.

3. Melakukan perancangan yang telus dan tersusun.
Apabila suatu perancangan tidak tersusun, ia boleh menimbulkan keterdesakan dan membawa kepada ketidakjujuran. Susun perancangan diri dan organisasi serta masukkan kaedah-kaedah yang telus dan tidak membawa kepada sebarang unsur syak wasangka.

Itu saja mengenai kejujuran dalam kehidupan dalam pelajaran Menjadikan Malaysia Yang Lebih Romantik.

April 30, 2014

Bakal Mampos Kalau Tak Telus

Sejak akhir-akhir ini, selain kerja aku menghadap manuskrip dan menyusun ruang penerbitan, aku kerap terima termuramah dari pelajar-pelajar bidang penerbitan di Malaysia. Terutama mereka dari jrusan yang disebut meskom

Soalan yang selalu ditanya semestinya tentang macam mana penerbitan Terfaktab ini tertubuh. Which is;

"Aku lemah betul nak jawab soalan ini." kata aku dalam hati.

Aku fikir, jika ada masa, platform atau ruang yang boleh aku huraikan panjang lebar bagaimana penerbitan Terfaktab bermula, aku akan lakukan. Itu pun kalau ada orang yang mahu mendengar. Kalau tak, lantaklah.

Kebiasaanya aku akan menjawab soalan penubuhan ini dengan cerita ringkas. Apatah lagi dengan soalan mengapa aku pilih jalan mewujudkan penerbitan. Bagaimana beroperasi, bagaimana itu ini, menentang ke apa ke dan bla bla bla yang boring.

Senang cakap, panjang ceritanya.

Aku bukanlah seorang yang suka bercakap (dalam menjawab temuramah). Sebab partner aku pernah beritahu aku kalau aku menjawab soalan temuramah, aku akan jawab seperti menteri-menteri, seperti waibi-waibi, seperti eksko-eksko atau seperti pengarah-pengarah. Tak kool. Tukang penerbit alternatif perlu menjawab soalan dengan gaya kool.

Ok. Tutup cerita pasal hal itu. Kita cerita pasal bakal mampos kalau tak telus bila aku ada masa terluang atau ada ruang.