Permulaan

"Aku kalau dah start menulis, mesti rasa nak berak. Tu yang aku tak faham tu."

Identiti

Foto Saya
Watak penulisan paling ramai orang benci

April 01, 2014

Janji

Dewasa ini, lebih banyak perkara tidak masuk akal ditinggalkan. Yang tinggal hanya janji-janji seorang lelaki matang kepada gadis yang dicintai. Janji-janji masa depan.

Lelaki ini tidak mampu menjanjikan dunia. Tidak mampu janjikan emas permata. Mahupun janji yang memenuhi piawaian 'No money, no talk'.

Lelaki ini mahu si dia tahu pada masa hadapan bila hidup bersama;

Kita mungkin akan tinggal dalam rumah yang kecil.
Kita mungkin akan hadapi kesulitan akibat kekurangan wang menampung hidup.
Kita mungkin akan hadapi musim hujan dan atap rumah kita akan bocor.
Kita mungkin akan mengikat perut kerana sumber yang ada akan diberi ke susu anak.
Kita mungkin akan hadapi saat kehamilan yang memenatkan.
Kita mungkin akan hadapi pertengkaran lewat pulang rumah kerana bekerja.
Kita mungkin akan hadapi perasaan cemburu lalu bertengkar.
Kita mungkin hadapi banyak perkara lagi.

Lelaki ini hanya mahu berjanji untuk menjadi suami yang terbaik untuk gadis yang dicintai. Memadamkan semua kesusahan.

Lelaki ini punyai cita-cita untuk menjadi lelaki yang menyatupadukan anak-anak Malaysia melalui bidang penulisan.

Dia hanya mahu gadis itu sentiasa di sisi.

Mac 26, 2014

MH370

1. Bila aku dengar pesawat berakhir di selatan lautan Hindi. Aku rasa ini perkara yang fishy. Ok, sebenarnya dari awal lagi apabila aku ikuti hal MH370 ini, aku memang jumpa banyak perkara yang fishy. Fishy bukan spekulasi. Fishy itu kalau difahamkan dengan mudah adalah seperti kata Tok Moh KLIA;

"Pesawat itu kalau tak terhempas di laut, ia mungkin terbang di udara"

Itu fishy.

Ia sama seperti;

"Anak kau kalau tak lelaki, ia mungkin perempuan."

Ok, dah faham?

2. Banyak perkara yang fishy sebenarnya. Itu belum lagi spekulasi dan konspirasi mahupun teori. Kalau nak senarai semua, memang tak habis Sehinggalah hari ini, kapal disahkan berakhir di selatan lautan hindi. Sebuah lautan yang siapa-siapa belajar geofizik dan oceanography (aku pernah baca buku tentang subjek itu masa di universiti, aku tak ambil subjek oceanography), adalah lautan yang paling sunyi di dunia. Lautan yang tanpa halangan daratan dalam erti ilmu oceanography.

3. Itu sendiri kelihatan fishy. Lautan sunyi, nak sembunyikan kapal ke? Macam juga nak bunuh Altantuya, tu ha sampai ke Puncak Alam yang diketahui memang sunyi. Ataupun nak bunuh Sosilawati sampai ke ladang sawit mana dia bawa. 

4. Aku rasa fishy jika hal masalah teknikal sampai ke lautan hindi selatan jauh perginya. Ia seperti;

"Kereta kau rosak kat Petaling Jaya, sama ada kau bawak kereta itu betulkan kat Hulu Langat atau ke Batu Arang."

Itu fishy.

5. Sama juga macam laporan Fox News yang kata;

"Ah pilot MH370 itu muslim, pengganas banyak dari muslim." 

Itu fishy.

5. Last-last aku fikir, baik horny dari fishy. Ok, aku nak sambung menggoda makwe kejap.


p/s : Sebenarnya aku risau dengan masa depan negara selepas MH370 ini. Takut ada orang kata kita sembunyikan kapal. Jadi macam Afghanistan sembunyikan Osama kena jajah, Iraq sembunyikan WMD kena jajah juga. Ha, nampak permainan siapa kat sini?

p/s 2: Tunggu 28 haribulan untuk lihat banyak perkara yang lebih fishy terjadi.

Disember 28, 2013

Penerbitan Alternatif-Indie 2013 Malaysia

Tahun 2013 telah mengumpulkan banyak penerbitan alternatif-indie yang berjaya memecahkan monopoli buku terbitan arus perdana. Tetapi, ramai pembaca dan orang ramai keliru atau tidak tahu tentang mereka. Nota ringkas ini ditulis untuk rujukan kepada kita semua.

Senarai penerbitan alternatif-indie di Malaysia.

Terfaktab Media -> Yang terkenal dengan tetralogi Kitab Terfaktab.
Dubook Press -> Yang terkenal dengan buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia
Selut Books -> Yang terkenal dengan buku Seksi Ovari.
Merpati Jingga -> Yang terkenal dengan buku Bogel Menuju Tuhan.

Selut Books merupakan gabungan dari dua penerbitan iaitu Selut Press dan SFP Press. Kemudian Terfaktab Media, Dubook Press, Selut Books dan Merpati Jingga membentuk satu kolaborasi yang dinamakan; Konsortium Indieke

Lejen Press -> Yang terkenal dengan buku Awek Chuck Taylor.
Fixi -> Yang terkenal dengan buku Kelabu.

Fixi mempunyai dua cabang penerbitan lain iaitu Fixi Novo dan Fixi Retro. Lalu Lejen Press dan Fixi bergabung tenaga membentuk satu nama; Jelajah Lejen-Fixi.

Buku Balakong

Mungkin ada banyak lagi syarikat penerbitan yang tak dapat disenaraikan. Kalau ada lagi, sila tulis pada ruangan komen. Yang penting sebenarnya, penerbitan alternatif tidaklah tumbuh bagai cendawan seperti yang digembar-gemburkan. Kalau dikira cuma ada 20 lebih penerbitan yang masih aktif. Ada penerbitan yang telah lama wujud sejak 2005 lagi. Cuma pada 2011-2013, apabila Terfaktab Media, Lejen Press dan Fixi mula menerjah dunia penerbitan dengan lebih aktif, maka wujudlah beberapa penerbitan baru.

Aku rasa, dunia clothing indie lebih tumbuh bak cendawan dari dunia penerbitan alternatif-indie. Dengar khabar event clothing indie Tempatan Fest mempunyai penyertaan 98 syarikat-komuniti clothing. Gila. Hat tu baru depa kata tumbuh bak cendawan! 

Chalo

Disember 17, 2013

Kitab Terfaktab

Masih segar dalam ingatan sewaktu aku dan Zara melakukan brainstorm di Muar, berbincang mewujudkan sebuah buku untuk Skuad Terfaktab. Kemudian, hal ini dilanjutkan dengan perbincangan seluruh anggota Skuad Terfaktab. Kami bertukar idea antara satu sama lain. Kami berbincang pada pertengahan 2011, menyenaraikan bepuluh topik dan isu dalam hal relationship, membuat kajian sosial perhubungan manusia, laporan dan statistik untuk persediaan mewujudkan buku yang dinamakan Kitab Terfaktab.

Kami ingin jadikan Kitab Terfaktab sebagai buku yang bebas, tidak terikat, tidak skema dan mempunyai hal tersirat dan level yang tersendiri. Motifnya untuk memberi kepuasaan kepada para pembaca yang membaca. Memberi kelainan, memberi motivasi, pengajaran dan perkongsian pengalaman serta pemerhatian. Juga memberi satu impak dalam dunia penerbitan, penulisan dan industri buku.

Jika Harry Potter, Lord Of The Rings dan Twilight mempunyai siri-siri tersendiri. Mengapa tidak Kitab Terfaktab? Itu yang kami mahu lakukan. Kami terus memerah idea dan melakukan brainstorm selama 3 tahun ini untuk menghasilkan Kitab Terfaktab.

Kitab Terfaktab pertama. Definisi Cinta Infiniti.
Kitab Terfaktab kedua. Nakal Tapi Halal. 
Kitab Terfaktab ketiga. Sarkastik Cinta. 

Dan kini yang terbaru. Kitab Terfaktab keempat. Konotasi Rasa. 

Wujudnya Kitab Terfaktab ini mendapat pelbagai reaksi dari pembaca. Ada yang suka, teruja dan memuji. Ada yang mencerca, mengkritik dan menghasut dengan tohmahan buruk. Ada yang menyimpan cita-cita untuk menjadi 'keluarga Skuad Terfaktab'. Ada yang menyimpan dendam untuk menjatuhkan Skuad Terfaktab ini. Pelbagai reaksi dan aksi ini membuatkan hubungan antara penulis di Skuad Terfaktab semakin akrab. Walaupun ada yang keluar dan masuk dalam Skuad Terfaktab ini, kami masih terus menulis dan menulis tanpa noktah.

Dalam perhubungan manusia atau relationship atau cinta. Kami mendapati wujudnya empat fasa. Kami telah bahagikan kepada fasa perkenalan, fasa persefahaman, fasa pergolakan, dan fasa keputusan. Inilah teras Kitab Terfaktab selama ini dan menjadi entiti pembahagian setiap topik dalam Kitab Terfaktab. Apa yang menariknya, kami juga mahu konsep ini menjadi 2 dalam 1. Iaini;

Definisi Cinta Infiniti = Fasa Perkenalan.
Nakal Tapi Halal = Fasa Persefahaman.
Sarkastik Cinta = Fasa Pergolakan.
Konotasi Rasa = Fasa Keputusan.

Kami telah berjaya melakukannya dan sehingga kini kami telah menghasilkan 93 topik yang berbeza. 

Sekarang, wujud persoalan sama ada Konotasi Rasa ini merupakan siri yang terakhir atau tidak? Kalau kamu tanya pada aku, selama 3 tahun dalam Skuad Terfaktab ini sebenarnya kami juga bereformasi dan berevolusi dalam hal relationship. Bermakna, kami juga menemui hal-hal baru yang kami masih simpan dan tidak meletakannya dalam Kitab Terfaktab. 

Kami menemui fasa yang kelima. 

November 24, 2013

Ya. Betul.


Launching di DubookParty 30 November 2013. Jam 4-5 petang. Aku dan Apit akan persembahkan dua buah lagu. Datang lah, kita berparti.