Permulaan

"Aku kalau dah start menulis, mesti rasa nak berak. Tu yang aku tak faham tu."

Identiti

Foto Saya
Watak penulisan paling ramai orang benci

Julai 02, 2014

Menunggu Karma


3 tahun yang lalu pada sekitar September 2011, aku membuka pintu yang membawa aku kepada satu level baru. Membuka pintu untuk merasa sakit. Aku tidak mahu cerita panjang apa yang aku nampak, cukup dengan lagu Nidji menjelaskannya betapa sakit hati sampai boleh keluar suara soprano.

Itu kenangan paling sakit aku dalam cinta. Sehingga kini tiada apa yang lebih sakit dari peristiwa-kenangan-momen tersebut.

Dan aku sedang menunggu karma. Entah kenapa, aku tidak tahu.

Tiada lain yang lebih sakit dari peristiwa itu. Aku anggap peristiwa yang sedih terjadi baru-baru ini adalah tidak seperit yang lepas. Maka, aku boleh lebih cepat mengawal emosi sendiri.

Cuma, kadang-kala langit tak selalu cerah dan apa yang kau cuba nak dan rancangkan tak semestinya dapat. Aku pula, tak mampu menyembunyi kesedihan sendiri. Masih belum cukup topeng untuk dimuatkan ke atas muka. Banyak pengajaran aku dapat sejak akhir-akhir ini dari kesilapan aku sendiri.

Dan aku sedang cuba membaiki diri, berubah ke arah lebih baik dan menjadi lelaki yang aku ingin jadi, mempertahankan wanita yang dicintai sepenuh hati.

--------------------------------------------------------------------------

Buat awak, yang semakin menjauh. Janganlah jauh sangat dari saya kalau ye pun awak benci-sakit hati-menyampah ke saya yang bengong kadangkala dalam memahami awak. Saya ni rindu dengan awak sebenarnya. Sebab tu saya tulis benda alah ni, padahal boleh je saya nak whatsapp awak cuma saya segan dan malu ke awak. Jadi, saya pun tulislah kat blog ni. Saya tahu, tak ramai dah orang baca blog saya. Kahkahkah. Saya dah tak popular pun.

Ginilah awak. Saya ada salah, awak ada salah. Dua-dua salah tu salah yang besar. Kita kawtim maaf antara satu sama lain boleh tak? Kita berdamai dan lupakan benci, marah sedih. Kita senyum, kita berubah jadi ohsem sama-sama dan kita berbaik semula. Kita buka buku baru yang betul-betul baru. Saya tulis dan awak peluk saya dari belakang macam biasa. (eh, maaf bulan puasa. Hehehe).

Saya rindu kat awak lah. Saya asyik tekan 'Ty' kat kotak search Twitter untuk nak tahu apa yang awak tweet. Pun sama saya buat kat Instagram dan Facebook. Stalker kan? Nak buat macam mana. Nama pun rindu, nama pun sayang kat awak. Itu je lah yang saya boleh buat. Sebab nak cakap macam tu ke awak kat whatsapp, kompemlah awak tak layan. Awak cakap nak masa. Jadi saya buat-buat cool lah sekarang ni. Padahal, perasaan rindu tu melonjak-lonjak dalam hati. Sabar je lah saya nasib baik bulan Ramadhan.

Awak, rindulahh 
Awak sihat tak?
Batuk awak dah elok belum?
Macam mana puasa?
Berbuka apa tadi?
Sahur apa?
Awak cantik lah hari ni.
Awak, hensem tak kemeja baru saya?
Awak, bisnes macam mana?
Ada job ni, awak nak tak?
Awak, jom buka puasa sama-sama nak?
Buka puasa kat tempat lilin-lilin tuuu?
Awak dah makan pil supplement subuh tadi?
Awak buat apa kat tempat kerja? Bos bebel lagi ke? 
Sabar lah eh.
Awak, tahu tak BB jem gilerr..
Awak, I love you so much.

Ni semua saya nak tanya dan whatsapp awak. Tapi saya tak boleh nak buat. Sebab apa, awak sendiri tahu. Jadi, saya tulis kat sini je lah. Kalau awak terbaca tulisan saya ni. Saya nak bagitahu.

I really miss you. I'm sorry untuk semua mistake yang saya pernah buat. I love you and please come back to me.

Then kita selfie macam biasa. 

Baliklah ke saya semula cepat. 
Bye.

Jun 25, 2014

Kejujuran Dalam Kehidupan

Air mata lelaki yang sebenar (manly tears) bukan datang dari air mata yang benar-benar turun dari mata. Manly tears turun dari ketiadaan air mata yang hendak digugurkan lagi kerana kekecewaan. Jujur aku memberitahu bahawa lelaki suka menyimpan rahsia untuk mengelak dari melukakan pasangannya. Tetapi, lelaki zaman kini yang bukan datang dari lelaki alpha adalah lelaki yang paling sensitif apabila mendapat tahu pasangannya tidak berlaku jujur dalam relationship.

Bukan sahaja pasangan, malah luas kepada sahabat, kawan dan keluarga.

Berlaku jujur adalah perkara yang paling mudah untuk dilakukan namun ramai orang terutama mereka-mereka yang 'apa entah tak kena dalam diri' sering melakukan ketidakjujuran, kecurangan dan melunaskan rasa tamak tanpa berfikir panjang. 

Apakah sukar menjadi jujur? 

Mudah jika mahu, sukar jika tak mahu. Itu saja. Mahu atau tak mahu.

Terdapat juga faktor lain seperti terdesak dan dipaksa untuk tidak berlaku jujur (keterpaksaan juga boleh diterima pakai). Namun, era 2014 ini yang mana zaman anak muda kita dididik oleh ibu bapa yang tidak memaksa anak-anaknya menentukan halatuju hidup mahupun jodoh, bermakna hal keterpaksaan tidak lagi menjadi perkara pokok untuk dibincangkan. Hanya terdesak menjadi faktor ketidakjujuran boleh berlaku kerana kesempitan wang, perhatian, cinta dan kuasa.

Bagaimana untuk kita mendidik diri sendiri berlaku jujur dalam apa jenis bidang dan perbuatan?

Jawapan yang diketengahkan oleh aku mudah saja. 

1. Berfikiran positif
Sentiasa melihat perkara yang baik boleh mendapat manfaat bersama-sama antara pelbagai pihak.

2. Tidak mengambil kesempatan
Termasuk terhadap kelemahan orang lain, dan kelebihan diri sendiri. Untuk hal kelebihan diri sendiri, apabila cara mengambil kesempatan dilakukan dengan tidak betul, maka ketidakjujuran boleh berlaku.

3. Melakukan perancangan yang telus dan tersusun.
Apabila suatu perancangan tidak tersusun, ia boleh menimbulkan keterdesakan dan membawa kepada ketidakjujuran. Susun perancangan diri dan organisasi serta masukkan kaedah-kaedah yang telus dan tidak membawa kepada sebarang unsur syak wasangka.

Itu saja mengenai kejujuran dalam kehidupan dalam pelajaran Menjadikan Malaysia Yang Lebih Romantik.

April 30, 2014

Bakal Mampos Kalau Tak Telus

Sejak akhir-akhir ini, selain kerja aku menghadap manuskrip dan menyusun ruang penerbitan, aku kerap terima termuramah dari pelajar-pelajar bidang penerbitan di Malaysia. Terutama mereka dari jrusan yang disebut meskom

Soalan yang selalu ditanya semestinya tentang macam mana penerbitan Terfaktab ini tertubuh. Which is;

"Aku lemah betul nak jawab soalan ini." kata aku dalam hati.

Aku fikir, jika ada masa, platform atau ruang yang boleh aku huraikan panjang lebar bagaimana penerbitan Terfaktab bermula, aku akan lakukan. Itu pun kalau ada orang yang mahu mendengar. Kalau tak, lantaklah.

Kebiasaanya aku akan menjawab soalan penubuhan ini dengan cerita ringkas. Apatah lagi dengan soalan mengapa aku pilih jalan mewujudkan penerbitan. Bagaimana beroperasi, bagaimana itu ini, menentang ke apa ke dan bla bla bla yang boring.

Senang cakap, panjang ceritanya.

Aku bukanlah seorang yang suka bercakap (dalam menjawab temuramah). Sebab partner aku pernah beritahu aku kalau aku menjawab soalan temuramah, aku akan jawab seperti menteri-menteri, seperti waibi-waibi, seperti eksko-eksko atau seperti pengarah-pengarah. Tak kool. Tukang penerbit alternatif perlu menjawab soalan dengan gaya kool.

Ok. Tutup cerita pasal hal itu. Kita cerita pasal bakal mampos kalau tak telus bila aku ada masa terluang atau ada ruang.

April 01, 2014

Janji

Dewasa ini, lebih banyak perkara tidak masuk akal ditinggalkan. Yang tinggal hanya janji-janji seorang lelaki matang kepada gadis yang dicintai. Janji-janji masa depan.

Lelaki ini tidak mampu menjanjikan dunia. Tidak mampu janjikan emas permata. Mahupun janji yang memenuhi piawaian 'No money, no talk'.

Lelaki ini mahu si dia tahu pada masa hadapan bila hidup bersama;

Kita mungkin akan tinggal dalam rumah yang kecil.
Kita mungkin akan hadapi kesulitan akibat kekurangan wang menampung hidup.
Kita mungkin akan hadapi musim hujan dan atap rumah kita akan bocor.
Kita mungkin akan mengikat perut kerana sumber yang ada akan diberi ke susu anak.
Kita mungkin akan hadapi saat kehamilan yang memenatkan.
Kita mungkin akan hadapi pertengkaran lewat pulang rumah kerana bekerja.
Kita mungkin akan hadapi perasaan cemburu lalu bertengkar.
Kita mungkin hadapi banyak perkara lagi.

Lelaki ini hanya mahu berjanji untuk menjadi suami yang terbaik untuk gadis yang dicintai. Memadamkan semua kesusahan.

Lelaki ini punyai cita-cita untuk menjadi lelaki yang menyatupadukan anak-anak Malaysia melalui bidang penulisan.

Dia hanya mahu gadis itu sentiasa di sisi.

Mac 26, 2014

MH370

1. Bila aku dengar pesawat berakhir di selatan lautan Hindi. Aku rasa ini perkara yang fishy. Ok, sebenarnya dari awal lagi apabila aku ikuti hal MH370 ini, aku memang jumpa banyak perkara yang fishy. Fishy bukan spekulasi. Fishy itu kalau difahamkan dengan mudah adalah seperti kata Tok Moh KLIA;

"Pesawat itu kalau tak terhempas di laut, ia mungkin terbang di udara"

Itu fishy.

Ia sama seperti;

"Anak kau kalau tak lelaki, ia mungkin perempuan."

Ok, dah faham?

2. Banyak perkara yang fishy sebenarnya. Itu belum lagi spekulasi dan konspirasi mahupun teori. Kalau nak senarai semua, memang tak habis Sehinggalah hari ini, kapal disahkan berakhir di selatan lautan hindi. Sebuah lautan yang siapa-siapa belajar geofizik dan oceanography (aku pernah baca buku tentang subjek itu masa di universiti, aku tak ambil subjek oceanography), adalah lautan yang paling sunyi di dunia. Lautan yang tanpa halangan daratan dalam erti ilmu oceanography.

3. Itu sendiri kelihatan fishy. Lautan sunyi, nak sembunyikan kapal ke? Macam juga nak bunuh Altantuya, tu ha sampai ke Puncak Alam yang diketahui memang sunyi. Ataupun nak bunuh Sosilawati sampai ke ladang sawit mana dia bawa. 

4. Aku rasa fishy jika hal masalah teknikal sampai ke lautan hindi selatan jauh perginya. Ia seperti;

"Kereta kau rosak kat Petaling Jaya, sama ada kau bawak kereta itu betulkan kat Hulu Langat atau ke Batu Arang."

Itu fishy.

5. Sama juga macam laporan Fox News yang kata;

"Ah pilot MH370 itu muslim, pengganas banyak dari muslim." 

Itu fishy.

5. Last-last aku fikir, baik horny dari fishy. Ok, aku nak sambung menggoda makwe kejap.


p/s : Sebenarnya aku risau dengan masa depan negara selepas MH370 ini. Takut ada orang kata kita sembunyikan kapal. Jadi macam Afghanistan sembunyikan Osama kena jajah, Iraq sembunyikan WMD kena jajah juga. Ha, nampak permainan siapa kat sini?

p/s 2: Tunggu 28 haribulan untuk lihat banyak perkara yang lebih fishy terjadi.

Disember 28, 2013

Penerbitan Alternatif-Indie 2013 Malaysia

Tahun 2013 telah mengumpulkan banyak penerbitan alternatif-indie yang berjaya memecahkan monopoli buku terbitan arus perdana. Tetapi, ramai pembaca dan orang ramai keliru atau tidak tahu tentang mereka. Nota ringkas ini ditulis untuk rujukan kepada kita semua.

Senarai penerbitan alternatif-indie di Malaysia.

Terfaktab Media -> Yang terkenal dengan tetralogi Kitab Terfaktab.
Dubook Press -> Yang terkenal dengan buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia
Selut Books -> Yang terkenal dengan buku Seksi Ovari.
Merpati Jingga -> Yang terkenal dengan buku Bogel Menuju Tuhan.

Selut Books merupakan gabungan dari dua penerbitan iaitu Selut Press dan SFP Press. Kemudian Terfaktab Media, Dubook Press, Selut Books dan Merpati Jingga membentuk satu kolaborasi yang dinamakan; Konsortium Indieke

Lejen Press -> Yang terkenal dengan buku Awek Chuck Taylor.
Fixi -> Yang terkenal dengan buku Kelabu.

Fixi mempunyai dua cabang penerbitan lain iaitu Fixi Novo dan Fixi Retro. Lalu Lejen Press dan Fixi bergabung tenaga membentuk satu nama; Jelajah Lejen-Fixi.

Buku Balakong

Mungkin ada banyak lagi syarikat penerbitan yang tak dapat disenaraikan. Kalau ada lagi, sila tulis pada ruangan komen. Yang penting sebenarnya, penerbitan alternatif tidaklah tumbuh bagai cendawan seperti yang digembar-gemburkan. Kalau dikira cuma ada 20 lebih penerbitan yang masih aktif. Ada penerbitan yang telah lama wujud sejak 2005 lagi. Cuma pada 2011-2013, apabila Terfaktab Media, Lejen Press dan Fixi mula menerjah dunia penerbitan dengan lebih aktif, maka wujudlah beberapa penerbitan baru.

Aku rasa, dunia clothing indie lebih tumbuh bak cendawan dari dunia penerbitan alternatif-indie. Dengar khabar event clothing indie Tempatan Fest mempunyai penyertaan 98 syarikat-komuniti clothing. Gila. Hat tu baru depa kata tumbuh bak cendawan! 

Chalo

Disember 17, 2013

Kitab Terfaktab

Masih segar dalam ingatan sewaktu aku dan Zara melakukan brainstorm di Muar, berbincang mewujudkan sebuah buku untuk Skuad Terfaktab. Kemudian, hal ini dilanjutkan dengan perbincangan seluruh anggota Skuad Terfaktab. Kami bertukar idea antara satu sama lain. Kami berbincang pada pertengahan 2011, menyenaraikan bepuluh topik dan isu dalam hal relationship, membuat kajian sosial perhubungan manusia, laporan dan statistik untuk persediaan mewujudkan buku yang dinamakan Kitab Terfaktab.

Kami ingin jadikan Kitab Terfaktab sebagai buku yang bebas, tidak terikat, tidak skema dan mempunyai hal tersirat dan level yang tersendiri. Motifnya untuk memberi kepuasaan kepada para pembaca yang membaca. Memberi kelainan, memberi motivasi, pengajaran dan perkongsian pengalaman serta pemerhatian. Juga memberi satu impak dalam dunia penerbitan, penulisan dan industri buku.

Jika Harry Potter, Lord Of The Rings dan Twilight mempunyai siri-siri tersendiri. Mengapa tidak Kitab Terfaktab? Itu yang kami mahu lakukan. Kami terus memerah idea dan melakukan brainstorm selama 3 tahun ini untuk menghasilkan Kitab Terfaktab.

Kitab Terfaktab pertama. Definisi Cinta Infiniti.
Kitab Terfaktab kedua. Nakal Tapi Halal. 
Kitab Terfaktab ketiga. Sarkastik Cinta. 

Dan kini yang terbaru. Kitab Terfaktab keempat. Konotasi Rasa. 

Wujudnya Kitab Terfaktab ini mendapat pelbagai reaksi dari pembaca. Ada yang suka, teruja dan memuji. Ada yang mencerca, mengkritik dan menghasut dengan tohmahan buruk. Ada yang menyimpan cita-cita untuk menjadi 'keluarga Skuad Terfaktab'. Ada yang menyimpan dendam untuk menjatuhkan Skuad Terfaktab ini. Pelbagai reaksi dan aksi ini membuatkan hubungan antara penulis di Skuad Terfaktab semakin akrab. Walaupun ada yang keluar dan masuk dalam Skuad Terfaktab ini, kami masih terus menulis dan menulis tanpa noktah.

Dalam perhubungan manusia atau relationship atau cinta. Kami mendapati wujudnya empat fasa. Kami telah bahagikan kepada fasa perkenalan, fasa persefahaman, fasa pergolakan, dan fasa keputusan. Inilah teras Kitab Terfaktab selama ini dan menjadi entiti pembahagian setiap topik dalam Kitab Terfaktab. Apa yang menariknya, kami juga mahu konsep ini menjadi 2 dalam 1. Iaini;

Definisi Cinta Infiniti = Fasa Perkenalan.
Nakal Tapi Halal = Fasa Persefahaman.
Sarkastik Cinta = Fasa Pergolakan.
Konotasi Rasa = Fasa Keputusan.

Kami telah berjaya melakukannya dan sehingga kini kami telah menghasilkan 93 topik yang berbeza. 

Sekarang, wujud persoalan sama ada Konotasi Rasa ini merupakan siri yang terakhir atau tidak? Kalau kamu tanya pada aku, selama 3 tahun dalam Skuad Terfaktab ini sebenarnya kami juga bereformasi dan berevolusi dalam hal relationship. Bermakna, kami juga menemui hal-hal baru yang kami masih simpan dan tidak meletakannya dalam Kitab Terfaktab. 

Kami menemui fasa yang kelima.