Permulaan

Hidupkan enjin dan terus mara ke hadapan.

Mac 02, 2015

Siapa Sangka?

Boleh dikatakan aku sudah kurang masa utuk menulis pada blog (terang & nyata). Namun, aku cuba selagi dunia penulisan dan membikin buku adalah teras kerja aku. 

Hei, siapa sangka bukan dari tulis blog bertukar kepada kerjaya penerbitan?

Siapa sangka 2008 lepas? Takde siapa yang sangka.

Beginilah. Pekerjaan aku sekarang ialah Managing Director dan merangkap Ketua Editor. Segala manuskrip akan melalui aku dahulu untuk penilaian. Kadang-kadang tu tak semestinya aku tunggu manuskrip datang, mostly aku cari sendiri. Sebab, aku minat.

Pekerjaan aku sekarang adalah atas rasa minat. Passion bak orang putih kabor. Walaupun sebenarnya aku dah lali dengan soalan;

Dulu grad fizik kenapa tukar kepada penerbitan?
Alexia dah takde kenapa nak guna nama Alexia? Fakof.

Dan macam-macam soalan lagi. 

Aku sudah kurang bercakap dengan hal semasa sekarang. Ini kerana isu semasa yang kita dengar kebanyakannya adalah ulangan-ulangan-ulangan-ulangan sejak dari aku buka blog ini dan kau baca blog aku. Terutama politik. 

Malas betul aku nak ulas pasal parti kat Malaysia (misalnya). Memang sudah tidak boleh diubah, UMNO dengan Melayu yang paranoid, PKR dengan tak habis gila glemer, PAS yang pengecut dan DAP yang suka jadi batu api ambil kesempatan.

Semuanya diulang.

Cuma ada satu isu yang paling aku geram. GST.

RM21.20. Itu harga buku baru selepas GST. Aku kesian dengan korang pembaca. Tapi, nak buat macam mana kerana kertas dan dakwat diimport untuk menghasilkan buku.

Sehingga kini aku masih tunggu pengesahan dari pihak pencetak. Kalau diorang cut cukai lama, maka kita mungkin boleh kekalkan harga RM20 lazat dan berkat.

Itu saja aku nak membebel. Chalo!

Hightime Rebellion & Enterprise

Aku mengesyorkan 2 lagu ini sebagai halwa telinga korang.


Lagu berjudul Sail oleh Hightime Rebellion dari Jakarta ini menyajikan pop, funk dan psychedelic yang boleh buat kau menggoyangkan badan.

Dan lagu berjudul Dreams oleh Enterprise dari Subang Jaya ini tiada definisi yang sesuai untuk mereka sebab; Just dance mother-faker! Enjoy!

Januari 07, 2015

Pesanan Abang 'Long' Fadil

Aku mula mengenali Abang Long Fadil (ringkas; Fadil) sewaktu menuntut di universiti. Dari jauh kita dah boleh detect Fadil sebab badan dia macam Big Show dengan kegemaran Fadil menunggang motor besar. Ulang alik Tanjung-Danok adalah perkara 'tiada hal' dalam hidup Fadil.

Sewaktu aku bertekad membuka Terfaktab Media.

Fadil menasihati aku.

Oh kenapa Fadil ini aku highlight-kan cerita dia dalam blog? Sebab dia usahawan contoh yang aku boleh masuk dan hadam segala pendapat dia.

Terutama dalam hal penerbitan. Sebab dia taukeh dalam kerja menerbitkan buku, printing banner, beg dan macam-macam lagi lah. Senang cakap, siapa yang tak kenal Abang Long Fadil kat Penang? Hang kalau buat bisnes kat Penang, tapi tak kenal Abang Long Fadil, hang gila.

Even bekas Ketua Menteri Melaka pun kenal dia. Tu dia sampai Melaka. Apatah lagi semua pensyarah dan penjawat awam kelas 41 dan ke atas? 

Abang Long Fadil adalah nama besar dalam industri cetak mencetak di utara.

Jadi nasihat Fadil pada aku ialah, yang aku boleh kongsikan buat korang yang ingin menceburi bidang cetak mencetak;

1. Jangan menipu bilangan cetakan.
2. Jangan tertipu dengan penerbit yang menipu bilangan cetakan.
3. Berlaku adil dalam pembahagian royalti.
4. Beri royalti yang bagus untuk penulis.
5. Rezeki Tuhan datang banyak kepada yang memberi, lebih banyak kita memberi, lebih banyak rezeki yang berkat kita dapat.


Ingat 5 pesanan ini, insyaAllah berjaya.




p/s: Aku rasa Abang Long Fadil dah tak pergi Danok sejak dah kahwin. Kahkahkah.

SIHIR

"Sampai bila kita nak macam ni bang? 10 tahun kita melawan sihir?" keluh Yuhanis pada suaminya, Herman.

"Ini semua punca dari abang, kalau abang tak layan peremp..." kata-kata Yuhanis terhenti kerana Herman memandang Yuhanis dengan wajah garang.

"Awak.. haishh boleh tak.. haishhh" balas Herman menahan marah. Dia sebenarnya mahu memaki isterinya tetapi memandangkan dirinya masih ada rasa hormat, dia hanya boleh menahan dengan perkataan 'haishh'.

"Hal yang lepas, lepaslah. Yang sekarang ni kita kena sama-sama kuat hadapinya." sambung Herman semula.

Jika bukan kerana Herman melayan perangai gedik Juhana waktu 10 tahun dahulu. Mungkin semuanya boleh berubah. Ketika itu, Yuhanis dan Herman baru mendapat cahaya mata yang pertama. Dia (Yuhanis) masih ingat sewaktu Herman memperkenalkan Juhana sebagai rakan sepejabat Herman. Setelah lama berkawan, perangai Herman berubah menjadi pemarah terhadap Yuhanis. Tiada lagi Herman yang romantis dan caring. Asyik nak marah dan ada saja yang tak kena.

Setelah 3 tahun dari waktu perkenalan, barulah diketahui rupa-rupanya Juhana telah me-nasi-kangkang-kan Herman supaya tunduk dan patuh macam orang bodoh atas segala permintaan Juhana.

Apabila diketahui hal ini, Yuhanis bertekad membawa Herman kembali ke pangkal jalan. Yuhanis bawa Herman berubat dan menjaga Herman sebaik-baiknya. Herman bertukar kerja ke Shah Alam apabila mulai sedar dirinya telah disihir oleh Juhana, manakala Juhana pula masih kekal di Bangi.

Menurut Tok Leha yang setia mengubati Herman dan Yuhanis selama 7 tahun sehingga sekarang, sihir yang dibuat oleh Juhana amat kuat. Dikatakan Juhana menuntut ilmu hitam dengan iblis dan Juhana boleh bertukar bentuk. Malah, boleh menghantar santau serta binatang dan serangga untuk mengintip gerak geri Herman dan isterinya,

"Ini dendam kesumat Man." pesan Tok Leha pada Herman dan isterinya.

"Selagi dia tak dapat apa yang dia nak, selagi dia tak dapat lupa kejadian kau memalukan dia depan orang ramai pasal sihir dia, selagi itu dia takkan berhenti. Kau kena cekal Man." tambah Tok Leha lagi.

Pesanan-pesanan Tok Leha itu Herman sentiasa ingat dan segala amalan perubatan tradisional Islam diamalkan dengan tertib oleh Herman. Siapa yang tak cuak kalau berhadapan dengan perempuan sihir yang boleh jadi-jadian? Dulu Herman dan Yuhanis pernah terjumpa monyet jadian berwarna putih di belakang rumah, merenung mereka dengan mata yang merah dan tajam.

Monyet jadian belakang rumah, mentadak-mentadu dalam selimut, pelesit atas gambar, cacing merah panjang atas sinki, lalat dalam kapal terbang yang terbang 35 ribu kaki, musang hijau atas para, kokang bersiul atas atap, dan banyak lagi. Ilmu jadian apa agaknya Juhana pakai?

Semalam adalah perkara pelik yang di alami Herman sewaktu mula bertugas seperti biasa. Dia rasa bagai ada yang tak kena. Mula-mula dia macam biasa menyusun buku. Kemudian dia mendapat satu pesanan SMS yang tertulis;

"Aku akan terus cari kau sampai lubang cacing!"

Herman diam dan tak mengendahkannya. Tetapi apabila dia menoleh ke kiri, dia terkedu sebentar. Terpaku. Benda itu merenung tajam pada Herman dan mendengus kuat.

"Ah sudah, apa hal ada babi hutan dalam perpustakaan?"






Tamat

Disember 31, 2014

Sudahkah Anda Mandi Air Banjir Hari Ini?

Elok-elok ekonomi tahun 2012 itu 80.4% dari sektor perkhidmatan (sumber Harakah Januari 2013), tahun 2014 naik MB baru, entah apa gila tebang pokok sana sini buat sektor pembalakan kat kawasan tadahan hujan utama.

Mampos.

Dulu tebang balak juga, tapi takdelah gila sangat. Dulu 2-3 tahun lepas kalau Gua Musang tu banjir, air jernih. 

Sekarang air keladak kuning, air berlumpur.

Ini semua kerja bangang dari tangan pemimpin yang bangang dalam kategori pakai kopiah dan serban. Sedarlah hakikat bahawa kepandaian ilmu seseorang tidak boleh dinilai dengan kopiah, serban, songkok mahupun jubah hatta baju Melayu. Ah, termasuklah pakai blazer kot dan jersi bola.

Kepandaian ilmu juga tidak boleh dinilai dari ilmu Islamik sahaja. 

Seorang sarjana yang diakui memang pandai-cerdik-alim telah berkata;

"Apa guna belajar pengajian Islam tinggi-tinggi tapi ilmu matematik, sains dan finance bangang abadi?"

Punyalah hafaz Al-Quran terer-terer tapi 23+42 pun cari kalkulator nak kira.
Punyalah solat tak henti-henti tapi tak reti beza oksigen dan karbon dioksida.
Punyalah pum pang pum pang pasal hudud dan hukum hakam tapi bila menulis karangan tak reti letak perenggan. 

Aku dah cakap lama dah. 

i. Ilmu dunia dan akhirat kena seimbang.
ii. Politik dan agama jangan campur aduk lah bangang.
iii. Kesian-kesian  jugak, tapi menyampah tak boleh hilang.

p/s: Nak mandi air banjir apa kalau warna kuning macam ni?

Disember 06, 2014

Menuju 2015

Mengumpul duit untuk perkahwinan bukan kerja mudah. Telah lama aku lakukan dulu ketika dalam pengajian, tapi dek tiada jodoh. Aku habiskan duit buat pergi enjoy berkembara ke Asia Tenggara dan beli kereta.

Kali ini kumpul semula dan sudah nampak seriusnya bila baru mengikat tali pertunangan. Darah manis orang kabor bila bertunang. Hek eleh sangat.

Ok, menuju 2015 dengan kerisauan pasal GST, pasal harga tak menentu, kita sewajarnya tenang dan berusaha untuk menstabilkan keadaan.

1. Rilis novel
2. Tingkatkan ke Sendirian Berhad
3. Perkahwinan dengan gadis yang dicintai.

Ok, thank you for keep supporting us! 

Kita kerja untuk masyarakat!


Bikin Filem

Ketika aku pada tahun satu pengajian, aku bikin komuniti.
Kemudian, aku bikin tshirt.
Ketika aku pada tahun kedua pengajian, aku bikin lagu.
Kemudia, aku bikin album.
Ketika aku pada tahun tiga pengajian, aku bikin penulisan.
Kemudian, aku bikin buku.
Sekarang, ketika aku pada tahun dua pekerjaan, aku bikin entiti.
Dan aku baru lepas bikin filem.

Filem terbitan Terfaktab Media dan RAT Production yang berjudul Ragut. Merupakan adaptasi dari cerpen Ragut oleh Isaac Ismael dalam buku himpunan cerpen best-seller di Kinokuniya iaitu Korban Cinta Remaja.

Mengisahkan peragut yang kemudian bertukar menjadi pembunuh. Menampilkan Auf Razak (pelakon Jalan Pintas) sebagai pelakon utama. 

Baru saja siap, sudah mendapat pencalonan untuk festival filem Labuan, festival filem antarabangsa Johor Bahru dan filem festival antarabangsa Mumbai, India. Not bad jugak lah.

Bikin sana-sini, bikin semata minat. Aku tak tahu apa lagi aku nak bikin selepas ini.
Muzik, baju, buku dan filem telah aku ceburi.

Mungkin aku patut bikin empayar. Maju terus!