April 13, 2010

Education For Women On 3am

Tak adil lah kalau aku tulis about boys je kan? Girls pun perlu di cungkil keluar secret-secret nya untuk di jadikan resipi mengeratkan hubungan.

Well, sebelum aku nak melangkah jauh. Aku just nak katakan aku kurang setuju dengan Feminisme. Yeah, disagree. Bagi aku, feminisme tak ubah seperti woman gathering untuk tunjuk 'how strong they are'. Dah macam skinhead gamaknya, kumpul ramai-ramai bolehlah berani buat kepala. Cuba ketua feminisme tu dicampak sorang-sorang ke Kutub Selatan, boleh hidup?. Tak boleh bai, hidup ni jangan nak fikir diri sendiri je, orang lain kena fikir gak. Perempuan kena memahami lelaki. Tak kesah pun kalau tak cinta, tapi silalah fahami lelaki.

Yup. Di sini perbezaan antara wanita dan lelaki. Jika lelaki memang tak boleh nak faham perempuan, tapi boleh mencintai setulus boleh. Wanita pula sukar nak mencintai setulus boleh, tetapi boleh memahami lelaki seperti petik jari.

Perempuan harus sedar bahawa lelaki mahu perempuan memahami diri lelaki semaksimum yang boleh. Lelaki tak kesah sangat pasal cintan-cintun perempuan, malah ada yang geli. Lelaki yang cintan cintun tak mengapa, tapi 100% lelaki rasa nak muntah bila melihat aksi perempuan yang gedik jatuh cinta berlari ke katil menutup muka dengan bantal seperti yang selalu di tayangkan dalam filem cinta Melayu. Oh.... jauhkan.

Persoalaanya, bagaimana, dan apakah yang perempuan perlu faham mengenai lelaki?

1. Tak sukar nak memahami lelaki. Seperti yang mak dan ibu kita buat pada kita, seperti itulah yang mereka mahu. Dengan ibu, takkanlah nak romantik sangat.. giler ke apa. Cukup dikatakan hubungan antara ibu di namakan sebagai 'caring so much'. Dan itu seperti yang selalu lelaki harapkan dari girlfriend nya. Tak hairan kalau aku cakap lelaki yang paling suka baring atas peha perempuan ye dak? Gatal? Mungkin.

2. Respect them as a leader. Perempuan di luar sana, kami tahu korunk berwawasan. Ada certain things yang korunk lebih dari lelaki. Tapi, please lah. Silalah menghormati kami sebagai leader in relationship. Bila dalam keadaan unstable problem. Selalunya lelaki yang akan kedepan menyelesaikan masalah. Pertikaman lidah akan timbul bila peperempuan rasa tidak bersetuju kerana merasa cara itu merugikan. Berilah peluang kepada lelaki menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. Tapi, kalau problem makanan dan hal remeh temeh, tak payah la nak bertikam lidah kot.

3. Habit. Oh, ini paling menonjol. Melalui observation aku, memang ramai girlfriend tak suka boyfriend diorang hisap rokok. Kadang-kadang siap bagi ugutan clash.
WTF?? Aduhai. Baiklah, secara teknikal, orang lelaki memang faham merokok tu merbahaya. Tapi, perempuan kena faham gak la kenapa boyfriend korunk merokok? Warisan dari bapak kot, lelaki tu jumpa rokok dulu baru jumpa girlfriend (alasan tak bley blah), member-member semua merokok, tangan gatal kalau tak pegang sesuatu. Kalau boyfriend korunk merokok, janganlah marah-marah tak ingat dunia. Orang lelaki ni, selalunya dah nak in the end, baru dia dengar cakap girlfriend dia. Selalunya, time nak kawhin, diorang akan berhenti. Lagipun, kalau perempuan nak stopkan lelaki hisap rokok mudah je, berilah benda lain untuk di hisap untuk gantikan rokok tu.. (ooppsss)

4. Hobby. Seperti juga habit, hobby lelaki tak sebanyak hobby perempuan. Tapi, walau tak banyak pun, lelaki amat addicted dengan hobi mereka. Kadang-kadang sampai ke tua. Perempuan walaupun banyak hobby, tapi mereka boleh avoid kalau mereka mahu. Lelaki sukar sedikit. Kalau dah minat bola, sampai ke tua pun bola je la kerjanya. so, janganlah halang hobby mereka. Kalau hobby jahat, tak mengapa.

5. Sex. Baiklah, ini kupasan terbaru. Jujur aku katakan 97% lelaki pernah menonton porno. Tak kira kalau girlfriend tutup selubung macam mana pun, mesti lelaki ada perasaan nafsu jahat punya. Macam mana lelaki nak handle, itu bergantung pada iman dia. As a smart girl, korunk sebagai perempuan perlu mengambil perhatian dalam hal ini. Korunk sebagai perempuan merupakan trigger untuk penetration terjadi atau tak. Kalau korunk mahu, you can go on. Tapi, kalau tak nak, mahu jaga maruah dan virginity. Sila avoid tawaran dan ajakan manis boyfriend korunk yang kurang iman itu. Avoid dengan mensibukkan diri ke, menasihati baik-baik ke, sindiran tajam ke. Series, lelaki yang baik, akan jatuh hati dengan perempuan yang boleh avoid sexual fisrt-calling dari lelaki. Adakalanya lelaki ni, mudah terlupa dan terleka. Mungkin kerana pengaruh porn. Mungkin sebab lain. So, hal sexual ni sememangnya terletak pada tangan perempuan untuk 'jadi atau tak'.

Alamak, masa learning dah sampai kemuncak. Berjumpa pada episod seterusnya ladies-ladies sekalian. Muax.

4 ulasan:

Shahireen Zulkifli berkata...

Feminisme.
Aku suka yang tu. Tak kira la kalau kau nak cakap macam kumpulan skinhead ke apa ke. Haha. At least we know that all women have each other. bukannya apa. berkumpul untuk berkongsi masalah and some of them memang ada probs dengan lelaki durjana ke apa. Dari situ lah kita dapat lihat yang perempuan ni berkongsi pengalaman dan melindungi each other. Some of lelaki mana ada melindungi perempuan ohhh.. tak boleh harap.

team leader depends sama ada lelaki tu ada ciri ciri ke tak. kalau semua prob pun lembap je nak settle kan. baik dok dalam bilik gentel telur je. kasi perempuan yang settle kan.

merokok tu memang ah. kau pun tau aku smoker. aku plak paling anti dengan perempuan budget gila duduk jauh jauh dari asap rokok sambil buat muka lahanat sekali dan mengibas ngibaskan tangan budget asap tu busuk gila ah kan. yang kau tadah muka kau tepi jalan dengan asap lori segala bagai tu tak pe plak. ohhhh.. tak boleh blah.

hobby pasal bola gua boleh join xde hal.

sex tu tak boleh dinafikan yang lelaki yang alim pun tengok kot. aku pun xsure apa la yang dieorang suka sangat nak tgk porn. macam women discrimination kau tau tak? perempuan dijadikan sex object untuk kepuasan lelaki. damnnnn!! aku memerlukan feminisme disitu. tapi kalau lelaki nak sex, perempuan tak bagi, mesti lelaki tu cari alasan lain kan? main dengan perempuan lain atas alasan gf dia xsayang dia. wtf betul!!

okay okay. sila sambung lagi.

Melayu Republik berkata...

feminisme ada baik dan buruknya. memang ia protect, tapi bila dah terlampau protect macam sekrang, semua benda baik pondan sendiri diorg nak sapu jadi feminisme.

gentel telur. macam sial ayat kau. aku suka.

aha, jangann lupa jelingan mata diorg yang aku sendiri rasa nak cungkil2 je.. cam lahanat. pigidah.. rokok dah establish since 1700. depa pun tak lahir lagi.

main futsal smpai melecet atau benda lain yang melecet reen? ;p

setakat ni, bagi aku kalau stkt tengok, tak lah sampai discrimination. tapi, kalau terjadi sampai yang kau ckp tu. baru lah ada impact discrimination. dengan alasan nak fuck gadis lain sebab gf x sayang, lelaki cam tu kau tumbuk je laju2.

Monyet Laut berkata...

"Lagipun, kalau perempuan nak stopkan lelaki hisap rokok mudah je, berilah benda lain untuk di hisap untuk gantikan rokok tu."

ayat ni terbaik.

feminism? bullshit? ism2 ni xleh pkai.

"freemason tuh" bak kata azhar. jom balek pada fitrah. agama.

"baek balek gentel telur"

sori. laki xkn terpancut klu gentel telur walaupun seribu tahun. kitorang kat bilek cuba stimulate bhgn 'cendawan'.

errrr....oklah

i luv u karem. apan jgn jeles.

muaz too!

Melayu Republik berkata...

betul.. gentel telur apa barang. ;P