April 09, 2010

Melaka dan Lahabau.



Beberapa siri pengembaraan AlexiaAqram meninjau kemajuan negeri Jebat The Fighter. Jalan kaki merata. Pekena cendol uptown waktu malam. Ikan bakar. Oh, yang penting asam pedas. Slurrrppppppppp.
Gambar: Melaka, 19Disember2009


11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku nak tanya,aku sekarang berkira kira nak jumpa bf aku dan melepaskan dia sbb aku rasa,aku ada alasan,dia macam ni,bf aku nih,bgtau kawan dia yang dia teringat ex dia masa aku ngn dia ada masalah sket sekarang,and dia bgtau kawan dia,dia macam sedih sket dengan past dia sebab lepas dia buat solat istiqaroh,dia tau ex dia bukan untuk dia,dan nak jadi cita,kawan dia bgtau aku pasai bf aku cakap pasal ex dia lagi.sebab apa aku cakap lagi?sebab ni dh masuk 3 kali aku dapat tau dia duk cita benda yang sama dekat kawan kawan dia,dan semua aku dpaat tau balik dr kawan kawan dia,untuk point lain,bf aku ni ngn ex dia 2 tahun.Dengan aku sekarang lagi 3 bulan nak jadi 2 tahun.AKu nak tanya,dia ni tak move on lagi ke hape?dan aku pun pulak rase,aku nak putus dengan dia sbb aku rasa ,dia masih sayang ex dia?macam mana bro?

AlexiaAqram berkata...

aku rasa...

bf kau ni macam ada sifat bangga bila cerita dia buat solat istiqaroh untuk pilih perempuan mana. seolah macam dia rasa kawan2 dia yang ada masalah macam dia perlu buat macam dia, solat istiqaraoh.

tak pun macam nak heboh dia buat solat istiqaroh. kalau tak, takkan lah sampai nak kecoh2 kat orang lain dengan cerita yang sama? obvious.

kalau tak pun, maybe dia rasa ex-gf dia lagi better dari kau.

aku rasa kau tak perlu pening kepala lah. bincang dengan dia dulu. luahkan apa yang kau rasa. kena bincang, kalau tak kau takkan puas hati dengan persoalan

Tanpa Nama berkata...

itu lah,aku dah banyak kali bincang ni bro,aku dah banyak kali suruh dia pilih aku or ex dia,tp macam ni la,pilih aku,tp dok dengar dengar cakap pasal ex lagi.fine aku takdak masalah pun kalau dia cakap ex dia lagi bagus,sbb,ntah,aku rasa sbb tu 1st love dia kot.tapi tulah,napa susah sangat nak bgtau aku,aku lagi suka dia jujur dr cakap tak supa bikin.

AlexiaAqram berkata...

ok. aku dah boleh faham sedikit masalah korang ni.

aku rasa bf kau ni ada masalah dalam bab move on ni. dan kau pulak ada masalah dalam trustee.

macam ginilah. kau flash-back kehidupan kau dan dia, selama kau kawan dengan dia, pernah tak dia mengasari kau? pernah tak dia menengking kau? kalau dia menengking pun, dia minta maaf dan akui kesalahan dia menengking kau tak? Bf yang baik takkan mengasari perempuan, bila memarahi perempuan, dia akan minta maaf balik. kecuali lah kalau kesalahan perempuan tu mmg tak boleh di maafkan.

kalau dia tak pernah mengasari kau dan menengking kau. kau bertahan dulu. kau kuatkan kepercayaan kau terhadap dia. banyakkan aktiviti riadah yang baik bersama. yang tak baik jangan buatlah. yang baik seperti, keluar bercuti atau berpiknik.

ikut kajian aku, komunikasi yang tak sampai dan aktiviti bersama yang kurang menyebabkan seseorang pasangan itu mula renggang dan hilang kepercayaan. dan lagi memilukan, akan ada pulak pujian kepada ex lama.

series, kalau lelaki selalu puji ex lama dia, itu tanda dia mula rasa bosan dengan kau. mmang dia pilih kau, tapi itu pun sebab terpaksa ataupun sekadar 'ambil dan jaga saja apa yang ada'. itu bahaya babe, silap dia dump kau macam tu je.

so, kalau kau sayang dia. dan kalau dia masih ada sayang terhadap kau, kerja keras sikitlah untuk nampak brkomitmen skit. biar dia nampak kau bersungguh.

buat baik di balas baik, buat jahat di balas jahat.

Tanpa Nama berkata...

ok,nice bro.thanks.aku macam dah nampak apa nak kena buat,

AlexiaAqram berkata...

sama2. semoga kau bahagia.

Tanpa Nama berkata...

bro,dia dah jelas semua pasal apa yang dia rasa pasal past dia,dia cakap,dia ada perasaan bersalah sangat sangat sbb ex dia makin jadi liar lepas dorg clash,tu yang dia cakap macam tragik dan sampai sekarang rasa bersalah tu menghantui dia.Dan dia cakap,skrg,dia taknak benda yang sama jadi dia aku bro.So bro,dia ni lelaki jenih yang baik ke bro?ke main cakap je ?

AlexiaAqram berkata...

ok. skrg kita dah nampak motif/alasan dia. baiklah, kini terpulang pada kau untuk percaya atau tak.

kau percaya tak?

kalau kau tanya aku sama ada dia main2 atau tak, aku hanya boleh cakap,

kau dah tanya dia, face-to-face, dah bincang. dan dia dah beri jawapan. dengan jawapan yang dia beri,

adakah kau tawar hati?

atau kau rasa, okeylah, dia nak berbuat baik.

atau, kau dah tak larat dengan semua ini?

pilih jalan yang kau percaya.

kalau kau rasa tawar hati, kau boleh let this relationship slowly clash. ya, maknanya kau bersikap tak berharap, kalau ada jodoh hubungan ini, adalah. kalau takde, takde lah. jalani kehidupan kau dengan normal. berkawan dengan semua orang.

kalau kau percaya, teruskan setia. dan jagalah hubungan dengan baik. ikut nasihat yang aku bagitau supaya berkomitmen lebih dan tunjukkan kesungguhan.

kalau kau tak larat. tak percaya. putus kan saja serta merta. tak mengapa, sekurang-kurangnya kau membuat keputusan. dari tergantung. menyiksakan.

okay? :)

Tanpa Nama berkata...

tu lah,aku agak percaya la.sbb aku kenal ex dia.memang agak jauh pelik dia jadi lepas clash.And selama aku ngan dia,memang dia tak penah tengking aku sekali pun,even salah aku pun,dia yang mintak maaf.Dan dia paling takut nak bawak aku pi semua gig2 dia sebab dia taknak kawan kawan dia kacau aku,sbb sebelum ni,ex dia memang lepas kawan dengan kawan kawan dia,dia makin liar.aku dapat rasa dia jaga aku sungguh.Dia pilih gig yang mana aku boleh ikut.

Cuma,cakap pasal komited,aku rasa,dia lagi komited dengan band and kerja.then,bila aku merajuk,gaduh,tu yang 3 kali keluar pasal ex tu.Ntah,aku sayang,tapi tak percaya 100% dan sekarang tahap sayang tu,takdela sampai macam yang awal awal dulu,aku amik jalan no 2,sayang tapi tak berharap.

AlexiaAqram berkata...

haha. kalau kau cakap awal2 yang BF kau berkomited dengan band dan kerja kan senang.

dengar ni, lelaki yang ada band sendiri. memang akan kurang beri perhatian dengan gf sendiri bila dah mula berkomited dengan band. saat sedang bermain gitar dan mendapat panggilan telefon dari GF, lelaki kalau boleh memang tak nak angkat telefon dulu. dia akan habeskan bermain, baru layan.

ini semua lumrah bercinta dengan lelaki yang ada band. atau lebih terang, aktif dengan aktiviti kegemaran.

kau tak payahlah ambil hati sangat. semua lelaki ada kegemaran dan kesukaan aktiviti tersendiri. tak tertakluk pada band saja. andai kata kau putus dengan BF kau sekarang, lain hari kau couple dengan seorang lelaki alim. kat situ, mungkin lelaki alim ada kegemaran lain seperti suka pergi ceramah politik dan kau tahu contohnya kau tak suka politik. atau kau berkawan dengan lelaki IT. kegemarannya bermain DOTA. kau boleh tahan bila call tak di angkat sebab dia sibuk bermain game setiap jam? mana ada lelaki yang hanya tahu duduk diam saja.

ini semua lumrah bila bercouple. sekarang ni, kau kena hadapi dan cuba hidup dengan sebaik boleh menyesuaikan diri.

aku mmg galakkan kau ambil jalan no 2 buat masa ni, supaya tak frust menonggeng bila manalah tau putus cinta.

;P

cik aletheea : berkata...

alop,
x pekene kelapa goyang aka coconut shake
pantai klebang ka?
sedap wooooo....