Mei 19, 2010

Ke Arah Piala Dunia 2010 : Skuad Tanda Tanya, France

Ingat lagi World Cup 1998? Sentuhan Zizou memang menafikan hak Brazil untuk merangkul kejuaraan. Perancis pada era Zidane memang kelass abes. Pencipta skill Roulette ini memang bayangan kepada para pemain Perancis yang lain. Jangan memandai nak buat skill Roulette ni kalau tak reti, terutama Bule, karang tergolek dog baru tau.

Menjelang world Cup Afrika Selatan kali ini. Tanda tanya telah muncul apabila juruletih Perancis, Raymond Domenech telah menyenaraikan 30 pemain yang di senarai pendek untuk di bawa ke Afrika sana. Agak mengejutkan bila pemain yang di senaraikan ialah;

Goalkeepers: Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda(Olympique Marseille), Cedric Carrasso (Girondins Bordeaux), Mickael Landreau (Lille)

Defenders: Bacary Sagna (Arsenal), Patrice Evra (Manchester United), William Gallas (Arsenal), Eric Abidal (Barcelona), Rod Fanni (Stade Rennes), Sebastien Squillaci (Sevilla), Adil Rami (Lille), Marc Planus (Girondins Bordeaux), Gael Clichy(Arsenal), Anthony Reveillere (Olympique Lyon)

Midfielders: Lassana Diarra (Real Madrid), Alou Diarra(Girondins Bordeaux), Jeremy Toulalan (Olympique Lyon), Florent Malouda (Chelsea), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal), Yann M’Vila (Stade Rennes)

Forwards: Thierry Henry (Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea), Andre-Pierre Gignac (Toulouse), Franck Ribery (Bayern Munich), Sidney Govou (Olympique Lyon), Djibril Cisse (Panathinaikos), Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille), Jimmy Briand (Stade Rennes)

Banyak pertanyaan boleh di kemukan di sini tentang apa juruletih Perancis ni buat?

Dibahagian serangan contohnya, kenapa Karim Benzema tak di senaraikan? Dia nak tunggu Karim Gaban ke? Benzema merupakan pemain yang agak berkarisma, orang kata dia macam Trazeguat. Namun sebab tak dapat form kat Real Madrid. Mungkin sebab itu dia tak dapat dalam list. Tapi, jika dilihat senarai, striker Perancis yang top banyak dah tua. Henry dan Anelka. Lailahaillallah, kau nak menang ke tak nak Perancis oii? Oleh sebab itu, aku menjangkakan first team Perancis untuk bahagian serangan ialah : Ribery (SS), Govou (SS),

Kat bahagian tengah lagi banyak fanz Perancis berhangin. Mana pergi budak takde sekbern tuh? Ape nama dia.. Ha, Samir Nasri. Terer tuhh, gentel baikk masa lawan Porto. Tonggak Arsenal. Dah ura-ura fanz Perancis nak boikot skuad kali ni. Ada ke dia senaraikan Diaby? What the F?? Aduhai, aku tak tau la Perancis weh. Nasib baik lah ada Gourcuff tu, bernafas lah jugak. Emm aku pilih : Lassana Diara (CMF), Malouda (RMF), Gourcuff (CMF), Toulalan (LMF)

Okeh, kat bahagian pertahanan aku rasa takde masalah. Sebenarnya kurang yakin, sebab banyak sangat Arsenal. Semua orang tau Arsenal punya defence macam celaka. So, bila nampak trio Gallas, Clichy dan Sagna dapat dalam list, aku harapkan miracle je lah. Tapi, kira baik gak sebab ada Evra. Sebab nak harap Abidal, memang dah tua mamat tu. Mungkin pilihan ini okay:
Gallas (CB), Evra (SB), Clichy (SB), Reveilerre (CB)

Keeper? Hmm. Coupet dah takde. Sapa lagi kaau bukan Hugo. Bolos pun bolos lah, janji cukup sebelas.

Secara skop kasarnya, aku tengok Perancis macam tak nak menang World Cup. So, aku rase, sampai peringkat kumpulan je kot. Paling sesak pun pusingan kedua. Hari tu masa nak menang dengan Ireland pun pakai tangan baru boleh score. Perancis sekarang dah tak macam 1998 punya team. Aku cuma boleh katakan, Perancis sekali lagi akan bergantung harap pada one marksman mereka iaitu Ribery. Cuma skuad ni sebenarnya adakalanya 'perangai' jugak. Bila lawan team lemah, macam cibai, lawan team kuat, macam sial punya cantek main. Tak heran diorang layak ke final World Cup lepas.

Anyway, gudluck France.

Aiseh, salah negara plak.

6 ulasan:

Shahireen Zulkifli berkata...

haha. banyak arsenal woah. boleh menang ke? aku sokong kau yang deffence arsenal mmg macam celaka. kita mmg dah tau dari awal. dah diperbincangkan pun. nasri bukan injured ke weyh?

Aqram berkata...

menang kalah belakang kira reen.
perancis ni kira underdog untuk team star. tak tahu apa yang diorang boleh buat

diorg diletak sekumpulan dgn tuan rumah, mexico dan uruguay. agak payah jugak la perancis nak pegi. mexico nak letak mana??

nasri injured ke? aku rasa mcm takkk

Tanpa Nama berkata...

nape letak gmbar tu??
mcm xbgos je..
hihi..
ade kaitan ke??
xmarah tp ase malu la tgk...
awk laki mmg la xkesah kn..
tp kitorg ni ppn..
awk ltk gmbar2x mcm 2 same mcm awk mndedahkan aurat2x ppn..
n lg 1 melambangkan keperibadian awk..
xelok la..
sy ase baek gnekn gmbr yg kurg kontroversi..
ni just comment je..
u can just choose whether u want to accept it positively or discard it just like that..
it's ur own blog..
tp ape slhny berubah..
huhu...
=P

Aqram berkata...

saya rase saye patut letakkan halaman 18sx di blog saye lah.

kenapa awak mengomen tanpa memberi nama? kan kurg elok di situ. tidak mencerminkan kejujuran.

saye tak kesah la.

Tanpa Nama berkata...

soal kejujuran xpnting cik aqram...
sbb klo sy ltk nme n wutever pon mst akn mengundang permusuhan and
everything related to that la kn...
awk xkisah kn??
so sy pon dh xbleh nk ckp ape2x..
troskan la upload gmbar2x mcm tu utk kepuasan awk n rakan2x awk yg laen..
salam..

Aqram berkata...

takde nak bermusuhnya le.
ape perlu? takdak hasil.

nak tgk keberanian awak je.
tapi, awak tak nak berani.

takpelah, its ok