Jun 23, 2010

Benda-Benda Boleh Naik Darah


Naik darah-lah. Artinya boleh buat orang marah, buat orang mengamok. "Jangan maraa, nanti kena jual", bak kata Ahmad Nisfu. Tapi, kalau marah bersebab. Salahke? Tak salah kannn. Kita marah bukan sebab kita penyagak. Kita marah bukan sebab kita otai atau senior. Kalau marah bersebab tu mestilah marah terhadap manusia yang akal pendek atau tak reti guna otak. Bukan sebab boring-boring okaayyy.

Benda yang buat aku naik darah.
  • Gua bawak kereta pada kelajuan 110km/j di lorong sebelah kanan kat lebuhraya PLUS pada waktu malam. Tetiba ada kereta mewah dari belakang laju menyuluh LAMPU TINGGI banyak kali. Lampu Xenon plak tu. Babi. Dia marah sebab aku halang laluan dia. Padahal had laju 110km/j. Dia nak bawak laju mana? Buat lampu tinggi macam nak cari gaduh. Gua pun dengan sumpah seranah pergilah ke lorong kiri bagi laluan. Kereta tu memecut dan aku tengok nombor plate dia SCZ2362B. Fuck you yellow lions!
  • Gua naik darah dengan manusia yang rasa berlagak atau bangga sangat makan dekat Mcd, KFC or Subway tapi bila lepas makan TAK RETI atau TAK PAHAM BAHASA nak masukkan semua sampah ke dalam tong sampah. Selamba je tinggal sisa makanan dan tray. Kepala bana kau lah. Kau ingat Mcd ni bapak kau ada syer? Kau ingat Mcd ni restoran layanan macam Nandos? This is fast food la woi!. Lepas makan, buang sampah dan letak tray kat atas bekas sampah tu yang berbentuk petak tu. Benda ni memang jadi tabiat orang Malaysia. Orang Malaysia sekarang dah takde good attitude.
  • Gua memang cukup berangin dengan perempuan yang isap rokok ketuk kotak rokok betul punya kuat-kuat bagi satu kedai dengar. Lancau lu lah.Lu ingat lu sorang je ke isap rokok? Kalau lelaki yang buat mcam tu pun, gua rase nak bagi sedas tamparan tapioka.
  • Gua agak bengang dengan lelaki yang pakai baju polo ada nombor besar kat bahagian tepi bahu. Pastu kolar baju dia di naikkan. Berbotak, pakai rantai besi or gelang besi (bangle). Perut buncit. Sembang lebat macam langit nak runtuh. Ahhhh. Senang cerita, gua berangin dengan puak '3 LINE'. Sakit mata gua ntah kenapa.
  • Benda yang buat gua naik darah ialah kalau adik kaunter yang jaga 7eleven tu mintak duit kecik sampai 80sen. Kepala hotak kau sampai 80sen. Setakat 50sen kebawah tu okay lagi. Nak meniaga buat cara meniaga lah. Macamlah customer selalu bawak syiling.
  • Lagi berangin bila gua pergi jamming. Tokeh jamming tak abes-abes perati kitaorang jamming macam kitaorang nak rembat atai nak hancurkan barang dia. Suka sangat jeling kat tingkap kecik tu. Rasa nak je baling gitar kat tingkap tu. Haram J betol lah. Nak jamm pun tak senang.
  • Last sekali, gua berangin dengan mamak yang gua oder Kopi O dan roti kosong dua kuah dal sambal banjir tapi last-last mamak tu hantar Coke dengan roti kosong satu kuah kari asing bagi kat gua. Lain kali.. kalau amek order. TULIS. Faham tak macha? Kau nak aku tikam kau dengan garfu ke???
Lain2 seperti ;
  • 3gp seks melayu yang kabur, kelam, tanpa motif, tak menarik
  • Broadband yang buat hal takde line.
  • Siaran radio yang tergendala bila sampai kat laluan Plus Gua Tempurung.
  • Mak keling dan family yang suka cakap kuat-kuat dalam bas. Kecoh. Keling yang diam, tak mengapa, baik.
Marah? Kadang-kadang buat gua berdekah. Lantak lah apa pon. Engkorang ada benda yang buat engkorang naik darah? Catat kat bahagian ulasan ok?

7 ulasan:

J. Love berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
J. Love berkata...

satu: gua rasa 110kmph tak cukup laju utk lane paling kanan.

dua: gua rasa orang spore je yang masih amalkan benda ni. malaysian franchises biasenye ade pekerja yg memang specialise untuk clearkan meja.

tiga: kotak rokok, kuat mane boleh diketuk?

empat: gua takde masalah dia nak dress macam mane, tp kalau cakap lebat mmg boleh buat menyirap.

lima: gua perempuan so slalu ade syiling. dan tisu.

enam: ok no komen. penah skali dua je ikut member ketuk drum tanpa henti. dan disuruh senyap oleh kawan, bukan tokeh jamming.

tujuh: biase makan mihun goreng kat mamak. haha!

tambahan:-

lapan: gua benci orang yang tak jaga manners dalam cinema i.e. anak melalak, komen kuat2 waktu movie tgh ditayangkan, kaki bergegar sampai seat bergegar, etc.

sembilan: org yang tak reti tunggu org kuar dr LRT tp dia dah sibuk-sibuk nak masuk.

PS: dah boleh buat entri ni.

Tanpa Nama berkata...

Gua marah sebab penulis blog ni bodoh melampau-lampau..
hahahaha..

Aqram berkata...

to j.love.

thanks sebab komen.

1. tak cukup laju? pe kata kau berdiri tengah lebuhraya. tgk 110km/j tu laju atau tak.

2. bukan saja org singapore. lu pegi europe, us, bahkan jepun, diorg kemas sendiri. disiplin. malaysia je yg lemak manja.

3. oh, kalau boleh nak ketuk sampai rokok tu padat abes.

4. pempuan memang kaki syiling. laki dlm poket dia ada hanset dan lighter.

5. kawan kau tu kamceng dgn taukeh jamming kan?

6. gua pun tak suka budak melalak tg wayang dan mat-mat yang suka bercakap dengan skrin bila tgk wayang. piss me off!

7. lrt tu bapak dia ada syer.

Aqram berkata...

haha. gua juga marah kat pengomen anonymous yang takde otak perangai bacul mcm babi.

gyahahahaha!!

Karem berkata...

Aku marah betol kalau aqram becker ni kata aku bacul. Lu nak gadoh ke? Lu ingat lu stail sangatlah dengan storm trooper kat head blog lu? Lu mai penang sekarang. Tengok final world cup dengan gua.

Aqram berkata...

macam sial kan kau?
haha.

gua dtg penang nanti, siap lu nanti gua balun.