Jun 02, 2010

Best Malaysian Rock Bands - Top Ten List


1. Search

"Reputasi yang sukar di gugat masa silamnya"
"Isabella merupakan fenomena segalanya"

2. Butterfingers

"Pelopor kepada era rock moden"
"Influence wajib kepada generasi X dan Y di Malaysia"

3. XPDC

"Kalau tak kenal band ini, baik tukar kerakyatan, keluar dari Malaysia"
"Pemegang jualan unit album terbanyak dan hadirin konsert berbayar teramai"

4. Wings

"Bayangan kepada Search, vice versa kepada Search"
"Awie merupakan vokalis yang super"

5. Cromok

"Fantastic heavy-rock and solos riffing ever"
"Legends band yang menjadi kegilaan peminat underground. Metallica pun tabik kat band ni"

6. OAG

"Band ini pernah menghadapi masa kesukaran, namun tetap 'move on' kedepan"
"Lagu-lagu mereka membuka banyak mata anak muda tentang alternatif-rock'


7. A.C.A.B

"Tanpa band ini, banyak anak muda tak kenal apa itu 'Gig' di alaf baru'
"Mereka berjaya 'mengkucar-kacirkan' mode-culture anak-anak muda'

8. Bumiputra Rockers (BPR)

"Rock kangkang? Di sini yang anda perlu cari"
"Video klip 'Seribu Tahun Takkan Mungkin' di label sebagai video klip terbaik Malaysia zaman ini'

9. Pop Shuvit

"Segar, segalanya baru dan sesuai dengan era kini!"
"Mungkin inilah band pertama Malaysia yang jualan albumnya laku di Jepun!"

10. Exist

"Mereka layak berada dalam top-ten kerana bilangan album mereka dan pasaran yang mereka pernah tembusi di Indonesia"
"Jesnita pernah menjadi kegilaan waktu dahulu"


p/s: Kalau tak puas hati kenapa band kegemaran korunk tak masuk list, boleh komplen kat ruangan ulasan. Kalau suka tunjuk bagusssssss!! Chow!

10 ulasan:

Hannani Kamal berkata...

Anak Cicak Anak Babi

Auf berkata...

Fuck off wey! WINGS FOREVER!

Aqram berkata...

pergh man. kalau nak wings no satu. vote lah.

ceghap berkata...

band gabanseven wei!!

Aqram berkata...

manaaa manaaa....

Seha Haris berkata...

apa tu generasi X dan Y?

Aqram berkata...

mereka yg berumur 21-33 sekrg selalu dirujuk generasi X. yang 21 kebawh dirujuk generasi Y.

nak lebih tepat. boleh rujuk di sini.

http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y

http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_X

Seha Haris berkata...

arghhh! aku benci labeling. wth nak classify manusia macam ni?

Aqram berkata...

nak buat mcm mana. budak2 yg grad dari universiti amerika sana bila balik malaysia, bawk budaya amerika dtg sini. pengaruh tv dan media. benda tu terjadi secara halus.

hedonisme.

sharifah medula berkata...

hedonism pada aku ada di mana-mana.

lagi-lagi orang melayu. dahulu dan sekarang.

orang melayu suka berpesta.

aku rasa kalau amerika atau apa-apa budaya barat (yang dianggap teruk) tak wujud dalam peta dunia, melayu dan bangsa-bangsa lain yang sudah sebati dengan melayu tetap suka berpesta yakni mengamalkan hedonisme.

jadi hodinisme pada aku adalah salah satu fitrah manusia. manusia gemarkan hiburan. tak kiralah mereka orang timur, barat, utara atau selatan.

dan ini tiada apa salahnya melainkan menjahanamkan samada emosi atau fizikal orang lain dan diri sendiri.

p/s: aku gelak guling-guling baca tentang acab. maksud aku bukan sebab acab itu sendiri, tetapi komen melambung tentang mereka.

Apa itu gig alaf baru?

Apa itu mengkucar kacir mopde culture?