Julai 05, 2010

Education For Women On 2am

  • Sebelum ini aku menyentuh tentang cara seorang BF hendak explain kepada GF bila BF tu suka pada seorang perempuan lain di sini. Kali ini, aku hendak menyentuh cara bagaimana seorang GF hendak explain kepada BF bila GF suka pada lelaki lain.
Topik cinta : Salahkah Menyukai Lelaki Lain Walaupun Dah Berpunya?

  • Ada dua jawapan. TAK SALAH kalau BELUM BERKAHWIN. Dan, SALAH kalau SUDAH BERKAHWIN.

  • Tak salah kalau belum berkahwin kerana perempuan pun manusia jugak. Ada pilihan apa yang mereka mahukan. Siapa yang nak pertaruh masa depan macam tu je? Kalau setakat cinta sahaja, tak guna jugak.
  • Tapi, kena fikir jugak. Nak ke di cap playgirl? Nak ke bermusuhan? Sanggup ke nak melukakan hati seorang lelaki yang mungkin dah banyak berkorban untuk kebahagiaan? Kalau kau tanya mana-mana typical perempuan. Jawapannya mesti tak sanggup.
  • Tapi, kalau sekadar suka 'just kawan' atau 'teman tapi mesra'. Ada caranya, takde masalah. Ha, teruskan membaca. Yelah, kengkadang kawan lelaki yang perempuan suka tu, dia kenal lebih lama dari BF sendiri. Tak adil lah plak nak buang member macam tu je.

  • Salah kalau dah berkahwin kerana memang kerja bodoh pun. Bila dah berkahwin, duit kau dah dapat, 'sedap' kau dah dapat, kasih sayang tanggungjawab kau dapat, maybe anak pun dah dapat. Apa lagi yang perempuan nak? Lelaki pun manusia larhhhh.
  • Satu benda yang cukup pantang pasal perempuan bila dah berkahwin. PEREMPUAN JANGAN SESEKALI SHARE MASALAH DENGAN LELAKI LAIN WALAUPUN SEDARA SENDIRI. Benda ni penting. Dan sila lekatkan dalam otak sampai bila-bila.
  • Nak share masalah rumah tangga ke atau apa pun, SHARE dengan PEREMPUAN SAHAJA. Especially, mak sendiri, mak mentua sendiri atau kawan baik perempuan. Ayah sendiri? Selalunya ayah kau akan dapat cerita dari mak kau. Jadi, kalau bagitau mak, tak bagitau bapak pun takpe.
  • Sebab nya apa? Bila dah berkahwin, lagi lah banyak cubaan lelaki lain nak meruntuhkan rumah tangga kita. Bila bini share masalah dengan lelaki lain, apatah lagi suka. Macam boleh percaya je lelaki tu nak tolong atau dengar masalah dengan ikhlas. Come on lah, jangan jadi naif. Bukannya boleh tahu hati-budi lelaki tu 100%. Aku berani gerenti, mesti ada 'serampang dua mata'. Di seduce nya sedikit demi sedikit. Menangis di pangkuan bahu. Lagi teruk bila time suami bukak pintu, tengok-tengok bininya 'tengah' dengan lelaki lain. Selisih 44malaikat.
  • So, kesimpulannya. Perempuan dah berkahwin memang di elakkan untuk suka dengan lelaki lain. Kalau suka sebab 'just suka', mungkin di bolehkan seperti 'I suka lah dengan Orlando Bloom'. Itu takpe, Orlando Bloom tak kenal kau pun.
  • Dan aku rasa, lelaki berkahwin pun tak patut share masalah dengan perempuan lain. Kan?

Ok, kalau tak berkahwin. Macam mana nak explain dengan BF? Bincangkan.

  • Kalau GF terus bagitau kat BF yang dia suka lelaki lain 'in direct'. Mau dapat sumpah-seranah perempuan tu. 'Awak ni dah mabuk ape?' Itu untung. Kalau penampar sulung? Kalau dapat yang cool je, itu gift. Untung.
  • Lelaki tak macam perempuan. Ada satu sifat yang common ada pada semua lelaki. PANAS BARAN. Semua lelaki ada, dan bergantung kandungan panas baran tu. Ada yang sedikit, ada yang meluap-luap. Normal panas baran ni. Bergantung pada cara seseorang lelaki tu boleh kawal atau tak. Warisan dari sifat ketegasan yang ada pada bapa masing-masing.
  • So, sebelum nak bagitau. Fikirkan step ini dulu. Jika suka, LUPUSKAN dulu rasa suka tu dulu. Kalau tak boleh lupuskan, RAHSIA kan dulu. Kalau tak reti nak simpan rahsia, baru lah boleh beritahu pada BF. Okay?
  • Beritahulah dengan cara sedikit demi sedikit. Beri masa. Take a time. Aku rasa perempuan terer bab ni. Mereka ada naluri mengajar yang baik. Jadi, gunakan cara yang sama pada lelaki tapi atas tujuan kes ini. Mengajar dengan ayat pujian dan ayat cabar-mencabar.
  • Contoh, bagi ayat hint awal yang mudah seperti, 'Eh, Ali (contoh nama) tu baik orangnya kan?'. Ni starting point. Korunk kena lihat reaksi BF korunk penerimaannya macam mana. Mesti dia ada sedikit jeles atau sedikit terasa. Tapi, tak boleh nak marah lebih-lebih.
  • Hari yang lain, bagi ayat lain pula 'I suka la dengan cara Ali'. Ayat pujian dan cabaran. Kat sini BF akan rasa lain macam. Kalau dia melenting. GF kena calm down dulu. Kalau BF cool, teruskan untuk step seterusnya.
  • Sampai masa yang sesuai, baru boleh bagitau pada BF 'I suka dengan Ali, u kesah tak I berkawan dengan dia?'. Ok, barulah berterus terang. Dan, kesannya? Teruskan membaca lagi.
  • Ada juga cara lain. Tapi, suicide thing. 50/50 chance. Caranya ialah show off. Seperti meletakkan gambar beramai-ramai dalam FB. Gambar beramai-ramai, pastu tetiba ada gambar berdua dengan lelaki lain dalam gambar ramai-ramai tu. Ha, ni psikologi skit. Setakat ni, banyak jugak lelaki yang cool je terima. Memahami bahawa GF nya just kawan. Dan suka sebab berkawan je.
Kesan. Apa Yang Dapat?.

  • BF akan cuba merebut takhta hati GF balik. Nice one.
  • BF buat cool memahami dan biar je lah. 'Lantak lah awak nak kawan dengan siapa-pun, awak kan dah besar, saya nak halang pon, saya bukan suami awak, boifren je, yang penting, saya sayang awak, awak sayang saya tak?'. Ok. Terus-terang. Ni cara aku.
  • Perang saraf sumpah seranah. Blame sana sini. Kena lah hadapi. Siapa suruh memandai suka lelaki lain kalau dah tau BF panas baran?
  • Clash. Setel masalah. Ada sesetengah lelaki malas nak serabutkan kepala. 'Dah suka orang lain, pergilah amek orang tu'
  • GF bakal kena konkong. Ha, ni memang tak tau nak cakap apa. Lelaki tegas-sayang-cinta abes akan buat macam ni.
Tu je lah. sekian.

7 ulasan:

yuhanisyusuf berkata...

haa, thanks 4 this entry..nice oe =)

Aqram berkata...

sama2 kasih cik yuhanis.

Tanpa Nama berkata...

aku ada pengalaman camni..
tapi aku cakap direct je kat boifren aku yang aku suka mamat kolej aku..
dia memang lah bengang tapi yang untung nya, laki akan jadi lebih caring sebab dia rasa tercabar..
bagi aku, kalo dapat laki yang maki hamun tu sila lah tinggal kan mereka tanpa rasa berdosa sebab laki camtu tak matang langsung ok..

Aiza J berkata...

ok, aku dapat pengajaran lagi malam ini sebelum tidur.
:)

Aqram berkata...

dapat bf yg cool. mmg gift.

aishah azman berkata...

bf aku cool.. yehaaaaaahhh :D

AlexiaAqram berkata...

mat kool?