Julai 19, 2010

Education For Women On 5am

Jika teman lelaki kau merupakan seorang yang sukar di fahami. Jangan rush atau push sangat. Take a time and give him a chance. Sebab ada banyak lelaki di luar sana yang gua nak bagitau bukanlah boleh memuaskan apa yang kau minat dan suka segalanya.

Contoh seperti kalau kau suka bercakap. Manakala teman lelaki kau seorang pendiam. Kau cakap lah banyak mana dalam phone. Teman lelaki kau hanya berkata 'Oh..Em..Ok..Ha..zzzz' Adakah kau boleh paksa teman lelaki kau bertukar menjadi suka bercakap juga? Tak semestinya. Mungkin teman lelaki kau hanya suka dengar kau bercakap dan dia rupa-rupanya a good listener.

Ataupun, kau suka sangat travel atau try a new things, places and foods. Tetapi, teman lelaki kau jarang melakukan semua itu dan lebih suka berkomitmen dengan kerja dan melakukan aktiviti kelakian seperti bola sepak, game, atau mungkin menghisap rokok bersama geng. Bolehke kau paksa teman lelaki kau ikut sama minat dengan kau? Tak semestinya juga. Mungkin teman lelaki kau beranggap, sebagai couple, aktiviti dan kesukaan masing-masing tak seharusnya menjadi halangan.

Ye. Memang benar aktiviti bersama antara couple sangatlah perlu untuk mengeratkan perhubungan. Terutamanya untuk elak dari jemu dan kebosanan. Tetapi, kena ingat bahawa aktiviti bersama bukan ada secara magik tiba-tiba. Sebaliknya, you need try to find together. Lebih tepat, aktiviti baru yang boleh di lakukan bersama dan sama-sama minat.


Di sini ada dua pilihan untuk korunk, girls. Iaitu, sama ada cepat-cepat cari pasangan lain yang mempunyai minat yang sama atau kekal dengan pasangan yang sedia ada sambil wujudkan aktiviti baru yang boleh di lakukan bersama.

Paling best adalah part ini. Aktiviti apa?

Seks? Em.. menarik, memang best tapi untuk yang berkahwin bolehlah. Yang belum berkahwin, pandai-pandai korunk lah. Sendiri buat, sendiri tanggung.

Picnic. Tak kesah lah pantai ataupun air terjun. Sebab everybody loves holiday right? So, it is totally accepted.

Menonton wayang? Em.. common sangat. Ada jugak pasangan yang bergaduh nak tengok cerita apa. Ok, skip!

Extreme activities. Seperti bungee-jump, payung terjun, naik top-gun, roller-coaster, go-kart dan banyak lagi. Wow! Full of excitement. Kita tengok siapa yang menangis dulu bila naik roller-coaster tu. Tapi, aktiviti ni perlukan duit. So, kena pandai-pandai kumpul duit lah.

Pakai baju sama or couple shirt? Euwwwww. Beli jam yang sama? Ok, boleh diterima. Beli gelang yang sama. Ok, romantik. Kasut yang sama? Amboi amboi amboii. Ok, pernah beri baju kau pada teman lelaki kau? Cuba lah bagi, gerenti makin sayang. Jangan bagi bra pulak!

Ok ok. Enough this. Sebenarnya ada satu cara rahsia untuk kau mengeratkan perhubungan dengan teman lelaki kau. Caranya ialah, jangan berlagak pandai sangat depan teman lelaki kau. Iaini dengan maksud yang lebih jelas, walaupun kau tahu sesuatu, buatlah pura-pura seperti tidak tahu atau baru nak tahu. Sebaliknya, berilah peluang kepada teman lelaki kau untuk mengajar atau membantu kau. Secara tak langsung, aktiviti bersama itu wujud secara spontan. Kan?

Contohnya. Kau tak tahu bawak kereta. Mintalah teman lelaki kau ajar. Seriously, this activities have good effective to know each other. Kalau kau tahu bawak kereta pun, just mintak advice dari teman lelaki kau pasal kereta-kereta ni. Pasal enjin ke, radiator ke, minyak hitam ke dan apa sajalah. Konfem teman lelaki kau akan tunjuk ajar dan secara tak langsung akan menambahkan self-esteem dia untuk terus bersama dengan kau. Bang it!

Paling penting ialah pasal education. Jangan tunjuk smart sangat depan teman lelaki walaupun kau memang genius. Sebabnya, orang lelaki ni kalau bercerita pasal education, rata-ratanya malas nak bawak berbincang kalau education dia tak lah bagus sangat. So, lelaki cepat down bila dia tahu dia tak berapa pandai. Lebih lagi down kalau teman wanita dia more educated dari dia. Boleh keluar garis-garis kat kepala wehh.

Tapi, ada jugak yang tak educated tapi berlagak macam educated. Itu, gua tak tahu lah nak cakap macam mana. Dua options je, lempangkan atau layankan je lahhh. So, lets start a new step now, girls!

p/s: Oh lupa, kalau kau nak tinggalkan teman lelaki kau sebab memang dah takde langsung minat yang sama atau memang takde langsung berusaha nak cari aktiviti. Berikan alasan dengan jujur, katakan saja kau bosan dan kau memang tak boleh masuk dengan orang yang tak mempunyai minat yang sama. Cinta pun cinta jugak, jiwa terseksa, sapa nak tanggung? Kan?

12 ulasan:

B.E.R.Y.S berkata...

hurmmm..setuju dgn entry nie..tak semua yang kita suke dia suka and sebaliknya..;p nice sharing!! =)

fadhlinaafifah berkata...

ihikss. betul la. lelaki kalau education dia low, dia cm sgan nk ckp. tp oklah sbb tak tipu :)

AliceAqram berkata...

@B.E.R.Y.S

yeah! semestinya!

@fadhlinaafifah

menipu sekali, akan menipu berjuta kali seterusnya.

J. Love berkata...

nak bungee jump
nak sky dive
nak naik top gun
nak naik solero
nak roller coaster!


ok sape nak jadik bf gua skang?

diraja22 berkata...

biar la jd pasangan yg saling lengkap melengkapi..

sang luna berkata...

yah, satu lagi entry yg mmg best utk di share. haha keep it up! :D

AliceAqram berkata...

@J.Love

gua nak isi borang boleh? nanti kita pegi genting ye babe. ;P

@diraja22

yep. betul sangat!

@sang luna

thanks amirah. ;P

erin berkata...

nak bercinta ,nak bersama ..comitment wajib ada..rasa2 tak mampu..jangan cuba.

AliceAqram berkata...

@erin

eh. betul betul betul. kau ada mana erin?

Fiq berkata...

tang ni mmg terkena batang hidong..bahahaahahahaa..

bro.. chillout k psl komen aku uh.
tanah mekah pon tak penah jejak lagi aku ni. aku hormat pandangan lu k bro. thanks newey.

AliceAqram berkata...

@fiq

takdak hal lah. we all human kan..

LittleGurl berkata...

nice entry! :)