Julai 16, 2010

Jangan Jadi Samdol

Dulu. Professor aku ada bagitau aku ;

"Universiti bukanlah exactly tempat untuk mahasiswa train untuk dapatkan pekerjaan. Kalau belajar sebab nak dapat kerja, baik masuk Poly ke, Kolej Komuniti ke, ITM ke, and so whatever education place like that, yang tumpu satu benda. Memanglah pekerjaan itu penting. But, the main thing yang U kena tahu, universiti kita ini mahu train mahasiswanya how to think correctly. Yes, ajar manusia berfikir dengan betul. Sometime, memang takde kena mengena dengan bidang, tapi bila U kat luar sana, U kena think rightly to survive. Think as a person had higher education for sustainable tomorrow."

Satu ayat yang aku rangkumkan buat mereka yang cerewet sangat memilih kerja sehingga sampai sekarang masih tak kerja-kerja duduk rumah membesarkan buah dan telur.

Kalau yang ada usaha cari kerja, aku tak lah ralat sangat. At least, ada usaha dan senang cakap, tak lah malas. Tapi, yang masih dok lagi tak gerak-gerak ni. Apa masalah kau?

Bak kata pujangga Mirrul Montana ;

"Saya pegi kerja, saya lihat anda di sini. Bila saya balik kerja, anda MASIH di sini.".

MASIH. Masih malas, masih tak gerak, masih berdodoi, masih melancap petang-petang, masih kecewa, masih boring-boring, masih dan masih.

Masih macam sial.

7 ulasan:

hazman aka species1980 berkata...

Whoa.... ayat dari profesor tue memang sempoi.... sungguh bermakna...

Tanpa Nama berkata...

ni ayat professor aku "satu hari nanti awak akan sedar apa yang awak belajar ni, semuanya - sampah"

akhirnya aku drop degree sebab aku dah tau nak buat apa walaupun tak de degree.

"Think as a person had higher education for sustainable tomorrow"-setuju!

AliceAqram berkata...

@hazman

haha. bermakna buat manusia yang reti bahasa je la.

@tanpa nama

ok. aku boleh agak kau sape.

siggplus berkata...

aku belajar untuk dapatkan pekerjaan

tak kerja, tak ada duit, tak boleh bagi nafkah anak bini bila dah tua nanti

AliceAqram berkata...

@siggplus.

ikutlah manusia nak macam mana sekalipun. asalkan jgn malas.

Tanpa Nama berkata...

setuju tapi jgn perlekehkan kolej biase je . u tau ta kolej komuniti tu same je taraf dgn u ? itu i tak pasti . org ckp la . u uni mane?

Tanpa Nama berkata...

jdah kau..bebudak u nk pk ngn betul...aku rase yg bnyk wat mslh bebudak u la..bebudak poli ke kolej komuniti jrg ok..taw abes blaja..dpt keje...budak u abes blja jd hantu