Ogos 26, 2010

10 Perkara Yang Terdetik Bila Sebut Indon.


Indon.

Satu perkataan, bila di sebut oleh rata-rata bangsa Melayu di Malaysia, yang akan muncul dalam kepala otak ialah ;

1. Miskin

Reaksi kita : Kasihan pada orang Indon, nak makan pun tak cukup. Kalau mereka nak cari rezeki kat Malaysia, bagi je lah. Lagipun diorang bukan sapa pun, serumpun Melayu macam kita, seagama macam kita.

2. Rasuah

Reaksi kita : Ishh, sapa tak kenal Suharto, abes semua di sogoknya untuk kepentingan suku-sakat dia. Orang Indon sendiri tak suka Suharto.

3. Rompak

Reaksi kita : Ni mesti kerja Indon ni yang pecah masuk rumah aku. Kat belakang tu kan ladang sawit, ada banyak kotai Indon.

4. Bomoh

Reaksi kita : Abes Kak Eton kena pukau dengan orang Indon tu. Gelang, rantai macam tu je dia bagi.

5. Dian, Acha.

Reaksi kita : Awek Indon yang lawa banyak yang jenis kebandaran je. Jakarta, Aceh, Bandung dan Bali. Tapi, kalau kau pergi Maluku atau Papua, tak dapat nye yang lawa.

6. Dewa 19, Sheila On 7

Reaksi kita : Ahmad Dani tu memang genius muzik abes. Terbaik.

7. Janji Joni, Ada Apa Dengan Cinta

Reaksi kita : Filem Indonesia yang paling genius pernah aku saksikan. Tapi kalau Air Terjun Pengantin, sori.. macam sampah.

8. Nirmala Bonat

Reaksi kita : Kasihan pada Nirmala abes kena dera dengan tuan rumah dia yang Cina celaka tu. Lepas tu boleh plak Cina tu tuduh Nirmala gila, kata Nirmala tekap streka sendiri kat badan. Bangang.

9. Bawak Lari Anak Dara Orang

Reaksi kita : Kau anak dara jangan memandai nak kahwen dengan laki Indon tu. Karang di bawak kau lari ke Lombok baru tau.

10. Buruh

Reaksi kita : Asal raya, raya cina, depavali, hari ahad. KLCC penuh dengan Indon. Pelik aku!

Salahkah menyebut Indon? Rasanya words tu dah wujud sejak 1948 lagi. Lama dah, baru sekarang nak claim sebagai kesalahan? Bagi orang Malaysia, Indon adalah singkatan kepada Indonesia. Bermaksud orang-orang dari Indonesia. No offense, no double meanings, takde makian. Hanya trademark dari kita untuk memudahkan cara bertutur kita. Jadi, siapa mereka hendak mengawal cara bertutur kita?

p/s : Peterporn dan 3GP Indon tak masuk senarai ke?

10 ulasan:

J. Love berkata...

orang orang barua ada di mana mana. ingat tu darl!

lazaac berkata...

lazaac rasa PeterPorn harus dimasukkan bersama dalam senarai di atas... ahaks...

AlexiaAqram berkata...

@j.love

ye darl. u pun kena hati2 jugak.

@lazaac

haha. nice.

Fiq berkata...

nomor 11. bila aku ingat indon, ingat taik.




lalallalala~~

fndrocka berkata...

bila sebut indon...aku ingat hantu...sana bukan byk hantu ke? mak lampir cthnya

AlexiaAqram berkata...

@fiq

tahi indon tak sama dengan tahi melayu. eyh?

@fndrocka

orang indon mungkin juga hantu.

Tanpa Nama berkata...

Sesetengah orang Indon panggil orang Malaysia Malai.. Kita tak heran pun.

AlexiaAqram berkata...

diorang je yg naik heran kenapa kita tak heran.

msslasher berkata...

well, kalau indonesians tak suka dipanggil "indon" then don't call them that coz they found it offensive.
but bila dah tau dorang tak suka dipanggil "indon" but insensitively ppl here in msia (especially Malays) still call them that on their faces then that's a provocation. tak elok la tu namanya, kan it's better to encourage harmony instead of lagi mengapi-apikan sesuatu issue.
kalau melayu tak kesah dipanggil Malai etc then it's not an issue.
I'm half indonesian n my mom local. so if ade lagi some people yang ade these negative stereotypes/perspectives on indonesian, it makes me (a malaysian) feels that i dont belong. takkan nak suruh ppl like me balik indo kot.

mUhAmAd zAkI bIn mArSoHa berkata...

bro.aku belajar kat indon.bagi aku indon ke tak same je.macam malaysia jugak.ade yang baik.ade yang jahat.kat area rumah aku jiran-jiran sumer baik.aku pun boleh campur dengan dorang.orang2 yang dengki je yang nak tgk 2 negara ni gaduh.mmg kita serumpun.let spread the harmony and peace :)