Ogos 17, 2010

Education For Women On 7am

"Aku jemu Aqram, jemu dah dengan lelaki"

"Eh, kau kenapa Siti? Apa yang kau jemunya?"

"Aku bosan lah, kalau mesej, selalu tanya benda yang sama. Hari-hari nak mesej. Aku jemu. Aku kalau boleh mesej-mesej ni biarlah 3-4 hari sekali. Rasa nak cari boyfriend lain lah"

"Ishh kau ni, jemu tu bukan masalah besar pun. Kau tu je takde aktiviti yang nak di buat bersama dengan boyfriend kau."

"Masalahnya Aqram, kitaorang jauh. Dia kat KL, aku kat Penang. Nak aktiviti apanya"

"Lahh, dah tau tak boleh handle cinta jarak jauh, yang kau pergi layan buat apa? Kau dah declare ke couple dengan dia?"

"Tak. Belum lagi"

"Ceh, tu bukan boyfriend cik Siti. Tu teman mesra"
......................................................

Dilema. Masalah yang sering berlaku pada setiap perempuan lagi-lagi kalau bab bercinta. Kerana sifat malu yang ada pada perempuan, maka perempuan banyak sering patah hati bila lelaki yang mereka nak, tapi tak dapat. Lelaki yang mereka tak nak, tapi datang menemani.

Kenapa jadi macam ni? Kenapa perempuan seringkali tidak mendapat pilihan lelaki yang mereka mahu? Kenapa kita sebagai perempuan adakalanya merasa cemburu melihat kawan perempuan kita mempunyai teman lelaki? Bahkan, sampai ada di antara kita berasa geram dan marah bila lelaki yang kita nak, akhirnya berpasangan dengan perempuan lain. Dan secara automatik, terus pandang 'slek' atau bermusuh dengan perempuan yang berdampingan dengan lelaki yang kita mahu itu.

Ah, sungguh banyak persoalan kenapa. Tapi, sedarkah kita dan adakah kita pernah bertanya pada diri kita. Kenapa kita tidak berusaha mendapatkannya? Kenapa bila ada peluang, kita malu dan segan menunjukkan yang kita sebenarnya, benar-benar mahu berdampingan dengan lelaki yang kita mahu itu? Kenapa kita tidak menjadi perhatian khas untuk lelaki yang kita suka itu?

Sekali lagi. Banyak betul kenapa. Dan ia menimbulkan dilema secara berterusan. Di tambah dengan kisah sedih dengan kekasih lama, membuatkan kita bertambah dilema mencari pasangan yang benar-benar sesuai dengan diri kita. Hingga akhirnya, kita pasrah, 'nak jadi apa, jadilah', mula rasa lelaki sebenarnya tidak diperlukan sangat pun dalam kehidupan ini.

Series gua cakap, itu memang pathetic.

Kita sebagai perempuan. Kita kena tahu bahawa lelaki secara normalnya menganggap kita ini sebagai perhiasan dunia. Ya, perhiasan bagi lelaki untuk memenuhi ruang saling melengkapi antara satu sama lain. Perhiasan yang lelaki tak ia mahu hilang. Tak mahu di curi. Tak mahu ia rosak.


Ia seperti music-box. Sebuah perhiasan yang cantik. Jika ada seseorang lelaki memilikinya. Dia akan pastikan music-box itu tidak akan hilang. Jika hilang, lelaki itu akan sedih dan rasa bersalah. Tetapi, lelaki itu tidak dapat menjaganya dengan baik. Kadangkala, music-box itu di biarkan di atas meja, berhabuk di biarkan. Di tinggalkan bila lelaki itu pergi merantau atau sibuk dengan pelajaran, kerja di luar rumah. Bila lelaki itu sedar, baru di bersihkan atau baru di mainkan lagunya sebagai hiburan hati yang lara. Dia tak berapa peduli sangat. Cuma, bila music-box itu rosak di rosakkan oleh adik, baru dia akan melenting dan mempertahankannya. Bila music-box itu hilang, baru dia rasa sedih atau geram atau kesal kerana tak menjaganya dengan baik. Dia akan berasa rugi. Music-box itu adalah kehidupan dia namun dia tidak pandai menjaganya.

Sebab itu, Tuhan menciptakan Hawa dari tulang rusuk si Adam. Siapa peduli dengan tulang rusuk berbanding dengan otak? Tapi, ia penting bukan untuk mempertahankan hati, jantung dan paru-paru. Kerana Adam meminta kepada Tuhan agar di berikan teman sebagai perhiasan dan hiburan untuk dirinya yang kesepian. Jika tiada perempuan di dalam dunia, maka tiadalah perhiasan. Apa lagi yang tinggal? Apa pula yang tinggal jika perhiasan tidak mahu bertuan? Jika perempuan menolak lelaki, benci dengan lelaki, tak mahu hidup dengan lelaki, mahu jadi lesbian. Apakah perempuan benar-benar boleh hidup tanpa lelaki?

Kita sebagai perempuan perlu yakin bahawa sampai masanya kita akan bertemu juga dengan lelaki yang serasi dengan kita. Kita tak tahu, kita berharap. Tapi, kita juga perlu berusaha mendapatkannya. Tapi, kalau dah jumpa, jangan dok merenyam cari laki lain pulak. Cubalah menjadi setia.

"Kau nak tahu Aqram, kawan aku punyalah sanggup tunggu lelaki yang dia nak tu dekat 8 tahun. Sekali laki tu boleh pergi kahwin dengan perempuan lain. Kawan aku punyalah meradang, '8 Tahun aku tunggu, akhirnya buat aku macam ini', Geram giler. Tapi, akhirnya kawan aku bertunang dengan lelaki lain. Boleh bahagia ke Aqram?"

"Subjektif jawapan tu Siti. Cinta sebelum kahwin kena di cari, cinta selepas kahwin kena di pupuk. Kalau tak usaha, memang tak dapat apa-apa"

Sekian.

p/s: perhiasan dunia. perhiasan akhirat mungkin tak valid sebab banyak sangat bidadari nak di kerjakan. hehehe.. ;P

16 ulasan:

Shahireen Zulkifli berkata...

doakan aku supaya dikurniakan lelaki yang serasi karem. supaya pintu hati aku cepat terbuka.

aku dha nampak sinar tu karem. cuma jalan tu gelap. aku takut nak lalu. xtau apa yang aku kena tempuh untuk pergi kat cahaya tu.

erin berkata...

permainan minda.....

AlexiaAqram berkata...

@reen

reen sayang. jalan yang gelap itu kau sendiri perlukan obor untuk melaluinya. kalau ada torch light lagi bagus, hehe..

kan kau ada kawan2, ibu. mereka itulah obor2 yang membantu kau mengharungi jalan gelap.

@erin

ini silap mata dan silap hati serta silap akal. aishhhh!

farhana ann berkata...

"kawan aku punyalah sanggup tunggu lelaki yang dia nak tu dekat 8 tahun. Sekali laki tu boleh pergi kahwin dengan lelaki lain."

ada typo di sini kan?

btw,
i hate this entry.
coz i actually feeling it.

arghh.perlukah lepas ini terus cakap je yang aku suka dia?

AlexiaAqram berkata...

@farhana ann

alamak. spoiled betul lah ada error. sorilah. baru je betulkan. thanks.

you feel it, you need expressed it

farhana ann berkata...

welcome.
selalu singgah sini membaca :)

sekarang nak express it dah too late, jadi let it go je lah.
lagi bagus jadi teman tapi mesra.

AlexiaAqram berkata...

@farhana ann

woahh. ye ke. thanks ya.

emm, lakukan saja apa yang menyenangkan hati. have a nice day.

deus X machina berkata...

apa la cik siti
belum declare dah banyak bunyi
haha

amoi berkata...

hingga kini aku tak jumpa lagi yerrrr lelaki yang aku nak.

kalau dah suka laki tu, go for it!
lelaki tu perlu tahu perasaan itu.


bahahahahahaha!

AlexiaAqram berkata...

@amoi

yeah. go for it.

AlexiaAqram berkata...

@deus x machina

oh mak siti.. saya sayang anak makcik..

hellioz berkata...

glabah sgt apehal cik siti tuyh?
gyahahahhah~

AlexiaAqram berkata...

gelabah lah. pojaan hati kottt.

Tanpa Nama berkata...

Amiable post and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

zey berkata...

weeyyy...suka gila entri ni,
sbb dekat ngn aq...huhu~

tp still, aq percaya satu: perigi xmencari tinba.
bila aq minat sorg mamat ni.. xdelah aq beriya gila nk mati nk ter-over expose depan dia.
cukup sekadar bg hint!
boley..incik aqram?

AlexiaAqram berkata...

@zey

mmg lah kena bagi hint. tapi, bagi hint dengan cara yang betul.. silap bagi, mau di cap gila. yelah, tak abes2 senyum sorg2.