Ogos 30, 2010

Education For Women On 8am

 Nah Aiza. Eyh, salah gambar. Ni Adam ngan Sheera. Sori, jap lagi aku letak.

Perempuan ada banyak jenis perangai. Sekor perangai macam ni, macam tu dan seperti itu. Ada yang sorang ni lemah gemalai nak bagai. Ada yang sorang ni garang macam rimau. Ada yang sorang ni blur-blur 'eh?', 'ha?', 'ye ke?' macam nak di beri pelempang. Ada yang sorang ni ramah sangat sampai senang di ambil kesempatan. Ada yang lawak tongong buat lawak 22 jam tak henti. Dan yang paling best, ada yang tak lekang dengan make-up bertimba-timba untuk nampak cantik di mata awam.

Kalau seorang perempuan mempunyai satu perangai saja, yang sama, sama rata sama rasa. Konpem dunia ni tak menarik dan takde bahan cabaran.

So, aku nak ambil salah satu perangai yang boleh kita semua bincangkan untuk di bukakan mata kita semua buat orang perempuan macam kita. Iaitu, PEREMPUAN YANG SENANG DI AMBIL KESEMPATAN. Straight to the point, ia bermaksud perempuan yang senang sangat untuk lelaki bermasalah pergunakan perempuan yang bermasalah macam ini. Perguna dari segi apa, teruskan membaca. Ni masalah ni sebenarnya. Sebab golongan yang sebegini banyak terjebak dengan benda-benda yang lelaki di luar sana bersorak-sorak jika dapat peluang 'rezeki di depan mata'.

Apakah klasifikasi perempuan yang senang di ambil kesempatan?

1. Suka upload gambar.
Aku lihat, banyak perempuan dalam golongan ini rajin benor upload gambar-gambar yang dalam kategori 'private'. Termasuk gambar 45 darjah. Camwhore? Of course. Kalau tak ambil gambar sorang-sorang dalam tandas tanpa baju atau hanya ber-bra saja, memang tak sah. Kalau yang bertudung pun, nak jugak buat gambar secomel boleh dengan aksi muncung tikus.

2. Tak peka dengan pengetahuan.
Ramai perempuan memang tak peka sikit dengan pengetahuan am. Aku bagi contoh, ada perempuan yang suka layan lagu yang best-best baru dan lama tapi tak tahu tajuk lagu dan nama penyanyi. Ataupun, jenis yang membaca surat khabar tapi baca tak habes. Baca tajuk saja. Isi berita entah kemana. Bila di tanya, yang di jawab 'I pernah dengar cerita ni, tapi tak ingat lah, tak tahulah'. Memanglah failed.

3. Lingkungan umur 16-21.
Pada lingkungan umur sebegini, perempuan masih dalam pencarian identiti. Nak jadi perempuan macam mana? So, habis semua dia test. Hari ni cara pakaian macam Yuna, esok lusa nak macam Wardina, tahun depan tiba-tiba jadi macam Fazura. Biasalah semua tu kan?

4. Jenis meng-iya-kan tanpa check dan fikir dulu.
Dia tahu yang dia jenis kurang pengetahuan, jadi apa yang rumors, myths atau gosip-gosip pun dia macam percaya sampai jadi prinsip. Let say kalau dia dengar cerita politik, kalau kawan-kawan kata kerajaan bahalol, dia pun percaya bulat-bulat kerajaan bahalol. Tapi, tak sedar yang dia makan duit biasiswa yang kerajaan bagi. Siapa yang bahalol? Agaknya kalau boyfriend dia cakap pancut dalam tak boleh mengandung, dia pun percaya agaknya.

5. Penggunaan prinsip 'berkawan dengan semua orang' tak terkawal.
'Bercinta biar satu, berkawan biar seribu, sejuta'. Hahaha, tu yang sampai tak kesah berkawan dengan lesbian, pengkid dan playboy. Tak kawal dengan siapa nak berkawan. Konon nak tarik kawan ke arah kebaikkan. Last-last, sama hanyut di bawa ombak nafsu gelora. Fuh, ayaatt.

Apakah 'kesempatan' yang terkena?

1. Di raba
Mula-mula cuak, tergamam, nak tak nak, betul ke tidak. Lepas tu.. 'ahh, sedap juga', bagi je lahh.

2. Pecah kaca, pecah gelas, pecah dara, memang puas.
Sakit kejap je, lepas tu...  Siap boleh cakap 'tak sedap lah pakai kondom bangg, tak rasa'.

3. Selalu kena kelentong.
Aku tengok selalunya pasal duit. Senang sangat beri itu ini untuk lelaki yang di katakan cinta hati dunia akhirat. Padahal lelaki tu nak bila dah dapat, dah sedap. Bila dah tak sedap, tinggal.

 Ni lah Aiza. Sekadar gambar hiasan, takde kena mengena dengan artikel.

Di sebalik perkara tersirat perempuan boleh menjadi 'senang di ambil kesempatan'.

1. Family problem
Yes. Memang aku letak ni nombor satu. Jenis bila mak bapak pun tak beri didikan cukup pasal hal ehwal dunia akhirat pada anak. Memang masalah la perempuan ni. Lagi-lagi kalau kes divorce, satu hal. Kalau sibuk sangat mak bapak, satu hal. Atau mak bapak manjakan sangat, macam-macam hal. Lagi banyak hal bila mak bapak jenis tengok anak macam anak tu 'pijak semut tak mati'. Padahal bila di belakang, macam setan menyetan.

2. Kecewa benor dengan kekasih lama.
Mana-mana perempuan mesti nak lebih better kan? Kalau dulu kena dumb dengan ex-boyfriend. Bila dapat boyfriend baru, berazam tak nak kena dumb lagi kalau boleh dengan boyfriend baru lah. Pasal, kisah lama dulu sangat sedih, payah nak hadapi, berbakul-bakul air mata. Jadi, bermatian-matian meng-update-kan diri supaya dapat mempertahankan hubungan dengan boyfriend baru. Apa saja di buatnya. Padahal, boyfriend baru ni lagi setan mengerjakan. Ni lah di sebut perempuan yang di butakan dengan cinta dan air mata. Hanya lihat yang baru itu semuanya cantik dan indah saja. Adakah ayat aku terlalu klise?

3. Desakan hidup.
Duit lagi punya problem. Masalah kalau perempuan nak ada class sangat. Yang rasa diri tu banyak lelaki tergila-gila kan. Jenis maintenance tinggi. Atau memang takde duit betol, susah hidup. Bila tak dapat, mula buat benda bukan-bukan. Cousin aku bagitau kat sekolah dia ada gadis buat upah mengolom RM15 sekali bang!. Pergh!, kenapa zaman sekolah aku takde? Cis!

4. Maruah yang timbul tenggelam.
Ni aku rasa ramai. Tak tahulah. Aku lihat pada perempuan yang jenis 'on-off' pakai tudung, menutup aurat. Hari ni pergi kuliah pakai tudung, bulan depan dah bukak sebukak-bukaknya. Lepas tu, tutup balik sebab nak exam, puasa. Eh, bila raya bukak balik. Tengok-tengok muka dia keluar bila aku search 'melayu bogel' kat google. Adoi! 

5. Kena bomoh.
Simple. Orang Melayu lah katakan. Strong reason, strong motive. Susah nak di pulihkan kalau kena bomoh ni.
------------------------------------------------------------------
Jadi kesimpulannya, kalau korunk rasa korunk ada kena-mengena dengan apa yang aku sebutkan di atas. Banyak-banyak lah belajar pasal kehidupan dunia ni. Prevent is better than cure right? Aku bukan apa, aku tak mahu lah nak tengok perempuan dah jadi macam 'slave' di perlakukan. Bagi lelaki yang jenis tak tahu malu, diorang memang seronok kalau dapat perempuan macam ni. Sedangkan tengok gambar perempuan terlanjang pun dah stim, ini kan pula telanjang depan mata. Kan aku dah cakap dalam Education For Women yang dulu, kita perempuan ni adalah 'trigger' untuk apa yang berlaku, dan apa yang lelaki nak. Jadi, kalau korunk rasa tak mahu dipergunakan bodoh macam tu, be careful and solat jangan tinggal okeh?

Chalo!

p/s : Pecah kaca, pecah gelas, pecah dara, memang puas. Haha!

13 ulasan:

Aiza J berkata...

bukan nk buat nota psal aku ka, tribute to aiza ka, apa laaa.. hahaha

Yatre Hayati berkata...

pergh menusuk di kalbu ayat-ayat.
adakah ini bermaksud aku tergolong dalam wanita yang senang diambil kesemmpatan??? haih....tak nak la..mintak dijauhkan

E.I berkata...

pantun tu bunyi sedap.
boleh digunapakai pada masa depan!

Fiq berkata...

memang sedap telan kenyataan bila baca entri nieh. hahaha

AlexiaAqram berkata...

@aiza

hahah! ang comey sgt, aku tak reti review org comey2.

@yatre hayati

tepuk dada, tanya iman.

@E.I

kan? aku nak buat entri pasal tu lah.

@Fiq

telan kenyataan tak batal puasa kan?

Tanpa Nama berkata...

ak rase ko pon xkurang je dgn mana2 salah satu yg ko cakap 2 an?

wei,amal sunnah la keypoint dia..
tutup aurat,jaga perbatasan agama..

mana2 pon agama yg penting.

AlexiaAqram berkata...

haha. tanpa nama oh tanpa nama. lawak lah kau.

J. Love berkata...

gua rasa si tanpa nama tu ingat lu perempuan with boobs bigger than mine lah.

kahkahkahkahkah! epic.

AlexiaAqram berkata...

@j.love

haha. fuck yeah. menggunakan islam untuk mendengki. sengal.

ashraf berkata...

tambah.... kurang agama faktor gak wei...

AlexiaAqram berkata...

dah tulis dah acap.

'1. Family problem
Yes. Memang aku letak ni nombor satu. Jenis bila mak bapak pun tak beri didikan cukup pasal hal ehwal dunia akhirat pada anak. Memang masalah la perempuan ni.'

bukan penggoda berkata...

hakhakhak. lawak je. kejap 'kita ni lelaki', kejap 'kita ni perempuan'.

hahaha. sori gelak. tp mmg lawak. rase mcm tgh bce satu slot kt mjlh remaja. heeee~

Tanpa Nama berkata...

Aku tgk Aiza pon mcm jantan....mcm tomboi....wakakakak.....