Ogos 24, 2010

Love Lesson For Men 402

Samad dan Cheryl
Jejaka yang menjual burger dan gadis yang mahukan masa depan. Apa masalahnya ni?

Gua dengar kat Facebook gua pasal cerita ni. Haha, lambat betul gua dapat berita. Maaflah, kerja berlambak nak settel dua tiga hari ni.

Jadi, ada orang bertanya kat gua pasal hal Cheryl dan Samad ni. Kes yang kedengaran di Radio XFM kelolaan Brother Love pujaan korunk semua tu. Bukan main sedih si Samad dan bukan main yakin si Cheryl bercakap.

Nak settel? Ok. Gua cakap dari segi pandangan lelaki dulu.

Apa-apa pun, gua ada petik pasal masalah macam ni dalam Love Lesson yang lepas. Ada kat Love Lesson For Men 102. Gua ada petik pasal Build Up!. Di mana menggalakkan para lelaki yang ada teman wanita untuk mempersiapkan diri dengan meningkatkan taraf diri agar teman wanita lebih setia kepada teman lelaki.

Tapi, dalam kes Samad ni. Aisey, you late bro. Nasi dah jadi bubur. Lu buat ladies tertunggu-tunggu macam kayu. Cheryl dah tak boleh sabar dah. Maybe sebab si Cheryl;

1. Pantat dia dah gatal nak kahwen cepat. Nak memantat jugak, tak kira.
2. Beg tangan Liz Clairbone idaman dia dah memanggil dalam mimpi.
3. Umur Cheryl rupa-rupanya dah jejak 30. Nak di kira Andartu ha.
4. Cheryl dah mula berangan nak berkahwin dengan lelaki yang masa depan bertubuh sasa, hensem seperti Farid Kamil (ye ke hensem?), ada anak-anak yang comel, rumah besau, kereta besau, batang besau (eyh?).

So, Samad di tinggalkan macam tu je. Di pandang sepi. Tunang tak tunang, lantak lah aku nak hidup bahagia seperti kata Cheryl.

Tapi, Cheryl lupa something.

Kalau sebelum ni Cheryl boleh bertunang dengan penjual burger. Adakah Cheryl ni class jugak?

1. Ada Ijazah? Gua rasa dengan cara Cheryl cakap, maybe ada SPM je.
2. Lawa sangat? Dengan gaya dia mengutuk, gua yakin dia perasan dia lawa.
3. Kerja bagus? Maybe lebih tinggi dari Samad, tapi masih jugak makan meggi bila hujung bulan.
4. Perangai elok? Agak-agak lah, kalau boyfriend baru dia dengar pasal kes ni. Apa dia fikir? Tak ke rasa nanti, si Cheryl ni boleh easy come and easy go? Kalau nanti boyfriend baru dia jatuh susah, adakah si Cheryl ni akan setia? Atau dia akan blah macam tu je seperti yang dia pernah buat kat Samad? Paling penting, boyfriend dia yang baik tu boleh terima ke perangai Cheryl ni? Cheryl yakin. Boyfriend dia? Haha, ayokkk tak tahu.

video

Ok. Amacam? Ni dari pandangan perempuan pula.

Simple words. Manusia mana nak hidup susah? Manusia mana nak makan burger daging tiap-tiap hari? Takde bai. Takde. Apatah lagi perempuan. Perempuan kan banyak maintenance nya. Orang lelaki boleh pakai baju dua tiga hari tak basuh. Tapi perempuan tak. Hari-hari nak basuh. Kalau boleh hari-hari nak pakai baju baru ye dak? Macam mana kalau lelaki takde duit, tiba time plak tu si perempuan mintak duit nak beli Kotex. Takkan lu nak beli kain lampin kot bagi perempuan pakai? Nak mampus?

So, Cheryl ni pun ada reason jugak lah. Bagi dia, persoalan yang bermain dalam kepala dia ialah, Sampai Bila?

Menunggu adalah perkara yang semua orang benci. Apatah lagi menunggu dengan harapan yang kabur. Oleh itu, dari menunggu yang buat menghabis masa dan tenaga. Baik blah cepat-cepat, puas hati, settel semua masalah. Yang si Samad ni pun satu lailahaillallah.. Masalah private macam ni pun nak keluar radio ke? Nak bagitau semua orang ke? Takkan tak reti face to face kot? Ni ada konek ke takde ni? Elok-elok marah si Cheryl ni sedikit, bila heboh, makin bertambah-tambah meradang si Cheryl. So, bagi gua, Samad ni ada masalah ;

1. Guts. Dia tak jantan langsung perangai. Nak orang lain settelkan masalah peribadi. Nak orang lain buat keputusan.
2. Terlalu sangat beri harapan. Gua syak si Samad ni macam baru kenal dunia percintaan.
3. Tak kemana. Bagi pandangan gua, menjual burger secara solo bukanlah kerjaya yang sesuai untuk menanggung perempuan bermaintenance tinggi seperti Cheryl. Kalau perempuan lain yang jenis 'tak kesah dan asal ada' tak mengapa.
4. Tak hensem. Maybe Samad banyak jerawat.
5. Ada akal tak pakai. Atau tak matang. Ayat yang lagi bisa, masih terhegeh-hegeh mengejar keseronokkan dengan perempuan.

Samad oh Samad, sudah-sudahlah berangan nak besarkan meniaga tu. Sudah-sudah lah tersengih nak ada awek hot atau bini hot. Tumpukan benda penting dulu. Betulkan diri tu dulu. Kejar cita-cita bagi stable kewangan. Hati budi yang baik tu subjektif. Bukan semua orang boleh jadi baik setiap masa dan jahat setiap masa. Dan yang paling penting, cari perempuan yang tak maintenance tinggi. Biar tak lawa, biar tak class, tapi bila susah, boleh setia. Ni nak Cheryl, nak Lisa Suriani, nak Linda Ampang, nak Zurina Petaling Jaya. Tak masuk akal langsung. Cermin diri tu dulu weyhhh!

Wokeh, chalo!

p/s : Dari pandangan peribadi gua, jual burger is okay. But, need to work hard. Sanggup bukak kedai 365 hari? Okeh, lets work hard mate!

5 ulasan:

J. Love berkata...

hey hey hey umur 30 tak tua okkk? no matter what masyarakat says!

farid kamil tu tak hensem okk? no matter how subjective pendapat masing masing. haha!

finally..

gua rasa 'drama' ni fake. tah lah, macam tak real langsung. macam berlakon. macam ikut skrip. tapi tak tahulah.

AlexiaAqram berkata...

gua setuju. memang berlakon nak bagi rating xfm naik.

Fiq berkata...

aku pon rasa depa berlakon.

cara yg plg mudah nk terangkan ada lagi sebenarnye manusia perangai cam cheryl.

E.I berkata...

at first mmg kesian tgk si samad ni.
but dua2 pun salah oh i mean tiga. include brader love bkn j.love okeh!

conclusion, lu pk la sendiri dgn sapa lu nak bercinta, bertunang, berkawen, beromen. okeh?

jgn dah terhantuk baru nak terngadah macam Samad dan Cheryl.!

AlexiaAqram berkata...

@fiq

'takkan lah nak sara i dengan jual burger je, hellooo??'

@E.I

haha. ;P