Oktober 31, 2010

Love Lesson For Men 501

"Setia mana kau rasa, kalau dengan Tuhan pun kau susah nak setia, inikan pula dengan manusia?"

Padahal kau boleh je kan? Cuma malas, buat tak reti, 'eh nantilah', buat-buat diam dan biarkan kesetiaan itu berlalu pergi. Macam angin kau perlakukan kesetiaan tu. Konon di mulut kata cinta, di hati kata 'ye aku sayang'. Tapi, hakikatnya bila kau tarik nafas dalam-dalam, kau renung balik, kau ingatkan balik apa yang kau dah buat selama kau hidup ini. Baru kau nak sedar bahawa Tuhan itu hanya kau gapai bila susah.

Bercinta memang indah. Tapi, semanis cinta itu sekalipun kalau kau tak tabur gula, kau tak bancuh. Cinta itu akan jadi automatik pahit. Sebab apa pahit? Sebab di biarkan mendak tak berusik, berbau tengik yang akhirnya bila di telan cinta yang pahit itu, boleh buat berak-berak sakit hati

Apa anologinya 'di biarkan mendak itu' dan 'tidak di tabur gula itu?'

Mudah saja, manusia bercinta bukan sekadar duit dan seks. Itu nombor dua-tiga-empat. Tapi, yang di letakkan pertama ialah perhatian dari seseorang yang dekat dan istimewa. Kasih sayang dan komited kepada tanggungjawab kepada pasangan yang melibatkan emosi. 

"Aku punya manja hanya kau saja boleh rasa" - Fynn Jamal

Perlu kah kau bermanja dengan orang lain? Bergaul mesra menimbulkan figura negatif dalam diri pasangan kau? Kau buta? Kau terlalu angkuh dengan prinsip yang kau betul segalanya? Komited kau pada kesetiaan membuatkan kau membuang cinta jauh-jauh sampai kau rasa puas dengan apa yang kau inginkan?

Reverse sikit diri kau, ingatkan di mana kau mulakan hubungan ini? Adakah dari satu pegangan tangan? Adakah dari satu lafaz, "Boleh saya berkenalan dengan awak?". Adakah dari sms ringkas berbunyi "Hai, dah lama saya perhatikan awak, leh kenal?". Atau dari pandangan mata pertama yang membuatkan kau teringat pada ibu kau yang jauh di mata?

Semua nya bermula dari permainan logika yang di panggil 'keinginan'.

Dan aku ingin bertanya pada kau-kau semua. Adakah keinginan boleh di hentikan macam menghentikan pencatat masa? Pencatat masa boleh di hentikan, tapi masa terus bergerak dan berlalu. Seperti keinginan, kita boleh berhenti mahukan sesuatu, namun suatu hari nanti kita pasti inginkan balik apabila keinginan itu di kumpul dan terkumpul untuk di luahkan.

Ya, keinginan dan cinta merupakan satu relatif yang selari.

Sedarlah para pencinta sekalian, renungkan lah para pengamal kesetiaan sekalian. Di belakang, kiri, kanan dan hadapan kamu ada sesuatu yang di panggil titik noktah. Yang mana pilihan kalian, itu di tentukan oleh diri masing-masing. Berbeza jalan tetapi satu lokasi. Jika sekalipun kau mahu mengambil jalan belakang, jalan pintas, ia sama. Keinginan dan cinta tetap memburu akal dan nafsu sampai ke nafas terakhir. Mungkin juga sampai ke liang lahad bila kau terdengar tangisan suara kesedihan meratapi pemergian kau menghadap ilahi. Kau ratapi dengan kekesalan ; 

"Betapa ruginya aku di dunia kerana tidak tunjuk ikhlas setulus hati"

Di hujungnya nanti, sama ada jalan kau betul atau tak. Cinta dan setia kau bermakna atau tak. Ia akan di lenyapi dengan titik noktah.

Sudah lah, lepaskan dia pergi. Lepaskan perasaan kau, jiwa dan raga kau yang kau seal untuk dia tapi tak bermakna kerana kau senantiasa kecewa. Lepaskan dia jika kau terus DI GANTUNG TAK BERTALI.

"Harapan ialah impian", adalah kata-kata untuk mereka yang mencari kesalahan untuk di timbal balik menjadi sebuah kelebihan. Kau tiada itu jika kau DI GANTUNG TAK BERTALI.


p/s: Aku jemu!


9 ulasan:

Reen Amir berkata...

Sedih gila. Sama plak situasi en. Haih

Faizi, Khairul berkata...

hahaha...
luv to see when teens talk about love. its funny and awkward at the same time. well...keep writing

Mat Jun berkata...

cool dude

lama x visit here

gua rasa mybe lu xcam gua dah '_'

Fiq berkata...

mana nak cari ikhlas?

AlexiaAqram berkata...

@Reen Amir

Blog kau sangat cool. Kalau blog cool,moga kau juga dapat cool.

@Faizi

ye ke?

@mat jun

hmmm, errr, arghhhhh!!!! yang mana?

@fiq

tepuk dada, tanya iman.

msslasher berkata...

saw ur link from my fren's.
tu u guna gambar dia tu, dia tak suka. the profile picture.
i tot this blog is going to be some stalker-ish blog but i rasa ur writing is ok, menarik.. n ders some truth to ur writing tho i dont agree with sum sections of ur blog mcm section makwe and some stuff u wrote in section lessons for women. but it's all ur opinions n uve got sum rly interesting ones :)

keep it up
but jangan la guna gambar orang sesuka hati. tho they post it on the internet, that doesnt mean it's urs. ok have a good day!

AlexiaAqram berkata...

@msslasher

hi,

once people post their picture on the internet, it belongs to 'unknown', because internet doesn't have privacy anymore.

kirim salam kat tuan punya gambar ni, and i just wanna say to her,'sorry'.

have a nice day too!

J. Abdullah berkata...

ini untuk lelaki kan? so i am going to look the other way. heh.

The Poyo Me berkata...

msslasher though people who use other's pic in profiles are either stalkers or impersonators.
amirite?

kwel beb, entah2 kau yang angin lebih. AlexiaAqram rotates their pics every once in a while so pretty soon she'll be unknown again. heh. :P

and alexiaaqram, i agree on your post.my friends are the most perfect couple in the world, they are both nice and not to mention in love. but somewhere along the way the boy got lazy in SMS-ing and meeting up...and they broke up.

lucky they got back together again recently.
but this had been going on twice already. we, their closest friends are worried they might break up for real someday. it's a waste, you see. because they are such good people. just not good enough to express love that frequent.