November 24, 2010

Best Malaysian Independent Bands : Top Ten List

Yang lepas gua ada buat Best Malaysian Rock Bands : Top Ten List. Kali ini kita menyentuh Independent pulak. Macam mana gua nilai? First mestilah dari album yang merangkumi bilangan album dan jualan. Kalau setakat single sebijik dua dah meletup tapi nak claim top ten, apa jadahnya? Second, dari segi populariti yang merangkumi fenomena dan ikutan. Kalau setakat fenomena pasal lagunya baru dua tiga kali keluar radio, kirim salam lah. And third, dari segi long-term. Ya, takkan lah nak masukkan band yang setakat setahun dua je muncul ye dak? Anyway, check it out!


1. Hujan

"Bukan founder indie, tapi lebih kepada pemangkin utama sampai satu Malaysia kecoh pasal indie"
"Belum siapa boleh lawan dalam satu album, ada 10 lagu killer-hits"

2. Couple

"No satu Indie-Pop Malaysia"
"Funky, simple and juicy. Kegilaan gadis!"

3. Bunkface

"Mereka bermula dengan kosong, dan kini ada berjuta fenomena menanti!"
"Wajib dijadikan mukadimah mengenali Pop-Punk versi Green Day!"

4. The Times

"Kehalusan Brit-Pop versi Malaya!"
"Jiwa mereka di selubungi Rock n Roll sejati"


5. Meet Uncle Hussein

"Tanpa band ini, tiada seri edisi pertandingan Juara Lagu!"
"Kontroversi penyanyi, tidak menghalang band ini menghasilkan lagu yang super-mantap!"

6. Estranged

"Dominasi mereka dalam karya rock-moden sememangnya di iktiraf!"
"Lagu hits Itu Kamu, benar-benar menjadi pintu masuk kepada Independent"

7. Seven Collar T-Shirt

"Dadah nombor satu dalam eksperimen indie muzik"
"Melankolik seni lirik Inggeris yang terbaik!"


8. Disagree

"Memang tak setuju jika band ini tiada dalam top-ten list"
"Senyapnya mereka di balas dengan muzik baru yang serba baru"

9. Bittersweet

"Bukan sekadar omongan muzik, fesyen mereka yang jadi kegilaan"
"Emosi lagu mereka ada gaya tersendiri"

10. One Buck Short

"Ini adalah gaya American Punk-Rock moden yang pure"
"Bersemangat, inzal dan lazat lagu-lagu mereka"

p/s : Amacam?

14 ulasan:

MOFASAD berkata...

masa gua dekat poli, hujan la yang bukak hati gua untuk betul2 layan indie. dulu gua buat endah tak endah je, bila gua dengar lagu hujan, kota hati

faking, terus gua layan seni indie!

adzuan aziz berkata...

:).setuju

saudagar berkata...

butter mane bro ? y not in list

Diloz berkata...

The Times #1, Disagree #2
Love Me Butch #3


OAG
Lucy In The Loo
TWNKUA
KLPHQ

List yang best.

Alak Betatar berkata...

love me butch???

AlexiaAqram berkata...

@mofasad

lonely soldier boy.

@adzuan aziz

orait.

@saudagar

sebab butter dah ada dalam list best malaysian rock bands. level list tu lagi tinggi dari list best malaysian independent bands.

@diloz

love me butch? oh, come on. berapa ramai je dia boleh tarik crowd berbanding bungfes?

lucy in the loo? dah berkubur bang. markah long-term dah tiada di situ.

TWKUA dan KLPHQ. band ni best. namun, masih rendah markah untuk jualan, bilangan album dan populariti. eh, KLPHQ ada album ke? EP je kot.

@alak batar

love me butch memang best. namun, cuba jika nilai dari markah populariti yang boleh tarik crowd. ramai ke gadis mendengarnya? lelaki bolehlah.

carr berkata...

BUNKFACE

lagu2 memberi semangat dowh!

:D

eiffel berkata...

lonely soldier boy!!!wah!!!suka giler kot lagu tuh!!!

lgi satu..meet uncle hussein..

susu dlm botol...eh..

'milk in a bottle'!!!!

The Poyo Me berkata...

gua suke.
tp actually yg menyebabkan mainstream buka mata pasal indie bukankah MUH, lepas dia menang juara lagu? hurmmm...

hujan i agree. so many good hits in one album, it feels like they churn out a few willion songs per day, and only fit the best handfuls in the album.

Tanpa Nama berkata...

seven collar teeeeeeeeeeee yow!!

-jeju pemalas login-

tuanpunyablog berkata...

haha! pemalasss!

Fiq berkata...

7 collar t-shirt bass..

(bass=sahaja/cukup)

khalas.

haha

J. Abdullah berkata...

malas nak amik tahu sebab gua tengah terawang awang melayan tom waits skang

Tanpa Nama berkata...

HUJAN band terbaekkkkk kat MALAYSIA!!! terrr!!!!

#SANG ENEMY!!! \m/