November 16, 2010

Love Lesson For Men 505

Nak ke tak nak?

Situasinya malam, kamu sedang sibuk menyiapkan proposal untuk pembentangan projek lagi 2-3 hari. Kemudian, makwe kamu yang sedang kelaparan menelefon kamu untuk menceritakan dirinya lapar.

Dia menceritakan kelaparan yang di alaminya, kepenatan dia bekerja sepanjang hari. Tekanan dia di bebel oleh bos yang mentaliti kampung. Habis dia bercerita, dia bertanyakan kepada kamu ;

"U dah makan?"

Lalu, kamu menjawab ;

"Dah, I tengah sibuk ni", menjawab dengan nada sibuk.

"Ok lah macam tu, I pergi makan sorang-sorang", lantas dia meletakkan telefon, menamatkan panggilan. Kamu terkedu dengan tamatnya panggilan telefon tanpa di habisi dengan perkataan 'i love u' seperti biasa.

Korunk rasa, apa yang tak kena di sini?
.........................................................................................................

Baiklah, mari sini abang-abang, aku nak bergebang.

Seperti yang kita pernah pelajari dalam love lesson lepas mengenai perilaku obvious lelaki ialah 'lelaki kebanyakkannya straight to the point dan hanya berkalis bila membincangkan perkara yang buat dia rasa segan'. Ini valid untuk kebanyakkan lelaki lah. Kalau yang bukan macam aku sebutkan tu, dia kategori lelaki lain. Abaikan saja, kita ambil yang majoriti terjadi.

Manakala, perempuan secara obvious-nya adalah 'perempuan gemar berkalis bila bercakap dengan lelaki dan akan gemar straight to the point bila bercakap dengan sejantina sendiri'. Tapi, kalau kau jumpa perempuan yang gemar straight to the point melafazkan kata-kata kesat seperti 'fuck you' kepada kau sebab rasa kau rasis, abaikan saja. Perempuan macam itu dah takde norma Melayu tulen, mungkin terkena shock-culture. So, kita ambil yang sering terjadi lah. Oh, lupa, ini untuk definasi 'bercakap', bukan definasi menulis mesej di henpon, fesbuk atau blog.

Jadi, dari dua definasi di atas, bila bertemu dalam satu permasalahan yang nampak macam remeh seperti yang aku ceritakan tadi, ia sebenarnya boleh menambah duka pada si perempuan dan lebih teruk, mengeruhkan hubungan. Kita sebagai lelaki harus bersedia dengan situasi ini.

Masalahnya simple, ada dua perspektif, dari perspektif lelaki :

Si perempuan sebenarnya nak mengajak si lelaki untuk makan bersama, tetapi si perempuan hanya menceritakan kesusahan diri dia dan kalau dah nama nak ajak makan, takkan lah susah si perempuan nak cakap 'jom makan' atau 'I nak ajak U makan' atau more nicely, 'sayangg, jom makan' kepada si lelaki?. Si lelaki takkan faham dengan apa yang di minta perempuan kalau si perempuan tak straight to the point lagi-lagi dengan keadaan lelaki yang nampak sibuk. Nampak?

Dari perspektif perempuan :

Si perempuan mahukan si lelaki yang memahami kesusahan si perempuan pada saat ini untuk lebih 'gentlemen' mengajak si perempuan makan. Si perempuan dah bagi hint yang dia lapar dan perlukan si lelaki di sisi saat dia dalam tekanan. Kalau boleh, nak si lelaki cakap dulu, 'Ala-la kesian U hari ini, i temankan U makan k' atau lebih mendambakan jiwa, 'Demi sayang yang penat bekerja, jom I belanja makan kat Seoul Garden, makan lah apa yang U nak makan'. Tapi tu lah, cuma si lelaki ni lembab nak mati tak faham-faham apa yang si perempuan nak. Boleh?

Bila perspektif ini bertembung, akan terjadilah pertikaman lidah antara makwe-pakwe ini. Masing-masing akan membangkitkan alasan seperti lelaki yang memberikan alasan ;

'kenapa U tak cakap terang-terang?',
'berat mulut ke nak ajak makan?',
'lagipun I dah kenyang, banyak kerja'.

Dan si perempuan akan memberikan alasan ;

'U memang takkan faham I kan?',
'sampai hati U buat I macam ni, I makan sorang-sorang tau tak? Kalau I kena culik macam mana? U kejam',

lebih tragis,

'U punya sibuk je U ingat,I punya sibuk boleh je I temankan U makan?'.

Ok, dah masuk kes mengungkit. Rilek-rilek. Dah-dah jangan gaduh-gaduh.

Untuk menangani masalah ini, aku lebih suka menitik-beratkan perancangan awal. Ya, para couple yang berkomitmen dengan kerjaya di luar sana harus menyematkan diri untuk merancang lebih awal. Tempoh 3-4 jam sebelum date pun ok jugak. Jangan time nak berak, time tu baru nak buat jamban. Time tu lapar, time tu baru nak pergi makan. Kan lebih elok cakap awal-awal, walau kau sibuk, tapi sebab dah janji awal, masa boleh dirancang, kan? Jadi atau tak belakang cerita. Aku bukan nak blame perempuan sepenuhnya, lelaki tu pun sama ada salahnya. Aku cuma mencungkil masalah ini ke pengetahuan umum supaya lepas ni masing-masing boleh ready, boleh hadapi dan tak lah sampai nak bergaduh baling henpon. Aparaa macam budak kecik. Bila dah gaduh, menangis, pilih KLCC atau diri dia, lepas tu bercium tepi jalan. Macam babi.

Sekian, muaxx!

p/s : pasal makan pun nak gaduh, buat makan hati je!

17 ulasan:

MOFASAD berkata...

gua rindu dia walaupun...

cik tipikal berkata...

aku selalu cakap putar belit sampai dia kata, hang dalam blog ley straight tu the point, npe bila dengan aku, tak bole?
damn.. tak paham wanita betul lah

AlexiaAqram berkata...

@mofasad

walaupun apa? cis, ayat sangkut2 plak.

@cik tipikal

kan? so aku nak tanya, kenapa perempuan selalu macam tu? nak bermanja?

adzuan aziz berkata...

popular la video klcc-newyork tu jap lagi ye dak?haha.

AlexiaAqram berkata...

@adzuan aziz

ehhh, mestilah ye dak? hahaha!

Hellioz berkata...

ouh....
begitu~ (sore shincan)

kalau xde awek cmne?
gyahahahahhahaha~

Yatre Hayati berkata...

seronok baca entry ni :)

AlexiaAqram berkata...

@hellioz

takde awek, kau nak puasa malam pun orang tak larang.

wah, kembali di atmosfera nampak?

@yatre hayati

terima kasih.

Myth berkata...

Lama gak aku amik masa nak master simpulan-simpulan bahasa perempuan ni.

Nasib baik skang dah dalam tangan. Heaven!

AlexiaAqram berkata...

@myth

so, skrg kau dah terer la?
ekekeke.

Myth berkata...

Dah boleh jadi bapak org punya confident

J. Abdullah berkata...

erm.

gua kalau dengan bf, gua cakap direct je kalau nak suruh dia teman makan ke, apa ke. kalau dia bagi alasan tak berapa nak munasabah, gua merajuk.

so ini kategory apa ni?

bukan penggoda berkata...

perempuan mmg rumit.
sukar difahami.
susah dimengerti.

kah kah kah.

AlexiaAqram berkata...

@j.abdullah

emmm, err, ada talian hayat tak?

@bukan penggoda

correct correct correct!

ctZue berkata...

pompoan saje je bg serabut kepala otak pakwe dia..haha..
aku pon suka berkias2 ngn partner aku..hahaha

nuri merah berkata...

suke la ayat last 2..."mcm babi"..refer 2 bercium tepi jln..penah tgk vid bodo bercium tepi jln kat fb/utube...bercinta mcm haram..ahaha..romantik la sgt..err..refer vid bercium tepi jln/klcc!

Tanpa Nama berkata...

Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.