November 18, 2010

Terfaktab

Mana aku dapat perkataan 'terfaktab' ni?

Ia gara-gara melihat cara Tony Montana bercakap dalam Scarface. Setiap kali di timpa malapetaka bencana, dia akan cakap ;

'I really fucked-up, and you don't try to ever fucked-up with me!'

Fucked-up (aku lebih suka mengertikan sebagai 'stuck' or 'get/have a problem')

Fak-dap

Fakkap

akhir sekali, di-melayukan, jadilah,

Faktab. Ter-faktab bermaksud, ter-dapat problem, atau ter-stuck.

Sewaktu zaman kegemilangan sampahsociety. Aku, bule, don, apan, yasin, bendaaneh, apap, auf, phana, dan alip pergi ke Ipoh, 'roadtrip' semata-mata nak support gig kat sana. Malamya, adalah hari hujan. Kami stuck dengan satu peristiwa. Ada problem. Kami TERFAKTAB. Sebab kereta yang apan bawak, oleh kerana kerabunan ayam, apan bawak kereta sampai masuk longkang. Jalan tu simpang. Tapi, dia tak belok, sebaliknya terus. Masuk longkang. Yang peliknya. Bila dua2 tayar depan masuk longkang. Kena lah berhenti. Tapi apan tak. Dia tekan minyak lagi. Dan, kereta itu melambung kehadapan dan tayar belakang pulak yang masuk longkang. Longkang lebar 3kaki.

Kami betul2 terfaktab dengan perbuatan apan yang faktab terhadap kami.

Dan ini adalah contoh bagaimana ayat faktab boleh diguna ya adik2.


So, di pendekkan cerita. Aku ada penulisan di tempat lain selain di sini. Penulisan cinta-cinta aku akan di muatkan dalam terfaktab dot blogspot dot com. Blog itu bakal menghimpunkan penulis2 blog cinta super bergaya dan kelakar sahaja. Kalau gaya novel jiwang karut, baik kau pergi baca buku kat Boarders.

Sekarang, hero remaja Penulis Sahaja juga telah bersama menyumbang karya dalam blog itu. I like! Dengar cerita, sedang merequest juga The Other Khairul dan The Poyo Me. Wow!

Apa kena mengena faktab dan cinta?

Mudah saja, bila seseorang itu ada masalah cinta. Atau terfaktab dengan problem cinta, kemana mereka akan cari? Kebanyakkan ada antara mereka akan google bodoh-bodoh dan tulis, 'kalau dah clash, kena buat apa?'. Kasihan.

So, blog itu merupakan jalan alternatif untuk bantu mereka yang tergolong macam tu. Serta, tambahan untuk buat gelak ketawa bila bosan-bosan sebab asyik melayari sokernet 24jam. Apa barang? Bola-bola jugak, girlfriend kena jaga gak ye dak?

So, moh la menjenguk, mengomen, memfollow, menge-link, menganjing dan sebagainya. Di alu-alukan. Mekaseh!

p/s : Fuck-you adalah cercaan, fuck-yeah bermaksud 'ya sokong'! Sila bezakan dengan betul.

9 ulasan:

Hellioz berkata...

fuck yeah~

AlexiaAqram berkata...

woi! tak tido lagi ke?

Nina Gipsy berkata...

qareem i need ur fon number :) see me at fb Nina gipsy ya

zey berkata...

weweett..header baru!~

sudah ter-follow, ter-faktab!

AlexiaAqram berkata...

@nina gipsy

orait!

@zey

terima kasi kerana menfaktabkan diri bersama kami. hell yeah!

Tanpa Nama berkata...

fucked up

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ berkata...

haha
like3~



btw..

do folow me yeah..

http://owlkieranaa.blogspot.com/

tq~

Valossa Vicious berkata...

Hahahaha this is interesting. Aku pun suka pakai term ni tapi lain sket, 'faktap'.

AlexiaAqram berkata...

beza b dan p je. tak jauh aih. masih ada qolqolah.