Mei 30, 2010

Love Lesson For Men 205

Gembirakan hati si dia dengan pay attention. Renung mata dia dalam-dalam, lemparkan senyuman dan dengari apa yang si dia bebelkan. Mudah seperti ABC.

Si dia akan gembira. Semestinya.

Menyakat tu penting juga sebagai bahan perbualan. Kalau jadi lelaki yang takde sifat humoris. Masuk tabligh lagi bagus dari buang masa bercinta.

Humoris memang di perlukan oleh seseorang perempuan. Orang perempuan mudah ketawa. Reseptor ketawa mereka sensitif sangat. Jadi, kalau lawak yang bagi orang lelaki taklah lawak mana, ia berlainan dengan orang perempuan yang mungkin menjadi humoris yang boleh buat dia ketawa tak henti-henti.

Cuma, berhati-hati dalam humor. Jangan silap langkah. Sebab kalau silap langkah, mungkin terpesong kepada 'perasan', 'bajek bagus' dan mungkin juga 'lawak bodoh-murahan'.

Perempuan sukakan emosi. Adakalanya cara mereka mengaplikasi emosi sangat kelakar. Mimik muka mereka dan cara mereka mengambil hati lelaki dengan godaan manja dan humor.

Jika teman wanita korunk bukan seorang yang pandai ketawa. Tak reti beza antara lawak dan perkara serius. Rilek, jangan marah dia. Cuba asah dia. Didik dia sedikit-demi sedikit dengan lawak ringan.

Jangan lupa selitkan humor lucah. Open minded tu perlu kadang-kala.

Kenang kembali kisah lalu yang manis dan kelakar. Jadikan topik semasa berbual berduaan. Gamatkan perbualan dengan gaya lakonan yang beria dan bersungguh. Pasti gelak guling-guling.

Saat yang indah, bila dah gembira. Pandangan mata bertentangan, tiba-tiba bibir bertautan. (Hanya untuk yang dah ada lesen sahaja)

So, buatlah si dia ketawa. Masalah seakan hilang bila dapat ketawa dengan yang tersayang.

p/s: Kalau tak ketawa jugak, geletek je. Dapat pelempang pun kira okay ape?

Mei 29, 2010

Sape Hisap Rokok? Angkat Tangan!

Sekali lagi, gambar ini sopan dan tidak lucah.
  • Kisah awal gua dengan rokok bermula masa gua umur 7 tahun. Gua ngecek rokok tembakau arwah atok gua. Arwah atok gua selamba bagi gua hisap depan mak bapak gua. Gua try hisap. Tapi, gua terbatuk. Tak sedap. Umi gua terus bagi sebijik luku kat kepala. Hehe, i lap u atok.
  • Masa gua lepas UPSR, gua mula merasa ingin tahu apa itu cerita orang bogel. Lalu, gua dan member gua Omar, Fuad, Didi dan Amru pergi tengok cerita orang bogel dekat rumah Omar. Omar anak orang kaya. Omar bagitau kat rumah dia ada Cd lucah, dia cakap mak bapak dia yang beli. Mak bapak dia sorok, tapi Omar lagi pandai sakau Cd tu. Nice job, Omar. Oh, lepas tengok benda alah tu, kitaorang hisap rokok dekat taman permainan. Tongtong duit beli rokok. Itu lah pertama kali aku hisap Dunhill 7s. Aku hisap, tapi tak reti sangat nak tarik banyak2.
  • Masa gua Form 2. Gua mula aktif hisap rokok. Lepas sekolah, teros gua pegi kedai apek jual rokok batang. 30sen harganya. Rokok Dunhill. Tapi, kalau gua pergi tuisyen waktu hujung minggu, gua suka beli Semporna Hijau 7s. Hisap kat belakang bengkel. Yang pasti, dalam poket mesti ada gula-gula getah. Kalau tak naya gua kalau mak bapak gua tau.
  • Ini tak masuk lagi kalau hisap kat Taman Bukit Liki lepas sekolah agama. Lagi-lagi bila gua masa Darjah Khas, pagi-pagi gua cabut sekolah pegi lepak mamak kat pekan. Time tu geng gua si Pit lah racun gua hari-hari nak monteng. Nasib baik results gua kencang.
  • Masa Form 3, gua berenti hisap selama setahun.
  • Form 4 dan Form 5 gua kembali aktif balik. Sekolah gua kat bandaraya JB. Paham-paham lah budak2 bandar perangai macam mana. Setan Nauzubillah. Gua ada kejap masuk tabligh. Tengah high time tu. Tapi bila dah kenal Reen, kopiah gua entah kemana. Haha, darkside gua kembali! Tapi, Reen ada bagitau gua. "Awak hisap rokok, saya pun akan hisap rokok depan awak". Lahhh, terus gua jadi on-off hisap rokok.
  • Tapi, paling gua ingat masa gua dengan Jendul, Naqiu, Kimi dan Wan ponteng sekolah. Waktu pagi time semua budak naik bukit Tasek Utara tu pegi sekolah. Gua dengan budak2 ni lepak kat jejantas. Pekena Malboro sebatang. Pastu kitaorang pegi Terminal Larkin, CS, merayau entah ape2.
  • Gua pernah bergaduh pasal rokok masa gua Form 5. Kalau gua jumpa budak tu lagi, sumpah gua terajang dia. Mentang-mentang gua kat sekolah badan kecik. Suka-suka buli gua.
  • Lepas dah tau rokok, gua melihat serangan ayam. Gua malas nak cerita pasal ayam. Karang kalau ada SB baca blog ni, mati gua kena tangkap. Haha. Yang gua boleh cakap, kalau budak-budak sekolah gua, budak Tasek Utara dan budak Perd lepas balik sekolah. Diorang boleh layan dapur kat pondok bas. Macam sial.
  • Time matrik. Ni paling besh. Hisap rokok macam heaven! Tapi, supply rokok susah nak dapat. Matrik gua tengah sawah. Nak keluar hujung minggu je. Jadi, bekalan cepat habes. Tu yang gua meniaga jual rokok. Dunhill gua kira RM1. Nusantara 50sen. Cekik darah kan?
  • Time matrik, sapa tak kenal Mursyid? Kalau tak kenal, baik pegi mam la. Dia adalah supplyer kami. Thanks Mursyid. I lap u. Kat matrik, semua benda setan ada. Beer dan ayam adalah normal.
  • Sekarang. Bila dah lepas umur 18tahun. Apa kesah nak hisap rokok? Hisap je lah. Cuma sekarang ialah harga rokok dah naik macam lahanat. Rokok 5s, 7s, 10s dah takde. Gua dah banyak try banyak rokok. Paling best ialah Lucky Strike, Davidoff dan tak lupa Cigar.
  • Moment paling best hisap rokok masa gua kat Madinah. Hisap rokok depan masjid nabi. Haha! Gile punya kerja.
  • Sekarang gua pakai Malboro Indon 20s. Sebab harganya cuma RM6 sahaja. Serta baru berjinak hisap LM Menthol. Ni si Gepeng yang pengaruh gua aritu.
  • Gua saje tulis pengalaman gua dengan rokok. Sebab gua gembira bila kerajaan TAK JADI SEKAT ROKOK 14s baru-baru ni. Yeah! Thanks kerajaan. I vote u next election!

Mei 28, 2010

Lahh.. Filem Melayu Memang Suka Lumba Dowhh

Selaras dengan permintaan pengomen yang mahukan gambar lebih sopan dan tidak menjatuhkan maruah perempuan. Ha, ni ok kan?

  • Filem Melayu pasal rempit, drift, bohsia, gangster, kongsi gelap, arak, disko dan mungkin juga romen, adalah filem yang macam KIMAK.
  • Mari kita lihat senarai unjuran filem-filem seperti yang di atas mengikut abad baru bermula.

  1. KL Menjerit (2000). Bermulanya era rempit moden. Mengejar cita-cita nak jadi pelumba professional kononya.
  2. KL Menjerit 1 (2005). Sekuel. Memperkenalkan rempit dari Taib Andak, Que Haidar. Jatuh motor sebab tertido. WTF??
  3. Gangster (2005). Era tamak Rosyam Nor dan mulanya era racing kereta. Bau hangit kat BB walk. Penangan Fast&Furious
  4. Castello (2006). Rosyam lagiiii. Kali ni lebih mafia, Oh, ada Liyana Jasmay! Tembak-tembak kat Sg Golok.
  5. Remp-it (2006). Secara rasmi rempit diiktiraf! Rosyam out. Farid Kamil masuk. Barang Julia Hana memang 'baeekkk'.
  6. Anak Halal (2007). Farid Kamil lagi. Ni cerita emosi budak jalanan. Clubbing semua tu lah. Aiseh, ada Maya Karin plakk. Fuck Fasha Sandha.
  7. Impak Maksima (2007). Dunia drift baru nak mula. Tapi, belum rancak. Awal Ashaari masuk, so Farid Kamil nampak tergugat di situ.
  8. Budak Kelantan (2008). Malas nak cakap. Ni cerita paling bangang yang pernah aku tengok. Nasib baik tengok Cd member. Kalau tak rugi duit. Persepsi cerita rosak minda bermula di sini.
  9. Evolusi KL Drift (2008). Anak Yusof Haslam pun beria nak buat filem. Dah nampak dah kat sini penguasaan drift. Lebih mahal dari rempit. Sekali lagi, fuck for Fasha Sandha.
  10. Maut (2009). Hadooi. Makin terok. Que Haidar jadi Black Metal plak. Dah mula era moden bohsia dan pelacuran. Syabas Malaysia, syabass!
  11. Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009). Lahh? Pe kes citer ni dowh? Ko gi ah tgk klau ko ske tgk chia bek pnye. X chikaro, x mlyu lerr. Pe brg tgk citer jiwg dowh, x jguh siott. Bpk ak pnye jln, ak nk romen tgh jln, lntk aku lahh. Ko pe kecohh? G mam lah!
  12. Jalang (2009). Cuba untuk up skit kelas pelacuran. Bagus. Lepas ni buat first legal porn plak k.
  13. v3 Samseng Jalanan (2010). Lesen awal untuk 'chrekk' chikaro. Kan? Farid Kamil cuba comeback di sini. Lisa Suriani isap Dunhill tapi tak tarikk. Bengong. Oh, serta tetek Diana Amir di pulas cukup2. Wow!
  14. Adnan Sempit (2010). Kemuncak era rempit. Dengan misi mahu membetulkan persepsi masyarakat bahawa mat rempit walaupun cuma ada SPM, sebenarnya layak couple dengan gadis koperat yang ada degree. Jadi, cuba di bawa dengan elemen humor. Bagus. Layak dapat 7juta. Mana taknya, dah berani tunjuk perempuan bogel. Tapi kaburkan. Demm. Aha, Shaheizy mula rembat publisiti.
  15. Evolusi KL Drift 2 (2010). Key Ell.. Key Ell, ya aw aw!. Nyanyian yang berkesan. Masa untuk duo gangster Aaron Aziz dan Shaheizy menyerlah. Teknik kamera dah mula bagus. Namun, anak Yusof Haslam sebenarnya paling tak di sukai. Kan?? Adakah ini kemuncak drift? Eh, ada Scha. Oh, dia tak 'minum' hari ni sebab selesema.

  • Apa pulak filem yang bakal menjelma selepas ini? Adakah semakin kimak? Mungkin akan ada untuk kita berpeluang melihat Lisa Suriani, Scha Al-Yahya dan Intan Ladyana berbogel untuk kena kekah? Wow! I like! Atau melihat aksi 3gp yang akan di filemkan dan di komersilkan? Wahh. Sekali lagi, syabasss Malaysia. Cepat lah masuk neraka.
p/s: Tengok cerita macam ni, tengok masuk mata kiri, keluar mata kanan. Boleh?

Mei 21, 2010

Love Lesson For Men 210

Hiasan semata.
  • Jangan mengada terkejut sebab apa dah sampai 210. Sekarang dah pelajaran cinta level 2. Dah second sem. Dah makin susah. Dah kena serius. Jangan ketawa.
  • Bila dah naik second sem, jangan jadi bebal tulis esei. Tulis point-point macam ini. Ringkas, mudah dan padat. Sama macam bercinta. Jangan complicated. Ringkas kan selagi boleh. Senang pemeriksa nak tanda.
  • Topik cinta yang nak di buka ialah mengenai 'Salahkah Menyukai Perempuan Lain Walau Dah Berpunya?'. Bincangkan.
  1. Tak salah. Tapi kena ada batas dan kesedaran sivik bahawa diri dah berpunya.
  2. Kejujuran adalah penting. Tetapi bergantung pada situasi. Contoh, jika menyukai perempuan yang lebih menawan dari girlfriend sendiri. Mesti sediakan ayat yang terbaik untuk nak bagi jelas kat girlfriend. Ayat yang manis dan menyedapkan hati.
  3. Jika tak berterus-terang, dan terus suka, serta menterjemahkan dengan perbuatan. Itu di panggil lelaki gatal.
  4. Menyukai seseorang yang lain adalah normal. Lelaki ada konek. Konek ada nafsu. Nafsu masuk ke hati. Hati terjemah ke otak. Otak mengatakan. 'I like'. So, perempuan di luar sana, jangan gelabah tak tentu arah.
  5. Benda ni sebenarnya banyak berlaku dan membawa pergaduhan pasangan. Contoh situasi, girlfriend anda tak menyukai anda berkawan rapat dengan kawan-kawan baik anda yang perempuan. Sedangkan anda menyukai dan selesa dengan mereka. Lagi-lagi yang rapat dengan anda seperti jiran, classmate, coursemate mahupun rakan facebook.
  • Seterusnya, 'Bagaimanakah Hendak Memberitahu Kepada Girlfriend Jika Menyukai Seseorang Gadis'. Huraikan.
  1. Beritahu pada waktu yang sesuai. Cari bala kalau beritahu waktu PMS. Sia-sia kena silat gayong 44 jurus.
  2. Fikirkan reason dan excuse yang munasabah kenapa kita suka sesorang itu dan mahu 'just kawan' sahaja. Ingat! Yang munasabah.
  3. Cari tempat yang sesuai untuk berbual. Mesej, call-call termasuk video call, mms, YM, facebook untuk explain adalah di larang sama sekali. Sebab? Tak gentle. Face off la baru hebat.
  4. Mulakan dengan bismillah. Bila bercinta, walau nak macam omputeh, agama kena ingat gak.
  5. Ulang semula langkah satu tadi.
  • Nyatakan kesan-kesan yang bakal berlaku pada girlfriend jika anda berterus-terang?
  1. Girlfriend anda tampar anda. Tak mungkin. Siapa dia nak tampar kita? Suka-suka nak tampar lelaki.
  2. Girlfriend anda akan lebih caring dan akan bersikap protected. Itupun jika dia memang ada akal.
  3. Mungkin girlfriend anda akan marah dan menjauhkan diri. Rilek dan cool beb. Itu sementara. Nanti dia akan terima sedikit demi sedikit. Perempuan yang bereaksi seperti ini adalah bagus!
  4. Serangan balas akan berlaku. Bukan kepada anda. Tetapi pada kawan-kawan perempuan anda. Jika itu berlaku, bersiap sedia untuk tinggalkan girlfriend anda secepat mungkin. Perempuan macam tu tak boleh pakai.
  5. Girlfriend anda yang ada akal akan menerima rakan-rakan anda dan mula berbaik dengan mereka dengan motif mahu mengenali anda lebih jauh. Wow. I like!
  6. Clash. Takpelah, dah tak suka nak buat macam mana. Easy come, easy go.

p/s: Ada komplen dan komplementing? Sila-sila lah ulas.

Mei 19, 2010

Ke Arah Piala Dunia 2010 : Skuad Tanda Tanya, France

Ingat lagi World Cup 1998? Sentuhan Zizou memang menafikan hak Brazil untuk merangkul kejuaraan. Perancis pada era Zidane memang kelass abes. Pencipta skill Roulette ini memang bayangan kepada para pemain Perancis yang lain. Jangan memandai nak buat skill Roulette ni kalau tak reti, terutama Bule, karang tergolek dog baru tau.

Menjelang world Cup Afrika Selatan kali ini. Tanda tanya telah muncul apabila juruletih Perancis, Raymond Domenech telah menyenaraikan 30 pemain yang di senarai pendek untuk di bawa ke Afrika sana. Agak mengejutkan bila pemain yang di senaraikan ialah;

Goalkeepers: Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda(Olympique Marseille), Cedric Carrasso (Girondins Bordeaux), Mickael Landreau (Lille)

Defenders: Bacary Sagna (Arsenal), Patrice Evra (Manchester United), William Gallas (Arsenal), Eric Abidal (Barcelona), Rod Fanni (Stade Rennes), Sebastien Squillaci (Sevilla), Adil Rami (Lille), Marc Planus (Girondins Bordeaux), Gael Clichy(Arsenal), Anthony Reveillere (Olympique Lyon)

Midfielders: Lassana Diarra (Real Madrid), Alou Diarra(Girondins Bordeaux), Jeremy Toulalan (Olympique Lyon), Florent Malouda (Chelsea), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal), Yann M’Vila (Stade Rennes)

Forwards: Thierry Henry (Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea), Andre-Pierre Gignac (Toulouse), Franck Ribery (Bayern Munich), Sidney Govou (Olympique Lyon), Djibril Cisse (Panathinaikos), Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille), Jimmy Briand (Stade Rennes)

Banyak pertanyaan boleh di kemukan di sini tentang apa juruletih Perancis ni buat?

Dibahagian serangan contohnya, kenapa Karim Benzema tak di senaraikan? Dia nak tunggu Karim Gaban ke? Benzema merupakan pemain yang agak berkarisma, orang kata dia macam Trazeguat. Namun sebab tak dapat form kat Real Madrid. Mungkin sebab itu dia tak dapat dalam list. Tapi, jika dilihat senarai, striker Perancis yang top banyak dah tua. Henry dan Anelka. Lailahaillallah, kau nak menang ke tak nak Perancis oii? Oleh sebab itu, aku menjangkakan first team Perancis untuk bahagian serangan ialah : Ribery (SS), Govou (SS),

Kat bahagian tengah lagi banyak fanz Perancis berhangin. Mana pergi budak takde sekbern tuh? Ape nama dia.. Ha, Samir Nasri. Terer tuhh, gentel baikk masa lawan Porto. Tonggak Arsenal. Dah ura-ura fanz Perancis nak boikot skuad kali ni. Ada ke dia senaraikan Diaby? What the F?? Aduhai, aku tak tau la Perancis weh. Nasib baik lah ada Gourcuff tu, bernafas lah jugak. Emm aku pilih : Lassana Diara (CMF), Malouda (RMF), Gourcuff (CMF), Toulalan (LMF)

Okeh, kat bahagian pertahanan aku rasa takde masalah. Sebenarnya kurang yakin, sebab banyak sangat Arsenal. Semua orang tau Arsenal punya defence macam celaka. So, bila nampak trio Gallas, Clichy dan Sagna dapat dalam list, aku harapkan miracle je lah. Tapi, kira baik gak sebab ada Evra. Sebab nak harap Abidal, memang dah tua mamat tu. Mungkin pilihan ini okay:
Gallas (CB), Evra (SB), Clichy (SB), Reveilerre (CB)

Keeper? Hmm. Coupet dah takde. Sapa lagi kaau bukan Hugo. Bolos pun bolos lah, janji cukup sebelas.

Secara skop kasarnya, aku tengok Perancis macam tak nak menang World Cup. So, aku rase, sampai peringkat kumpulan je kot. Paling sesak pun pusingan kedua. Hari tu masa nak menang dengan Ireland pun pakai tangan baru boleh score. Perancis sekarang dah tak macam 1998 punya team. Aku cuma boleh katakan, Perancis sekali lagi akan bergantung harap pada one marksman mereka iaitu Ribery. Cuma skuad ni sebenarnya adakalanya 'perangai' jugak. Bila lawan team lemah, macam cibai, lawan team kuat, macam sial punya cantek main. Tak heran diorang layak ke final World Cup lepas.

Anyway, gudluck France.

Aiseh, salah negara plak.

Mei 17, 2010

Ke Arah Piala Dunia 2010 : Edisi Mula, FAM, dan Sepanyol

Nampaknya hormon penulisan gua dah semakin menurun. Gua dah makin karut. Problem. Tapi, gua optimis, karut gua ini akan berakhir. Ianya mungkin sebab gua dah jemu melihat kelab-kelab eropah merangkul kejuaraan. Di mulakan dengan Barcelona yang menjadi juara di La Liga. Bergaya dengan kemenangan 4-0. Kemudian di susuli kejuaraan Bayern Munich dan Inter Milan di Bundesliga dan Serie A. Dua kelab yang bakal berentap di final Kejuaraan Eropah. Lepas ini akan ada mood baru datang menjelma. Mood yang menyebabkan ramai orang tak cukup tido. Mood Piala Dunia. Gua pasti, mood ini lebih mengujakan dari melihat Lisa Suriani berbikini.

Gua risik-risik skuad Piala Dunia. Termasuk jugak lah Malaysia. FAM memang celaka. Piala Dunia dah nak dekat, tapi liga super masih belum nak habis. Seoalah yakin-yakin bahawa Malaysia takkan layak world cup sampai bila-bila. Lahanat betol FAM. Lahanat lagi si KJ. Bila sistem yang sial ini hendak di tukar?

Sori sebab emosi. Okay, kita mulakan risikan dengan melihat kepada pasukan yang ramai peminat bertaruh pasukan ini akan merangkul kejuaraan World Cup 2010 kali ini. Lain tak bukan, Sepanyol atau Spain atau Espana'.

Kita lihat 30 pemain yang dipilih oleh juruletih Vincente Del Bosque;

Goalkeepers: Victor Valdes (Barcelona), Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), David de Gea (Atletico Madrid), Diego Lopez (Villarreal).
Defenders: Carles Puyol, Gerard Pique (Barcelona) Alvaro Arbeloa, Raul Albiol, Sergio Ramos (Real Madrid), Cesar Azpilicueta (Osasuna), Joan Capdevila (Villarreal), Carlos Marchena (Valencia).
Midfielders: Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Marcos Senna, Santi Cazorla (Villareal) David Silva, Juan Mata (Valencia), Cesc Fabregas (Arsenal), Javi Martinez (Athletic Bilbao), Jesus Navas (Sevilla).
Forwards: Pedro (Barcelona), Dani Guiza (Fenerbache), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Alvaro Negredo (Sevilla), David Villa (Valencia).
Ini adalah senarai 30 pemain. Maknanya akan ada 5 pemain yang akan di singkirkan untuk di bawa ke Afrika Selatan nanti. Kalau dilihat dari senarai pemain yang ada. Memang pening juruletih nak pilih dollll. Semuanya star-star.

Nak pilih penyerang contohnya. Pedro, Torres dan Villa adalah pilihan terbaek saat ini. Tapi, Sepanyol jarang main 3 striker. Diorang lebih suka pakai 2 striker je. Jadi, mungkin Torres bakal tersisih dapat first team. Pilihan first team gua ialah: Pedro (SS), Villa (CF)

Di bahagian tengah paling pening. Semua pemain yang ada adalah pemain yang kaki ajaib boleh control game kat kelab masing-masing. Pastinya gandingan Xavi dan Iniesta sekali lagi memikul tangungjawab. Tak usah citerlah kalau 2 ekor ni kontrol game. Arsene Wenger boleh bunuh diri tengok diorang gentel bola macam dalam PES. Pilihan first team: Xavi (CMF), Iniesta (AMF), Alonso (DMF), Busquets (RMF)

Ke bahagian defensif pulak. Inilah masalah yang melanda Sepanyol. Striker dan tengah memang cun. Tapi defence masih macam celaka. Ingat lagi tak kesilapan-kesilapan bodoh yang diorang lakukan masa tumpas dengan USA dalam Piala Konfederasi. Defence memang star, tapi kadangkala cukup leka. Apapun, ini pilihan first team: Puyol (CB), S. Ramos (SB), Capdevila (SB), Pique (CB)

Keeper?? Malas nak cerita. Casilass main macam yo-yo. Reina makin sampah. Gua pilih Valdes.

Sepanyol bukanlah feveret team gua. Gua cuma target team ni boleh ke final, tapi bakal tewas. Sebabnya mudah, pemain Sepanyol hebat tapi senang cedera. Lagi-lagi Torres, lembik. Nik suka lah dengan Torres. Sebab Torres jambu Lucas. Kebanyakkan pemain Sepanyol datang dari Barcelona. Jadi, sah-sah diorang akan main seakan Barcelona, iaitu possesion control, through pass mengejut dan overlap. Tapi, bila berentap dengan aggresive team seperti USA, Germany dan Nigeria contohnya, suka lah diorang claim free kick dan penalty.

p/s: Eh lupa nak sebut Chelsex menang EPL. pffhhh!!

Mei 14, 2010

Love Lesson For Men 104

Secara hakikatnya, bila kita ada girlfriend, baru kita tau macam mana reality dalam relationship ni. Korunk pernah dengar perkataan "Tak kenal maka tak cinta, dah kenal macam celaka?" Aku suka dengan ayat ini. Inilah realiti dalam relationship. Ada pasang surutnya. Ada celaka dan happinessnya. Aku sebagai lelaki, of course lah aku akan beri pandangan dari persepsi lelaki. Tapi, aku tau, perempuan di luar sana ada juga yang tak bersetuju dengan apa yang aku ideakan. Yalah, perempuan pun ada ego dan mentaliti sendiri. Di sebabkan itu, aku tak berapa nak suka komplen sangat pasal perempuan. Lebih baik kita sebagai lelaki buat yang terbaik untuk diri kita dahulu sebelum nak menghadapi perempuan. Cara tu lebih efisyen dari complaint, compliment mahupun cure. Sebabnya mudah, 'prevent better than cure'. Kalau kau rasa nak dapatkan nasihat Brother Love, silalah. Bagi aku dia adalah cure person. Aku adalah prevent person.

Sekarang ini kita akan lihat antara 3 faktor attitude wanita yang kita perlu resap dan manipulasikan agar diri kita sebagai lelaki boleh di respect totally in leadership.

1. Deny
Kebanyakkan wanita moden kini mempunyai sikap deny/opposition/membangkang yang sangat kuat. Ini berpunca dari surrounding yang berlaku terhadap diri dia. Maksud aku dari segi family, education, friends mahupun isu semasa. Ingatlah perkataan ini, "Perilaku manusia berkadaran/bergantung dengan aktiviti seharian, aktiviti yang manusia lakukan seharian mempengaruhi cara pemikiran, fizikal, jiwa dan rohani mereka". Jadi, secara praktikalnya, tak payah lah kau nak ambik berat sangat kalau girlfriend kau suka deny macam-macam kat kau. Kita fikir macam senang nak didik perempuan, sebenarnya sangat susah lagi-lagi kalau dah tua bangka macam kita ni. Lagi-lagi lah kalau benda-benda remeh sekalipun. Kita sebagai lelaki kena bertindak fleksible. Biarkan mereka membangkang. Sekurang-kurangnya ada topik yang boleh kau bincang dari abeskan masa kat McD bertentang mata tanpa cakap sepatah apa-pun, 'Saling Senyum Syok Sendiri'. (4S, series gua pernah jumpa beb). Perempuan kini memang suka deny untuk banyak sebab, antaranya

i) Untuk lebih mengenali si lelaki.
ii) Mencari pasal atau sengaja cari gaduh sebab 'tanpa sebab utama' iaitu suka-suka, untuk dapatkan kecaringan dari lelaki kerana bila dah gaduh, akan ada adengan pujuk-memujuk yang banyak di gemari perempuan. Naluri diorang, nak buat cmana.
iii) Memang ada masalah nak kena discuss.
iv) Kerana minat mengembangkan idea berkaitan hal ehwal semasa mahupun ilmiah.

2. Jealousy
Benda ni paling top sebenarnya. Maklumlah, 74% punca berlaku pergaduhan memang datang dari benda alah ni la. Jeles lelaki dan perempuan amat berbeza. Kebanyakkan jeles lelaki adalah berkaitan hal yang serius terutama dari segi relationship. Contohnya, tatkala si lelaki terlihat gambar teman wanitanya bergambar di Facebook dalam keadaan suka-ria atau mesra dengan lelaki lain seperti kawan, ex-boyfriend, new-boyfriend, abang-adik angkat(geli gua!), dan tak lupa juga pakcik sebelah rumah yang gatal. Time tu jeles lelaki memang nyirap darah la oiii. Tapi, perempuan lain. Jelesnya lebih besar nafsunya. Jeles sebab relationship tu memang pasti. Tapi, jeles pasal aktiviti seharian pun ada. Tu tak termasuk kalau jeles sebab kita lelaki ada lebih sikit duit, gajet atau sebagainya. Contohnya, kalau kau seorang lelaki yang berbakat dalam music, art, sport ataupun perkara yang kau minat dan kau jadikan sebagai hobby, pemilikan dan side-income. Pernah tak girlfriend kau pertikai apa yang kau buat dengan berkata;

"Kurang-kurangkanlah jamming tu, jeles I bile tengok U banyak peminat" or

"Wah, beli jam Swatch baru, bila pulak nak belikan kat I? Mana u dapat duit beli benda ni?"

Kita tau niat dia baik, elak kita terleka dan ambil berat. Terima kasih banyak-banyak, thanks sayang. But, rasanya dalam fikiran kita sebagai lelaki mesti rasa, "Apehal? Suka hati lah aku nak buat apa yang aku minat, bukan aku tembak orang pon". Ye. Itulah perasaan kita, merasakan dia jeles. Cuba kalau kita persoalkan aktiviti perempuan yang suka shopping berjam-jam. Mahu banyak excuse diorang bagi kan? Melenting siap ha.

Sebab tu, dalam menangani jeles perempuan ini. Bersikap jujur adalah yang terbaik. Serta juga bersikap 'go on' ataupun tak payah terlalu fikir sangat leteran perempuan. Ingatlah, perempuan akan sentiasa berleter sampai bila-bila, tanda mereka sayang dan care kat kita. Bersyukurlah dengan jeles dan leteran mereka sebab kalau mereka stop berleter. Buruk padahnya. Time tu boleh musnah hubungan. So, kalau kau rasa apa yang perempuan tu jeles kan adalah berasas, terimalah dan take an action. Kalau kau rasa tak, pekakkan telinga je. Setel.

3. Immature
Ok, ini adalah faktor yang boleh menyentap pembaca perempuan blog aku. Tidak matang. Pernah tak korunk dengar ayat "Perempuan suka cari lelaki yang lebih tua kerana lelaki yang muda masih tidak matang dalam kehidupan". Aku rasa pernyataan ini agak dah tak laku untuk zaman ini. Maksud aku, mungkin boleh diterima tahap kematangan lelaki di ukur dari segi umur. Tapi, bila lelaki yang di atas 20-an, umur bukan faktor pertama, tetapi faktor surroundings dan attitude insightment yang perlu di ambil kira. Dalam hal ini yang berkait dengan perempuan, kita lelaki jangan terlepas pandang mengenai sikap tidak matang yang selalu di cetuskan pula oleh girlfriend kita.

Ha, benda ni ada. Kalau kau perasan lah, perempuan mungkin lebih cerdas dari segi education dan straight to law dari lelaki. Tetapi, bila ditanya pasal hal dunia ataupun hal ehwal semasa, perempuan agak terkebelakang sedikit. Contohnya, cara-cara nak bayar road-tax kereta, cara-cara nak buat proxy web untuk buka laman terlarang, ataupun siapakah nama timbalan perdana menteri UK yang baru? Ok, immature ni di akui boleh berlaku pada lelaki, tetapi secara rata-ratanya perempuan majoriti dalam hal ini. Tapi, ada jugak perempuan yang peka, yang itu aku ucapkan bagus, keepidap!. Ini baru immature dalam hal ehwal dunia, tapi kalau immature dalam relationship, camane plak? Pernah tak korunk alami situasi bila korunk gaduh-gaduh dalam phone, pang peng pang peng!! Si dia terus letak phone, terus off 2-3 hari. Pergh! Sakit la nak. Pening kepala di buatnya. Ataupun si dia buat ayat bunuh diri, ceraikan, atau clash dengan selamba. Lagi haru bebbb.

Menangani immature terhadap wanita kena ada kesabaran beb. Immature perempuan sebenarnya adalah peluang untuk kau mengubah dan mendidik perempuan. Jadi, bantulah girlfriend kau dengan sedaya-upaya. Yelah, kalau dia mintak tolong, pergilah tolong. Tanggungjawab kot. Kalau dia buat perangai tak matang, ajarkan dia perilaku yang matang yang sebenarnya. Perempuan mengharapkan kita, janganlah ambil masa yang panjang untuk diorang menunggu berharap. Sebab, sesiapapun kalau give-up berharap, susah nak ada peluang kedua. Kalau gaduh sampai nak clash, try lah cakap, "Apa lagi yang saya ada dalam dunia ni kalau awak pergi? Takde sayang.. Kosong. Banyak perkara saya dah berkongsi dengan awak, kalau awak lepaskan, cinta saya jadi sepi tanpa pengisian, mendung tanpa sinaran, jika awak pergi, hilanglah juga jiwa saya", (babi, jiwang abes)

Ok, sampai sini dulu lesson yang ada. Jumpa len kali. Ada pendapat? Selamat mengkomen.

Mei 12, 2010

Isu Hari Ini 2

1. Peluru tak bermata, benda dah jadi, kenapa nak bising-bising pakat-pakatan ni?

2. Polis itu di dakwa membunuh, keluarga si mati tak kena dakwa ke?

3. Teringat kes Altantuya, polis yang bomb Altantunya adalah dari UTK. Pastinya, Altantuya bukan gadis yang calang-calang sampai kena panggil UTK untuk bunuh dia. Aku rasa Altantuya bukan sekadar penterjemah, mungkin dia agen KGB or Singapore or Mossad. Ada benda maklumat keselamatan yang memungkinkan dia kena bunuh.

4. Sebab kalau si Rosmah yang arah bunuh, tak payah pakai UTK kott. Pakai santau lagi better.

5. Dah nak dekat pilihanraya Sibu. Moga DAP kalah. Agi idup agi ngelaban. Mulut Kit Siang dan anaknya Guan Eng macam sial. Karang kena lumur dengan gambir Sarawak baru tau. Kebas-tak kebas lah bibir kau nanti.

6. Malaysia kalah bodoh dengan Jepun kat Piala Thomas. Aku gelak tak jejak tanah.

7. Kenapa muka Anwar Ibrahim dalam gambar perbicaraan Saiful dah macam muka Ariel Sharon?

8. Program score-a macammana? Dah jalan ke belom cik yah oiii?

9. TNB stopkan sambungan kabel ke Semenanjung. Macam menambah-konfirm kan yang kat Semenanjung nak pakai kuasa nuklear bila-bila nanti. Yuhuu!

10. Gua dah kat Muar. Tu je.

Mei 09, 2010

7 Tempat Makan Lu Kena Terjah di Penang

Kalau lu orang datang ke Penang, tak payah jadi mainstream sangat sampai beli peta visit Penang untuk cari tempat makan. Meh gua bagitau lu orang tempat-tempat rare yang lu orang kena pegi makan kalau lu orang datang Penang.

1. Mee Goreng Sotong di Arked Padang Kota Lama

Kenapa gua letak sebagai no satu? Sebabnya ialah mee. Mee tak macam nasi, banyak perempuan jenis Linda Matopoh jenis kurang suka makan nasi kandaq. Kalau goreng-goreng boleh layan lagi. So, sebab tu gua letak mee goreng sotong ni sebagai tempat pertama lu orang kena sentap. Sambal sotong dia memang kaw-kaw. Kat situ jugak ada jual coconut shake dan milk shake. Tapi wa tak galakkan lu orang beli shake sebab kedai air yang jual shake tu lambat nauzubillah. Baik beli air dengan kedai apek tua, limau ais dia terbaeekk. Oh, kat arked tu ada gak jual Chicken Chop sedap berharga Rm6!! Pergh!

2. Nasi Beriyani Ayam Tanam Hameediah di Lebuh Mcampbell

Banyak orang tanya gua, kat mana Lebuh Mcampbell? Aduhai lu ni, Chowrasta lu tau, Penang Road punya clubbing lu tau, Mcampbell tu kat Penang Road la. Jalan Mcampbell kalau lu nak kenal, jalan tu tak pakai tar. Tapi, pakai batu-batu granit (gua tibai). Kedai yang gua sebut tu memang sesak kalau naik tengahari, tapi menu yang gua rekemen kat lu orang ialah nasi beriyani ayam tanam. Pesanan buat lu orang, kalau lu makan nasi beriyani ayam tanam, jangan lupa order air bandung special, dan pastikan juga ada sebatang dunhill untuk di hisap selepas makan. Gerenti lu tertidur lepas tu..

3. Bubur Chacha dan seangkatan di Padang's Broom/Brown/Ruums.

Entah mana satu sebutan yang betul gua pun tak tahu. Sorang sebut tu, sorang sebut ni. Gua pun pening. Ok, tempat ni lokasi nya ialah di simpang opposite nak ke Pasar Karat atau Rope Walk. Tempat ni kat belakang berek polis. Tempat ni ialah food court, banyak makanan jual kat sini, lu orang kena sentap sekali dengan celur-celur. Baru lah di namakan orang-kaya. Tapi, semua makanan takkan menjadi samok kalau tak pekena bubur chacha yang disediakan di gerai sebelah kedai tomyam kat situ. Kedai bubur chacha ni, apek cina tua yang towkey. Tua-tua pun tapi terer buat air, dari lu orang yang nak jerang kopi pun gagap lagi. Minum bubur chacha, akan mengingatkan lu orang dengan memori lama. Akan ada rasa pening-pening sebab kandungan utama dalam bubur chacha ialah santan.

4. Nasi Kandaq Potong Babi/Chowrasta/Misai

Okeh, yang part nama potong babi tu memang benar ada orang panggil. Sebabnya, lokasi dia kat belakang tempat potong babi di Chowrasta. Tapi, lu orang janganlah jadi bebal sangat cakap kat family lu nak bawak makan kat nasi kandaq potong babi. Kalau mak bapak lu orang PAS, dah lama kena hempuk ye dak? Just cakap Nasi Kandaq Misai, nama popular bagi sekalian penggemar nasi kandaq. Bagi gua, nak di bandingkan nasi kedai ni dengan nasi kandaq Beratur ataupun Line Clear. Kedai ni bagi lua lebih sedap dan cool suasananya. Sebabnya, kalau nasi kandaq beratur, apa jadah nak tunggu sampai 45minit semata-mata kerana nasi kandaq? Dan nasi kandaq Line Clear, apa jadah kalau makan nasi kandaq, kena blah cepat-cepat sebab ramai orang? Nak sembang pun tak puas. Tapi, di nasi kandaq potong babi, segalanya mungkin.

5. Jemputree di Jalan Nak Pergi Gurney

Asyik sembang kedai rakyat marhaen je, terasa gak nak tayang duit ada lebih ye dak? Kalau lu orang dah jemu dengan Secret Recipe, atau pun rasa nak cari tempat dinner dengan pantat lu, gua syorkan lu orang tempat ni. JomPutree. Kedai yang menyajikan masakan barat, goreng-goreng dan apa saja lah. Ye lah, kalau gian nak makan spaghetti atau lasagna. Kat sini ada, boleh tahan sedap. Tapi yang best ialah surrounding restoran tu yang memang gaya-gaya casablanca dan hawaii lah. So, romantik skit. Cuma tu lah, makan berdua, cecah jugak rm50, takdak duit, jangan makan kat sini. Tu je.

6. Pak Hussin Tom Yam (Meet Uncle Hussin) di Sg Ara

Dulu masa gua kat hometown, gua masih sangka tomyam yang paling sedap ialah kedai kat deret-deret Nasi Lemak Wak Kentut. Tapi, bila gua kat Penang. Punyalah gua jakun makan tomyam sebab rupa-rupanya tomyam ada dua jenis iaitu tomyam merah dan tomyam putih. Yang selama ini gua tibai tomyam merah. Tapi, bila kat Penang, gua gila tomyam putih. Ha, kat kedai yang disebutkan ini menyajikan tomyam terbaik. Memang lu orang akan hirup kuah dia sampai licin. Gua tak tau lah berapa kati ajinomoto dia letak. Hadooiiyaiii! Btw, Sg Ara tu terletak lepas dari Kompleks PISA. Nanti jumpa traffic light simpang empat, amek kanan, terus dan kedai dia belah kiri.

7. Shisha di Gelugor a.k.a Penang V3 Rempit Version

Stay
down and rilek. Gua bukan nak promosi ganja. Takkan lu orang tak tau shisha tu menatang ape? Shisha tu bukan makanan okaay. Tapi, kalau lu orang gian nak telan botol, apa salahnya. Di Gelugor, berdekatan USM Minden, ada satu port yang memang terbaik untuk makan Char Koey Tiow sambil pekena shisha yang super-class. Brother yang jaga shisha ni memang basterd habess. Pakai Honda Jazz, bukak kedai shisha. Mixing antara flavour, air dan arang dia memang terbaekk setakat ni. Gua boleh cakap setanding dengan shisha kat Tuah Mall Melaka. Cuma gua nak bagitau, port ni memang best sebab banyak pantat-pantat yang hot. Cuci mata memang perlu kan? Kat Melaka ada pantat hot ke?

Ada banyak lagi sebenarnya, lu kena tau Ikan Bakaq Kg Tempoyak, Nasi Lemak Taman Tun Saadon, Nasi Tomato Bt Lanchang dan macam2 lagi. Ha, yang lain-lain lu orang tambah la sendiri. Selamat mengkomen!

Mei 08, 2010

Jahanamkan Mcdonald, Mari Kita Ke Subway.

Amacam? Meleleh air liur tak tengok cheese, mayonise dan thousand island dia? 2 Kali ganda besar dari Big Mac. Bahkan lebih kenyang dari Double Big Mac. Pada harga Rm7.50, lu orang boleh kenyang sampai malam. Gua tahu banyak American people kutuk Subway dalam filem-filem komedi. Sandwich or Hamburger? Ah, wa tak kira lahh. Gua memang penganut Subway pas ni. Lebih classic dari Mcdonald, Radiq Cafe mahupun Coklatmeri. Dengan daging smoke turkey yang urrgghh.. Chocolate chips dia erghhh..stimmm... Kau letak ganja apa ni Subway oiii?? Malah, gua nak bagitau, dating di Subway lebih cool and calm dari dating di Mcdonald. Yum yummy! Tapi, dating di Coklatmeri lebih santai sebab ada buaian. Itu tak dapat gua nafikan.

Oh, sebelum gua terlupa, gua jumpa satu program yang boleh menjahanamkan industri tuisyen-tuisyen di Malaysia dalam 2-3 tahun akan datang. Malah, dalam target gua, ianya juga bakal menyebabkan kaedah examination bakal di lingkupkan oleh kerajaan jika program ini menguasai seantero Malaysia.

Ini adalah program tuisyen melalui internet. Senang-senang je budak-budak sekolah dari darjah satu sampai tingkatan 5 boleh score dalam peperiksaan UPSR, PMR dan SPM. Gua tengok program ni, lebih kepada solving excerise. Ya, ada soalan past year, soalan ramalan dan sebagainya. Mak bapak akan mendapat results performance melalui sms jika anak-anak menjawab soalan-soalan dalam kaedah pembelajaran dalam program ini. Kalau anak tak belajar, mak bapak pon boleh tau. Eh, apa hal gua skema sangat menerangkan ni? Takpelah, kalau lu orang berminat untuk mendapatkan program ini atau mempunyai persoalan untuk bertanya tentang program ini. Lu orang boleh terjah ke laman www.scorea.com

p/s: Benda ni juga boleh menjadi duit saku kepada mak bapak sebab akan mendapat komisen jika berjaya mempromosi program ini. Dengar cerita jiran gua dapat 23K bulan lepas. Wow!

Mei 07, 2010

Kalau Lu Tak Nak Kena Hentak, Baik Lu Jangan Pergi Tinggalkan Gua


Ayat dia hari ni memang sound lain macam. Gua tengok dia asyik kesat air mata. Muka toye macam nak kena bagi bang-bang sepam dua.

"Ah sial la ni, gua benci tengok dia nangeh", kata gua dalam hati.

"Ha, kau pergilah tinggalkan aku, biar aku mati kat sini, kau bukan peduli pasal aku lagi pun!!", jerkah dia dengan emosi.

Gua rasa nak tampar je. Apahal? Mourning period ke hape dak ni? Takkan sebab facebook, nak jadi macam Empire Strikes Back. Takkan sebab tak dapat beli choki-choki, lu nak emosi melampau? Apa lu ingat muka gua macam choki-choki ke? Kimakkk!!

"Eyyy, apa marah-marah ni, tak syok lah, sampai nangis-nangis, meh aku kesatkan air mata", tutur gua dengan harapan mahu menamatkan tsunami yang melanda.

Muka dah merah. Menahan sedih. Hingus menjejeh. Aaa yang part hingus tu saje wa tambah.

"Dah berapa lama kau dengan aku? Lamaaa kau tau tak! Kau ingat aku nak blah mcam tu je? Tak la. Aku sentiasa ingat kau lah. Nanti aku kontek la kau", gua cuba meyakinkan. Jadi hero. Fakkoof!! Gua geli.

"Kau fikir aku ni apa? Siapa aku bagi kau? Aku bukan kawan kau lah. Jangan buat aku macam kawan-kawan kau sedangkan aku yang sentiasa di sisi kau. Ingat sikit!!", ayat balas dia buat gua rasa terfaktab.

Ah sialan ayat ni, gua wonder, majoriti perempuan akan keluarkan ayat 'siapa saya bagi awak' ni sebagai last kill shot. Demmm. Terkena gua.

Gua tak reti dah nak cakap apa lagi. Serabut otak gua kalau benda-benda cinta ni jadi bahan. Ah, maderfaker ini semua. Cinta dan relationship je ponn. Apahal nak jadi serius macam Adammaya?? Come on lah.

Last-last wa dah takde arah, wa cakap, dalam kegelian tapi dengan tanggungjawab dan ikhlas.

"Aku tetap cintakan kau walaupun aku bukan yang kau kenal lagi"

Gua berlalu. Sambil mengimaginasikan dengan sendiri lagu Wonderwall.

Mei 05, 2010

Hati Gua Berkata Tidak.



Ada sesuatu dalam hati gua untuk berkata tidak kepada 2 makhluk ini.

1. Kenapa orang Melayu meniaga jual produk, mesti tayang muka founder lebih-lebih? Produk yang glemer atau pengasas yang glemer?

2. Rahsia tarikh lahir? Memantapkan diri? 1Seminar? Macam bangang. Diri tu, kalau nak bagus, tak payah datang seminar pun takpe. Cukupkan solat, banyakkan zikir dalam hati. Eloklah tu, kaki kelentong nak jual kaki harapan. Bagus.

p/s: Gua jeless? Fakoff.

Mei 03, 2010

Girl's Guitar

Otai. Sape bley lawan suara stim dia?

Dalam list yang aku ada, permainan gitar dia paling clean.

Jarang dah dengar dia. Owh, dia boleh buat hidung aku berdarah.

Trademark. Tu je aku suka.

Beeha. Memperkenalkan!

Wani Ardy. You can do it!

Banyak gadis di luar sana yang mula dah pasang angan-angan. Fenomena gadis dan gitar memeranjatkan aku bila aku pulang ke kampung. Gadis-gadis felda duduk di atas jambatan atau tembok bermain gitar. Oh, dem! Ini satu trend terbaru. Selalunya lelaki saja yang bermain gitar hu-ha-hu-ha petang2 sambil ngurat gadis-gadis felda. Sekarang gadis yang bermain gitar, lelaki merempit datang ngurat-kacau. Tapi tak boleh nak kacau sebab bodyguard penkid ada kanan-kiri. Fak!!

Gadis oh gadis. Aku wonder, manakah gitaris folk lelaki kini? Takkan nak harap Aizat, Reza Salleh or Pete Teo je koottt. Em, sekarang dah mcm tak seimbang. Ah, biarlah. Dunia ini bukan aku yang punya poonn.