Jun 30, 2010

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit, Inikan Pula Leher Makwe Sendiri

p/s: Dengar sini, gua nak bercerita buat renungan.
  • Masuk cinema dengan makwe. Bukan nak tengok wayang. Tapi, dok 'sayang-sayang' dalam gelap. Seat paling popular mestilah seat belakang hujung, takpun seat tepi. Nasib baiklah GSC takde couple seat.
  • Oh! Kat Cathay ada couple seat. Matilah nakkk. Macam-macam bunyi dengar. Hidanglah cerita best apa pon, orang lain dok gelak tengok Adnan Sempit. Couple tu dok main-main lidah. Larhhhhh?
  • Aisey, dah nama gelap. Apa puas cium mulut je. Leher pun kena ada. Buat tanda. Yang bertudung, selak tudung lah, takde hal. Pakwe punya pasal. Apa punya lahanat la kann?
  • Tak puas lagi? Bawak mai sampai ke dada. Ha, tonyoh la sampai puas. Apa punya haram J la kann?
  • Couple seat memang bawak kretiviti dalam posisi. Elok-elok duduk berdua dalam jarak pisahan 15cm. Tetiba jadi rapat tanpa pisahan. Aik? 'Sejuk lah banggg'. Tu ha punya manja merengek. 'Sejuk ke? Abang pelukkk ye babyyy'. Nah, dah macam belangkas. Tak nak lepass. Sama-sama balas. Mula-mula duduk sebelah, tetiba.. yang perempuan dah atas peha lelaki. Apa punya sial la korunk ni kann?
  • Yang lelaki dah sangap. Bukan sangap mengantuk. Tapi, rasa gatal kat celah kelengkang. Ah, malas gua nak cerita. Engkorang fikir la sendiri. Engkorang kan dah besar. Kalau dah gatal, mestilah kena garu ye tak?

  • Cerita ni tak abes kat sini. Ni kalau yang ada kereta. Di bawaklah ke Stulang depan sekolah cina tu. Bagi ayat skit, 'Abang nak bawak baby hirup kedamaian malam'. Peh! Kedamaian la shialll. Stylo abes ayat kau.
  • Sampai sana. Berdua dalam kereta. Bukak lagu skitt. Takde Cd, radio Sinar pun jadilah. Bercerita lah berdua. Gelak ketawa. Sayang sana, sayang sini. Tampar dan cubit manja. 'Apa lah abang ni, suka kacau baby, kan dah kena cubit'. Jap. Gua sakit perut nak sambung tulis.
  • Air-cond kereta dah makin kuat. Sejuknya mencanak-canak. Gelap plak ni. Mat rempit pun tak banyak. Nampak orang menjala je. Chantekk. Dia pun nak menjala jugak. Nah! Entah macam mana, bibir bertautan. Tangan menggila naik. Tangan perempuan kat belakang leher lelaki. Tangan lelaki kat mana? Macam biasa, cari G-spot.
  • Makin gila. Makin goyang. Gua tak nak cerita part ni. Bila nakhoda belayar dengan kapal, mana ada brek nak berhenti. Jalan terusss. Tak kesahlah, pakai helmet atau tak. Gua tak tahu.
  • Masa belayar, resah, risau, takot di rasakan. Dalam hati bermonolog 'Kena cepat ni, karang ada orang perasan, naya!' Larhhhh? Tau pulak takot. Pelik betul gua. Dia sambung belayar. Kayuhan di lajukan. Si perempuan bising2 kesedapan. 'Shhhhh, suara slow sikit baby'. Menurut perintah perempuannya.
  • Habis belayar. Keringat peluh menitis. 'Jom-jom baby, kita blah'. Aik? Masa nak belayar punyalah rapi perancangan. Dah abes, nak blah cepat-cepat? Apa punya jahanam la jantan ni. Terima kasih pun takkk kan?.
Manusia oh manusia. Macam-macam hal!

Jun 29, 2010

Jika Suka, Katakan Suka. Jangan Simpan.

p/s : Kalaulah DIA mendengar luahan ini.

Kau tau tak apa benda bodoh yang aku buat hari ini? Aku google nama KAU dan aku cari apa yang releven mengenai kau. Aku pun tak tahu kenapa. Aku seperti mahu kembalikan masa lalu. Masa kita berdua.

Masa kita di basahi hujan sewaktu mencari sinar senja.
Masa kita di hujung jeti bermain dengan percikan air laut.
Masa kita berdua berbual gelak ketawa di cafe selama 3jam tanpa bosan.
Masa kau mendengar kesedihan aku sewaktu aku di tikam dan kesakitan.

Dan paling aku ingin kembalikan ialah,
masa yang sepatutnya aku beritahu pada kau yang 'Aku sangat sukakan kau'.

Sayangnya, aku seorang yang bodoh. Langsung aku tak terfikir untuk memberitahu apa yang aku inginkan dan apa yang aku mahu orang di sekeliling aku faham mengenai aku.

Penyudahnya, kau menangis. Dan pergi.

Sekarang. Aku menulis cerita cinta untuk menghiburkan hati aku yang kau telah curi sebahagiannya tanpa aku sedari. Tak usahlah kembalikan, aku harap kau boleh menjaganya dengan baik. Itu saja aku minta.

Aku rasa menyesal. Tetapi, masa lalu tidak boleh di putar semula bukan?
Biarlah, jadi kenangan. Aku akan kehadapan menghadapi sesalan.

Jun 28, 2010

Ah! Lelaki Sekarang 2x5 Je.

  • Lelaki zaman sekarang kadang-kadang macam tak bley pakai kan? Merapu banyak sangat, entah ape2.
  • Ada semacam penyakit addicted melampau pada lelaki. Tak kesah lah addicted ape pun sama ada baik atau buruk. 
  • Kalau yang addicted bola dan futsal. Memang bersarang nak menunggu dia balik main bola. Main bola sampai pukul 2-3 pagi. Kenapa tak boleh main pukul 5 petang?
  • Kalau addicted dengan game DOTA. Mesej la sampai 18 kali. Tak di balasnya. Hati ni menyumpah-nyumpah. 'Makan lah laptop tuh! Asyik Godlike, godlike..!'.
  • Tu belum lagi addicted dengan Facebook. Bukan main banyak lagi kawan perempuan dia. Dengan kita kalau mesej, ayat nak keras-keras. Tapi, bila mesej kawan perempuan kat FB tu, mengedik lain macam. Huh!
  • Yang gila kereta. Emm, no komen. Sebab best jugak naik kereta macam kereta Honda EK tu. Hehehe.

  • Kadang-kadang rasa macam terkilan, kenapa banyak lelaki sekarang belajar tak pandai? Kenapa banyak yang tak nak belajar lagi dah lepas SPM? 
  • Bila jalan-jalan keluar, rasa takut tu banyak sangat kat lelaki-lelaki yang ada di luar sana. Walaupun bangsa sendiri. Dengan gelapnya, rambut kaler perang, kecoh sana-sini, pastu bawak motor merempit laju-laju. Yang tak bestnya, pantang tengok perempuan lawa lalu depan mata, asyik 'suwiiiitt' mengacau ntah ape-ape.
  • Kenapa banyak lelaki sebegitu? Ke tu semua budak-budak sekolah?

  • Tapi kan, sekarang banyak lelaki yang suka sangat berbual benda lucah kat perempuan? Kenapa? Dah sangap sangat?
p/s: Bebelan perempuan. Siapa yang mengerti?

Jun 27, 2010

Depan Tak Boleh Bang, Belakang Boleh Lah

  • Pakai tudung. Untuk menjaga aurat rambut. It is fact. Tak bley teepoo punya.
  • Tapi, please lah. Jagalah kebersihan tudung.
  • Jaga lah tudung tu macam jaga baju dalam, macam jaga bra. Basuh lepas pakai. Sidai keringkan. Xpun sembur Febreez.
  • Tudung kalau tak basuh, di pakai. Bila dekat, baunya NAUZUBILLAH. Macam-macam bau ada. Sumbat hidung.
  • Tau pulak tanak pakai bra yang tak basuh, gatal lah, tak hygene lah. Abes, macam mana dengan tudung?
  • Aurat-aurat jugak, kebersihan kena jaga. Kalau pakai tudung tapi tak jaga kebersihan. Baik tak payah pakai. Renyah kan nak tutup aurat? Memang lah. Tapi fikirlah, nak pahala ke nak dosa?
  • Sama jugak lah dengan pakai tudung tapi nak nampak seksi dan bergaya. What the fish?
  • Umpama pakai tudung, tapi pakai G-String. Huh?
  • Pakai tudung, tapi ketat nak mati baju seluarnya. Berbonjol-bonjol. Naik nafsu aku.
  • Ada satu lagi teruk. 'Depan tak boleh bang, belakang boleh lah'. Aduh, lagi sakit jantung aku.
p/s: Pakai helmet Stormtroopers je la senang. Maaf lah, aku agak emo masa mengembara ni.

Jun 25, 2010

Sape Main Game Tembak-Tembak Contra?

 Metal-core
 Math-rock
 Poker-rock. (Eh, sempat chong lagi)
 Kacak?
 Drummer
 Post-Hardcore
 Break-down!
 Moshing!!
 Body-slam!!!
 Cheers!!!!
 Punk-rock
 3 Diamonds. (Larhhhhh??)
 Post-Rock

p/s: Edisi gambar memori silam paling panjang. Bukan kamera aku. Tapi kamera Gepeng. Thanks Peng, seluar aku jangan lupa kayy.

Jun 24, 2010

Kalaulah Pakatan Rakyat Memerintah..

  • Media Prima bakal lingkup. Adakah dapat lagi gua tengok Karam Singh Walia dengan peribahasanya yang buat gua berdekah?
  • Aiseh, kompem lah jugak TV9 pun tutup kan? Abes, ape je siaran TV kat Malaysia ni? TV Malaysia Kini? Kat tv tu mana ada siar Spongebob Bahasa Melayu yang buat gua berdekah-dekah. 
  • Camana dengan Wonderpets? Argghh! Ada lagi ke nanti?
  • Takde lah Utusan Malaysia sebab PR anti-utusan. Susahlah gua nak tengok result Liga Meleis. Kat Harakah mana ada ruangan sukan dowl.
  • Sebut pasal bola, tak sanggup gua nak tengok Haji Hadi jadi Presiden FAM. Mau tak pasal-pasal buat syarat baru semua pemain bola Malaysia kena main pakai seluar panjang. Larhhhh??
  • Banyak kakitangan kerajaan kena tukar dan di buang. Abes tu, Hasbullah Awang keje kat mana nanti? Tak sampai hati gua nak tengok dia jadi deejay kat warung.
  • Macam mana Farid Ismeth pembaca berita Dunia Jam 10? Aduhai, dia takde, boleh rindu woo.
  • Ke mana arahnya rakyat Malaysia bila PR pegang Malaysia?
  • Kalau PR pegang negara ni, gua rase Mahathir maybe stanby tempah kubur dia kat oversea. Taknak tanam kat Malaysia. Punyelah takoot kalau Anwar buat ape2 kat dia.
  • Sebab tu gua rase, kalau PR pegang Malaysia ni. Diorang cuma menang pada bilangan ahli parlimen (MP) je. Tapi, diorang tak boleh menang pada bilangan kakitangan kerajaan dan berjuta lagi yang menyokong BN.
  • Kalau PR  memerintah. Gua duk umah, berkebun, jual sawit macam biasa.
p/s: satira.

Jun 23, 2010

Benda-Benda Boleh Naik Darah


Naik darah-lah. Artinya boleh buat orang marah, buat orang mengamok. "Jangan maraa, nanti kena jual", bak kata Ahmad Nisfu. Tapi, kalau marah bersebab. Salahke? Tak salah kannn. Kita marah bukan sebab kita penyagak. Kita marah bukan sebab kita otai atau senior. Kalau marah bersebab tu mestilah marah terhadap manusia yang akal pendek atau tak reti guna otak. Bukan sebab boring-boring okaayyy.

Benda yang buat aku naik darah.
  • Gua bawak kereta pada kelajuan 110km/j di lorong sebelah kanan kat lebuhraya PLUS pada waktu malam. Tetiba ada kereta mewah dari belakang laju menyuluh LAMPU TINGGI banyak kali. Lampu Xenon plak tu. Babi. Dia marah sebab aku halang laluan dia. Padahal had laju 110km/j. Dia nak bawak laju mana? Buat lampu tinggi macam nak cari gaduh. Gua pun dengan sumpah seranah pergilah ke lorong kiri bagi laluan. Kereta tu memecut dan aku tengok nombor plate dia SCZ2362B. Fuck you yellow lions!
  • Gua naik darah dengan manusia yang rasa berlagak atau bangga sangat makan dekat Mcd, KFC or Subway tapi bila lepas makan TAK RETI atau TAK PAHAM BAHASA nak masukkan semua sampah ke dalam tong sampah. Selamba je tinggal sisa makanan dan tray. Kepala bana kau lah. Kau ingat Mcd ni bapak kau ada syer? Kau ingat Mcd ni restoran layanan macam Nandos? This is fast food la woi!. Lepas makan, buang sampah dan letak tray kat atas bekas sampah tu yang berbentuk petak tu. Benda ni memang jadi tabiat orang Malaysia. Orang Malaysia sekarang dah takde good attitude.
  • Gua memang cukup berangin dengan perempuan yang isap rokok ketuk kotak rokok betul punya kuat-kuat bagi satu kedai dengar. Lancau lu lah.Lu ingat lu sorang je ke isap rokok? Kalau lelaki yang buat mcam tu pun, gua rase nak bagi sedas tamparan tapioka.
  • Gua agak bengang dengan lelaki yang pakai baju polo ada nombor besar kat bahagian tepi bahu. Pastu kolar baju dia di naikkan. Berbotak, pakai rantai besi or gelang besi (bangle). Perut buncit. Sembang lebat macam langit nak runtuh. Ahhhh. Senang cerita, gua berangin dengan puak '3 LINE'. Sakit mata gua ntah kenapa.
  • Benda yang buat gua naik darah ialah kalau adik kaunter yang jaga 7eleven tu mintak duit kecik sampai 80sen. Kepala hotak kau sampai 80sen. Setakat 50sen kebawah tu okay lagi. Nak meniaga buat cara meniaga lah. Macamlah customer selalu bawak syiling.
  • Lagi berangin bila gua pergi jamming. Tokeh jamming tak abes-abes perati kitaorang jamming macam kitaorang nak rembat atai nak hancurkan barang dia. Suka sangat jeling kat tingkap kecik tu. Rasa nak je baling gitar kat tingkap tu. Haram J betol lah. Nak jamm pun tak senang.
  • Last sekali, gua berangin dengan mamak yang gua oder Kopi O dan roti kosong dua kuah dal sambal banjir tapi last-last mamak tu hantar Coke dengan roti kosong satu kuah kari asing bagi kat gua. Lain kali.. kalau amek order. TULIS. Faham tak macha? Kau nak aku tikam kau dengan garfu ke???
Lain2 seperti ;
  • 3gp seks melayu yang kabur, kelam, tanpa motif, tak menarik
  • Broadband yang buat hal takde line.
  • Siaran radio yang tergendala bila sampai kat laluan Plus Gua Tempurung.
  • Mak keling dan family yang suka cakap kuat-kuat dalam bas. Kecoh. Keling yang diam, tak mengapa, baik.
Marah? Kadang-kadang buat gua berdekah. Lantak lah apa pon. Engkorang ada benda yang buat engkorang naik darah? Catat kat bahagian ulasan ok?

Jun 22, 2010

Love Lesson For Men 300

Salah satu realiti yang kita tak boleh tepis dalam kehidupan, yang kita sering risau terjadi pada diri, ataupun satu keadaan yang sukar di elak ialah SEKS. Pemahaman masyarakat Malaysia mengenai seks sebenarnya bersifat berkelompok. Contohnya, mereka yang terbuka, mahu mereka yang orthodoks menerima keterbukaan. Manakala mereka yang melarang, mahu mereka yang terlalu terbuka kembali kepada skop yang taboo. Aku rasa, topik ni boleh buat masyarakat pening kepala.

Namun, bila mengkaitkan seks dengan hubungan pasangan, terutamanya pasangan bercinta yang belum berkahwin atau 'couple', berat pemahaman dan penerimaanya dalam masyarakat. Jadi, biarlah aku ringkaskan kes ini melalui time-line.
  • Permulaan bercinta. Timbul perasaan kasih. Memberanikan diri mendekatkan diri antara satu sama lain. (dug! dag! dug! dag!)
  • Peringkat awal perkenalan. Timbul perasaan 'care'. Mula berpegangan tangan. Bermain jari (heh! jiwang)
  • Peringkat pertengahan. Timbul perasaan sayang dan pengorbanan. Mula berpelukan. Si lelaki memaut di bahu, perempuan memaut di pinggang. Tak lupa juga ciuman ringkas di pipi, kening, etc. (muah! sayang awak)
  • Peringkat pra-lengkap. Timbul perasaan ingin mencuba yang lebih mendalam. Mula berciuman berat. Oral seks. Meraba alat sulit. (owh... i love u babe!)
  • Peringkat lengkap. Timbul perasaan serasi. Gelodak yang tak tertahan. Maka bermulalah, hubungan seks yang pertama, dan seterusnya. (omaiiigooodd!! sayyyaanngg!)
Time-line di atas mungkin bukanlah merujuk kepada semua pasangan bercinta. Masih ada pasangan bercinta yang masih lagi kuat hati dan berdisplin dalam bercinta. Mereka yang sebegitu seharusnya kita berikan tepukan kerana bertahan dalam arus kehidupan yang semakin mencabar ini. Tapi, selalukah kita berperasaan begini ;

"Apakah teman lelaki/teman wanita ku masih suci?"
"Apakah kawan lelaki/perempuan aku suci/tak suci seperti aku?"


Ironinya, terdapat banyak pendapat dalam menerima gadis/lelaki yang tidak suci. Ada kelompok lelaki yang memang tidak berkrompomi di mana gadis yang tidak suci, tidak layak di jadikan isteri. Ada pula kelompok lelaki yang terbuka, tidak kisah sama ada gadis itu suci atau tidak, yang penting ialah hati, akhlak dan komitmen. Mereka berpendapat kesucian atau 'dara' bukanlah suatu yang penting. Manakala ada kelompok lelaki yang berpendapat berkecuali, di mana mereka mahu takdir, dan perjalanan masa yang menentukan. Kiranya mereka redha dengan jodoh sama ada gadis itu suci atau tidak suci.

Itu lelaki, bagaimana perempuan? Apakah penerimaan perempuan terhadap lelaki tidak suci? Perempuan ada tanda dalam ketidaksucian mereka. Lelaki? Tiada! Jadi, apakah penerimaan mereka?

Kebanyakkan perempuan lebih menyerahkan kepada sikap kejujuran lelaki dalam soal ini. Ada kelompok perempuan dalam zaman moden ini tidak kisah dalam hal ketidaksucian lelaki. Tetapi, meletakkan syarat biarlah tanggungjawab boleh di pikul dengan baik oleh lelaki. Tetapi, terdapat kelompok perempuan yang juga tiada kompromi. Mereka mungkin terdiri dari latar belakang keluarga yang kuat undang-undang agama.

Maka, pentinglah untuk kita bawak berbincang antara sesama pasangan dalam hal ini. Kawan aku ada bagitau, nak teruskan hubungan lebih jauh, kenalah bersikap jujur dan sedia lakukan sesi confession. Baru boleh tahu tahap kesediaan kita dan pasangan kita. Hmm? Mungkin boleh, korunk rasa?

Jun 21, 2010

Kehalusan Minimalisme Dalam Muzik

Artikel yang ke 101 kali ini gua lebih mahu menumpukan pada skop yang gua suka tapi gua asyik tak reti nak determined-kan dalam kata-kata. Memang! memang skop ini banyak penggemarnya sendiri susah nak jelaskan in-details lebih-lebih lagi nak translate kepada bahasa Melayu. Tak caya, engkorang boleh tanya Apit. Minta dia cerita pasal Shoegazing, pasti dia akan rujuk My Bloody Valentine sebagai influence terbesar. Tapi, gua bukan nak cerita pasal Shoegazing. Tu sub-genre yang mendalam. Baik gua mula dengan benda yang ringan dan basic asas tentang kehalusan minimalis dalam skop atau genre yang aku cuba explain ni.

Mogwai

Damn Dirty Apes, Akta Angkasa, Sgt Weener Arms, KLPHQ, Deepset, Novelea, dan Cholyra adalah antara nama-nama dari Malaysia yang berada dalam skop genre ini. Mungkin ada yang lari skit, tapi takpe. Tak lah lari sangat.

Engkorang ni dapat tangkap tak apa yang gua dari tadi cerita ni? Takkk? Alamak. Ok... ni gua bercerita pasal Post-Rock.

Lu dah klik link yang gua bagi? Dah? Bagus, cepat tangkap. Ha, Post-Rock ni bukan macam Pos-Men. Dan..ey, benda ni bukan makanan. Ni adalah genre muzik. Engkorang nampak perkataan Rock kan? Jangan salah anggap dulu ok. Rock dalam Post-Rock tak sama macam Rock yang ada pada Search ataupun AXL's. Search, Wings, AXL's dan tak lupa Putra Cinta Kain Putih adalah genre Slow-Rock.

Kebanyakkan kumpulan muzik yang membawa genre Post-Rock TAKDE penyanyi. Hanya musican saje. Lagu saja. Suara takdak. Orang ramai boleh cakap instrumental lah macam lagu Another You oleh Cromok tu. Tapi, Post-Rock lebih mendalam isi-isimnya dari lagu Another You tu. Sangat berbeza antara instrumental dengan Post-Rock sebab Post-Rock lebih mendalam pengertiannya. Ada jugak Post-Rock yang ada penyanyi tapi itu cerita lain. (Bila engkorang dah faham konsep Post-Rock baru tau)

Panjang nampak gayanya nak explain benda-alah ni. Takpelah, gua ringkaskan kepada bentuk point-point yang penting lah.
  • Irama Post-Rock lebih kepada cetusan emosi, semangat dan nature terhadap susunan, eksperimen bunyi dan jalan cerita sesebuah lagu. Ia tak sama macam lagu-lagu Bunkcase yang kuat pada lirik. Post-Rock jarang mempertaruhkan lirik. Kalau ada pun sedikit.
  • Ingat. Bila sebut pasal emosi. Jangan terkejut kalau pendengar tegar Post-Rock boleh menitiskan air mata kalau dah sampai tahap isim. Ada yang sampai inzal bila dengar lagu-lagu dari Sigur Ros. Tak lupa juga ada kes sampai bunuh diri sebab tak tahan dengan tekanan selepas mendengar lagu dari Envy. Jadi, berpada-pada lah. Ala, penggemar Post-Rock yang matang takdelah buat benda bodoh. Setakat layan pusing kepala je, ok lah.
  • Kebanyakkan penghasilan lagu genre Post-Rock datang dari efek, pedals, dan loop pedals yang bertimba-timba. Jangan terkejut bila menyaksikan banyak giler efek diorang pakai untuk sebuah persembahan. Tapi, ada juga band yang guna satu saja pedals. Tak pun guna combination amp. Ikut kreativiti lah.

  • Toe
  • Irama dalam lagu-lagu Post-Rock kebanyakkannya berulang. Ini di jadikan point bagi penghayatan untuk naik isim.
  • Pemain muzik Post-Rock walaupun bermain gitar dan drum. Tak bermakna diorang kaku. Dan tak bermakna diorang perlu berjoget dangdut atau poco-poco (heh, melampau). Ada gaya ekspressi tersendiri yang diorang akan gayakan berkaitan dengan emosi sesebuah lagu seperti menumbuk lantai sampai tangan luka. Ada jugak yang menghempaskan gitar Telecaster berharga Rm1800 macam tu je.
  • Penggunaan synthesizer, visual-kei, light flashing dan violin pun banyak di gunakan bagi menambah perisa genre post-rock. Senang cakap, Post-Rock banyak bermain dengan sound effect. Seperti Seven Collar T-Shirt yang gunakan hair-dryer untuk hasilkan bunyi ribut. Atau Novelea yang gunakan pemetik api Cricket untuk hasilkan bunyi multiple humming. Gila.. gila.. kreatif.
  • Tapi, bagi gua. Minat gua. Gua sukakan Post-Rock yang ringan. Kurang guna effect sangat. Lebih guna teknik guitar yang kreatif. Seperti Mineral, God Is An Astronaut ataupun Isis. Tak lupa juga Cholyra!!
Banyak lagi isi kandungan dalam Post-Rock ni sebenarnya. Mungkin, apa yang gua rangkumkan kat sini bukanlah 100% tepat. Sebab, ekspressi dan terjemahan dalam Post-Rock berbeza antara setiap penggemarnya. Sebab Post-Rock ada pecah-pecahan yang lain seperti Shoegaze, Minimalis, Post-Metal, Expremental dan lain-lain. Tapi, dengan apa yang gua terangkan sedikit ni, bolehlah untuk beginner-beginner faham mengenai muzik dalam dunia ni sebenarnya luas!

Jun 20, 2010

Isu Hari Ini 3

Sekarang dah musim durian!

Isu perang blog.

1. Kalau dah takde idea nak menulis dalam blog, jangan menulis. Lebih tepat jangan paksa diri menulis sampai keluarkan artikel entah-ape-ape-ntah dalam blog. Ataupun cari gaduh dengan penulis blog yang lain. Baik duk diam-diam depan TV tengok welkap. Crap!

2. Perang sumpah seranah justkhai.com dengan hellioz.blogspot.com telah terjadi. Crap! Crap!

3. Istilah top blogger, newbies blogger, senior blogger, junior blogger. Apa masalah manusia Malaysia ni? Come on lah, blog bukan macam trend-setter lah. Nak jadi pelopor, go fuck yourself by register as candidate in election! Fuckin crap!

4. Kes copy and paste, give credit, dan copyrights. Larhhhh? Blog je punnn. Alam maya. Why so serius? SKMM? Mende ni? Blog bukan tempat originality lah. Nak originality, go fuck yourself by create a something worthy like Facebook! Holy Crap!

5. Naikkan trafik? <-- berpada-pada laaa.

Isu World Cup

1. Banyak orang kalah judi dalam edisi World Cup kali ini. Bookie untung besar. Kekalahan Sepah-nyol dan Jermeng memang banyak buat orang kalah pertaruhan.

2. Arjentina menyerlah. Yes!

3. Budak sekolah kemaruk world cup sebab musim cuti sekolah. Balik pukul 3-4 pagi tak takot kena tembak. Mana ni mak bapak?

Isu Tambahan

1. Saiful Apek kena tahan pasal dadah. Nama pun artis. Ganja tu biasalah. Arak tu pun suam kuku je. Nama pun artis, ikon negara korunk kan?

2. Peterporn. Nama yang bagus untuk band muzik berentak porn-punk. Boleh jemput Yuna Luna jadi vokalis. Ku Katakan Yang Terindah!

3. Ini post ke 100 dari LensaRosak!

p/s: Gyahahahahahaha!

Jun 19, 2010

Love Lesson For Men 206

  • Ada satu masalah yang sama terjadi pada setiap lelaki Melayu di Malaysia. Masalah ini pada pandangan lelaki Melayu merupakan perkara remeh. Tetapi, sebenarnya pada pandangan wanita Melayu Malaysia. Masalah ini SERIUS jika masalah ini tidak sealiran dengan nafsu wanita kini.
  • Masalah ini agak jarang berlaku kepada lelaki Melayu pada tahun 50an sampai 80an. Sebab ada banyak faktor. Seperti malu, adat, siasah agama dan perkahwinan yang di aturkan keluarga.
  • Tapi, bila menjelang abad ke-21, dek arus kemodenan. Masalah ini mula timbul pada peribadi setiap majoriti lelaki Melayu. Dan masalah itu ialah...

JIWANG

  • Jiwang merujuk kepada satu perlakuan, kata-kata dan isyarat ROMANTIS.
  • Masalah jiwang ini telah terjadi kepada lelaki dalam dua bahagian iaitu :
1. Tak pandai atau tak reti berjiwang
2. Jiwang lebih atau tak kena tempat, masa untuk berjiwang. (jiwang karat)


  • Fenomena 'Aku Hidup Dalam Blues' menyebabkan istilah jiwang mula menjadi bualan.
  • Sebenarnya, lelaki perlu ada sifat jiwang. Tapi, biarlah berpada dan kena pada situasi.
  • Masalah jiwang berlaku apabila lelaki itu :
1. Sukar untuk mengungkapkan kata sesimple I LOVE U pada pasangan sebab rasa jiwang sangat perkataan tu. <-- oh come on lah, sepatutnya kena sebut sehari sekali kat pasangan lah.

2. Tak pandai mengutus surat cinta sebab merasakan sangat 'oh jiwangnya' atau 'perlu ke?' atau 'klasik sangat'. <-- abes, kad utusan jemputan nikah yang wangi-wangi tu tak jiwang? adoi, surat cinta adalah kenangan yang akan buat kau senyum bila di kenang. try lah sesekali buat surat cinta.

3. Berpegang pada prinsip "Kalau mendung tandanya nak hujan, kalau rindu tandanya nak jumpa". <-- amboi2, banyak masa plak nak jumpa hari2? Nak jiwang pun agak-agaklah!

4. Terpacak depan cermin lebih 30 minit sebab nak sikat rambut style ape yang best. <-- sah! penyakit jiwang karat mula merebak kalau ada sindrom ini.

5. Dah mula melanggan sms 'ON CINTA' ataupun menjadi peminat setia Brother Love. <-- beb, takde paedahnya sebab nak dapatkan ayat jiwang2 tu. Yakinlah dengan diri sendiri, lafazkan dengan keihlasan dari hati sendiri. Kadang-kadang sebut 'U cantiklah hari ini' pun dah boleh berbunga hati pasangan. Ayat simple, tapi nada biar ikhlas.

6. Tak tahu membezakan perbuatan mana yang jiwang atau tak jiwang. <-- ini paling kerap. Adakalanya risau sgt sampai membawak ke kehidupan. Aduhai beb, jiwang tu normal dan ada dalam kehidupan secara pakej. Kita tak sedar yang adakalanya kita jiwang dengan alam, ibu bapa, Tuhan dan macam2 lagi. So, be cool n rilek. Jiwang tetap jiwang, cuma jgn karat!

7. Korunk tambah lah sendiri. Korunk kan jiwang. Membaca Love Lesson ni kira jiwang jugak lah. <-- giler perasan tuan punya blog ni. ingat blog dia ni bagus ke?

Jun 18, 2010

Education For Women On 1am

Perempuan yang memakai seluar jeans memang mengasyikkan. Bentuk pinggang dan punggung mereka akan menceritakan segalanya. Ya, mungkin menjadi point untuk sekumpulan lelaki bercerita apabila ternampak gadis hot yang baru saja lalu di depan mata dengan memakai skinny jeans dengan sexy heel. Apakah klasiknya antara jeans dengan perempuan?

1. Heel yang seksi hanya elok di padankan dengan skinny jeans sahaja. Memakai heel dengan seluar jeans yang jenis bell-bottom (ukuran bukaan kaki yang besar) akan menjadikan heels yang seksi menjadi penyapu sampah. Straight jeans pun sebenarnya agak kurang sesuai dipadankan dengan heel. Dan jangan lupa juga untuk TIDAK memakai heel dengan seluar track-suit ketat. It's lunatic.

2. Memakai jeans yang ketat seperti skinny jeans or straight ladies jeans memerlukan wanita membawa beg tangan. Perempuan tidak di sepatutnya membawa dompet walaupun dompet nya berjenama Guess sekalipun, mahal. Dompet, bila masuk dalam poket seluar jeans yang ketat itu, amatlah pelik bentuknya. Seperti nampak benjolan di punggung. Malah, dompet yang mahal tu pun menjadi leper sebab di hempap dengan punggung sewaktu duduk di kerusi. Letak kocek pun susah nak jalan. Tak selesa. jadi, bawalah beg tangan.

3. Akan ada lelaki yang punyai mata helang boleh men-detect sama ada perempuan itu pernah melakukan hubungan seks atau tidak dalam hidupnya melalui pengamatan terhadap bentuk punggung perempuan yang memakai seluar jeans ketat. Dalam istilah lelaki, ia di panggil 'dah pernah kena' atau masih 'freshie' lagi. Macam mana bentuknya, itu rahsia lelaki.

4. Jika perempuan yang pergi ke klub atau majlis seperti gathering contohnya, dan mahu mendapatkan perhatian. Jangan pakai jeans. Pakai lah skirt, mini skirt, atau blouse. Sebab jeans terlalu common di mata lelaki. Lelaki perlukan sesuatu yang nampak lain dalam kalangan yang serupa. Seperti 9 perempuan pakai jeans, 1 perempuan pakai skirt. Mestilah yang pakai skirt akan jadi perhatian.

5. Jenama jeans bukanlah peranan besar bagi sesetengah perempuan. Ada yang asal cantik, ok lah. Tapi banyak perempuan kini gilakan jenama. It's obvious. Levi's adalah typical brand. Sebenarnya memakai jeans berjenama bukanlah suatu status. Ia hanya menyedapkan hati si pemakai. Keyakinan melangkah kaki sewaktu berjalan. Namun, prinsip ini jika di aplikasi dalam keagamaan. Ia di panggil 'jiwa kebendaan'.

6. Wajar atau tidak perempuan itu memakai jeans adalah terletak kepada akal masing-masing. Soal maruah dan perilaku adakalanya variable untuk di letakkan maksudnya ke atas pemakaian seluar jeans. Contohnya, memakai jeans yang ketat berdosa kerana menampakkan bentuk tubuh kepada umum, pakailah seluar yang longgar atau memakai blouse. Persoalannya, mengkritik memang mudah, tindakan? Kosong.

Whatever it is, pemakaian jeans dalam fesyen wanita semakin kelakar. Trend gadis yang memakai shawls, baju ketat berlengan panjang, cardigans, dan skinny jeans agak semakin ramai kini. Pengaruh Yuna? Mungkin. But, fesyen itu banyak menggelengkan kepala ramai lelaki. Ada yang terpacul mulut, "Baik tak payah pakai tudung, tiada beza dosanya". Oh, life is hard kan?

p/s: no picture for this topic. i would'nt blame anyone.

Jun 15, 2010

Budak Pulau Jakun Dengan Budak Tanah Besar.

Gua pelik dengan pertanyaan sesetengah orang especially member and kenalan gua. Diorang yang bukan orang Johor, terutamanya yang belah utara, timur dan KL. Akan bertanya satu soalan yang sama iaitu, "Oh, orang JB. Dekatlah dengan Singapore kann? Best tak Singapore? Pernah pegi sana tak?"

........... Gua terkedu sebenarnya dengan soalan ini. Kenapa ramai orang sooo curious dengan Singapore? Macam expect semua orang Johor selalu pergi Singapore dan tahu Singapore tu serba serbi. Ehhh? Seperti.. Singapore tu macam di anggap negara contoh, negara segala negara, best, dan merasakan Malaysia should be like Singapore. Dan, menganggap kalau orang JB tak pernah pergi Singapore. Ia adalah satu kerugian atau satu perkara kebodohan kalau tak pernah pergi Singapore. Ohh, dem!

Yaa. Bagi mereka yang duduk luar dari Johor. Sesetengah dari mereka memang ada high expectation dengan Singapore. Tapi, bagi kami orang Johor. Kami rasa Singapore tu tak lah hebat mana, tak lah best mana dan sebenarnya Malaysia taklah teruk mana. Singapore bagi gua adalah tempat untuk gua naik flight bila gua kena pergi oversea. Tu je fungsinya.

Mari kita buat perbandingan. 1st kita sentuh pasal shopping. Shopping kat Singapore memang tak berbaloi. Kelebihan yang ada kat Singapore ialah 'the latest' or 'new arrival' equipment. Tapi, harganya melampau mahal bila buat tukaran matawang. Shopping di Malaysia lebih baik dari Singapore. Jarak masa 'new arrival' antara Malaysia dan Singapore tak lah jauh. Sebulan dua je. Contohnya, iPAD. Yup, kat Singapore memang dah keluar. Malaysia belum lagi. Tapi, dalam sebulan dua nanti keluarlah kat Malaysia. Harga di Malaysia sebenarnya lebih murah.

Next, perbandingan aktiviti. Aku rasa, sekali lagi Malaysia lebih advance dari Singapore dalam hal ini. Sebab of course Malaysia lebih besar dari Singapore. Ramai orang Malaysia (selain orang JB) teringin sangat nak pergi Sentosa Island. Rasa macam Sentosa Island tu seperti paradise. Ohh, come on lah. Apa kata kau tanya kawan aku Reen. Dia budak pulau, nanti dia akan bagitau pulau mana paling best. Bagi gua, Sentosa Island best. Tapi, sesak!! Itu yang tak bestnya. Kalau nak dapatkan privacy, kau kena belanja mahal. Mampu ke?

Termasuk juga la kalau bab makanan. Gua bet sebenarnya Penang lagi best. Oh tak, Malaysia lagi best. Makanan kat Singapore seperti Murtabak Singapore yang berlapis-lapis tu, tak payah lah sampai Singapore kau nak cari. Kat Kg Melayu JB ada yang sedap. Mee Bihun Singapore? Ahh, sebab mee tu putih dan ada banyak lada sulah. Tak lah special mana. Rojak? Kat Penang ada rojak berdiri? Alor Setar ada rojak Mak Bee. Atau korunk terasa nak minum Singapore Sling? Aduhai, macam la kat pub kat KL tu kokak sangat.

Next, pemandangan. Emm, okeh. Spesifik kan sikit, pemandangan apa? Bangunan? Kita ada Petronas Twin Tower. Diorang cuma ada OCBC Bank. Nature? Pantai dan hutan di Malaysia lebih cool. Singapore ada hutan batu dan pantainya penuh dengan kapal kargo.

So, tak payah lah impress sangat dengan Singapore. Sampai aku pernah ada kawan yang tak abes-abes lambai tangan kat Singapore masa tengah lalu Straits View kat Pantai Lido JB. Mulut ternganga sambil sebut, "Oh.. tu la Singapore.."

Dalam hati aku. What the heck?

Ada orang cakap Singapore bersih. Ye, memang bersih. Sebab kerja sebagai pembersih sampah adalah pekerjaan am yang banyak orang tempatan nak kerja. Gaji setimpal. Kita kat Malaysia ni bagi kat pendatang asing. Orang tempatan kita kata takde classss kerja cleaner ni.

Ada orang cakap orang Melayu Singapore bagus. Apa? Bagus? Bullshit. Melayu Kelantan lagi bagus dari Melayu Singapore. Teruk-teruk Melayu Kelantan, walau takdak duit, tapi ada sifat hormat. Melayu Singapore memang berduit, tapi kalau pandang orang Melayu JB ni, dia macam pandang semua orang JB ni duduk setinggan Kampung Pandan. WTF? Lantak lah kalau ada orang Melayu Singapore yang baca blog gua ni marah. Tapi, itulah impression aku pasal Melayu Singapore setakat ini. Banyak yang mudah lupa diri. Nasib baik Aaron Aziz tak macam tu. Kalau tak lagi gua bubuh banyak2. Oh ya, banyak orang Singapore more prefer English than Malay Language. Itu kenyataan yang tak boleh di ubah. Kalau nak ubah impression aku ini, bak datang.

Ada satu yang aku pelik. Banyak cikaro-cikaro JB suka 'menggelitik' dengan boy-boy dari Singapore. Bagi mereka mungkin lebih 'WOW'. Mungkin sebab boy Malaysia paling kuat pakai Vios berbanding boy Singapore yang ada Lancer X. Atau boy Malaysia rata2nya pakai RX-Z berbanding boy Singapore yang pakai Kawasaki 750. Tak caya? Pergilah Restoran Singgah Selalu waktu malam. Nampak lah kepak-kepak lelaki Singapore berkipas dengan status mereka.

Tak tau lah gua nak cakap. Mungkin pandangan gua ni pandangan cetek atau tak teliti. Mungkin. Tapi, inilah yang banyak orang nampak. Pandangan yang selalu di perkatakan bila kami orang-orang lelaki JB petik cerita pasal Singapore. So? Tak boleh kata pandangan ini cetek dan boleh ignore. Ada benarnya yang perlu di ambil perhatian untuk korunk yang luar dari Johor.

Maka, tak payah lah teruja sangat dengan Singapore okay?

p/s: Cuma, industri prostitution dan clubbing di Singapore memang Malaysia tak boleh lawan. Prostitute di sana lebih terjaga berbanding Malaysia yang masih di lorong jalan. Clubbing di sana lebih cool berbanding Malaysia asyik kena raid. Tapi tu lah, benda ke neraka. Best ke? Oh by the way, Singapore tak sejuk. Tak boleh lawan Genting dan Bukit Larut. Dann.. TV Singapore better dari Astro.

Jun 12, 2010

Mood World Cup

Gua dalam mood World Cup. Jadi, tak tahulah boleh ke tidak nak tulis artikel panjang2.

AFRIKA SELATAN - 1
(Tshabaala 55')
MEXICO - 1
(Marquez 79')

Mexico sengal. Control game tapi tak boleh nak score banyak. Striker2 semua kecik tapi berangan mintak bola tinggi. Blanco dah tak reti pass bola cantik macam dulu. Afrika Selatan harap semangat je. Rating game: 4/10.

PERANCIS - 0
URUGUAY - 0

Perancis ntah ape2 main. Lawan 10 orang pun tak nak menang lagi. Uruguay main tertekan. Takot dengan France tak kena tempat. (3/10) *Bosan!

Jun 09, 2010

Love Lesson For Men 207


Ada satu masalah berat yang akan berlaku apabila sesuatu perhubungan cinta itu sudah menjangkau lebih dari 3 tahun. Masalah ini sebenarnya akan berlaku pada tahun-tahun berselang atau lebih mudah di sebut dalam bentuk series iaitu 2n, 5n, 8n, 12n, 17n... di mana penyebut n= (exp x)

Faham? Baiklah, menurut kajian aku dalam 'Physics Method in Variation Parameter for Relationship Observation' ada memberikan teori tentang 'dugaan yang berat terhadap pasangan bercinta berkadaran dengan set masa'. Iaitu, untuk mempermudahkan orang awam faham, maksudnya ialah setiap pasangan bercinta akan mengalami satu ujian/dugaan yang berat pada tahun-tahun tertentu akibat sesuatu impak atau masalah terhadap pasangan bercinta itu. Dan teori ini valid untuk mereka yang belum berkahwin mahupun sudah berkahwin. Ahli fizik kemanusiaan seperti aku bersetuju dengan teori ini kerana setiap masalah percintaan boleh di terjemahkan dengan mengadakan persamaan fungsi masa (t) berkadaran dengan impak (u) di mana ia melibatkan fungsi cos x di sini.

Apakah impak dan masalah mesti berlaku terhadap setiap pasangan itu? Jawapannya ialah

BOSAN. atau BORED.

Ya. Bosan di sini bermaksud apabila pasangan anda mula BOSAN dengan anda. Bosan kerana apa? Di sini aku senaraikan beberapa sebab yang popular;

1. Selalu sangat call.
2. Call banyak kali tak angkat-angkat. (mungkin membuta)
3. Perangai macam barua. (mungkin asyik mungkir janji)
4. Selalu memberi janji manis dan harapan palsu.
5. Kecik hati sebab asyik kena 'down'.
6. Selalu sangat dating. (maka kebarangkalian aktiviti menarik semakin kurang)
7. Memendam rasa. (simpan, tak nak luah)
8. Pancut awal, tak reti, dan tiada feel.
9. Sampai sekarang takde anak.
10. Takde duit.
11. Suka berfikir bukan-bukan. (permintaan Erin)

Semua masalah-masalah tersebut membawa kepada satu direction yang tidak mempunyai magnitude iaitu BOSAN dengan segala masalah. Jadi, mahu keluar dari perhubungan dan sengaja memulakan pertengkaran dengan harapan' kesalahan memutuskan hubungan bukan terletak pada tangan sendiri. Dengan erti kata lain, cuba menyalahkan pasangan dan bebannya kepada pasangan apabila sesuatu perhubungan itu putus. (kira macam nak elak dari bertanggungjawab lah).

Apakah penyelesaian untuk permasalahan ini?

Ada. Mestilah ada. Kalau takde, takkanlah ahli fizik kemanusiaan seperti aku wujud di dunia ini. Caranya mudah. Benda ini melibatkan operator-operator tertentu yang di namakan expectation value.

Dengan expectation value, ia mendidik kita merancang sesuatu. Seperti eigenfunction dan eigenvalue yang mempunyai nilai-nilai jangkaan yang tertentu untuk kita rancang mendapatkan jawapan. Perancangan adalah penting dalam sesebuah perhubungan. Perancangan sebenarnya lebih memihak kepada lelaki kerana fungsi lelaki dalam perhubungan lebih dominan dari perempuan. Maka, lelaki lah yang perlu merancang perhubungan agar kadar kebosanan dalam perhubungan dapat di kurangkan. Tetapi, peranan perempuan pun penting juga dalam mengelakkan masalah bosan dalam perhubungan. Kerana, untuk mewujudkan keharmonian (dy/dx), kita memerlukan peranan besar lelaki (x^2) dan peranan perempuan (y). Iaini dy/dx=x^2+y. Kita boleh selesaikan persamaan ini dengan menggunakan persamaan pembezaan. Hasil dari pembezaan tersebut, ia meningkatkan kadar keharmonian dan tanggungjawab lelaki dua kali ganda dari perempuan. Ya, sememangnya lelaki lebih besar tanggungjawab dari perempuan. Jadi, toksah merungut lagi k?

Akhir kata, hindarilah masalah kebosanan dengan perancangan yang baik dari segi aktiviti dan mengurangkan kesalahan di samping memikul tanggungjawab dengan lebih efisyen agar perhubungan lebih lancar dan selamat.

Jun 07, 2010

Jika Saya Israel, Awak Adalah Iblis?

Bila bercakap pasal Israel, banyak benda yang aku nak cakap. Jadi, post kali ini akan nampak lebih serius dan educated dari membincangkan pasal keputihan peha Rozita Che Wan.

Yelah. Banyak orang membenci Israel. Bukan setakat benci, kalau Israel itu boleh di bentukkan menjadi teddy bear. Memang lumat-lumat mak kerjakan nyahhh. Geram tau. Ingat kita ni lemah sangat ke? Tapi, realitinya Israel bukan lah seperti beruk Pak Kadir yang senang di buli. Israel adalah Israel. Penuh misteri dan konspirasi.

Bercerita pasal konspirasi Israel, kalau engkorang jenis minat pasal hari-hari kebangkitan, sejarah lama-lama, pejuang Islam ataupun engkorang berminat nak syahid seperti Mikel. Takde hal bagi engkorang boleh definasikan apa itu Freemason, Illuminati, The Rival, Hidden Hand, Bloodline, Srivijaya, Imam Mahadi, Knight Templar dan sebagainya lah. Tapi yang tak tau macam mana pulak? Nak biar gitu je ke?

Aku ni bukanlah minat sangat. Kalau nak kaji rahsia konspirasi-konspirasi ni pun sekadar untuk pengetahuan am, tambah wisdom, dan sebagai pemangkin semangat je. Tak dak lah sampai nak angkat pistol tu teros pegi tembak Anwar Ibrahim. Takk takk. Aku just mahu memastikan diri aku berada di tempat dan masa yang betul kalau konspirasi ini benar-benar terjadi.

Pandangan aku mengenai benda-benda ni mudah. Aku lebih suka katakan sejarah mungkin berulang. Maka setiap perkara lampau yang dah berlaku dulu, mungkin akan berlaku sekali lagi. Jadi bila orang-orang mula bercakap Imam Mahadi mana, bila nak turun, siapa.. aku taklah nak sampai menganggur pergi cari. Apa yang aku buat ialah, aku perhatikan, aku tafsirkan, aku rujuk-kan dan aku buat expectation.

Israel akan bakal hancur juga. Bila tu tak tahu. Tapi, setiap benda yang terjadi mesti ada kronologi dan timeline kan? Ada beginning, operating, klimaks dan ending. Sama juga lah kebangkitan Islam. Tak selamanya Islam akan lemah, sampai masa Islam akan bangkit jugak. Dari mana, aku tak tahu. Insyallah datang dari area Nusantara ini, sebab Melayu Islam sahaja yang belum menjadi hero Islam. Bangsa Islam yang lain dah pernah dah.

Setiap kebangkitan, mestilah akan ada kesengsaraan dan kegagalan dulu. Kalau tak manusia takkan belajar dari kesilapan untuk menang. Dari kelemahan, Melayu Islam akan belajar dan memperbaiki kesilapan. Dari kegagalan, Melayu Islam akan bangkit dari perpecahan dan mula bersatu. Cerita bab bersatu ni. Aku malas lah nak cakap bila ada orang asyik dok tanya nak pilih Melayu atau Islam? Pastu mesti ada selit Melayu bermakna UMNO dan Islam bermakna PAS. Memang aku bengang dengan pertanyaan ini. Kat sini aku nak bagitau kalau ada yang masih suka bertanya soalan macam itu;

Aku pedulik apa dengan pilihan Melayu atau Islam. Beringatlah bahawa bangsa dan agama telah Allah turunkan dengan satu jasad atau satu pakej. Bukannya boleh pecah-pecahkan suka hati mak bapak korang. Baik bangsa dan agama, kedua-duanya saling memerlukan. Bukan boleh main tolak dan pilih macam tu je. Selama aku belajar agama Islam sampai ke peringkat ijazah, tak pernah pun Allah Yang Maha Adil tu bertanya kepada para Rasul untuk pilih Arab atau Islam? Ada ke? Betulkan aku kalau kau rasa aku salah. Aku yakin Allah itu Maha Perancang kenapa Dia jadikan manusia pelbagai bangsa. Sebab dengan adanya bangsa, manusia boleh bersatu untuk perjuangkan agama. Samalah juga dengan adanya agama, yang di datangkan khas untuk memperbetulkan bangsa. Jadi kalau ada orang tanya lagi suruh pilih Islam atau Melayu. Aku akan jawab, "Aku pilih Allah". Kalau orang tu cakap "Maknanya Islam la eh?" Aku akan jawab, "Tidak, sebab Allah menurunkan Islam dan Melayu, mengapa pula aku hendak menolak apa yang Allah turunkan? Sesungguhnya jika aku menolak apa yang Allah turunkan(Melayu), bermakna aku tergolong dalam orang-orang yang tak tahu bersyukur sebab tak hargai pemberian Tuhan"

Jadi, tak perlu timbul lagilah nak pilih Islam atau Melayu. Dua-duanya patut kita kena jaga.

Maka kesimpulannya, aku lebih gembira dan terharu jika parti UMNO dan PAS bersatu lalu membentuk kerajaan baru dari mendengarkan Pakatan Rakyat menang pilihanraya akan datang lalu membentuk kerajaan yang hanya membuat aku bersedih dan mahu menentang!

Kaitannya dengan agenda Zionis dan Lucifer? Mereka akan sentiasa mahu memecahkan antara Islam dan Melayu agar kita menjadi lemah sampai mampos. Jadi, apa pendapat kalian?

Jun 06, 2010

Jika Saya Yahudi, Awak Nak Bunuh Saya?



Tau tak apa yang aku selalu fikir bila aku mengambil gambar pemandangan? This is precious gift that i would keep for death. Urgghh, aku rindukan kamera aku! Ha, sambil tu berikanlah jawapan. Nak bunuh aku tak?
Gambar 1: Tanjung Agas, Muar. 5Mei2010. Gambar 2: Bukit Jambul, Penang. 23Mei2010

Jun 04, 2010

Israel Forever



Israel kata mereka mempertahankan diri. Maka, perlu menembak MATI pengganas yang menyerang mereka.
Israel kata penumpang kapal Mavi Marmara bukanlah aktivis keamanan. Tetapi, pengganas atau terrorist yang ada link dengan al-Qaeda, Hamas dan sebagainya.
Israel dakwa kapal itu bukan setakat membawa bantuan kemanusiaan, tetapi turut membawa senjata untuk di bekalkan kepada Gaza.
Komando Israel telah di serang dengan batang besi, pisau, kayu dan kerusi. Di belasah dengan teruk, dan mereka bersyukur kerana tiada seorang komando yang mati dalam operasi mencegah keganasan tersebut.
Jurucakap kerajaan Israel mendakwa, tentera Israel perlu memeriksa Mavi Marmara kerana kapal itu menceroboh Israel secara haram. Maka penumpang Mavi Marmara adalah pendatang haram.

Maka, kesimpulannya, Israel berhak menembak mati penumpang Mavi Marmara sebagai langkah protection.










Gua nak tergelak. Tapi, gua cuba tahan.

  • Pengganas? Kalau aktivis itu ialah pengganas. Dah lama mereka bawak AK-47, terus tembak masa komando Israel turun dari helikopter. Takpun bawak bomb letupkan diri masa askar turun.
  • Mavi Marmara nak menuju ke Gaza, bukan nak menuju ke Hebron atau mana-mana kawasan Israel. Gaza adalah kawasan Palestine. Israel tidak berhak meghalang Mavi Marmara.
  • Baiklah, komando Israel mempertahankan diri. Mempertahankan diri perlu sampai menembak mati 16 orang? 
  • Kayu, besi, kerusi, pisau dan mungkin juga keris lawan dengan MP5, Sub- Machine Gun dan Desert Eagle. Fair ke?
  • Aktivis tak perlu mempertahankan diri ke bila ada komando turun dari helikopter hendak rampas kapal? Tak perlu mempertahankan diri bila ada sniper Israel tembak aktivis dari kapal lain? Nak duduk diam biar komando tibai sampai lunyai?
  • Mavi Marmara belum masuk lagi dalam perairan Israel, masih lagi di perairan antarabangsa. Boleh ke komando Israel rampas kapal yang bukan dalam kawasannya? Lanun boleh lah.
  • Ada komando Israel mati ke? Takde sorang yang mati. Luka-luka tu biasalah. Tapi, ada 16 aktivis mati. Fair?

Benda ni tak ubah seperti rally, demonstrasi, tunjuk perasaan dan mobster. Seperti contoh, 'polis dan tentera terpaksa menembak penunjuk perasaan bagi mempertahankan diri'. Israel ni pun cakap putar belit dah macam Karpal Singh dan Anwar Ibrahim.

Jun 03, 2010

Love Lesson In General.

  • Jangan di fikirkan sangat cinta yang tak berbalas. Kelak kita akan hidup dengan harapan. Sedangkan, hidup ini adalah kenyataan. Menerima realiti adalah lebih sempurna dari berharapan.
  • Jadikan perkahwinan sebagai sesuatu yang boleh di terima dan simple. Jangan jadikan sesuatu yang berat. Usah di fikirkan sangat masa depan perhubungan yang belum pasti. Apa sekalipun, matang kan diri dengan kehidupan sebelum menempuhi alam perkahwinan.
  • Ingatlah, intepretasi setiap pasangan adalah berbeza cara dan perilakunya. Serasikan diri, bukannya bersikap offensive.
  • Tidak salah untuk jatuh cinta sekali lagi. Tiada siapa yang akan menghalang. Cinta pertama, cinta sejati dan cinta abadi memang wujud. Tapi, jangan biarkan diri kita berfantasi sangat dengan perkara seperti itu. Jalankan kehidupan berdasarkan apa yang kita mampu.
  • Hidup senang dalam bercinta memang mengasyikkan. Tapi,bagaimanakah jika tiba-tiba kita jatuh dalam kesusahan? Jika pasangan anda mengalami keadaan sebegitu. Setiakanlah diri. Jangan lari dari dia. Bertahanlah sampai keluar dari kesusahan. Jika anda lari, tiada siapa akan salahkan anda. Tapi, yang pasti jika Tuhan itu Maha Adil. Anda akan menyesal bila anda melarikan diri.

Jun 02, 2010

Best Malaysian Rock Bands - Top Ten List


1. Search

"Reputasi yang sukar di gugat masa silamnya"
"Isabella merupakan fenomena segalanya"

2. Butterfingers

"Pelopor kepada era rock moden"
"Influence wajib kepada generasi X dan Y di Malaysia"

3. XPDC

"Kalau tak kenal band ini, baik tukar kerakyatan, keluar dari Malaysia"
"Pemegang jualan unit album terbanyak dan hadirin konsert berbayar teramai"

4. Wings

"Bayangan kepada Search, vice versa kepada Search"
"Awie merupakan vokalis yang super"

5. Cromok

"Fantastic heavy-rock and solos riffing ever"
"Legends band yang menjadi kegilaan peminat underground. Metallica pun tabik kat band ni"

6. OAG

"Band ini pernah menghadapi masa kesukaran, namun tetap 'move on' kedepan"
"Lagu-lagu mereka membuka banyak mata anak muda tentang alternatif-rock'


7. A.C.A.B

"Tanpa band ini, banyak anak muda tak kenal apa itu 'Gig' di alaf baru'
"Mereka berjaya 'mengkucar-kacirkan' mode-culture anak-anak muda'

8. Bumiputra Rockers (BPR)

"Rock kangkang? Di sini yang anda perlu cari"
"Video klip 'Seribu Tahun Takkan Mungkin' di label sebagai video klip terbaik Malaysia zaman ini'

9. Pop Shuvit

"Segar, segalanya baru dan sesuai dengan era kini!"
"Mungkin inilah band pertama Malaysia yang jualan albumnya laku di Jepun!"

10. Exist

"Mereka layak berada dalam top-ten kerana bilangan album mereka dan pasaran yang mereka pernah tembusi di Indonesia"
"Jesnita pernah menjadi kegilaan waktu dahulu"


p/s: Kalau tak puas hati kenapa band kegemaran korunk tak masuk list, boleh komplen kat ruangan ulasan. Kalau suka tunjuk bagusssssss!! Chow!

Jun 01, 2010

Education For Women On 4am

  • Errgghh. Lelaki memang sukar di fahami. Apa yang dia nak dalam hidup, apa yang dia nak dalam suatu masa. Susah nak di cernakan. Yang lelaki tau, 'rilek lu, isap rokok sebatang, kalau ada, adalahh tu'
  • Kenapa susah sangat nak decide? Pavillion atau Sungei Wang? Tak pasal-pasal kereta kena horn kat simpang Bukit Bintang pasal argue ke mana tempat hangout yang best nak pergi. Errgghh. Benciiii!!
  • Kenapa lelaki suka buat keputusan drastik tiba-tiba? Penatlah kita mengharapkan sesuatu yang boleh di kongsi. Contohnya, berkaitan masa depan. Kenapa kebanyakkan lelaki suka mengelak bercerita tentang masa depan? Yang lelaki tau, hanyalah bagi harapan pan pan pan. Tapi, dari semua tu, hampir separuhnya har-apan palsu. I benci laa...
Apakah yang perempuan risau mengenai lelaki?
  • Taklah risau mana. Emm, risau jugak. Risau dengan lelaki yang nampak tak serius dalam perhubungan. Macam anggap perhubungan ni seperti permainan forex. Macam anggap kita yang perempuan ni diperlukan bila 'on-call'. Pleaseee, kami perempuan ada perasaan tau. Silalah serius kalau kami kata serius.
  • Bukan kami tak kesah dengan hobi lelaki. Tapi, berpada-pada lah. Ni bila kami call, ada benda penting nak cakap. Jawab call macam tak nak jawab, nada tak ikhlas. Isyhh, nak nangis tau bila kami tahu di perlakukan sebegitu. Tengok-tengok bukan ada kerja penting yang dia buat. Tak habis-habis download siri House 24jam. Mana yang dia pilih, House atau kami niii?
  • Lagi satu, huh, tak puas hati kalau suka sangat down kami macam kami ni bodoh sangat. Tau lah kami perempuan, lemah. Tapi, jangan ingat kami ni tin kosong tak tahu segalanya. Penatlah mak bapak kami hantar kami ke universiti. Kami belajar penat-penat. Memanglah kami tak dapat jawab soalan 'apakah nama kapal konvoi ke Palestine yang kena serang dengan Israel?'. Tapi, macamlah kamu yang lelaki boleh terangkan 'apa itu organometallic compound in details?' Kita semua ada kelemahan okaayy. Urghhh, geramnyee..
Apakah harapan perempuan kepada lelaki?


  • Kami bukan nak sangat dengan harapan dan janji. Perempuan normal seperti kami hanya mahukan lelaki yang boleh memberikan masa depan terbaik untuk kami. Jangan salahkan kami kalau kami tinggalkan lelaki dengan 'sekadar berlalu pergi'. Frust menonggeng orang lelaki nanti. Bohonglah kalau lelaki tak menangis bila putus cinta. Lelaki yang tak menangis tu bukan lelaki, tapi gigolo.
  • Kami mahukan lelaki yang tak berputus asa. Yang tak buat kerja sekerat jalan. Yang tahu bahawa setiap perkara harus di setel satu-satu dahulu. Setel sampai habis. Biar pun susah, harus hadapi dan tempuhi. Itu lah lelaki yang kami mahu. Kalau gagal sekalipun, tak mengapa. Dah berjuang. Ia lebih baik dari lari dari perjuangan. Huhu, mata I dah nak menitis..
  • Kami juga mahukan lelaki yang pandai cari duit. Itu mesti. Dari melanguk depan komputer 24jam. Baik pergi cari lubang kerja. Atur hidup dengan baik. Bukannya tau tidur saja. Okey, fine. Memanglah duduk depan komputer boleh dapat duit. Tapi, ingat lah. Kami yang perempuan tak mahu teman lelaki kami leka. Sebab kami tahu, lelaki kalau dah leka, bila-bila saja girlfriend sendiri boleh di campak sana-sini. Kami tak mahu itu. Selisih malaikat 44 di jauhkan lah.
p/s: Coretan dari gua khas untuk menyelami hati perempuan. Ada yang setuju? Tak setuju boleh komplen kat ruangan ulasan. Sila-silakan..