Ogos 30, 2010

Made In Malaysia.

The day had gone too long,
its seem like yesterday.
This is the land we born,
and where we gonna stay.
The proud is there,
we know and its always in your hearts
That we all stay and fly the flag
of nation pride


The war had gone
and all the heroes had their way.
But if its strike again,
we know we gonna stand

We gonna stand and fight
We''ll die for this pride land

We''ll show the foes
We great because we the countrymen

And when you hear the call
We know that you be there
Its for the stripe the moon and star
Because we all proud that we was made in malaysia

We had been raised to trust
the god and to the king.
We gonna stand and ground.
the strengh that come whithin.
So if you think you know those feeling that is true,
and its all for the yellow, the red, and white and blue

We gonna stand, we gonna shout.
This is the land, that we all proud.
Lets join the line and you know whats all about.
So if you think, you feel the same
Raise all the flag, of our land,
and feel the pride,
inside you know that it is true

We just dont care
that who the hell you are.
Just shout it loud
that you proud to be made in malaysia.

p/s :Protect your land and pride forever. Merdeka! 
credit to Roots N Boots for great song and lyrics!

Education For Women On 8am

 Nah Aiza. Eyh, salah gambar. Ni Adam ngan Sheera. Sori, jap lagi aku letak.

Perempuan ada banyak jenis perangai. Sekor perangai macam ni, macam tu dan seperti itu. Ada yang sorang ni lemah gemalai nak bagai. Ada yang sorang ni garang macam rimau. Ada yang sorang ni blur-blur 'eh?', 'ha?', 'ye ke?' macam nak di beri pelempang. Ada yang sorang ni ramah sangat sampai senang di ambil kesempatan. Ada yang lawak tongong buat lawak 22 jam tak henti. Dan yang paling best, ada yang tak lekang dengan make-up bertimba-timba untuk nampak cantik di mata awam.

Kalau seorang perempuan mempunyai satu perangai saja, yang sama, sama rata sama rasa. Konpem dunia ni tak menarik dan takde bahan cabaran.

So, aku nak ambil salah satu perangai yang boleh kita semua bincangkan untuk di bukakan mata kita semua buat orang perempuan macam kita. Iaitu, PEREMPUAN YANG SENANG DI AMBIL KESEMPATAN. Straight to the point, ia bermaksud perempuan yang senang sangat untuk lelaki bermasalah pergunakan perempuan yang bermasalah macam ini. Perguna dari segi apa, teruskan membaca. Ni masalah ni sebenarnya. Sebab golongan yang sebegini banyak terjebak dengan benda-benda yang lelaki di luar sana bersorak-sorak jika dapat peluang 'rezeki di depan mata'.

Apakah klasifikasi perempuan yang senang di ambil kesempatan?

1. Suka upload gambar.
Aku lihat, banyak perempuan dalam golongan ini rajin benor upload gambar-gambar yang dalam kategori 'private'. Termasuk gambar 45 darjah. Camwhore? Of course. Kalau tak ambil gambar sorang-sorang dalam tandas tanpa baju atau hanya ber-bra saja, memang tak sah. Kalau yang bertudung pun, nak jugak buat gambar secomel boleh dengan aksi muncung tikus.

2. Tak peka dengan pengetahuan.
Ramai perempuan memang tak peka sikit dengan pengetahuan am. Aku bagi contoh, ada perempuan yang suka layan lagu yang best-best baru dan lama tapi tak tahu tajuk lagu dan nama penyanyi. Ataupun, jenis yang membaca surat khabar tapi baca tak habes. Baca tajuk saja. Isi berita entah kemana. Bila di tanya, yang di jawab 'I pernah dengar cerita ni, tapi tak ingat lah, tak tahulah'. Memanglah failed.

3. Lingkungan umur 16-21.
Pada lingkungan umur sebegini, perempuan masih dalam pencarian identiti. Nak jadi perempuan macam mana? So, habis semua dia test. Hari ni cara pakaian macam Yuna, esok lusa nak macam Wardina, tahun depan tiba-tiba jadi macam Fazura. Biasalah semua tu kan?

4. Jenis meng-iya-kan tanpa check dan fikir dulu.
Dia tahu yang dia jenis kurang pengetahuan, jadi apa yang rumors, myths atau gosip-gosip pun dia macam percaya sampai jadi prinsip. Let say kalau dia dengar cerita politik, kalau kawan-kawan kata kerajaan bahalol, dia pun percaya bulat-bulat kerajaan bahalol. Tapi, tak sedar yang dia makan duit biasiswa yang kerajaan bagi. Siapa yang bahalol? Agaknya kalau boyfriend dia cakap pancut dalam tak boleh mengandung, dia pun percaya agaknya.

5. Penggunaan prinsip 'berkawan dengan semua orang' tak terkawal.
'Bercinta biar satu, berkawan biar seribu, sejuta'. Hahaha, tu yang sampai tak kesah berkawan dengan lesbian, pengkid dan playboy. Tak kawal dengan siapa nak berkawan. Konon nak tarik kawan ke arah kebaikkan. Last-last, sama hanyut di bawa ombak nafsu gelora. Fuh, ayaatt.

Apakah 'kesempatan' yang terkena?

1. Di raba
Mula-mula cuak, tergamam, nak tak nak, betul ke tidak. Lepas tu.. 'ahh, sedap juga', bagi je lahh.

2. Pecah kaca, pecah gelas, pecah dara, memang puas.
Sakit kejap je, lepas tu...  Siap boleh cakap 'tak sedap lah pakai kondom bangg, tak rasa'.

3. Selalu kena kelentong.
Aku tengok selalunya pasal duit. Senang sangat beri itu ini untuk lelaki yang di katakan cinta hati dunia akhirat. Padahal lelaki tu nak bila dah dapat, dah sedap. Bila dah tak sedap, tinggal.

 Ni lah Aiza. Sekadar gambar hiasan, takde kena mengena dengan artikel.

Di sebalik perkara tersirat perempuan boleh menjadi 'senang di ambil kesempatan'.

1. Family problem
Yes. Memang aku letak ni nombor satu. Jenis bila mak bapak pun tak beri didikan cukup pasal hal ehwal dunia akhirat pada anak. Memang masalah la perempuan ni. Lagi-lagi kalau kes divorce, satu hal. Kalau sibuk sangat mak bapak, satu hal. Atau mak bapak manjakan sangat, macam-macam hal. Lagi banyak hal bila mak bapak jenis tengok anak macam anak tu 'pijak semut tak mati'. Padahal bila di belakang, macam setan menyetan.

2. Kecewa benor dengan kekasih lama.
Mana-mana perempuan mesti nak lebih better kan? Kalau dulu kena dumb dengan ex-boyfriend. Bila dapat boyfriend baru, berazam tak nak kena dumb lagi kalau boleh dengan boyfriend baru lah. Pasal, kisah lama dulu sangat sedih, payah nak hadapi, berbakul-bakul air mata. Jadi, bermatian-matian meng-update-kan diri supaya dapat mempertahankan hubungan dengan boyfriend baru. Apa saja di buatnya. Padahal, boyfriend baru ni lagi setan mengerjakan. Ni lah di sebut perempuan yang di butakan dengan cinta dan air mata. Hanya lihat yang baru itu semuanya cantik dan indah saja. Adakah ayat aku terlalu klise?

3. Desakan hidup.
Duit lagi punya problem. Masalah kalau perempuan nak ada class sangat. Yang rasa diri tu banyak lelaki tergila-gila kan. Jenis maintenance tinggi. Atau memang takde duit betol, susah hidup. Bila tak dapat, mula buat benda bukan-bukan. Cousin aku bagitau kat sekolah dia ada gadis buat upah mengolom RM15 sekali bang!. Pergh!, kenapa zaman sekolah aku takde? Cis!

4. Maruah yang timbul tenggelam.
Ni aku rasa ramai. Tak tahulah. Aku lihat pada perempuan yang jenis 'on-off' pakai tudung, menutup aurat. Hari ni pergi kuliah pakai tudung, bulan depan dah bukak sebukak-bukaknya. Lepas tu, tutup balik sebab nak exam, puasa. Eh, bila raya bukak balik. Tengok-tengok muka dia keluar bila aku search 'melayu bogel' kat google. Adoi! 

5. Kena bomoh.
Simple. Orang Melayu lah katakan. Strong reason, strong motive. Susah nak di pulihkan kalau kena bomoh ni.
------------------------------------------------------------------
Jadi kesimpulannya, kalau korunk rasa korunk ada kena-mengena dengan apa yang aku sebutkan di atas. Banyak-banyak lah belajar pasal kehidupan dunia ni. Prevent is better than cure right? Aku bukan apa, aku tak mahu lah nak tengok perempuan dah jadi macam 'slave' di perlakukan. Bagi lelaki yang jenis tak tahu malu, diorang memang seronok kalau dapat perempuan macam ni. Sedangkan tengok gambar perempuan terlanjang pun dah stim, ini kan pula telanjang depan mata. Kan aku dah cakap dalam Education For Women yang dulu, kita perempuan ni adalah 'trigger' untuk apa yang berlaku, dan apa yang lelaki nak. Jadi, kalau korunk rasa tak mahu dipergunakan bodoh macam tu, be careful and solat jangan tinggal okeh?

Chalo!

p/s : Pecah kaca, pecah gelas, pecah dara, memang puas. Haha!

Ogos 27, 2010

Makwe 4 : Gadis Gig


Ni kalau Aiza tau, abes gua kena maki kaw-kaw. Takpelah, pandai lah gua cakap nanti gua memang kaki observer. Ape-ape hal pun kalau tuan punya gambar ni nak pukul gua, gua cuma nak cakap, 'Asalamualaikum, lama dah tak jumpe ye?'

Eyes Set To Kill

From Tempe, Arizona. This band have quiet potential to break the domination of Metal-Core line. Simple, not to hard,  and more soft-passion from the normal Metal-Core which had full of rough emotional. Eyes Set To Kill are ready to kills your emptiness.
AlexiaAqram mengesyorkan Eyes Set To Kill pada perempuan yang ada masalah keyakinan diri.

Ogos 26, 2010

10 Perkara Yang Terdetik Bila Sebut Indon.


Indon.

Satu perkataan, bila di sebut oleh rata-rata bangsa Melayu di Malaysia, yang akan muncul dalam kepala otak ialah ;

1. Miskin

Reaksi kita : Kasihan pada orang Indon, nak makan pun tak cukup. Kalau mereka nak cari rezeki kat Malaysia, bagi je lah. Lagipun diorang bukan sapa pun, serumpun Melayu macam kita, seagama macam kita.

2. Rasuah

Reaksi kita : Ishh, sapa tak kenal Suharto, abes semua di sogoknya untuk kepentingan suku-sakat dia. Orang Indon sendiri tak suka Suharto.

3. Rompak

Reaksi kita : Ni mesti kerja Indon ni yang pecah masuk rumah aku. Kat belakang tu kan ladang sawit, ada banyak kotai Indon.

4. Bomoh

Reaksi kita : Abes Kak Eton kena pukau dengan orang Indon tu. Gelang, rantai macam tu je dia bagi.

5. Dian, Acha.

Reaksi kita : Awek Indon yang lawa banyak yang jenis kebandaran je. Jakarta, Aceh, Bandung dan Bali. Tapi, kalau kau pergi Maluku atau Papua, tak dapat nye yang lawa.

6. Dewa 19, Sheila On 7

Reaksi kita : Ahmad Dani tu memang genius muzik abes. Terbaik.

7. Janji Joni, Ada Apa Dengan Cinta

Reaksi kita : Filem Indonesia yang paling genius pernah aku saksikan. Tapi kalau Air Terjun Pengantin, sori.. macam sampah.

8. Nirmala Bonat

Reaksi kita : Kasihan pada Nirmala abes kena dera dengan tuan rumah dia yang Cina celaka tu. Lepas tu boleh plak Cina tu tuduh Nirmala gila, kata Nirmala tekap streka sendiri kat badan. Bangang.

9. Bawak Lari Anak Dara Orang

Reaksi kita : Kau anak dara jangan memandai nak kahwen dengan laki Indon tu. Karang di bawak kau lari ke Lombok baru tau.

10. Buruh

Reaksi kita : Asal raya, raya cina, depavali, hari ahad. KLCC penuh dengan Indon. Pelik aku!

Salahkah menyebut Indon? Rasanya words tu dah wujud sejak 1948 lagi. Lama dah, baru sekarang nak claim sebagai kesalahan? Bagi orang Malaysia, Indon adalah singkatan kepada Indonesia. Bermaksud orang-orang dari Indonesia. No offense, no double meanings, takde makian. Hanya trademark dari kita untuk memudahkan cara bertutur kita. Jadi, siapa mereka hendak mengawal cara bertutur kita?

p/s : Peterporn dan 3GP Indon tak masuk senarai ke?

Ogos 25, 2010

Entri Menjelang Merdeka


Apa sinonimnya bila dah nak merdeka ni. Lagi-lagi bila di kaitkan dengan keseronokkan malam merdeka. Apa yang selalu di buat bila malam merdeka dan hari merdeka?

  1. Kerja. Gaji double, dan mungkin triple. Sape taknak?
  2. Duduk rumah tengok tv, nyanyi Negaraku sorang-sorang depan tv berdiri tegak. Malas nak keluar sebab konpem penuh sesak kat dataran dan mana-mana port yang ada.
  3. Pergi pantai pada hari merdeka. Banyak awek baju transparent. Kalau dapat tengok two piece, lagi terbaekkk. Astagfirullah, bulan posa kot?
  4. Duduk bilek (yang student), tak pun pergi port tak ramai orang terutamanya selepas pukul 2pagi. Main poker, saidina, beli coke sebotol, lepak ketawa-ketawa cerita pasal lawaknya main Digimon masa kecik-kecik dulu, main game sampai menjelang subuh. Study malam merdeka? Maybe, kalau kau bangla atau indon la.
  5. Bawak awek. Pergi makan. Bersesak. Tengok bunga api. Lepak pantai, dataran, meluah rasa romantis dan beremosi dengan cinta. Alahaiiiii.
  6. Hotel, rumah, port geng-geng lepak, padang dataran pun jadi. Memantat di malam merdeka (dah kahwen, lain cerita). Mungkin juga gang-bang. Bulan puasa ni ada ke orang nak buat? Selisih malaikat 44.
  7. Membuta. Belum pukul 12 dah membuta. Esok kerja, atau mungkin esok ada aktiviti seperti shopping, mandi pantai, air terjun, keluar dengan pakwe atau maybe nak pergi Bukit Merah Laketown Resort.
  8. Club, bar, pub, party, beach party. Pekena Carlsberg sebotol dua, takpun Chivas tontong ramai-ramai. Mabuk-mabuk, dum dang dum dang, cari ladies for one night stand, atau pun sambung untuk after party. Kalau dapat group sex lagi sempoi. Hoi! dah dah la melucah.
  9. Pergi gig. Layan post-rock dan metal-core. Kalau ada bagitau aku ok.
  10. Bawak basikal ramai-ramai, konvoy (kecuali geng fixie) dari Ulu Tiram sampai ke dataran JB. Bawak bendera. Advance sikit, naik motor, merempit..(biasak bro), pun sama bawak bendera, hon sana-sini, laungkan merdeka depan orang ramai sambil willy sikit. Expert sikit, bawak Kelisa Evo, atau maybe MyVi Golf Gt, parking berderet-deret, bukak bonet, dum dang dum dang. Lepak merambu, shuffle jap, tibai Jack Daniels yang member bawak, isap rokok, tengok video baik punya dalam iPhone, geli-geli dengan perempuan, dan emm, banyak sangat aktiviti untuk golongan seperti ini.
  11. Baca mathurat, buat solat sunat syukur, terawih, makan buka 2nd round, qiyamulail, baca paper Harakah, surfing internet, bukak mistisfiles.blogspot.com, takebeer!
  12. Ambil gambar. Gambar bunga api, gambar orang melepak malam merdeka, gambar berposing dengan tiang, pokok, bunga, bangunan, papan tanda seperti TopShop, MNG, F.O.S, Fourskin, Guess dan sebagainya sambil menunjukkan mulut yang muncung comel dan tak lupa tanda 'peace'. Hehe, ada sapa2 terasa?
  13. Makan, gathering, reunion. Kat Pizza Hut, Shushi King, Seoul Garden, Victoria Station (banyak duit?), TGI Fridayss, Chillis, mamak, dan yang paling penting, shisha. Sama jugak seperti yang lepas, hisap rokok, kutuk-mengutuk, kenang-mengenang zaman lama, haihhh.. benda sama diulang-ulang.
Cukup lah 13, kalau ada korunk tambah lah kat komen. Apa aktiviti merdeka yang korunk pernah buat yang bagi korunk tak dapat di lupakan?

Kalau gua.. Gua pernah pergi hiking masa 30Ogos kat Bukit Larut, menjelang merdeka pacak bendera Malaysia kat puncak, camping semalam, buat unggun api, nyanyi ramai-ramai, gelak-gelak, penat dan membuta. Esok turun hiking balik. Tervaekk punya nasionalisma!

p/s: Gua ingat tahun ni gua nak bakar bendera Indonesia lah menjelang merdeka. Amacam? Ada bran Apit?

Ogos 24, 2010

Jersey For Sale





Ok. Hari Sabtu ni gua nak pergi Padang Besar beli jersi-jersi bola yang di kirim oleh member-member. Kat sana harga jersi bola boleh dapat murah. Kualiti pun boleh tahan. Bukan setakat jersi EPL, jersi Barcelona ada, Real Madrid ada, Inter Milan ada, AC Milan ada dan macam-macam lah. Sapa2 berminat nak beli jersi, boleh kirim dengan aku. Yeah, aku jual jersi, khas untuk pembaca-pembaca blog gua ni. Harga dia around RM30-40 something, boleh tawar-tawar lagi. Kalau termasuk harga pos buat mereka yang jauh dan berminat beli, dalam RM50 la. Kira murah lagi berbanding kalau lu orang beli kat tempat lu macam kat KL yang jejak RM60-80 something. So, apa lagi boleh mesej gua terus kat YM gua untuk order. Email YM gua ialah chalkshailer@yahoo.com.

Beri kan jersi apa lu nak beli, saiz dan nama lu orang, n mestilah no phone sekali senang nak kontek.
Mesej gua sebelum hari Sabtu. Lambat menyesal wooo.
Beli jangan tak beli! Chalo!

Love Lesson For Men 402

Samad dan Cheryl
Jejaka yang menjual burger dan gadis yang mahukan masa depan. Apa masalahnya ni?

Gua dengar kat Facebook gua pasal cerita ni. Haha, lambat betul gua dapat berita. Maaflah, kerja berlambak nak settel dua tiga hari ni.

Jadi, ada orang bertanya kat gua pasal hal Cheryl dan Samad ni. Kes yang kedengaran di Radio XFM kelolaan Brother Love pujaan korunk semua tu. Bukan main sedih si Samad dan bukan main yakin si Cheryl bercakap.

Nak settel? Ok. Gua cakap dari segi pandangan lelaki dulu.

Apa-apa pun, gua ada petik pasal masalah macam ni dalam Love Lesson yang lepas. Ada kat Love Lesson For Men 102. Gua ada petik pasal Build Up!. Di mana menggalakkan para lelaki yang ada teman wanita untuk mempersiapkan diri dengan meningkatkan taraf diri agar teman wanita lebih setia kepada teman lelaki.

Tapi, dalam kes Samad ni. Aisey, you late bro. Nasi dah jadi bubur. Lu buat ladies tertunggu-tunggu macam kayu. Cheryl dah tak boleh sabar dah. Maybe sebab si Cheryl;

1. Pantat dia dah gatal nak kahwen cepat. Nak memantat jugak, tak kira.
2. Beg tangan Liz Clairbone idaman dia dah memanggil dalam mimpi.
3. Umur Cheryl rupa-rupanya dah jejak 30. Nak di kira Andartu ha.
4. Cheryl dah mula berangan nak berkahwin dengan lelaki yang masa depan bertubuh sasa, hensem seperti Farid Kamil (ye ke hensem?), ada anak-anak yang comel, rumah besau, kereta besau, batang besau (eyh?).

So, Samad di tinggalkan macam tu je. Di pandang sepi. Tunang tak tunang, lantak lah aku nak hidup bahagia seperti kata Cheryl.

Tapi, Cheryl lupa something.

Kalau sebelum ni Cheryl boleh bertunang dengan penjual burger. Adakah Cheryl ni class jugak?

1. Ada Ijazah? Gua rasa dengan cara Cheryl cakap, maybe ada SPM je.
2. Lawa sangat? Dengan gaya dia mengutuk, gua yakin dia perasan dia lawa.
3. Kerja bagus? Maybe lebih tinggi dari Samad, tapi masih jugak makan meggi bila hujung bulan.
4. Perangai elok? Agak-agak lah, kalau boyfriend baru dia dengar pasal kes ni. Apa dia fikir? Tak ke rasa nanti, si Cheryl ni boleh easy come and easy go? Kalau nanti boyfriend baru dia jatuh susah, adakah si Cheryl ni akan setia? Atau dia akan blah macam tu je seperti yang dia pernah buat kat Samad? Paling penting, boyfriend dia yang baik tu boleh terima ke perangai Cheryl ni? Cheryl yakin. Boyfriend dia? Haha, ayokkk tak tahu.

video

Ok. Amacam? Ni dari pandangan perempuan pula.

Simple words. Manusia mana nak hidup susah? Manusia mana nak makan burger daging tiap-tiap hari? Takde bai. Takde. Apatah lagi perempuan. Perempuan kan banyak maintenance nya. Orang lelaki boleh pakai baju dua tiga hari tak basuh. Tapi perempuan tak. Hari-hari nak basuh. Kalau boleh hari-hari nak pakai baju baru ye dak? Macam mana kalau lelaki takde duit, tiba time plak tu si perempuan mintak duit nak beli Kotex. Takkan lu nak beli kain lampin kot bagi perempuan pakai? Nak mampus?

So, Cheryl ni pun ada reason jugak lah. Bagi dia, persoalan yang bermain dalam kepala dia ialah, Sampai Bila?

Menunggu adalah perkara yang semua orang benci. Apatah lagi menunggu dengan harapan yang kabur. Oleh itu, dari menunggu yang buat menghabis masa dan tenaga. Baik blah cepat-cepat, puas hati, settel semua masalah. Yang si Samad ni pun satu lailahaillallah.. Masalah private macam ni pun nak keluar radio ke? Nak bagitau semua orang ke? Takkan tak reti face to face kot? Ni ada konek ke takde ni? Elok-elok marah si Cheryl ni sedikit, bila heboh, makin bertambah-tambah meradang si Cheryl. So, bagi gua, Samad ni ada masalah ;

1. Guts. Dia tak jantan langsung perangai. Nak orang lain settelkan masalah peribadi. Nak orang lain buat keputusan.
2. Terlalu sangat beri harapan. Gua syak si Samad ni macam baru kenal dunia percintaan.
3. Tak kemana. Bagi pandangan gua, menjual burger secara solo bukanlah kerjaya yang sesuai untuk menanggung perempuan bermaintenance tinggi seperti Cheryl. Kalau perempuan lain yang jenis 'tak kesah dan asal ada' tak mengapa.
4. Tak hensem. Maybe Samad banyak jerawat.
5. Ada akal tak pakai. Atau tak matang. Ayat yang lagi bisa, masih terhegeh-hegeh mengejar keseronokkan dengan perempuan.

Samad oh Samad, sudah-sudahlah berangan nak besarkan meniaga tu. Sudah-sudah lah tersengih nak ada awek hot atau bini hot. Tumpukan benda penting dulu. Betulkan diri tu dulu. Kejar cita-cita bagi stable kewangan. Hati budi yang baik tu subjektif. Bukan semua orang boleh jadi baik setiap masa dan jahat setiap masa. Dan yang paling penting, cari perempuan yang tak maintenance tinggi. Biar tak lawa, biar tak class, tapi bila susah, boleh setia. Ni nak Cheryl, nak Lisa Suriani, nak Linda Ampang, nak Zurina Petaling Jaya. Tak masuk akal langsung. Cermin diri tu dulu weyhhh!

Wokeh, chalo!

p/s : Dari pandangan peribadi gua, jual burger is okay. But, need to work hard. Sanggup bukak kedai 365 hari? Okeh, lets work hard mate!

Ogos 22, 2010

Bila Blog Buat Berdekah

Di pendekkan cerita, gua ada akaun Nuffnang. Jadi kat situ boleh kumpul rezeki (padahal baru lima pulsen je dapat kumpul). Kadang-kadang bila boring-boring, gua saja-saja cari apa benda lah yang pembaca blog aku cari kat dalam blog gua. Curios tu rasa menebal plak. Jadi, ni lah yang gua jumpa ;


a. 'lensarosak' - Ye, selamat datang. Lu datang ke blog yang betul.
b. 'pak hussin tomyam sungai ara' - Dekat dengan Giant Bayan Baru.
c. 'alexia aqram' - Apahal lu nak cari gua? Ada hutang ke? Ke nak usha FB gua? Tak dapat jekk.
d. 'blog negara islam', 'bina negara islam' - Sori, blog gua tak sesuai dan gua bukan Mursyidul Am PAS.
e. 'melayu filipina kristian' - Aah, ada yang kristian, ada yang islam, ada yang atheist. Banyak.
f. 'budak 2 tahun hisap rokok' - Ada berlaku di Indonesia.
g. 'cermin mata. for men' - Sila pergi England Optical yang berdekatan.
h. 'keliling mekah' - Pergi jogging 10km dulu ambek stamina.


a. 'nik aziz wali' - Bomoh mana yang cakap kat kau ni?
b. 'cerita main dengan pak arab' - Main apa? Bola? Bola kocek? Tilam?
c. 'malaysia 23 vs korea 23' - Malaysia menang 1-0. Sila baca di Sokernet, eh salah, Ultra Malaya dot com
d. 'nik aziz wali mekah' - Kau dah kena ilmu nasi kangkang nii.. Dah teruk ni..


a. 'jemu dengan teman wanita' - Boleh baca kat sini.
b. 'melayu agung' - Emm.. siapa eh? Lu orang tau?
c. 'sahaja aku gentel lada hitam' - Haha, sahaja aku nak pelempang muka kau!
d. 'clubbing di penang' - Sori, tak pergi clubbing. Tapi, mungkin lu boleh try pergi Slippery Senoritas atau Momo. Eyh?
e. 'pemain bola sepak perancis stim' -  Bodoohhh! Apa beza dengan lu stim?
f. 'dr azizan dan diana' - Gua tahu siapa yang lu maksudkan. Si penipu tarikh lahir tu kan?
g. 'ilmu gentel kelentit guna lada hitam' - Sial. Menyesal gua bagitau pasal ilmu ni.
h. 'jalan-jalan kat brunei' - Seronok. Tu je.


p/s : Macam-macam hal.

Ogos 21, 2010

Luahan Hati : Perempuan, Cinta dan Agama

Ada orang bertanya gua dan menyindir gua.

'Kenapa kau suka sangat tulis pasal cinta-cinta, hal perempuan yang tak berfaedah ni? Baik kau pergi buat ibadah betulkan diri. Ni tulis pasal agama, kau bukan betul sangat pun. Pendapat kau bukan betul pun, ilmu tak banyak, kau bukan ulamak, kau nak jadi ulamak cinta? Atau kau nak di kenali di kalangan perempuan?'

Kalau ayat ni kena kat sapa-sapa. Memang bisa.Gua turut rasa bisa. Kaw-kaw dia bagii. Tapi, gua tak melatah. Gua ada tujuan sendiri. Ada sebab mengapa gua menulis pasal perempuan dan cinta, dan kenapa gua menulis hal ehwal agama.

Sebab nya, gua pegang final request yang di beritahu kepada gua sejam sebelum dia meninggal. Siapa dia?

Lain tak bukan, Muhammad bin Abdullah. Rasul Allah yang gua rindui dan cintai.

Apa dia cakap?

Dan para sahabat bertanya kepada Rasulluallah,

'Apakah permintaan mu wahai Rasuluallah kepada kami pada jam terakhir ini?'

Rasulluallah menjawab,

'Aku meminta kamu-kamu semua dapat menjaga wanita, layan mereka dengan baik dan penuh penghormatan'

Itu lah final request yang gua pegang.

Protect the woman. Treat them with goodness and respectful.


Sebab itu gua menulis pasal hal cinta. Dan kalau lu semua lihat, penulisan gua lebih condong ke arah side wanita. Kan? Kenapa cinta? Apa kaitan perempuan dengan cinta? Ini kerana, bagi gua, perempuan amat sensitif dengan cinta.

Cinta merupakan salah satu ujian yang berat kepada perempuan. Kerana cinta yang salah, perempuan boleh merana, patah hati, menjual diri, berhadapan keganasan, penceraian, hilang maruah, di lacurkan, bunuh diri dan sebagainya.

Perempuan harus mendapatkan cinta yang betul. Bukan sahaja kepada Tuhan iaini dari segi kerohanian, bahkan kepada manusia dari segi realiti dan fizikal. Zaman sekarang. Ramai lelaki mengumpan cinta untuk memperdayakan perempuan. Gua tak suka semua itu. Ramai lelaki memanipulasi cinta untuk memukul perempuan. Gua benci itu. Ramai lelaki menjadikan cinta sebagai plastik untuk menjual perempuan. Lagi, gua meradang pasal itu. Dan akhir sekali, ramai lelaki menjadikan cinta sebagai alasan untuk perempuan menggugur kandungan dan membuang bayi yang di lahirkan. Macam perempuan ni jadi stok-stok bahan guna pakai, boleh discard macam gitu je. Siap boleh beli lagi. Apa jadah semua ni?

Oleh itu, gua yang di amanahkan memegang final request tersebut. Gua telah mulakan langkah dengan menulis artikel yang boleh mengajar perempuan memahami, menjalani, dan mengawal cinta dengan betul. Menulis apa yang di isihatikan oleh seorang wanita. Menulis apa yang di inginkan dan perlu oleh seorang wanita. Menulis apa yang wanita emosikan terhadap dunia. Semuanya kerana gua tak mahu melihat para wanita kecewa dan jatuh. Semuanya kerana gua perlu melayan wanita dengan baik seadanya yang gua mampu.

Dan, bila pasal request dari Rasul sendiri. Konfem lah jugak menulis pasal agama kan. Tulisan gua pasal agama bukan lah perfect. Ia merupakan penulisan agama untuk peringkat beginner. Khasnya perempuan. Kerana susah jugak sebenarnya nak memahamkan perempuan kerana 'pick-up' lelaki lebih cepat dari perempuan seperti yang selalu kita dengar, kan? Takkan lah gua nak menulis sesuatu topik agama yang berat untuk di fahamkan oleh perempuan. Mahu injured otak diorang nanti. Jadi, bila ada orang lelaki yang berada peringkat advance macam bengang dengan penulisan agama beginner gua, gua rasa susah nak cakap. Dia memandang remeh dan merasakan cara gua salah dan termasuk dalam mazhab/ideologi sesat. Hadoii, macam mana gua nak cakap dengan orang macam ni?? Bagi gua, belajar agama ni ada peringkat-peringkat dia. Mana boleh sental macam tu aje. Karang naik isim, sapa susah?

So, tu lah kesimpulannya. Gua harap bukan gua sorang pegang final request ni. Gua minta kepada semua lelaki untuk treat girlfriend, kekasih, tunang, isteri, ibu, nenek, adik perempuan, kakak, mak sedara, makcik, mak guard, customer perempuan, dan semua perempuan dengan baik. Tu je, aman dunia. Hubungan kekeluargaan lebih erat. Ketamadunan manusia pun lebih beradab. Ok?

Chalo.

Ogos 19, 2010

Bulan Puasa Tak Baik Bergaduh, Tapi......

Sebenarnya, gua nak post video semalam. Tapi, ntah.. video yang di upload kat blogger macam kelakar. Cemuih nak menunggu. Sorilah Mofasad. Aku try jugaklah upload video tu. Kalau ada, ada lah ye.

video

Video ni pasal ceramah agama. Best. Pasal suami isteri. Pasal kenikmatan isteri. Kelebihan pada isteri. Nikmat perkahwinan. Sapa tak nak kahwen cepat kan? Haha, series ilmiah dan boleh buat berdekah ceramah ni.
.............................................................

Ok. sekarang cerita baru. Gua dapat komen kelakar hari ini. Komen dari oghre Kelate. Series buat gua berdekah dengan cara komen dia. Gua rasa series betul lah kata Hellioz dalam post ini. Setakat ni memang nampak tiga pengulas komen dalam dunia maya ni.


Haha. Dia ingat aku ni katak tempurung ke? Hari-hari kot aku bukak Haramkah Daily dengan Malaysia Insider, Trangnu Online. Come on lah, ni zaman siber la doll. Taip je dah dapat, boleh baca.

Eh, kau tak boleh terima ke orang melayu Johor memang petah berbicara, petah berdebat. Kau jeles? Atau kau malu di lahirkan sebagai orang Kelantan sampai kau nak cari gaduh? Ish ish, kasihannya diri kau ni.

Gua bukan tak suka oghre Kelate. Gua tak selesa kadag-kadang. Kalau sorang dua gua boleh layan. Tapi, bila diorang jumpa geng diorang. Kita ni terkapai-kapai kena tinggal. Member gua ada banyak bagitau terkena dengan kawan oghre Kelantan. Bila pergi makan berdua bersama naik motor, bila si Kelantan terjumpa geng dia. Yang si Kelantan ni tinggal member gua macam tu je. Dah kena jalan kaki balik bilik.

Ada je Kelantan yang bagus. Macam member gua Nik. Gua lihat dia cool. Member baik dia Wandy, orang Batu Pahat. Mana-mana ada Wandy, mesti ada Nik. Mana-mana ada Nik, mesti ada Wandy. Dulu gua siap bagitau Nik, "Sehidup semati abes korunk ni, jangan gay sudeyh". Nik buat muka sengih-sengih kat gua sambil berkata, dalam hati dia maybe bekata "Siap mu nanti". Sorilah Nik, nanti kalau Task 840 ada mission, panggil gua ye Captain Nik Price.

Ok. Balik pada kes komen. Ni macam mana nak setel ni? Nak rage ke orang Kelantan? Gua rasa tak payah la kot. Benda ni buat bahan gelak je. Nanti orang Kelantan yang masih tak sedar akan sedarlah siapa diri diorang sebenarnya.

Chalo!

Ogos 17, 2010

Education For Women On 7am

"Aku jemu Aqram, jemu dah dengan lelaki"

"Eh, kau kenapa Siti? Apa yang kau jemunya?"

"Aku bosan lah, kalau mesej, selalu tanya benda yang sama. Hari-hari nak mesej. Aku jemu. Aku kalau boleh mesej-mesej ni biarlah 3-4 hari sekali. Rasa nak cari boyfriend lain lah"

"Ishh kau ni, jemu tu bukan masalah besar pun. Kau tu je takde aktiviti yang nak di buat bersama dengan boyfriend kau."

"Masalahnya Aqram, kitaorang jauh. Dia kat KL, aku kat Penang. Nak aktiviti apanya"

"Lahh, dah tau tak boleh handle cinta jarak jauh, yang kau pergi layan buat apa? Kau dah declare ke couple dengan dia?"

"Tak. Belum lagi"

"Ceh, tu bukan boyfriend cik Siti. Tu teman mesra"
......................................................

Dilema. Masalah yang sering berlaku pada setiap perempuan lagi-lagi kalau bab bercinta. Kerana sifat malu yang ada pada perempuan, maka perempuan banyak sering patah hati bila lelaki yang mereka nak, tapi tak dapat. Lelaki yang mereka tak nak, tapi datang menemani.

Kenapa jadi macam ni? Kenapa perempuan seringkali tidak mendapat pilihan lelaki yang mereka mahu? Kenapa kita sebagai perempuan adakalanya merasa cemburu melihat kawan perempuan kita mempunyai teman lelaki? Bahkan, sampai ada di antara kita berasa geram dan marah bila lelaki yang kita nak, akhirnya berpasangan dengan perempuan lain. Dan secara automatik, terus pandang 'slek' atau bermusuh dengan perempuan yang berdampingan dengan lelaki yang kita mahu itu.

Ah, sungguh banyak persoalan kenapa. Tapi, sedarkah kita dan adakah kita pernah bertanya pada diri kita. Kenapa kita tidak berusaha mendapatkannya? Kenapa bila ada peluang, kita malu dan segan menunjukkan yang kita sebenarnya, benar-benar mahu berdampingan dengan lelaki yang kita mahu itu? Kenapa kita tidak menjadi perhatian khas untuk lelaki yang kita suka itu?

Sekali lagi. Banyak betul kenapa. Dan ia menimbulkan dilema secara berterusan. Di tambah dengan kisah sedih dengan kekasih lama, membuatkan kita bertambah dilema mencari pasangan yang benar-benar sesuai dengan diri kita. Hingga akhirnya, kita pasrah, 'nak jadi apa, jadilah', mula rasa lelaki sebenarnya tidak diperlukan sangat pun dalam kehidupan ini.

Series gua cakap, itu memang pathetic.

Kita sebagai perempuan. Kita kena tahu bahawa lelaki secara normalnya menganggap kita ini sebagai perhiasan dunia. Ya, perhiasan bagi lelaki untuk memenuhi ruang saling melengkapi antara satu sama lain. Perhiasan yang lelaki tak ia mahu hilang. Tak mahu di curi. Tak mahu ia rosak.


Ia seperti music-box. Sebuah perhiasan yang cantik. Jika ada seseorang lelaki memilikinya. Dia akan pastikan music-box itu tidak akan hilang. Jika hilang, lelaki itu akan sedih dan rasa bersalah. Tetapi, lelaki itu tidak dapat menjaganya dengan baik. Kadangkala, music-box itu di biarkan di atas meja, berhabuk di biarkan. Di tinggalkan bila lelaki itu pergi merantau atau sibuk dengan pelajaran, kerja di luar rumah. Bila lelaki itu sedar, baru di bersihkan atau baru di mainkan lagunya sebagai hiburan hati yang lara. Dia tak berapa peduli sangat. Cuma, bila music-box itu rosak di rosakkan oleh adik, baru dia akan melenting dan mempertahankannya. Bila music-box itu hilang, baru dia rasa sedih atau geram atau kesal kerana tak menjaganya dengan baik. Dia akan berasa rugi. Music-box itu adalah kehidupan dia namun dia tidak pandai menjaganya.

Sebab itu, Tuhan menciptakan Hawa dari tulang rusuk si Adam. Siapa peduli dengan tulang rusuk berbanding dengan otak? Tapi, ia penting bukan untuk mempertahankan hati, jantung dan paru-paru. Kerana Adam meminta kepada Tuhan agar di berikan teman sebagai perhiasan dan hiburan untuk dirinya yang kesepian. Jika tiada perempuan di dalam dunia, maka tiadalah perhiasan. Apa lagi yang tinggal? Apa pula yang tinggal jika perhiasan tidak mahu bertuan? Jika perempuan menolak lelaki, benci dengan lelaki, tak mahu hidup dengan lelaki, mahu jadi lesbian. Apakah perempuan benar-benar boleh hidup tanpa lelaki?

Kita sebagai perempuan perlu yakin bahawa sampai masanya kita akan bertemu juga dengan lelaki yang serasi dengan kita. Kita tak tahu, kita berharap. Tapi, kita juga perlu berusaha mendapatkannya. Tapi, kalau dah jumpa, jangan dok merenyam cari laki lain pulak. Cubalah menjadi setia.

"Kau nak tahu Aqram, kawan aku punyalah sanggup tunggu lelaki yang dia nak tu dekat 8 tahun. Sekali laki tu boleh pergi kahwin dengan perempuan lain. Kawan aku punyalah meradang, '8 Tahun aku tunggu, akhirnya buat aku macam ini', Geram giler. Tapi, akhirnya kawan aku bertunang dengan lelaki lain. Boleh bahagia ke Aqram?"

"Subjektif jawapan tu Siti. Cinta sebelum kahwin kena di cari, cinta selepas kahwin kena di pupuk. Kalau tak usaha, memang tak dapat apa-apa"

Sekian.

p/s: perhiasan dunia. perhiasan akhirat mungkin tak valid sebab banyak sangat bidadari nak di kerjakan. hehehe.. ;P

Ogos 16, 2010

Cara Aku Memahami Agama Aku : Siri 1


Gua dedikasikan penulisan ini buat diri gua sendiri, kawan-kawan dan pembaca blog gua.

Kasihan gua rasa kadang-kadang dengan realiti yang agama gua sedang hadapi sekarang ini. Kasihan pada penganut nya. Mengapa penganut agama gua ini saling berbalah dengan benda-benda yang tak penting, merosakkan akal dan menggalakan permusuhan?

Bagi gua, agama gua iaitu Islam ini tidak lah rumit. Tapi, mana ntah idea-idea virus ni datang merumitkan pemikaran penganutnya. Kalau orang tanya gua, apa benda yang penting sekali, yang kau letak pertama sekali on the top pasal agama kau? Gua memang letak ;

Rukun Islam.

5 perkara dalam rukun inilah yang gua letak on the top. Yang gua rasa semua penganutnya kena jaga, kena protect, kena save dalam kehidupan dan kepala otak masing-masing.

1. Mengakui keesaan Tuhan yang bernama Allah dan kewujudan orang bernama Muhammad bin Abdullah yang menemui dan menyampaikan keesaan Allah ini ke seantero dunia.

Ok, secara praktikal di sebut mengucap. Ucap kalimah syahadah bak cikgu-cikgu kita cakap. Tapi, bagi gua, definisi gua adalah seperti yang gua tulis di atas. Dunia ni bagi gua, bukan tercipta sendiri macam magik. Ada kuasa, ada pihak yang menjaganya dan ia di sebut Tuhan. Gua lihat, nama Tuhan ni namanya Allah. Mana datang nama Allah, dari bahasa Arab lah yang bermaksud Tuhan. Maha hebat, agung, terer, genius dan berkuasa super-super. Cuma satu saja. Takde dua atau tiga atau seterusnya. Allah ini sangat hebat. Kita ni manusia pun di cipta oleh Allah. Alam, planet, matahari, bulan, pokok.. ah kira semua objek natural yang manusia nampak adalah ciptaan Allah. Ada hakcipta? Ada. Sebab dia hebat, bila-bila dia boleh musnahkan atau tarik balik apa yang dia cipta.

Muhammad ni sapa? Gua tak pernah jumpa lagi. Seorang lelaki lah. Berbangsa Arab. Seorang bijaksana yang dari kecil tak putus-putus mencari kebenaran dalam dunia. Mencari-cari siapa yang menciptakan diri dia dan alam ini. Muhammad ni pun bijak jugak, terer lah dalam kalangan manusia. Jadi, sebab dia ni rajin, Allah memang dah plan awal-awal untuk lantik dia sebagai penyampai kebenaran hakiki di dunia ini. Allah beri kelebihan pada Muhammad untuk menjadi pesuruh Allah full-time. Apa kerja Muhammad ni? Menyampaikan kebenaran kepada manusia-manusia lain terutamanya kepada manusia yang tak terima lagi atau tak mahu terima kebenaran mengenai kewujudan Allah dalam kehidupan.

Tapi, ada je manusia yang tak nak dengar kebenaran ni. Mungkin dia rasa dia boleh jadi hebat macam Firaun yang mengaku sebagai Tuhan. At the end, Firaun mati jugak. Ayah Pin? Ceh!

2. Solat lima kali sehari.

Bila kau jumpa orang hebat, kau akan rasa segan kan? Rasa macam malu-malu seolah darjat tak setaraf. Seperti contoh, "Ishhh rasa nervous plak nak jumpa Sultan Johor ni, kalau tak ye boleh sengugut aku ni. Kena tunduk bila bercakap nanti.". Itu baru jumpa sultan, abes kalau jumpa Allah yang lagi super-super hebat dari Sultan Johor? Lagi lah malu, segan, sampai boleh sujud. Dan itulah sebab kenapa manusia kena sujud pada Allah. Tanda respek, segan, taat kita kepada yang mencipta kita. Dalam bahasa Arab, di namakan solat. Bahasa melayu dipanggil sembahyang. Tapi, pada hakikatnya. Ia melibatkan sujud kepada Allah Maha Terhebat.


Cuba lah kalau manusia tak sujud pada Allah. Tak rasa macam tak kenang budi ke? Kau tak rasa Allah bakal berkata, "Wah ewah, aku dah bagi kau hidup kat dunia, tiba masa kau taknak sujud depan aku? Kau fikir kau hebat dari aku ke? Siap kau, nanti aku campak kau dalam neraka nanti". Nah, paham tak maksud gua di sini? Gua sebagai manusia, nak taknak, kena sujud pada Allah, sebab gua kenang budi, banyak-banyak terima kasih pada Allah sebab bagi gua hidup kat dunia. Sebab itu gua solat.

Kalau lu orang tak nak solat pun sebab tak larat, malas, penat. Buatlah jugak dari takde langsung. At least sehari kena lah bersujud pada Allah. Maghrib kan ada masa free, buatlah solat. Ucap 'thanks Allah' sebab bagi hidup. 'Thanks Allah' sebab bagi dapat berbuka sedap-sedap. Bagi gua, solat ni basic dan akar tunjang. Kalau yang basic ni tunggang langgang, apatah lagi yang lain macam aurat, idealogi, dan perangai? . Perangai konpem macam hantu.

3. Berpuasa di bulan Ramadhan.

Bulan ramadhan ni bulan ke sembilan dalam kalender Islam. Berpuasa tu secara ringkas maksudnya bagi gua ialah menahan ujian. Ada orang cakap senang-senang sebagai bulan tak boleh makan siang. Apa lah punya jawapan macam budak darjah satu. Tak menarik langsung. Ni gua bagitau, sebab apa gua cakap menahan ujian? Sebab ini merupakan satu order dari Allah untuk manusia macam kita patuh dan secara tersirat nya merupakan satu cara Allah nak kenal sekor-sekor antara kita ni betul ke taat pada dia?(Allah).

Alahai, macam tak pernah amek exam pulak korang ni. Macam tak pernah kerja. Pandai cakap boleh kerja dalam tekanan. Tapi, bila bulan puasa tertekan tak dapat makan, terus tak puasa. Saja je Allah nak testing manusia-manusia yang taat pada dia ni. Apa ada heran? Dia Tuhan, dia boleh buat apa saja kan? Yang kauorang menggelabah apa pasal sampai tak puasa? Itu maknanya konpem lah failed dengan ujian Tuhan. Kalau ye pun tak larat nak puasa, trylah puasa, ada 30 hari kot. Cuba lah sedaya boleh, nak past test ke taknak ni? Tak dapat penuh, 29 hari pun okay, tak dapat 29, sehari pun okay. Yang marah kau tak puasa ialah manusia, Allah takde cakap pun dalam Al-Quran dia murka habes dengan orang tak puasa cukup. Ada ke? Yang gua tau, Allah mahu kita buat banyak benda-benda baik bulan puasa. Kalau adapun dia cakap celakalah pada mereka yang tak reti bersyukur dan tak reti buat amal pada bulan baik ini. Bagitau aku kalau ada Allah murka manusia tak berpuasa penuh. Manusia je yang lebih-lebih nak marah kau tak puasa. Macam bajek lebih hebat dari Tuhan plak. Ceh!

4. Membayar zakat.

Ni tak sama macam bayar cukai termasuklah cukai pintu dan cukai tanah kerajaan Selangor. Zakat ni bagi gua adalah bukti ikhlas kita kepada Allah. Kenapa gua cakap macam tu? Bila sebut pasal rezeki, harta, duit dan pemilikan yang manusia ada ni. Kena ingat-ingat lah yang rezeki tu bukan milik kita sorang je dalam dunia ni. Kita hidup bukan sorang, ada berbillon manusia kot. Aku nak tanya lah, kau kerja penat-penat, kau dapat duit, kalau kau kerja, kau tak dapat duit, apa kau akan rasa? Rasa tak adil kan? Rasa tertindas kan? Bohong lah kalau kau rasa rilek and cool je orang lain perah tenaga kau, tapi kau tak dapat pulangan. Sedangkan ada antara kita nak kongsi meggi pun berkira. Larhhh? So, aku nak tanya lagi, Allah yang sediakan alam dan cipta kau, kerja dia memantau kehidupan, dia dapat duit tak dari kita?


Haha, memanglah tak dapat duit. Tapi, aku nak tanya. Apa yang kita beri pada Allah atas kerja dan jasa yang Allah lakukan selama ini? Kau ingat free-free ke? Cukup ke dengan sekadar sujud saja? Tak dapat jekkk. Sebab itu ada zakat. Alahh, berapa lah sangat nak keluarkan RM6.50 tu di bandingkan dengan duit gaji dan biasiswa kau yang cecah lima enam rat sebulan? Apa hal kedekut sangat? Ustaz gua cakap zakat ni amal jariah kita ke jalan Allah. Gua nak cakap ini bukan sekadar jalan Allah, ini adalah bayaran cash kita kepada Allah. Cuma, kita bukan boleh bayar direct macam Maybank2u terus kepada Allah. Macam lah Allah nak bukak kaunter terang-terang kat dunia ni. Haha, tak tak. Allah minta kita bayar kepada mereka yang memerlukan. Bukan sapa pun, seagama sendiri. Tu pun Allah dah cukup gembira. Besar ganjaran dan memang Allah hepi sangat-sangat lah kepada hambanya yang suka bersedekah kan? Alahaii, gua rasa, setakat rm6.50 tu bagi Allah, halus lah. Dia bukan nak sangat pun, sekadar nak tengok kita ni betul ke boleh di harap ke tak, kan?

Tapi, ada je manusia tak bayar zakat. Ha, bab ni, memang Allah murka kalau manusia tak bayar zakat. Main nombor ekor ada duit, beli jam Casio ada duit, beli tudung bawal boleh sampai sepuluh, beli Nikon D80 boleh, tapiii.. zakat tak bayar. Blah lah weii, haha.. Bagi aku juga, zakat ni juga sebenarnya rahsia sebenar umat Islam nak jadi jutawan kalau kau nak tau. Bukan macam MLM atau login facebook dapat duit. Itu melingkup adalah.

5. Mengerjakan haji di Mekah

Gua mencari-cari sebenarnya untuk jawapan dalam rukun ke lima ini dulu. Sebab tu gua pergi Mekah untuk cari jawapan. Sebab gua tahu, gua bagitaulah. Bagi gua, haji atau mungkin juga umrah, janji pergi tawaf depan Kaabah, adalah merupakan pengorbanan sebenar kita kepada Yang Maha Pengasih ni. Yang selalu kita anggap, ia merupakan satu simbolik kewajipan yang perlu kita buat. Tapi, tak sebenarnya. Dulu aku fikir macam tu jugak. Tapi, baru gua tahu ia tak berapa nak tepat. Bila dah duduk depan Kaabah tu baru tau rasanya. Series, rasa lain. Gua nak terangkan pun susah. Tak boleh nak di gambar dengan kata-kata. Bukanlah misteri, bukanlah di penuhi kisah-kisah seram seperti yang selalu Mastika tulis. Tak tak tak.

Gua boleh cakap, ia merupakan pelengkap kepada empat perkara rukun sebelum ini. Sebab, bila kau kerjakan haji. Kefahaman dan keyakinan kau terhadap Allah dan agama ini meningkat 300% peratus. Itupun atas izin Allah. Insyallah. Ah, tak payah lah gua cerita sangat. Tak suspen lah kan? Apa kata korunk pergi sana dan cuba rasa macam mana. Baru best. Hehe. Amacam?
..................................................................

Ok, penulisan topik ni tak habes lagi. Banyak lagi yang gua nak tulis pasal agama gua ni. Gua memang suka tulis bab agama sebenarnya dari tulis benda cinta-cinta. Hehe. Kalau rasa-rasa macam penulisan aku ni kurang jelas dan buat korang blur-blur nak faham, tunggulah next series ok, atau tanya kat ruangan komen. Kalau nak bangkang pun boleh komen. Biasalah, membangkang amalan manusia kann?

Chalo!

Ogos 14, 2010

Untuk Apa Menulis Blog?


Untuk apa?

Tipulah kalau takde rasa nak populariti maya. Eleh, tak nak ngaku. Temberang betol. Kan Hellioz? Kan J. Love? Bagaimana pula Mofasad dan Fiq?

Untuk apa?

Buat duit dengan advertiser? Senang cakap nak dapatkan hits la. Ceh, akhirnya ke arah populariti maya jugak.

Untuk apa?

Sharing is caring? Kongsi pengalaman hidup, tips, idea dan cerita jenaka. Bila ramai orang suka baca, lagilah konpem dapat populariti maya.

Apa dan kenapa populariti maya nih?

Ada 4 sebab yang gua rasa banyak blogger ke arah populariti maya.

1. Dunia luar dia, realiti dia, tidak popular. Sepi. Tak pandai bergaul.

Contoh : Banyak blogger buat kisah personal yang kadang-kadang bagi gua terlalu bullshit seperti menayang gambar berapa banyak biji kerang yang dia makan waktu buka tadi. What the fuck? Peduli ke orang lain kau makan kerang berapa biji? Pergilah cari makwe/pakwe sorang. Haihh!

2. Dia memang terer berimaginasi. Imaginasi selalu di kait dengan maya.

Contoh : Dari kecil dulu, sifat berangan dan imaginasi dia memang kuat. Maksud aku, imaginasi peristiwa. Dia boleh create satu cerita yang boleh buat orang gelak satu dunia. Kalau dia cakap itu cerita realiti dia, jangan cepat percaya sangat. Kadang-kadang point yang dia tulis, satu dua je yang betul. Yang lain menambah-nambah buat seronok. Kau rasa macam blog sapa?

3. Keyakinan diri dengan alam maya lebih tinggi dari dunia realiti.

Contoh : Menjual shawls dan aneka fesyen cardigans di dalam blog. Persoalan aku, mengapa hanya menjualkannya di dalam blog? Kenapa takde bukak booth khas di alam realiti untuk perniagaan kau tu? Kenapa taknak cuba? Ha, Ini kerana sebab self-esteem seseorang itu yang merasa kurang yakin dengan potensi alam realiti. Jadi, lebih selesa dengan alam maya untuk cari duit saku. Ini tak masuk lagi kalau mereka yang menjual ;

'Rahsia untuk berjimak lebih lama, dapatkan produk sekian-sekian'

Cuba kalau dia berani jual di alam realiti, buka satu kedai. Kau rasa ada orang datang tak?

4. Meniru dan trend.

Sebab yang mudah. Masyarakat kita memang kuat meniru. Suka ikut trend. Orang lain buat blog photografi gempak seperti blog Bak, dia pun sibuk buat blog photografi tayang kamera Pentech dia. Orang lain buat blog bola seperti Sokernet, dia pun sibuk buat blog bola tayang dia timbang bola saiz 4. Orang lain buat blog kecantikkan seperti Hanis Zalikha, dia pun sibuk jugak tayang gambar dia pakai tudung predator. Orang lain buat blog observer seperti AkuTakPeduli, dia pun sibuk jugak buat blog observer membebel pasal kenapa orang buat blog. Eyh?

Oklah, berilah alasan konkrit kenapa kauorang semua buat blog?

Gua sebab... addicted. Ya, mungkin. Itu yang paling tepat. Ada tips untuk hilangkannya?.

Ogos 13, 2010

Love Lesson For Men 401

To be a gay or to be seems like a gay.

Pejam celik, dah sampai level 400. Nampak gayanya, bila dah sampai level 400, pelajaran mengenai relationship sudah semakin berkurang. Dalam level 400, kita akan membincangkan hal lelaki dalam gaya, diri, attitude dan segala cara 'how to build up their self to be a real men'? Dan aku melihat gaya lelaki cenderung di pisahkan dengan perkara-perkara tersebut yang akan di sebut dibawah berserta method yang tepat sebagai tips memikat perempuan.


1. Fesyen, Penampilan dan Pakaian.

Selaras dengan ayat mukadimah pertama. Aku harap biarlah pembaca blog aku ini bukanlah penggemar memakai baju round-neck ketat berwarna light purple or light pink. And whatever colour yang menampakkan diri seperti seorang gay. I warned u. Don't ever try to wear it and go around for hook up a girl. Jelas. Ia menjatuhkan maruah lelaki. Imej lelaki seharusnya di bina dengan pandangan sebagai kasar, tegas, berpendirian, matured dan leadership. Simple je aku nak cakap, ada sesiapa tergamak di sini mahu menjadikan lelaki patah sebagai ketua kadet atau mungkin ketua pasukan bola sepak? Tidak ada. Jadi, binalah imej lelaki yang sebenar. Bila hang out dengan perempuan or girlfriend. Gunakan warna baju yang sesuai seperti black, grey, white, blue, red or green. Bukan tak boleh nak pakai kaler light purple tu. Setakat kat rumah buat baju tidur or baju kerja-kerja rumah bolehlah. Takde masalah.

Bentuk pakaian pula. Aku galakkan kemeja, or t-shirt yang berkolar. Ia nampak lebih matang dari memakai baju nipis Topman yang kini digemari oleh mat-mat in-die dan mat-mat rempit. Baju tu sebenarnya nampak kebudak-budakkan. Kalau setakat buat baju dalam, itu boleh. T-shirt polo memang pilihan, tapi menaikkan kolar t-shirt polo sebenarnya nampak macam kurang siuman bagi pandangan aku. Ia seperti desperate sangat nak nampak terlebih macho apatah lagi dengan gaya rambut mohawk dan cermin mata Ray-ban. Be a normal guy dengan menggayakan baju polo tshirt secara normal. Itu lebih di sukai wanita dan tidak hipokrit. Kalau nak nampak cool and fashionable, pakailah coat or sweater witout hooded. Cuma pakailah di tempat sejuk seperti di shopping complex or waktu hujan, bila di luar yang panas, tak payah lah memandai nak pakai. Gila!

Seluar. Lihat bentuk kaki anda. Lihat bentuk pinggang anda. Aku tau, banyak orang sukakan bentuk semi-carrot. Kalau dapat denim yang straight or loose. Nak jugak pegi kedai alter suruh kecikkan bawah. Ok, ada keburukkan yang kita tidak nampak di sini. Tak rasa kelakar ke contohnya bila seorang lelaki memakai skinny jeans tetapi bontot dia besar dan kaki dia bersaiz 8 dan 9. Oh! Itu series menakutkan untuk di lihat. Jika dah tahu kaki tak slim. Terima hakikat. Pakailah seluar khakis atau denim yang straight or boot cut. Kalau nak alter pun, jangan alter bawah saja, alter sekali bahagaian peha supaya nampak kemas dan kena dengan bentuk kaki. Ok? Kasut tiada masalah, pakailah apa pun, selipar pun ok cuma janganlah pakai Crocs yang besar tu. Series aku benci. Kalau kau nak pakai jugak, lantak kau lah.

Fashion ni subjektif. Kalau bijak berfesyen dan kena dengan cara, ia boleh di panggil trend-setter. Kalau rasa malas nak pikir, dan baik ikut cara orang lain, ia di panggil hipster or followers. So, pandai-pandailah asal jangan nampak seperti gay.

2. Attitude and People Connection.

Kalau kau menjadi seperti aku yang merupakan seorang part-time observer. Kau akan dapat lihat pelbagai gaya, perwatakan dan ragam manusia. Ini semua berkaitan dengan cara individu itu berfikir dan kawalan emosi yang individu itu sedang alami. Jadi, aku nak ingatkan, jadilah seorang yang mesra dan bersopan. Hulurkan senyuman pada mereka yang kau lihat membalas pandangan kau. Tak rugi pun senyum. Melainkan jika dapat balasan senyuman seakan gay. Sila ambil perhatian, senyuman seakan gay ialah senyuman lelaki dengan renungan mata yang di kecilkan dan gaya bibir nipis seolah seperti 'so into you'. Kalau perempuan yang buat seperti itu, ia di panggil luck! Kalau lelaki, ia dipanggil bala.

Bila berbual dengan seseorang terutamanya perempuan yang baru kenal. Ada dua options yang aku syorkan iaitu berbual dengan gaya tegas dan berpendirian atau dengan gaya humor dan bijak. Dua cara ini efektif memikat perempuan dalam 97%. Tetapi, benda pertama yang perlu kau ingat, kenalah perhatikan perilaku perempuan itu, boleh masuk atau tak. Ia seperti gambling, kena cuba. Kalau tak kena, contohnya perempuan tu jenis serious, dan kau membuat gaya humoris yang tidak bijak. Nasib kau malang akhirnya kerana di jadikan bahan stalker atas sikap bodoh kau itu. So, bijak lah mengawal tingkah laku. Kata nak charming, kenalah nampak gentleman bila bercakap. Contoh ayat popular lelaki bercakap secara gentleman ialah;

"Hey, you look gorgeous today, i'm amazed.", dengan nada yang simple and quite impressed. You know what i mean?

Yang penting, tak payah lah buat gaya patah-patah ni, kau bukan gay kan?. Lainlah kalau memang kau sebenarnya nampak kasar tapi hati ada taman macam aku ni. Hehe.. tu bukan gay. Tapi, stimulated reaction.

3. Aktiviti

Aku tak tahu lah kalau aku ni terlalu cliche atau aku ni suka berfikiran more bullshit. Tapi, bagi aku, aktiviti bermain bowling beramai-ramai antara lelaki dan tanpa perempuan merupakan aktiviti seakan gay. Manakala aktiviti menyambut hari jadi yang hanya di hadiri lelaki sahaja yang tidak disertakan aktiviti lasak sebaliknya di akhiri dengan aktiviti yang seakan gay signal juga sangat.. ohhh god, seriously you a real man? Bagi aku, to be a real men, we should do a real men activity, right? Seperti futsal, jamming, skate or any extreme sport, gaming include Modern Walfare, Halo, PES or paling cikai pun Counter-Strike. Seriously, tak pernah lagi aku nampak lelaki nampak seakan gay terer bermain DOTA. Kalau ada, show me. Maybe, satu dalam sejuta.

Ini kerana, aktiviti yang kita lakukan dan pergaulan dengan orang sekeliling jelas boleh mempengaruhi gaya diri kita. Kalau kau kerap berkawan dengan lelaki lembut, obviously assured in 2-3 months, you will be like that. Jadi, pilihlah kawan yang sekepala dan tepat. Maka, aktiviti real men kau juga tepat. Contohnya, kalau kau smoker, kan mudah masuk kepala bila dapat kawan yang smoker. Kalau heavy-metal atau death-metal, lebih mudah kau beraktiviti dengan yang sekepala kan? Tapi, bila kau start berkawan dengan lelaki yang suka Super Junior dan berangan nak jadi macam Super Junior, ok, aku tak terkejut kalau kau letakkan playlist lagu SNSD sebagai favourite playlist dalam iPod kau. Kecuali, kau layan semua muzik seperti aku. Tapi, aku benci jugak kalau ada orang claim dia layan semua muzik, tapi bila di beri lagu oleh Barry White, dia cakap 'Kau serious layan lagu ni?'. Atau aku pernah beri lagu Killswitch Engage kepada kawan aku yang kata layan semua muzik, bila bagi dengar, terus dia buang earphone dan cakap 'Sakit kepala, tak masuk'. Ceh, layan semua lagu ye??

So, speak truth even it shakes your hand. And be a real men start today. Bye!

Ogos 12, 2010

6 Hal Yang Tersembunyi Di Bulan Ini

  1. Orang dok kata Freemason tu nyembah setan. Ritual nyembah Lucifer. Ha, bulan posa ni mana ada setan. Lucifer pun tak bley keluar cari makan. So, apa lagi. Pegi lah serang Freemason, serang Illuminiti. Bulan posa ni mesti diorang tengah lemah. Setan takdak nak tolong depa.
  2. Puasa bagi semangat mana pun, tapi lepas sahur, pi tidoq balik tak smayang subuh. Baik tak payah. Andaikata pahala posa dapat 20mata, dosa tak buat Subuh tolak 20mata. Ceh! Kosong. Yilek! Bersubuh lah sesama kita ye. Kejutkan member2 yang lena tu.
  3. Kerja tu memang penat. Lagi-lagi kalau kerja kilang, buruh kasar, cuci kereta. Kalau tak nak puasa pun sebab penat sangat. Sampai tak boleh cari rezeki. Agak-agak lah sikit makan. Makan biar cover-cover. Bukan melantak nasi kandaq yang ang beli kat jalan belakang tu. Dahlah makan depan member yang puasa, siap tibai rokok member plak tu. Perghhh. Lahanat punya perangaiii.
  4. Yang perempuan. Tak reti-reti nak bagi can kat laki ke? Apa pasal kau tak puasa sebab bendera jepun dah mari, tapi kau paling beria nak bukak puasa? Beli itu-ini, sana-sini, memenuhkan bazar ramadhan macam kau sorang je yang puasa. Tepi sikit. Aku nak beli nasi kerabu pun tak senang. Dugaan betol.
  5. Seperti yang aku dah bagitau masa tahun lepas. Bila puasa, nikmat hisap rokok lepas berbuka lebih hebat dari hisap rokok time berak. Perghh. Melayannnnggg!
  6. Bulan posa bulan berjimat. Moh kita ramai-ramai makan masjid. Pastu boleh jemaah maghrib sekali. Jangan cabut aaaa.

Ogos 11, 2010

Dulu Punya Cerita







oh, tak lupa juga..



baru true ye tak?

Ogos 10, 2010

Fitnahtun Al-Bontoti

Dari laman www.freeourmind.com. Laman konspirasi Mason yang selalu di perkatakan oleh pengamal isim-isim.


LARRHHH? Apa kejadahnya nak mengaitkan roda meriam dengan rotary christogram? Eyh? Kalau meriam takde roda, takkan nak pikul ramai-ramai kot bawak meriam. That's why Arsenal di gelar The Gunners. Lambang meriam. Meriam yang common ada roda. Tu je. Apa yang kalut sangat sampai di kait dengan keagamaan dan konspirasi? Oh, come on lah. Jangan main petik sebarang beb. Jangan main sebat buta-buta. Ni bukan free our mind, ni namanya menanam ideologi fear, ideologi hatred. Makin tertutup mind tu ada lah. Hadoiyai. Bola je punn.

p/s: lainlah man u. terang lagi bersuluh digelar red devils. ishh, hebat betul boleh kawan dengan setan ni. takpelah, nanti aku suruh arsene wenger tukar jadi lambang keris, puas hati?

Bontot Tak Sekolah

"Asal tengok muka aku je, nak berak. Asal tengok muka aku je, nak berak. Kau ingat muka aku ape? Taik?"

"Berak, berak, berak.. tu je la alasan kau. Padahal mengulor"

Direct word dari dia yang memang bengang dengan gua dua tiga hari ini sebab gua dah lama tak update blog. Aishhh. Tak boleh tengok orang senang betul lah.

"Kau tau tak kenapa berak sambil hisap rokok tu orang kate masyukk?"

"Tak tahu, kenapa?"

"Sebenarnya tak masyukk pun, cuma nak elak bau busuk taik sendiri. Baik bau rokok, boleh tahan lagi."

"Sial. Pengotor la babiii!"

Gua sibuk dalam minggu ni. Gua balik Alor Star, ada majlis perkahwinan yang gua kena hadiri. Jumpa bakal mak mertua. Semua orang sedara bakal mak mertua tanya bila nak masuk meminang. Ah, celaka. Soalan cepu gangsa. Terperangkap gua di sini. Gua hanya boleh senyum dan berkata;

"Rilek satt tok cik, belum abeh lagi nak kenal duniaa. Nanti dah ready, saya bagitau naaa"

Kadangkala gua terfikir. Kenapa zaman sekarang manusia menyukarkan perkahwinan? Kenapa perlu ada hantaran notebook, cincin emas putih seribu USD, atau mungkin jam Rolex serta tak lupa tas tangan Louis Vutton? Perghhh. Ini semua kerja gila.

Gua harap ini semua di hentikan. Ini bukan menikah, tapi jual anak, jual maruah dan jual agama. Jika ada anak dara yang sanggup menerima hantaran senaskah Al-Quran Resam Uthmani serta seribu dua untuk keduri kecil kesyukuran dari gua. Kontek gua, gua nak addfriend facebook dia buat emergency call.

Sekian.

Ogos 06, 2010

Education For Women On 6am

Berkira.

Bila dah ada sikap berkira, memang masalah. Berkira pasal duit. Berkira pasal hadiah. Berkira pasal dah cakap i love u ke belum. Dan tak lupa berkira pasal siapa paling banyak call. Sikap berkira lazimnya tercetus bila rasa tak puas hati atau rasa tertindas atas perbuatan pasangan. Contohnya, bila sang wanita sudah membayar duit makanan, dan ada duit balance sebanyak RM5, sang lelaki nak duit balance tu sebagai bayaran hutang yang sang wanita pinjam dari sang lelaki sebanyak RM50 minggu lepas. Siap cakap

"Ok, 50 tolak 5, maknanya U ada hutang dengan I lagi 45".

Badigol nya. Lima ringgit pun nak berkira? Lelaki apa ni? Apa dia ingat kita tak boleh bayar ke 50 tu?. Benda berkira ini takkan habis kalau tak di bendung. Sebab ia akan membawa kepada permasalahan seterusnya, iaitu ;

Ungkit-Mengungkit

"Elehh, U pinjam I seratus hari tu, I tak bising pun, ni baru lima ringgit nak berkira", kata sang wanita.

"Tolong sikitt, sebelum ni U pun mintak kat I balance duit kan? sendiri mau ingat lah!", balas sang lelaki.

Dan mulalah bertekak, bertekak, bertekak dari start keluar kedai, masuk kereta. Last-last muka masam bila sampai rumah masing-masing. Mengungkit salah masing-masing. Petik salah sana sini. Lagi teruk, bila dah petik point dengan kekasih lama. Itu adalah killer point untuk memang nak cari gaduh. So, akan ke satu peringkat permasalahan seterusnya iaitu ;

Mencari Kesalahan

Ada saja point nak petik kesalahan pasangan. Sampai kesalahan yang dua tiga tahun lepas pun boleh di buka cerita padahal dah berjanji untuk stop dari bukak cerita tu. Ini semua terjadi kerana..

Ego Tak Bermunasabah

Ya. Dalam hal ini, siapakah yang akan menjadi reacher and settler? (rujuk season 5 How I Met Your Mother). Walaupun sebenarnya reacher and settler selalu terjadi dalam hal jeles-menjeles pada konteks hubungan salah seorang pasangan dengan orang lain. Namun, ia boleh terjadi juga pada permasalahan yang sedang gua kupaskan ini. Ini kerana, setiap berpasangan kalau boleh tak mahu mengalah. Penyudahnya..

Buntu dan Berbaik Semula

Menjadi buntu. Serabut dengan percintaan dalam perhubungan. Gua lebih suka menggalakkan sikap berbaik semula dan lupakan apa yang terjadi. Seperti dalam lirik The Morning After oleh Oh Chentaku. Kita tidur, dan kemudian bangun pagi dengan melupakan masalah-masalah yang terjadi pada hari semalam. Itu lebih baik kan dari terus bergaduh?

So, sematkan dalam dada dengan falsafah dari gua ini :

'Setiap hari, adalah hari baru memulakan percintaan'

Chalo!

Ogos 02, 2010

Love Lesson For Men 307

Pernah tak korunk dengar peristiwa begini;

Berkawan dan bercinta dah lama, dekat 5-6 tahun. Tapi, tak jadi kahwin sebab JEMU.

atau

Berkawan dan bercinta bagai nak rak sampai 8 tahun. Berkahwin. Tapi tahan 2-3 bulan, bercerai sudah sebab JEMU dan mula tahu sebenarnya TAK SERASI.

atau, pesanan dari orang-orang tua.

Jangan bercinta lama-lama sangat, nanti JEMU. Tak jadi nak kahwin.
............................................................

Aku susah sebenarnya nak terangkan hal ini. Sebab, kalau kita berpegang pada prinsip 'Jodoh itu Tuhan Tentukan' secara obses, memang ternganga lah kau tak kahwen-kahwen.

Aku lebih suka berpegang pada prinsip, 'Jodoh Perlu Dirancang, Kalau Nak Menjadi'. Aku percaya bahawa takdir jodoh tu ketentuan Tuhan, namun, berpegang kepada ketentuan sahaja, hidup ini takkan mencabar. Sepatutnya, kita sebagai manusia kena berpegang pada perancangan dahulu, then, baru di ikuti ketentuan.

Ok, itu intro penerangan.

Series aku nak bagitau, kalau bagi alasan JEMU sebab tak berkahwin, itu adalah alasan paling BULLSHIT yang pernah ada di alam semesta.

Sebabnya, kan aku dah terangkan. Jemu dan kebosanan boleh di atasi dengan simple understanding on activities dalam artikel sebelum ni. So, janganlah bagi alasan tak jadi kahwin sebab bosan dan jemu. Macam kimak doh rasanya. Macam kena tindas dan tak adil.

Bayangkanlah contoh ini. Andaikata lah si lelaki ini dah banyak berkorban masa, tenaga dan duit untuk teman wanita dia. Sanggup menemani si teman wanita ini menghabiskan pelajaran, ataupun menampung perbelanjaan teman wanita sebelum dapat kerja. Memang si lelaki ini sayang habes dengan teman wanitanya. Berkawan dan bercinta sampai 5 tahun. Perempuan ni membalas cinta si lelaki. Caring-caring, jiwang-jiwang sesama. Keluarga perempuan dah kenal si lelaki. Kedua-dua keluarga pernah berjumpa. TAPI!, Last-last, bila si lelaki ni dah hantar meminang. Si teman wanita ni tolak pinangan sebab tak bersedia, atau dah ada lelaki lain yang baru kenal setahun, atau excuse yang tak munasabah. Lebih teruk, perempuan tu dah nak kahwin dengan lelaki yang baru kenal setahun tu. Yang lima tahun ni terkapai-kapai melopong mulut.

Korunk rasa itu apa? Penindasan?

Itu bagi aku namanya perempuan tu memang BARUA. Kalau aku pandai ilmu hitam, dah lama aku santau perempuan tu. Tak pun, busung aje bagi pecah perut.

Nak buat macam mana, bab jodoh, kahwin ni memang tak terlepas dengan pemikiran bomoh-membomoh. Kan? Aku pernah tengok ada orang tu guna biji lada hitam, dia gentel-gentel biji lada hitam sambil baca-baca, sebut nama perempuan tu, halakan pada perempuan tu. Terus perempuan tu naik stim tiba-tiba. Terus perempuan tu pergi tandas, tak taulah buat apa untuk melegakan stim dia. Series shit!

Tetapi. Ishh, ada banyak tapi-tapi plakk.

Kalau kita mengikut pemikiran science skeptical seperti yang aku syorkan ini. Aku nak cakap ni je.

"Chill-lah beb kalau tak dapat kahwin dengan dia, orang tertindas ni makbul doa nya, nanti manatau Tuhan bagi kau 10 kali lebih baik dari perempuan BARUA tu. So, rilek n terima je lah"

p/s : Selamat Berkahwin.

Ogos 01, 2010

Aku Islam Berbangsa Melayu

A'ah. Aku orang Melayu. Jadi, apa masalahnya kalau aku Melayu? Darah Melayu dalam diri Melayu masih membara sejak zaman Melayu agung Sriwijaya, sejak zaman maritim Melaka.

Aku berbangsa Melayu. Kaum Melayu. Suku kaum Banjar dan Bugis. Melayu Johor. Bercakap dengan bahasa Melayu. Bertutur dengan slanga Muar dan Pulau Pinang. Menulis rumi dan jawi.

Islam. Apahal nak kecoh-kecoh sama ada aku ni Islam atau tak? Sama ada aku ini berupa Islam atau tak? Aku jadi Islam sebab keturunan. Nenek moyang aku dulu kala masa kurun ke 13 bukan Islam pun. Hindu. Jadi apa pasal bising-bising kat telinga aku yang Islam tu penting dari Melayu. Bila para pedangang Arab Islam datang, mereka berkahwin dengan moyang-moyang aku. Jadilah seluruh keturunan aku beragama Islam. Sekali lagi aku nak cakap, kenapa nak bising-bising pasal Islam atau tak Islam seseorang tu?

Ni bukan zaman Nabi. Zaman mencari Islam. Ni zaman pasca. Zaman penyambungan. Kalau nak cari Islam dan Tuhan, itu urusan masing-masing. Itu pilihan masing-masing. Tak semua Arab tu Islam. Dan tak semua Melayu itu Islam. Melayu Filipina adalah Kristian. Melayu Siam adalah Buddha. Melayu Bali adalah Hindu. Sapa cakap Melayu itu Islam? Dan sapa pulak bagi auta Islam itu Melayu?

Ini bangsa aku. Bagi aku, bangsa aku kena pilih Islam. Bagi aku, bangsa aku perlu hebat. Perlu mantap. Dengan jalan Islam. Tapi, bukan sampai buang Melayu sebab Islam. Itu namanya BABI. Macam buang Bapak sebab nak ikut Emak. Bukan semua benda boleh jadi SATU-SATU nya penting. Sekarang ni, DUA-DUA nya penting. Agama dan Bangsa.

Pedulikan bangsa lain. Pedulikan Cina, pedulikan India, pedulikan bangsa baru Pan-Asia. Itu hal diorang. Lantak diorang nak survive bangsa diorang. Kenapa hal Cina, yang Melayu kena ambil berat? Suruhlah Cina China diorang ambil berat. Itu tanah asal mereka. Ini tempat Melayu punya. Cina dan India datang menumpang. Menumpang lah sampai berpuluh keturunan. Melayu tak kesah. Asal berbuat baik dan jangan pijak kepala Melayu. Kalau Cina Islam sekalipun, Melayu boleh ambil berat. Sebab agama. Tapi, kalau Cina Islam nak makan pun masih tak reti pakai tangan, nak jugak pakai chopstick, mintak Melayu buatkan. Boleh pergi jahanam. Itu hal adat Cina, sendiri settle lahhh!