November 30, 2010

Surat Cinta Saya

p/s : entry gubahan ada di Terfaktab dot blogspot. Yang kat sini, yang original. aku reblog balik sebab surat ni ada kenangan tersendiri bagi aku. haishh, malu nye!


Kehadapan Alexia Daniel Mokhtar yang di rindui, semoga awak dalam keadaan kool sentiasa di samping sejuknya musim salji yang melanda Melbourne kini.

Dengar cerita awak kena baling dengan bola salji? Padan muka. Siapa suruh tak pos ekspress bola salji kepada saya? Hehehe.

Pertama-tama sekali, saya cuma nak cakap yang saya betul-betul rindu kat awak sejak awak pergi menggagahkan diri melanjutkan pelajaran ke oversea. Dah berapa lama eh kita berpacaran? Em, maaflah saya tak ingat tarikh lah, setahun setengah kan?, memang saya tak reti ingat tarikh. Tapi, saya sentiasa ingat yang saya cuma ada seorang teman wanita saja iaitu awak. Dulu kini selamanya. Aww, terjiwang plak.

Sejak awak di sana, saya sangat risaukan awak. Namun, berbekalkan baju couple yang awak beri sebelum awak pergi, itulah satu-satunya bahan saya melepas rindu dan risau. Macam mana saya lepaskan, awak jangan fikir bukan-bukan. Erk? Hehe, mestilah saya pakai kalau saya rindu.

Saya betul-betul risau kat awak. Macam mana lah awak nak sesuaikan diri bila musim sejuk? Awak dah lah kuat sendawa. Musim sejuk macam ni memang allergic untuk orang kuat sendawa. Saya harap awak tak lah sendawa depan orang ramai ok? Kalau nak sendawa, tutup mulut sikit bagi sopan. Baru cun, baru lah makwe saya. Hehe.

Apa lagi eh yang saya risau? Oh, hari tu saya ada datang rumah mama awak kat Alor Star, saja singgah lagipun memang mama awak ada ajak datang untuk habiskan baki lauk yang tak abes masa kenduri kesyukuran kat rumah awak. Saya memang suka makan, awak faham-faham lah kan? Btw, mama awak ada cakap yang awak akan pergi melawat Gold Coast masa cuti nanti. Mama awak risau kalau ada apa-apa masa awak nak terjun bungee tu. Biasalah, naluri ibu.

Tapi, itu naluri ibu, ni naluri pakwe saya ni lagilah risau. Saya tahu awak ada cakap kat saya di fesbuk nak pergi gold coast tu nak bungee jumping. Saya cuma risau, dengan siapa lah nanti awak pergi. Saya harap awak dapat lah jaga hubungan kita ni. Jangan curang-curang k. Jangan pegang2, biar renggang2 bak lagu 'Kalau Berpacaran' tu. Awak kena layan lagu tu, best. Ingat-ingat lah saya kat sini. Saya janji lepas awak habes belajar, saya akan masuk meminang.

Oh, saya lupa cerita pasal saya pulak. Em, kerja saya kat sini ok jek. Hari tu ada dapat bonus sikit, saya ada beli sesuatu untuk awak taww. Hehe, nanti saya courier kat awak. Tungguu!.

Kawan-kawan saya asyik tanya pasal awak, lagi-lagi yang perempuan. Saya tau diorang jeles sebab saya ada makwe belajar oversea. Hehe, riak pulak. Sorryy. Hehe, sebenarnya diorang pun tak sabar nak jumpa awak, atau maksudnya tak sabar nak rasa nasik minyak. Gatal kan diorang? Kita rilek je, diorang lebih-lebih. Entahapaapaentah.

Hmm, ok lah awak. cukup lah sampai sini pena saya menulis. Tak larat nak tulis panjang-panjang. Nak kata penat menulis cakar ayam, padahal print computer je. Mungkin saya tak reti tulis banyak-banyak sebab saya hanya tau word ni je. Last word saya nak bagitau, I love u so much and really miss u. Muah!

I'm yours,
Aqram

November 26, 2010

Quotes Hari Ini

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh kita menumpang mandi,
Tapi kalau mandi sama dengan makwe orang,
Itu memang tanda nak cari mati!

p/s : buat pengirim e-mail YumiNatvoska, inilah jawapan aku pada pertanyaan email kau. Hehe.

November 25, 2010

Kenapa Tengku Hoki?

Aku memang tak pandai main hoki. Last aku main hoki? Waktu sekolah rendah. Aku macam fobia dengan bola hoki sebab mengenangkan Dr S.Kuhan pernah patah gigi kena bola hoki. Sakit kot. Terus-terang, sukan melibatkan tangan memang aku fail dan kurang menyerlah.

Badminton? Boleh lah. Tak pernah wakil sekolah, wakil asrama ada lah. Badminton adalah sukan yang memenatkan otak. Ia hanya seronok kalau di main dengan gelak ketawa.

Bola tampar? Time sekolah rendah dulu pernah wakil sekolah. Serik, merah-merah tangan.

Bola baling? Pernah jugak wakil asrama. Seronok jugak main tricky-tricky. Tapi, kurang minat.

Bola jaring? Eh, aku pernah try masa kat U dulu, seronok jugak main permainan wanita ni.

Bola keranjang? Sikit-sikit lah, itu pun pasal terpengaruh dengan Slamdunk waktu matrik dulu.

Ping-pong? Sori, aku bukan nerd.

Tenis? Baru berjinak-jinak dalam 3-4 tahun ni. Ok gak, namun asyik failed bila nak pukulan back-hand.

Bowling? Kau ingat aku gay ke?

Snuker? Macam yoyo. Kadangkala boleh sapu habis, kadangkala bola putih tu aku tonjol masuk lubang.

Apa lagi? Cuba kalau sukan libatkan kaki.

Bola sepak dan futsal? Biar betul. Silap besar kau kena bola roulette nanti.

Sepak Takraw? Kita try tengok dulu macam mana aku bagi set bola baik punya untuk kau lipat.

100meter? Aku pelari terpantas no 3 waktu sekolah menengah dulu dengan berlari kaki ayam.

Ragbi? Kalau lari mengelak, aku boleh. Tapi, bila kena hentam. Hospital aku duduk.

Kesimpulannya, memang di takdirkan aku lebih hebat menggunakan tangan untuk menulis, menaip, kerja-kerja am dan kerja-kerja masa terluang. Kaki ni jugak yang menjadi hiburan dalam sukan. So, sayangilah kaki anda, jangan merempit.

p/s : Kenapa mesti anak Sultan Bola yang jadi Tengku Hoki? Dah takde orang lain ke? Sedih lah Malaysia kalah. Huhuhu.

November 24, 2010

Best Malaysian Independent Bands : Top Ten List

Yang lepas gua ada buat Best Malaysian Rock Bands : Top Ten List. Kali ini kita menyentuh Independent pulak. Macam mana gua nilai? First mestilah dari album yang merangkumi bilangan album dan jualan. Kalau setakat single sebijik dua dah meletup tapi nak claim top ten, apa jadahnya? Second, dari segi populariti yang merangkumi fenomena dan ikutan. Kalau setakat fenomena pasal lagunya baru dua tiga kali keluar radio, kirim salam lah. And third, dari segi long-term. Ya, takkan lah nak masukkan band yang setakat setahun dua je muncul ye dak? Anyway, check it out!


1. Hujan

"Bukan founder indie, tapi lebih kepada pemangkin utama sampai satu Malaysia kecoh pasal indie"
"Belum siapa boleh lawan dalam satu album, ada 10 lagu killer-hits"

2. Couple

"No satu Indie-Pop Malaysia"
"Funky, simple and juicy. Kegilaan gadis!"

3. Bunkface

"Mereka bermula dengan kosong, dan kini ada berjuta fenomena menanti!"
"Wajib dijadikan mukadimah mengenali Pop-Punk versi Green Day!"

4. The Times

"Kehalusan Brit-Pop versi Malaya!"
"Jiwa mereka di selubungi Rock n Roll sejati"


5. Meet Uncle Hussein

"Tanpa band ini, tiada seri edisi pertandingan Juara Lagu!"
"Kontroversi penyanyi, tidak menghalang band ini menghasilkan lagu yang super-mantap!"

6. Estranged

"Dominasi mereka dalam karya rock-moden sememangnya di iktiraf!"
"Lagu hits Itu Kamu, benar-benar menjadi pintu masuk kepada Independent"

7. Seven Collar T-Shirt

"Dadah nombor satu dalam eksperimen indie muzik"
"Melankolik seni lirik Inggeris yang terbaik!"


8. Disagree

"Memang tak setuju jika band ini tiada dalam top-ten list"
"Senyapnya mereka di balas dengan muzik baru yang serba baru"

9. Bittersweet

"Bukan sekadar omongan muzik, fesyen mereka yang jadi kegilaan"
"Emosi lagu mereka ada gaya tersendiri"

10. One Buck Short

"Ini adalah gaya American Punk-Rock moden yang pure"
"Bersemangat, inzal dan lazat lagu-lagu mereka"

p/s : Amacam?

November 23, 2010

Isu Hari Ini 6

p/s : Macam-macam isu ada dalam minggu-minggu ni. Sakit tengkuk aku tergelak-gelak.

Uncle Seekers bercinta dengan bekas permaisuri agong.

1. Jujurlah aku nak cakap. Burok benar perilaku orang-orang dewasa separa tua bercinta lepas tu tayang kat satu Malaysia gambar-gambar private moment, apatah lagi siap buat dedikasi tulisan jiwang kisah cintanya dalam blog.

2. Manusia memang normal bercinta, tapi agak-agaklah kalau dah agak sangat dewasa, tak payah lah nak jadi macam remaja. Yang tua di hormati, yang muda di kasihi. Ada paham dak pepatah tu? Tak paham, meh aku bagi paham. Usia meningkat, cara bercinta akan matang. So, buat lah cara yang matang dan terhormat kalau dah nama tua bangka. Geli aih aku.

3. Aku rasa Uncle Seekers ni ada pakai-pakai lah. Ilmu guna-guna?  Mungkin. Ye lah, berkecimpung dalam alam mistik ye dak? Pemangsa dan mangsa? Cinta sejati? Nur kasih?  Entah lah, kita tengok je lah apa kesudahannya.

4. Apa-apa pun aku just nak bagitau, Dr Fadzilah Kamsah pernah cantas Uncle Seekers ni punya mulut longkang dalam segmen Tanya Linda Onn dulu. Kaw-kaw kena, ada ke nak main-main kan cendekiawan dan ahli agama macam Dr Fadzilah, silap tempat bai. Korang boleh tengok video tu dengan menaip Dr Fadzilah Kamsah vs Uncle Seekers di Youtube. Malas aku nak letak link, buat apa nak kayakan Youtube? Tak main lah.

Dr Burung merak terbang tanpa altitud dan filem 40juta.

1. Pendirian aku dalam isu ini? Korang boleh refer di entri 'Surat Pembaca Kepada Dr Rozmey'. Bisa tak bisa lah aku menganjing ye dak? Tak main lah maki-maki. Budak peralihan boleh lah maki-maki.

2. Cuma aku nak menambah-nambah sikit. Biasalah, dengar cerita nak bawak Pamela Anderson? Sebut pasal Pamela ni, aku doa moga nasib Dr tak sama macam nasib Borat dalam filem self-titled, Borat. Siapa Borat ni? Boleh rujuk link wikipedia yang aku bagi. Filem berdekah, jijik, parody, sarcastic, menganjing Yahudi, dan juga aksi terlarang Pamela Anderson di atas kapal. In the end, Borat kecewa kerana Pamela sudah tiada dara. Namun, dia mengambil keputusan drastik untuk tetap berkahwin dengan Pamela dengan menculik Pamela. Oh oh oh, kalau Indonesia ada Menculik Miyabi, Dr buatlah Menculik Pamela? Kool? Haha, kool nenek kau!

3. Anyway, aku nak ucap tahniah pada Dr kerana berjaya menjadi Anwar Ibrahim nombor dua dalam kategori 'angkuh' dan 'cakap tak serupa bikin'. Segulung tahniah aku ucapkan.

4. Aku cuma risau kalau lepas ni mungkin tiada lagi projek Dr. Movie untuk buat filem, kerana mungkin Dr akan berkecimpung dalam bidang entertainment lain yang mendatangkan profit bersama me-laku-kan JusMate5. Apa kata buat Dr. Gig? Buat konsert. Ajaklah Radiohead atau Coldplay. Konpem kami support dokter. Takdehal lah kalau nak buat tema, 'Pecah Visitor 40juta Konsert Radiohead dan dDR Rozmey'. Kalau tak caya, boleh tanya pembaca setia blog ni. Setakat 40juta, apa de hal ye tak bawak Radiohead?

Zaid Ibrahim keluar PKR.

1. Apa barang PKR? Apa klass PKR? Apa jadah sokong PKR? Tak trendy langsung. Sekarang musim anti-demokrasi dan freemason. Baru superb! Baru Noh Hujan.

2. Nama-nama ber-bin Ibrahim kat Malaysia ni memang agak kontroversi kan? Anwar Ibrahim, Zaid Ibrahim, Khalid Ibrahim, dan Ibrahim Ali. Diorang ni satu bapak ke? Bapak la benor suka kontroversi.

3. Buat penyokong PKR yang baca blog aku. Tak payah lah nak emo-emo dengan aku. Takde pekdahnya yob. Lagi pulak kome tulis english, kome ingat aku layan lah english-english kome ni? Buang maso je.

4. Zaid Ibrahim ni aku rasa tak perlulah nak berpolitik lagi. Buat lah benda lain yang mendatangkan amal dan pahala. Masuk tabligh ke, kan elok. Tak pernah lagi ahli politik popular masuk tabligh yob. Even orang PAS sendiri pun liat nak join tabligh. Takpe-takpe, azam lah kita semua keluar 3 hari ok. Hehe.

Hadoi, macam-macam pe'el orang Malaysia nih.

November 21, 2010

Kisah Di Sebalik Pemecatan Anwar Pada 1998

Pada malam itu Che Det yang mempengerusikan mesyuarat kelihatan tenang. Bercakap pun dengan nada perlahan.

Beliau menyatakan tujuan mesyuarat MT malam itu adalah untuk membincangkan mengenai Brader Anwar Bin Ibrahim. Che Det pun menceritakan serba ringkas mengenai kisah kemasukan Anwar ke dalam Umno.

Che Det memberi alasan mengapa beliau sanggup memberi laluan dan menonjolkan Anwar dalam Umno dan kerajaan kerana berharap Anwar akan mengambil alih pemerintahan negara ini daripada dia.

Che Det memaklumkan bahawa semenjak kebelakangan ini dia sedar bahawa antara dia dengan Anwar sudah tidak ngam lagi. Banyak perkara yang beliau tidak sekata, baik dalam perihal ekonomi mahupun politik.

Kemudian Che Det memaklumkan bahawa dia mendapat tahu berkenaan hasrat Anwar untuk mencabarnya bagi jawatan Presiden pada pemilihan akan datang. Namun Che Det menegaskan dia bersedia bertanding dengan Anwar pada bila-bila masa kerana yakin dapat mempertahankan dirinya.

Selesai Che Det bercerita tentang semua itu, dia beralih ke bab moral pula. Sedang Che Det bercakap berkenaan peribadi Anwar, tiba-tiba Anwar bangun dan meminta untuk membela diri. Suara Anwar pada masa itu cukup tinggi dan sesekali berdiri sambil menepuk meja.

Seorang Ahli MT juga bangun menempelak sambil menepuk meja dan meminta Anwar menghormati Presiden dan keadaan mesyuarat yang sedang berlangsung. Ahli MT itu mempertikaikan, "Inikah akhlak seorang pemimpin yang hendak menjadi Perdana Menteri?"

Namun Che Det dengan tenang telah membiarkan Anwar bercakap untuk membela dirinya sambil bertanya, "Adakah Datuk Seri ada skandal seks luar tabii dan terlibat dengan pelacur?"

Brader Anwar Bin Ibrahim pada masa itu tidak menafikan sekeras-kerasnya tentang skandal seks luar tabii yang membabitkan dirinya tetapi sebaliknya berkata bahawa semua orang mempunyai hubungan seks.

Pada malam itu Ahli MT beranggapan bahawa Anwar akan bersumpah untuk menafikan tuduhan terhadapnya, namun anggapan mereka meleset kerana sehingga selesai mesyuarat Brader Anwar Bin Ibrahim langsung tidak bersumpah untuk menafikan semua tuduhan itu.

Sebaliknya Brader Anwar Bin Ibrahim menegaskan bahawa dia mempunyai pita, dokumen dan sebagainya yang dapat membuktikan bahawa wujudnya konspirasi untuk menjatuhkan dirinya. Semasa menghadiri mesyuarat MT, sememangnya kelihatan Anwar membawa beberapa dokumen.

Namun sehingga mesyuarat selesai, satu hapah pun bukti tidak ditunjukkan Anwar kepada Ahli MT untuk membela diri. Jadi bagaimanalah Ahli MT yang lain nak yakin dengan Anwar. Maka Ahli MT telah membuat keputusan bahawa mereka tidak memerlukan seorang pemimpin seperti Brader Anwar Bin Ibrahim.

Pada malam itu, hampir kesemua Ahli MT bersetuju memecat Anwar kecuali 2 orang yang mahukan keahlian Anwar digantung sehingga kes tersebut dibicarakan di mahkamah. Namun bantahan 2 orang Ahli MT itu ditolak oleh yang lain kerana mereka tidak mahu seorang yang rendah moralnya menjadi Presiden parti dan Perdana Menteri.

Apabila Brader Anwar Bin Ibrahim melihat bahawa Ahli MT tidak menyokongnya, maka dia bangun meninggalkan mesyuarat sebelum Che Det sempat menggulungnya.

Ramai yang tidak tahu bahawa perbuatan memecat Anwar ini bukanlah suatu perkara yang mudah kerana Che Det terpaksa mengambil risiko yang tinggi untuk memecatnya.

Seorang bekas menteri pernah mengatakan, "Mahathir memang terlalu sayangkan Anwar. Jadi apabila Mahathir terpaksa mengambil tindakan sebegitu bermakna dia ada sebab yang cukup kukuh dan kuat".

Diambil dari theunspinners dot blogspot dot com 

Komen gua : Aku tak faham dengan orang yang menjadikan Anwar Ibrahim sebagai idola. Apa sebab ha? Aku kurang berkenan dengan ahli politik, orang rumah ahli politik yang punyai zaman silam yang seakan enam jahanam. Ini menjelaskan kenapa aku kurang berkenan dengan Bik Mama. Tak boleh ke cari orang yang baik-baik sebagai pemimpin? Yang tak kena penjara ke, tak kena ISA ke, takde kecoh-kecoh nak jerit sana-sini? Takde nak buat janji manis tapi berpuaka tak di kota. Takde lompat-lompat. Takde nak kata ni tak bagus lah, tu tak kena lah, serba tak kena lah sampai orang lain jadi mangsa kena tibai FRU. Aku cuma nak tanya, adakah pemimpin yang kita sedang tertunggu-tunggu itu adalah pemimpin yang ada membawa fitnah di zaman silamnya? Takkan sama sekali!, melainkan Dajal dan dajal-dajal palsu yang buat pedajal orang lain.

Roger n out!

November 20, 2010

Choose Right Path, Lads!

An outcast? Ini untuk klasifikasi American kan? Malaysia tak kan? Hishh, fuh..fuh..fuh. Moga aku tak tergolong dalam perempuan yang terbuang. Amin. Aaaa, korang yang di luar sana, cukup-cukuplah flirting

Nak seronok sampai bila? Nak ada spare-part sampai berapa? Nak jatuh hati berjuta kali? Nak memuki sampai mati? Karang kena penyakit barulah nak sebak. Tak pasal-pasal kena penyepak dengan mak bapak, sebab kau buat tak pakai otak! Nak kena hentak? Hik hik hik. Muaxx!

November 18, 2010

Terfaktab

Mana aku dapat perkataan 'terfaktab' ni?

Ia gara-gara melihat cara Tony Montana bercakap dalam Scarface. Setiap kali di timpa malapetaka bencana, dia akan cakap ;

'I really fucked-up, and you don't try to ever fucked-up with me!'

Fucked-up (aku lebih suka mengertikan sebagai 'stuck' or 'get/have a problem')

Fak-dap

Fakkap

akhir sekali, di-melayukan, jadilah,

Faktab. Ter-faktab bermaksud, ter-dapat problem, atau ter-stuck.

Sewaktu zaman kegemilangan sampahsociety. Aku, bule, don, apan, yasin, bendaaneh, apap, auf, phana, dan alip pergi ke Ipoh, 'roadtrip' semata-mata nak support gig kat sana. Malamya, adalah hari hujan. Kami stuck dengan satu peristiwa. Ada problem. Kami TERFAKTAB. Sebab kereta yang apan bawak, oleh kerana kerabunan ayam, apan bawak kereta sampai masuk longkang. Jalan tu simpang. Tapi, dia tak belok, sebaliknya terus. Masuk longkang. Yang peliknya. Bila dua2 tayar depan masuk longkang. Kena lah berhenti. Tapi apan tak. Dia tekan minyak lagi. Dan, kereta itu melambung kehadapan dan tayar belakang pulak yang masuk longkang. Longkang lebar 3kaki.

Kami betul2 terfaktab dengan perbuatan apan yang faktab terhadap kami.

Dan ini adalah contoh bagaimana ayat faktab boleh diguna ya adik2.


So, di pendekkan cerita. Aku ada penulisan di tempat lain selain di sini. Penulisan cinta-cinta aku akan di muatkan dalam terfaktab dot blogspot dot com. Blog itu bakal menghimpunkan penulis2 blog cinta super bergaya dan kelakar sahaja. Kalau gaya novel jiwang karut, baik kau pergi baca buku kat Boarders.

Sekarang, hero remaja Penulis Sahaja juga telah bersama menyumbang karya dalam blog itu. I like! Dengar cerita, sedang merequest juga The Other Khairul dan The Poyo Me. Wow!

Apa kena mengena faktab dan cinta?

Mudah saja, bila seseorang itu ada masalah cinta. Atau terfaktab dengan problem cinta, kemana mereka akan cari? Kebanyakkan ada antara mereka akan google bodoh-bodoh dan tulis, 'kalau dah clash, kena buat apa?'. Kasihan.

So, blog itu merupakan jalan alternatif untuk bantu mereka yang tergolong macam tu. Serta, tambahan untuk buat gelak ketawa bila bosan-bosan sebab asyik melayari sokernet 24jam. Apa barang? Bola-bola jugak, girlfriend kena jaga gak ye dak?

So, moh la menjenguk, mengomen, memfollow, menge-link, menganjing dan sebagainya. Di alu-alukan. Mekaseh!

p/s : Fuck-you adalah cercaan, fuck-yeah bermaksud 'ya sokong'! Sila bezakan dengan betul.

November 17, 2010

Orang Kelantan Hebat2. Di Universiti Al Azhar. Orang Kelantan paling ramai!

klik untuk memperjelaskan.

Lancau.

Pagi-pagi dah buat gua berdekah. Ini semua gara-gara kembalinya sang arjuna Hellioz kita dalam galaksi maya bagi menjalankan misi gelombang troll entah ke sekian berapa kalinya. Berikutan dari entri ketat ini, satu pelusuk jajahan negeri itu di landa resah gelisah. Jantung berhenti berdegup seketika, seakan tidak percaya dengan fenomena yang bakal memecahkan kilang-kilang kondom 3million. Ayat bukan kemain gua cedok dari iklan Dr. Rozmey.

Kenapa gua benci samdol Kelantan? Kenapa gua benci samdol Kelantan? Kenapa gua benci samdol Kelantan?

Tiga kali gua menyebut sebagai tanda protes gua, tanda isyarat gua dan mungkin titik noktah terhadap kebiadapan samdol-samdol Kelantan yang buat onar di jajahan sendiri dan yang paling tak boleh blah, buat durjana di negeri orang. Apatah lagi kalau secara pre-emptive strike nya menyerang blog orang lain yang tak sehaluan denga idea samdol mereka.

Oh Kelantan.

Makwe-makwe mu memang comel, pakwe-pakwe mu memang pencinta wanita. Namun kerana setitik taik gigi, habis busuk satu mulut.

Berdasarkan rajah dia atas, ayat 'Di universiti Al-Azhar, orang Kelantan paling ramai',

Apa kejadahnya? haram jadah? apa kena mengena dengan ramainya orang Kelantan di Al-Azhar, maka satu Malaysia atau satu Kelantan orangnya boleh baik macam Mohd Syukri Mat Lazim? Anda kenal siapa Mohd Syukri Mat Lazim? Tak kenal? Takpe, abaikan. Anggap lah Mohd Syukri Mat Lazim ini adalah manusia paling baik dalam sejarah umat Melayu. Sama saja kiasannya, adakah kalau ramai orang Kelantan pergi belajar kat Al-Azhar, maka 1Kelantan semuanya boleh jadi baik? Boleh jadi hebat-hebat? Suck my taint!

Alahaii, Al-Azhar je pun.

Rupanya masih ada orang Meleis yang berbangga kalau anak atau kawan-kawannya dapat study kat luar negara. Seperti suatu glory kalau dapat berhimpit dengan budak obersea. Se-glory Red Devil, se-klasemen Chelsea. Kalau yang tak belajar obersea ni, di pandang enteng sebelah mata macam buruh kasar, macam pencacai najis. Glory nya seperti baru menewaskan Sepanyol tahap top-player dalam PES2011.

Bawaklah ke neraka sifat membangga tu. Bawaklah sampai ke liang lahad. Tiada siapa peduli. Tuhan tak tanya kau orang Kelantan, Johor, atau Kedah. Tak tanya kau parti PAS, UMNO mahupun parti Kuomintang. Tuhan itu adil. Dia tanya kau solat raya haji ke tidak pagi tadi?

Tak? Nauzubillah.

p/s : takde pasal, cari pasal!

November 16, 2010

Love Lesson For Men 505

Nak ke tak nak?

Situasinya malam, kamu sedang sibuk menyiapkan proposal untuk pembentangan projek lagi 2-3 hari. Kemudian, makwe kamu yang sedang kelaparan menelefon kamu untuk menceritakan dirinya lapar.

Dia menceritakan kelaparan yang di alaminya, kepenatan dia bekerja sepanjang hari. Tekanan dia di bebel oleh bos yang mentaliti kampung. Habis dia bercerita, dia bertanyakan kepada kamu ;

"U dah makan?"

Lalu, kamu menjawab ;

"Dah, I tengah sibuk ni", menjawab dengan nada sibuk.

"Ok lah macam tu, I pergi makan sorang-sorang", lantas dia meletakkan telefon, menamatkan panggilan. Kamu terkedu dengan tamatnya panggilan telefon tanpa di habisi dengan perkataan 'i love u' seperti biasa.

Korunk rasa, apa yang tak kena di sini?
.........................................................................................................

Baiklah, mari sini abang-abang, aku nak bergebang.

Seperti yang kita pernah pelajari dalam love lesson lepas mengenai perilaku obvious lelaki ialah 'lelaki kebanyakkannya straight to the point dan hanya berkalis bila membincangkan perkara yang buat dia rasa segan'. Ini valid untuk kebanyakkan lelaki lah. Kalau yang bukan macam aku sebutkan tu, dia kategori lelaki lain. Abaikan saja, kita ambil yang majoriti terjadi.

Manakala, perempuan secara obvious-nya adalah 'perempuan gemar berkalis bila bercakap dengan lelaki dan akan gemar straight to the point bila bercakap dengan sejantina sendiri'. Tapi, kalau kau jumpa perempuan yang gemar straight to the point melafazkan kata-kata kesat seperti 'fuck you' kepada kau sebab rasa kau rasis, abaikan saja. Perempuan macam itu dah takde norma Melayu tulen, mungkin terkena shock-culture. So, kita ambil yang sering terjadi lah. Oh, lupa, ini untuk definasi 'bercakap', bukan definasi menulis mesej di henpon, fesbuk atau blog.

Jadi, dari dua definasi di atas, bila bertemu dalam satu permasalahan yang nampak macam remeh seperti yang aku ceritakan tadi, ia sebenarnya boleh menambah duka pada si perempuan dan lebih teruk, mengeruhkan hubungan. Kita sebagai lelaki harus bersedia dengan situasi ini.

Masalahnya simple, ada dua perspektif, dari perspektif lelaki :

Si perempuan sebenarnya nak mengajak si lelaki untuk makan bersama, tetapi si perempuan hanya menceritakan kesusahan diri dia dan kalau dah nama nak ajak makan, takkan lah susah si perempuan nak cakap 'jom makan' atau 'I nak ajak U makan' atau more nicely, 'sayangg, jom makan' kepada si lelaki?. Si lelaki takkan faham dengan apa yang di minta perempuan kalau si perempuan tak straight to the point lagi-lagi dengan keadaan lelaki yang nampak sibuk. Nampak?

Dari perspektif perempuan :

Si perempuan mahukan si lelaki yang memahami kesusahan si perempuan pada saat ini untuk lebih 'gentlemen' mengajak si perempuan makan. Si perempuan dah bagi hint yang dia lapar dan perlukan si lelaki di sisi saat dia dalam tekanan. Kalau boleh, nak si lelaki cakap dulu, 'Ala-la kesian U hari ini, i temankan U makan k' atau lebih mendambakan jiwa, 'Demi sayang yang penat bekerja, jom I belanja makan kat Seoul Garden, makan lah apa yang U nak makan'. Tapi tu lah, cuma si lelaki ni lembab nak mati tak faham-faham apa yang si perempuan nak. Boleh?

Bila perspektif ini bertembung, akan terjadilah pertikaman lidah antara makwe-pakwe ini. Masing-masing akan membangkitkan alasan seperti lelaki yang memberikan alasan ;

'kenapa U tak cakap terang-terang?',
'berat mulut ke nak ajak makan?',
'lagipun I dah kenyang, banyak kerja'.

Dan si perempuan akan memberikan alasan ;

'U memang takkan faham I kan?',
'sampai hati U buat I macam ni, I makan sorang-sorang tau tak? Kalau I kena culik macam mana? U kejam',

lebih tragis,

'U punya sibuk je U ingat,I punya sibuk boleh je I temankan U makan?'.

Ok, dah masuk kes mengungkit. Rilek-rilek. Dah-dah jangan gaduh-gaduh.

Untuk menangani masalah ini, aku lebih suka menitik-beratkan perancangan awal. Ya, para couple yang berkomitmen dengan kerjaya di luar sana harus menyematkan diri untuk merancang lebih awal. Tempoh 3-4 jam sebelum date pun ok jugak. Jangan time nak berak, time tu baru nak buat jamban. Time tu lapar, time tu baru nak pergi makan. Kan lebih elok cakap awal-awal, walau kau sibuk, tapi sebab dah janji awal, masa boleh dirancang, kan? Jadi atau tak belakang cerita. Aku bukan nak blame perempuan sepenuhnya, lelaki tu pun sama ada salahnya. Aku cuma mencungkil masalah ini ke pengetahuan umum supaya lepas ni masing-masing boleh ready, boleh hadapi dan tak lah sampai nak bergaduh baling henpon. Aparaa macam budak kecik. Bila dah gaduh, menangis, pilih KLCC atau diri dia, lepas tu bercium tepi jalan. Macam babi.

Sekian, muaxx!

p/s : pasal makan pun nak gaduh, buat makan hati je!

Sepuluh Tahun Selepas Merdeka : Mari Belajar Sejarah Yang Takde Ditulis Dalam Buku Teks Sejarah.

28 NOVEMBER 1967. Rusuhan kaum di Pulau Pinang dikenali sebagai Hartal.

PERISTIWA HARTAL berlaku sebanyak dua kali iaitu pada 1948 dan 1967.

1967, peristiwa Hartal tercetus di Pulau Pinang di mana orang-orang Melayu di Bayan Lepas telah diserang dan dibunuh dengan kejam oleh kaum Cina.

Cetusan dari peristiwa tersebut, askar-askar Melayu dan Iban ditempatkan di Kem Batu Uban (tapak Universiti Sains Malaysia) bagi mengawal keadaan.

Bandar Georgetown semasa itu agak lengang dan di jalanraya, askar meronda manakala penduduk kaum Cina duduk dalam rumah masing-masing kecuali segelintir pegacau keamanan yang terdiri orang Cina yang keluar secara sembunyi-sembunyi untuk bergaduh.

Selepas aman keadaan di Pulau Pinang, kekacauan kaum terjadi pula di Kampung Kovil, Bukit Mertajam apabila orang-orang India menyerang orang-orang Melayu di sana sehingga menyebabkan pembunuhan.

Dilaporkan, seorang lelaki Melayu telah mati ditembak oleh askar kerana melanggar perintah berkurung. Perkara ini menyebabkan kemarahan seorang ahli politik Melayu di sana. Tetapi pihak askar menjawab, ini bukan sebab bagi peluang kepada kaum sendiri, tetapi ini kerana pelanggaran undang-undang, tidak ada perbezaan warna kulit dan bangsa.

Ada orang kata dalang kepada peristiwa Hartal ini adalah parti DAP, parti serpihan yang wujud dari PAP, Singapura. Malangnya, orang Melayu tidak pernah sedar dan mudah lupa. Orang Melayu melihat Arab diperbodohkan Israel, sedangkan orang Melayu sendiri tidak sedar mereka sedang mengali kubur mereka sendiri. Ada yang sanggup bersekongkol, ada yang sudah sedar sedikit.

Sebab utama terjadinya Hartal adalah kerana susutnya nilai matawang Pound Sterling seperti yang di isytiharkan oleh Harold Wilson pada 20 November 1967. Akibat dari kejatuhan nilai mata wang itu, ianya turut menjejaskan matawang Malaysia. Matawang yg dikeluarkan oleh Bank Negara mengalami kesusutan (12 Jun 1967)

Contoh nilai yg susut:
1 sen – sama
5 sen – 4 sen
1.00 ringgit – 85 sen
Satu ribu – 857.10

Penurunan mendadak tanpa kawalan ini menyebabkan negara kita mengalami kerugian sebanyak 150 juta bagi setiap 1000 juta yangg berada di luar negara. Tetapi setelah 5 hari, kerajaan telah berjaya mengapungkan kembali nilainya kepada nilai yang asal.

Malangnya, rakyat di Pulau Pinang terutama kaum Cina (tidak semua) yang memegang ekonomi tidak percaya akan berita yang di isytiharkan oleh Menteri Kewangan Malaysia pada ketika itu, Tan Siew Sin.

Maka berlaku lah Hartal.

Semua kedai-kedai ditutup, puluhan bas dan teksi di bakar malahan kemuncak rusuhan ini, pembunuhan telah berlaku dan rusuhan ekonomi ini bertukar menjadi rusuhan kaum.

Sebuah sekolah asrama anak-anak Melayu (mungkin Madrasah al-Mashor) telah diserang oleh perusuh Cina. Orang-orang Melayu yang tidak menutup kedai pada hari tersebut juga telah dibunuh dengan kejam. Huru hara ini telah berkembang dengan cepat sehingga ke Perak dan kedah.

Tun Abdul Razak bin Husin, Menteri Keselamatan Dalam Negeri mengisytiharkan perintah berkurung di seluruh Pulau Pinang, Kubang Kerian, Bukit Mertajam, Utara Perak dan Bandar Baru, Kedah. Undang undang Keselamatan Awam telah dilaksanakan di tempat tempat tersebut.

Dilaporkan, setelah berlakunya pembunuhan Melayu di Pulau Pinang oleh orang-orang Cina, maka ramai saudara-saudara Melayu dari luar Pulau Pinang telah datang untuk membantu, tetapi berjaya dihalang oleh askar Melayu dan polis dengan ketat sekali.

Mereka yang berura-ura memohon untuk memerdekakan Pulau Pinang dari Malaysia seperti yang berlaku ke atas Singapura juga berjaya disekat lebih awal.

Sekian,

- sumber/credit : militaryofmalaysia.
- disunting : lensarosak
p/s : motif? sendiri mau ingat maaa

November 15, 2010

#200 - KAH KAH KAH 3

Chelsea 0
Sunderland 3




KAH KAH KAH.....apa kejadah?.....KAH KAH KAH......klasemen?.......GYAHAHAHAHA....Gyan Asamoah weh.......KAH KAH KAH.......tempat sendiri kena belasah......KAH KAH KAH......mau terdiam Lucius Maximus.......KAH KAH KAH.......parodi bola sepak jangan emo sudah bro.........KAH KAH KAH......taik kucing klasemen.......MWAHAHAHAHAH........chelsea is Chelsick........KAH KAH KAH....sakit perut aku ketawa......HOHOHOHOHOHO!

p/s : ya aw aw aw!

November 14, 2010

#199

Ini hari aku beli rokok Djarum Black. Baru rm3.30 beli kat belakang Sunny Point. Lepas tu pergi melantak makan lele'. Mende apa lele' tu? Hmm nasi dengan ikan keli, ada ulam-ulam, sambal belacan, terung bakar, kobis dan kacang panjang. Tak lupa tempe goreng dan sirap bandung.

Kenyang. Isap sebatang Djarum Black, hembus asap dengan suasana hening petang ditambah pemandangan makwe-makwe desa yang free-hair blonde naik Yamaha Jupiter dan Yamaha Mio. Aku rasa macam 2-3 tahun lepas masa aku kat Bogor dan Bandung.

"Kabare mas", sapa Mas Giman yang familiar sebab selalu pekena kopi kat warung Ibu Yanti.

Aku mengganguk sambil mengatakan 'waras' pada Mas Giman. Nampak sibuk dia hari ini, walau hari ahad, baju penuh dengan bekas simen, tandanya ada rumah yang hendak di bina lagi lah tu.

Aku kalihkan pandangan ke gadis yang baru sampai di warung.

"Bakso satu bu", pesan gadis 32-25-29 itu. Mantap.

Ishhh, apa jadah aku kira ukuran badan dia? Nak buat macam mana, pakai baju ketat, seluar jeans sendat. Mata aku memang mata calculation. Pantang saja melibatkan ukuran. Aku akan buat kiraan matematik mudah.

Aku cuma nak cakap tentang suasana di sini.

Manusia melabel manusia dengan pelbagai gelaran. Namun, hidup tetap diteruskan untuk sesuap nasi. Kan?

Panggillah apa nama pun pada mereka, Cina babi ke, Indon takde akal ke, Melayu romen tepi jalan, mahupun Ben Williams refree paling bangang. Demi nak hidup, rezeki. Semua itu ditinggalkan untuk sesuap nasi.

Ok aku failed menulis hari ini. Tajuk pun failed nak letak. Doakan aku supaya aku hidup tak tunggang-langgang lagi. Chalo and Muaxx!

November 12, 2010

Pawaka Di Dalam Kelambu

"Aku tak tersedar. Mendung jingga. Pada waktu gerimis, merintihkan sekalung suara yang berbisa. Setiap titis-titis yang meresapi diri. Sepekat dosa pusara cinta sempurna.

Dia meratapi sengsara. Menelan segala seksa. Besi kaca dan serampang mata keinsanan.

Pada waktu kilauan kayangan menjelma. Sesegar pagi, permai mendamaikan. Menyelematkan aku dari kekesalan. Yang sedang mencari arah dan pedoman.

Bibit-bibit madah pujangga. Nun di pinggir rimba aku berdiri. Mengangankan hidup sederhana. Persis penuh rahmat, dari jiwa yang menguntum gerigis hati dan pawaka.

Kelambu itu tersungkur pada mimpi-mimpinya."
.................................................................................

Baiklah, puisi di atas merupakan monolog dari aku mengenai masa depan yang menjadi mimpi pada setiap manusia. Mungkin orang lain menterjemahkannya sebagai monolog mengenang nasib. Suka hatilah orang lain nak kata apa. Ada mulut, sembang selagi boleh.

Lantas, aku selalu memikirkan tentang 'apa yang bakal terjadi 5 tahun akan datang?'.

Adakah aku akan menjadi artis? Seperti yang selalu kawan-kawan aku labelkan pada diri aku. Aku nak muntah sebenarnya dengan gelaran seperti itu. Celah mana aku nak jadi artis? Takkan sebab karoke lagu Mentari Merah Di Ufuk Timur, aku tarik suara persis Amy Search, terus orang claim aku jadi artis? Shit! Itupun masih ura-ura yang mahu aku sertai Raja Lawak. Bai, apa kena mengena Raja Lawak dengan menyanyi?

Adakah aku akan menjadi gitaris sebuah band? Sama juga pergi-balik, jadi artis jugak. Tak nak lah aku.

Adakah aku akan menjadi penulis blog tegar yang mengaut keuntungan beribu-ribu? Tak mungkin. Blog ini pun tak berapa sen profitnya. Bukan ada sapa pun yang murah hati nak click iklan kat sini. Blog ini hanya cebisan kelam diri aku pada dunia. Dua tiga kucing berlari, mana nak sama dengan diri aku sebenar.

Adakah aku akan menjadi ahli fizik, pensyarah fizik ataupun cikgu fizik? Itu mungkin. Tapi sebenarnya aku tak minat pun dengan fizik. Bermain dengan ilmu fizik, bagi aku seperti bermain dengan ilmu sihir yang halal. Fizik sebenarnya adalah sihir moden yang halal dalam mencari jawapan terhadap apa yang berlaku dalam dunia. Ya, senang kata, ilmu sains adalah seakan ilmu sihir, sihir moden. Kawan aku, pensyarah Geologi, Hafiz, ada cakap, "Kau jangan percaya sangat dengan teori Big Bang yang kau sedang kaji ni, sebab teori Big Bang tak selari dengan tuntutan agama, silap langkah, kau bakal jatuh kafir". Ok, aku akur dengan fakta itu memandangkan mesin particle accelerator yang aku sedang order ni pun entah bila nak dapat. Lancau betul birokrasi semua ni. Sebenarnya, aku pilih fizik pun sebab nak jadi pilot. Pilot terlampau. Baru syok.

Adakah aku akan kerja kerajaan? Kerja kerajaan itu mungkin, itupun jika aku dah takde arah nak jadi apa. Lagi pulak, mengenang hari tua, duit pencen mesti ada. Takdelah nak harap duit EPF je kalau pakai duit swasta. Manusia ni, kalau macam aku, duit banyak depan mata, kadang-kadang kelabu jugak. Nak beli kereta barulah, beli rumah barulah, tambah bini baru lah. Aisey, mengamuk dia nanti.

Adakah aku akan jadi ahli politik? Yucks. Politic is suck. Nak pulak. Aku tak pandai bercakap. Nak berucap depan orang pun seram sejuk. Tapi entah malaon mana kata aku pandai bercakap politik dalam blog ini. Sumpah betul badigol orang tu tak reti beza antara menulis dan bercakap. Bila masa pulak aku bercakap dalam blog? Terlajak cakap tak boleh di undur, terlajak menulis boleh tekan backspace. Apa punya turr.

Adakah aku akan jadi pemain bola? Hmm, mintak-mintak di jauhkan. Aku tak minat.

Atau, aku akan tak jadi apa-apa? Tak ke mana-mana? Duduk rumah, ataupun hidup traveller ke sana-sini tanpa arah. Konon dengan alasan merantau dan cari pengalaman. Last-last, aku fikir. Sampai bila?

Hmm, persoalan ini buat aku tak keruan........






Aku rasa aku nak jadi ulamak lah. Mak aku suruh aku jadi tu dari kecil. Dia kata masa nak lahirkan aku punya susah. 3hari 3malam dia berdoa supaya aku tak mati dalam kandungan sebab lemas dengan air ketumban. Lahir lewat sebulan. Then, dia berdoa. "Ya Allah, kalau anak yang akan aku lahirkan ini menyusahkan di dunia, kau ambillah nyawanya sekarang. Kalau dia akan jadi ahli agama, kau permudahkan kelahiran dia". Tengok-tengok, sepuluh minit kemudian aku lahir.


Persoalannya, dengan diri aku sekarang pun yang tunggang-langgang. Boleh ke nak jadinya? Lima tahun akan datang pulak tu. Haihh, aku dah mula mengeluh ni. Syaitan pun bertepuk tangan dengan kebodohan aku. Suara sayup-sayup dari belakang pun menyindir, "Kau jadi Dr Cinta je lahhh".

Celaka.

p/s : Apa yang kamu semua fikirkan tentang masa depan?

November 11, 2010

Meet Meytal Cohen

Meytal Cohen. Hot-chick yang terer giler main drum. Setakat lagu Slipknot - Duality dan Avenged Seven Fold - Almost East tu pejam mata je dia kasi hentak double pedal tak henti-henti. Ketukkan snare dan hi-hat yang bersilang-silang tetapi tetap cool ketuk senyum-senyum macam takde apa berlaku.

Hot-kan? Lagi pulak main drum, super-hot! Video bawah ni lagi gempak. Toxicity dengan dua violinist yang mantap gilerr.

video

p/s: Alexia pandai main trumpet. Gua boleh main guitar. Ok lah tu. Boleh buat band. Nama band kami, Merak Angkasa.

November 08, 2010

Education For Women On 1pm

Apakata kita mulakan lembaran masa baru edisi education for women dengan sebuah kes yang aku dapat dari berpuluh-puluh e-mail menanyakan aku tentang masalah cinta, hubungan antara manusia dan perilaku.
....................................................................
Nama pengirim : Eicah (bukan nama sebenar)

Salam. I just want to ask. I read your blog and i would like to ask something to you. Benda ni berkaitan pasal cinta, lelaki, perempuan, tak setia, main2... dan mcam2 lagi ah.

mcm ni, member aku ni, jenis yang suka couple, then tak sesuai, senang je nak break....(tak macam orang lain, yang menangis air mata darah segala) benda ni dah jadi macam common means, setiap sem, dia akan ada pasangan yang lain. sem satu org lain, sem dua, and now dah sem tiga, still benda ni jadi routine. kawan2 yang lain bukan tak cuba nasihat, malah dah nak keluar anak tekak dah. susah nak cakap ah dgn orang macam ni.... and sekarang, dia still couple dgn budak luar dari college and pada masa yang sama, ada kawan dengan seorang senior ini. bila member2 lain tanya, dia cakap, kawan je pon. kawan je pon, yalahhhhhhh, sampai makan kat kafe, berdua, makan berdua, keluar berdua, tapi belum kantoi je lagi.... benda ni, orang mengata... even budak classmates (boys) pon, tanya, shes with who now????

memang nampak dia macam playgirl. tapi, ssemua pasangan dia yang dulu2 pon, jenis perangai sama gak, playboy lah. kira semua main belakang.haaa bagus...... and dia pernah cakap, couple tak semestinya kahwin okeh. haih, macam mana tuh???? so, diharap tuan boleh lah bagi tahu tips ke, macam mana nak hadapi orang sebegini. bukan apa, takut nanti ada mana2 ex dia yang dulu dulu kala tak puas hati then datang nak balas dendam ke apa ke kan. macam mana eh nak sedarkan dia? aduyai !
.............................................................................................

Ok, apa yang aku reply secara private dengan pengirim, jawapannya adalah lain. Ini kerana menjawab sebuah soalan secara 'person to person' adalah berbeza dengan menjawab soalan secara 'person to many person'. Aku rasa kamu semua faham kan?

Ada dua perspektif untuk jawapan di atas. Perspektif pertama (weyh, jangan asyik tengok gambar sebelah ni je, hiasan saja) ;

Untuk pengirim di atas. Aku cuma nak cakap, sudahkah kau membaca entri Education For Women On 8am? Dalam entri itu aku ada menyentuh berkenaan perempuan yang senang di ambil kesempatan. Kau tahu apa yang aku takut kat kawan kau tu? Ya, senang di ambil kesempatan jika dia terus berseronok dengan cara menukar pasangan secara kerap.

Ok, mungkinlah kita tak tahu motif dia melakukan benda macam tu. Mungkin dia rasa macam biasa, normal lah berkawan dengan semua orang kan, keseronokkan mengenali ramai lelaki secara rapat, hang-out tanpa duit keluar se-sen pun sebab kawan/teman lelaki akan belanja. Benda-benda ni memang seronok. Lagi-lagi kalau kita single, kebebasan tu meluas. Tapi, kena ingat lah. Kebebasan bukan bermakna bebas melakukan sesuka hati. Itu adalah ilmu dunia yang semua orang kena ingat agar kita tak melampaui batas.

So, aku tahu kegusaran kau takut dia akan diperlakukan dengan perkara buruk seperti di ambil kesempatan ataupun seperti yang kau cakap, takut dia akan jadi bahan membalas dendam. Sebagai wanita, aku pun tak nak benda macam tu berlaku pada wanita yang lain. Kau tahu kalau aku akan buat apa? Kalau ikut cara orthodoks, kalau aku memang kawan baik dia, mak bapak dia pun aku kenal, aku report je kat mak bapak dia. Mungkin bagi kau cara ni macam tak logik sebab releven apa nak libatkan mak bapak kan? Buat apa nak campur hidup orang lain dan libatkan mak bapak pulak? Macam budak-budak pula nak repot mak bapak pulak. Hik hik!

Tapi, kau ingat. Ini bukan perspektif aku. Tapi, perspektif dari perempuan muslimah yang jaga keperibadian, jaga amal ibadat, dan se-gah Siti Aisyah akhlaknya. Mudah saja alasannya. Kawan kau tu belajar lagi, duit makan pun mak bapak yang tanggung. Dia keluar sana-sini, adakah mak bapak dia tahu tentang perlakuan buruk dia tu? Tak. Sebab tu dia berani. Cara ini berkesan sebenarnya jika mak bapak dia memang ambil perhatian kat anak dia. Tapi, kalau mak bapak dia pun dua kali lima tak heran dengan kebebasan anak-anak. Tak tahulah nak cakap. At least, bagi aku, kalau mak bapak dia tahu perangai anak dia macam mana, mungkin mak bapak dia boleh sound sikit dan anaknya tu boleh terkesima sedikit untuk tak berani nak buat benda tu lagi. Tapi, tu lah. Siapa yang berani nak buat benda orthodoks macam ni kan?

Perspektif kedua.

Tadi kita dengar gaya orthodoks, macam mana pula dengan cara moden? Mudah saja. Selami masalah dia. Cuba jadi stalker sikit. Tunjukkan tauladan pada dia.

Kalau aku lah, aku lebih suka bercerita tentang keburukkan jadi playgirl bila aku dan kawan-kawan aku, termasuk dia, berborak-borak time hang-out bersama. Aku just katakan,

"Eyh kau tau tak, kawan sekolah aku nyaris-nyaris nak kena tumbuk dengan kawan dia sebab perangai dia macam celaka nak sapu semua lelaki kat tempat dia kerja. Gila, orang macam tu pun ada"

Ia umpama mereka cerita. Tapi, sebenarnya ayat kalis untuk sound kawan kau tu. Dengan harapan, kawan kau tu akan terasa sedikit dan akan lebih berhati-hati lepas ini. Cara ini banyak di guna-pakai dalam konsep confession akibat merasa tidak selesa dengan perlakuan kawan baik kita. Atau mungkin, kalau cara ini tidak berkesan, apakata kau pakat-pakat dengan kawan yang lain untuk buat dia lebih menghargai kawan dari terus hang-out dengan mana-mana lelaki. Kita sebagai perempuan, mana-mana perempuan pun, friendship forever. Lelaki ini semua adalah emosi kita yang kosong untuk di isi bila diperlukan. Sebab bila ada masalah dengan lelaki, kat kawan-kawan perempuan jugak lah kita mengadu. Normal.

Jadi gunakan 'hole' itu untuk mengajak dia lebih beraktiviti kepada kawan-kawan sejantina. Ajak lah dia sekali bersama-sama melakukan aktiviti seperti shopping, aktiviti cabaran seperti hiking, jogging, futsal (sapa cakap perempuan tak reti futsal?), aktiviti yang benar-benar buat kita menghargai kawan-kawan, dan yang paling simple ialah ajak makan besar dengan kawan-kawan yang lain. Kau sendiri cakap yang dia asyik keluar makan dengan lelaki-lelaki lain. Jadi aku nak tanya, kau tak ajak dia makan ke? Patutlah, maybe dia tersisih. Jadi, dia terima saja pelawaan lelaki lain yang mengajak dia makan. Cuba kalau dia busy dengan aktiviti kawan-kawan perempuan, ahh aku gerenti dia akan jarang keluar dengan lelaki.

Ini kerana aku lihat, kebanyakkan mereka yang asyik melekat dengan lelaki adalah di sebabkan mereka single, kurang kawan perempuan, atau kawan-kawan perempuan macam menyisihkan dia. Kalau ajak pun macam 'ajak tak ajak'. Jadi, memang patutlah dia akan keluar dengan lelaki, macam-macam lelaki, sebab of course lah nama pun lelaki, pantang tengok perempuan free sikit. Ada je aktiviti nak buat. Mengada-ngada!

So, konklusinya. Macam tu lah. Majulah friendship demi negara. Sekian, muaxx!

p/s: Kalau dia tolak ajakan kau. Katakan dia 'Jangan kata kami tak ajak pulak, nyesal kau nanti'. Headshot!

Siapa Kesah?

Ah, pedulik lah kalau gua nak letak apa yang gua minat ye dak? Malas nak sembang lebih. Ni list 13 blog yang gua akan baca bila ada entri baru keluar. Membaca je pon. Bukan gua nak jadi Penyembah Blogger macam yang ada-ada ni. Hek, elehhh. Kecoh siottt.

1. Sokernet dot blogspot
Haishh, kalau kaki bola yang tak baca blog ni memang lu ketinggalan zaman lah. Orang lain dah sebatu menggelecek, kau baru nak pakai but. Ini adalah blog yang sepatutnya FAM dah saman 10juta sebab kelancangan penulis-penulis blog ini yang suka menganjing Sultan Bola. Tapi, nak buat macam mana bro. Blog ni memang kelakar tahap dewa. I like!

2. Mistisfiles dot blogspot
Sebuah blog ilmiah, sejarah, konspirasi, kajian dan satu-satunya blog independent yang gua lihat komen nya setiap entri boleh jejak ratus-ratus dan kadangkala riban-riban. Blog ini memang cuci otak habis. Ok, gua nak semayang tahajud jap.

3. Blog Serius dot blogspot
Penulis blog ini iaitu Obefiend sesuai gua beri gelaran kat dia 'King of Headlines' in Malaysia. In specific way, gua maksudkan dalam terma gajet, story bukan murahan dan perkara yang series tak berapa nak series lah. Blog ini pasti boleh mengajar lu orang menjadi 'New is always better'.

4. Military of Malaysia dot net
Gua memang suka senjata, perang-perang dan survival taktikal. Majalah Tempur tu walau gua tak beli sebab mahal, tapi rajin jugak gua baca free-free kat Boarders. Samalah macam blog ni. Sebab tu gua rasa blog ini seronok di baca bila semangat nak mati tu membuak-buak. War war war!

5. Ondscene dot my
Ni blog tragis. Gua suka sebab usaha penulisnya yang tak jemu-jemu menyampaikan apa-apa saja berita kemalangan dan jenayah. Kalau Obe adalah King, penulis blog ini ialah 'Knight of Story!'.

6. Chedet dot co dot cc
Mestilah. Terang-terang pemikiran kelas pertama punya tuan blog. Cool dan bersahaja. Kadang-kadang buat lawak orang tua. Itu dia, beri tepukan gemuruh untuk bekas PM kita yang class lagi bergaya. Feewwwitt.

7. OhTidak dot com
Ni antara site alternatif yang aku suka selain Blog Serius. Walaupun di gelar Just Kontol dan sebagainya oleh beberapa trollers tegar di atmosfera. Info-info dalam blog ni agak menarik jugak lah lagi-lagi kalau pasal benda bunuh-bunuh, mati-mati dan tikam-tikam. Seram giler.

8. The Unspinners dot blogspot
Laman pengimbang kepada politik Malaysia yang tampak ke arah ke bangkangan dan komplen kepada kerajaan. Ok, ni laman politik, politik mengutuk, sarcastic dan sembang kencang kepada pancaroba dunia politik yang kompleks. Membaca blog ini macam baca satira kedai kopi.

9. Cursingmalay dot blogspot
Penulis blog ini iaitu Mantot merupakan penulis profilik yang sering mengetengahkan idea-idea aggresif dalam hidup bernegara. Lebih-lebih lagi cara-cara mengekspresikan kebencian kepada Bik Mama dan hal-ehwal masyarakat yang sering jadi persoalan dalam cakap-cakap seharian. Ape de hal? Gua memang tak kenan dengan Bik Mama pun.

10. TronohTranquility dot blogspot
Kalau dah membaca Sokernet, tapi tak baca 'dewa Sokernet' punya blog, adalah umpama makan nasi takde kicap kipas udang. Bagi aku penulis blog ini iaitu Lucius Maximus merupakan raja segala raja fakta. Ya, dia adalah Raja Fakta!

11. Mirrul dot blogspot
Gua sampai sekarang masih ternanti-nanti. Siapakah Mirrul, The Ace of Spades dalam penulis blog ini?. Macam mana orangnya? Hensem tak? Kalau hensem, bestnya dapat jumpa. Gaya dia menulis penuh iltizam, unggul dan ayat seorang yang penuh dedikasi pada topik-topik yang di sentuh. Ayat nya ringkas namun menusuk jiwa. Dia bagi aku adalah Sofi Jikan nombor dua.

12. Uselessblogpage dot blogspot
Aku suka kartun yang dia lukis. Konsisten. Macam ni lah baru betul dipanggil bloggers tegar. Konsisten dalam entri dan bakat lukisan, namun mencuit hati. Kartun dia taklah selawak kartun Lambok. Namun, boleh lah cari makan untuk mengisi ruang kosong. Ekekeke, The Poyo Me!

13. Apitikustika dot blogspot
Berbelit lidah nak nyebut. Nama blog ialah Penulis Sahaja. Gua suka cerpen-cerpen emosi blog mamat ni. Mamat ni takkan lu orang tak kenal dowl? Artis kot. Adalah satu perkara kebodohan kalau tak kenal mamat ni. Mau mengamuk dia nanti kalau lu orang buat-buat tak kenal dia apatah lagi kalau tak hon kereta Kelisa Evo dia tuhhh. Hehehe.

Sampai 13 je. Yang bawah ni, nasik tambah punya blog.

13.(a) Ironanagel dot blogspot
Kekasih hati Mofasad dot com. Mencik ah dengan mofasad, mula-mula gua nak letak blog dia dalam list, tapi pikir balik, apa barang letak jantan? Tak inzal langsung. So, letak awek Mesir ni. Lu orang jangan terpedaya dengan ayat-ayat puitis tuan punya blog ni. Silap cakap, memang kena hembuih. Lagi-lagi kalau dia bawak geng sekaki iaitu Jay Abdullah dan mungkin juga trollers tegar iaitu Hellioz yang macam kucing menyepi. Eh, mana dia? Si DeusXMachina dan Siggplus tak senang duduk ni sebab lama tak troll org nih..

Cukuplah 13. Barulah tangga Freemason. Style sikit. Yang mungkin makan hati sebab blog dia tak tersenarai. Rilek lah, lu tau gua sentiasa sayang dan usha blog lu jugak ketat-ketat. Muaxx!

p/s: mana blog Ben Ashaari? Hanis Zalikha? Sueannajoe? Hek eleh, apa barang?

November 07, 2010

Kenapa Kita Masih Gelak Sampai Sekarang?

Itu hari aku ada tengok cerita Do Re Mi. Berdekah melihat Pak Bilal yang terkejut bila ada orang mati, hidup balik!. Lintang pukang lari bawak keranda. Siot aje. Yang siotnya aku dah tengok cerita Do Re Mi hampir 38kali. Tapi, aku masih gelak. Kenapa?

Ini yang menjadi persoalan aku di sini. Satu persoalan yang mungkin jadi tanda tanya sama pada kita-kita juga. Kenapa kita masih gelak dan still ingat aksi laku filem-filem jenaka P. Ramlee sampai sekarang walaupun dah beribu kali menonton-nya? Padahal banyak filem jenaka yang lain seperti Senario, filem Mamat Khalid, mahupun lawak si Yasin. Filem P.Ramlee tetap juga terbaik dari yang terbaik. Filem yang lain tu bagus jugak, tapi kita sukar hendak meng-ekstrak-kannya dalam ingatan. Aku cakap macam gini sebab aku ada kawan yang memang boleh ingat setiap baris cerita Seniman Bujang Lapuk dari minit awal sampai akhir. Gila kan?

Ok. Kita balik kepada persoalan. Kenapa kita masih gelak?

1. Ada orang cakap sebab lawak dalam filem P.Ramlee adalah lawak yang simple. Memang simple. Simple mimple nenek kau! Cerita P.Ramlee kalau tak memaki memang tak sah. Macam biasalah, kita kalau mengutuk orang memang no satu, apatah lagi bagi ayat sound direct bisa. So, cerita P.Ramlee memang punyai lawak yang simple iaini dalam menganjing orang, seperti ;

"Walaupun muka mu tidak ku kenal, ta-tapi lobang hidung mu ta-tap menjadi poja-an hatiku! Cut!!"

2. Kawan aku cadangkan sebab tauladan. Hmm, betul jugak. Selalunya macam biasalah. Hero kalah dulu. Tapi, aku sukakan cerita Keluarga 69. Macam mana punya ligat kepala otak P.Ramlee boleh buat cerita ending perkahwinan mak kahwin dengan anak laki orang, bapak orang kahwin dengan anak perempuan, bekas laki mak kahwin dengan bekas bini bapak orang. Gila serabut. Tapi sah!

3. 'Tarikan super-hot chick!', kata Aqram. Pantang dia. Mencik ah. Tapi, memang betul pun. Saloma, Sabariah dan banyak lagi. Kalau tengok cerita Anak Bapak. Yang kerja nurse tu, apa nama dia eh? Memang darlinggggg abes!

4. Lain tak bukan mesti sebab pepatah dan ayat sempoi.  Ayat-ayat sempoi mesti kena spontan dan klasik. Yang penting ayat-ayat dalam filem P.Ramlee adalah ayat majmuk dalam seharian kita bercakap. Ayat ori dan ciptaan sendiri dengan nada tersendiri. Ni bukan macam lawak 'ting tang ting tang Alexandeerr!'. Kalau ayat mengajuk tu tak aci lah.

"Ini kepala bapak dia, ni kepala bapak kau, kalau berani pijak lah!"

5. Gelaran nama yang super lawak. Kenal dengan Sarip Dol Kampung Dusun? Aku tak kenal nama sebenar pelakon, tapi nama Sarip Dol memang melekat sampai sekarang. 

"Mempersilakan.. Sadik Segaraga dan anak-anaknya, Hamidah, Kasidah, Ghasidah, JALAN DAH!"

6. "Hmm. Gaya muka tu penting Zia!". Sampuk kawan aku yang sekarang dah jadi pelakon iklan sampingan. Ok, betul. Gaya muka yang yakin seperti muka si Sudin yang percaya ada rumah 3kaki lebar, 7kaki panjang, 7kaki membawak ke dalam. Siott je kan?

7. Irama dan lagu yang tak boleh di pisahkan. Ini pendapat aku. Lagu lawak dan lagu jiwang. Romantis nya bila menyanyikan lagu "Sedangkan lidah lagi tergigit" di kandang kuda. Dengan desiran kuda, sepi malam di temani bulan bercahaya dan yang tersayang di sisi. Owhh, aku suka dengan jiwa romatis sebegini. Lagi-lagi kalau dapat menari dengan..ehem2. Kepala di lentok ke dada. Tangan memegang erat di pinggang. Hai, rindunya saat itu.

"Kekanda di medan perang...adinda di medan seni..sama-sama berjuang, sama-sama berbakti, kepada ibu pertiwi.."

8. Ok, ini adalah point serius. Aku rasa mungkin kita semua gelak sebab memori, kenangan dan ingatan kita memang yang suka dengan masa silam. Hmm, aku setuju dengan point ni. Memang masyarakat Melayu kita sukakan kenangan. Bila dipejam mata ingat benda-benda indah, kan seronok? Benda pahit mestilah tak nak kan. So, cerita P.Ramlee pun samalah. Kenangan yang kita akan ulang-ulang sampai bila-bila. Oh come on lah, please setuju dengan pernyataan aku ini. Aku begging muka comel ni. Ahaks!. Takdelah, sebab aku masih teringat, arwah moyang aku kalau ada cerita P.Ramlee dia mesti warning kami supaya jangan bukak cerita lain. Hmm. Obvious kan kita semua ni dengan kenangan?

So, aku nak tanya kat kamu semua. Cerita P. Ramlee mana yang kamu semua suka?

p/s: Tapi mana-mana cerita P.Ramlee, mesti P.Ramlee akan jadi hero yang cool dan di gilai perempuan kan? Hik hik hik!

November 06, 2010

Dari Meja Penaip

Gua dan Aqram melihat kepada perkembangan semasa. Ini bukan perkembangan banjir di utara yang kini menyebabkan si Aqram hari-hari balik main bola petang-petang dah macam berkubang. Dah tau padang becak sebab hujan, dan-dan nak main jugak. Bengong! Ye lah, mentang-mentang dah sign kontrak dengan kelab bola baru. Banyaklah income tapi kalau tak belanja gua tak tahu lah gua nak cakap.

Ini juga bukan perkembangan pilihanraya Batu Sapi mahupun Galas yang skrip dia macam biasa seperti tahun-tahun lepas. Dan-dan time nak pilihanraya, baru nak turap jalan, baru nak bikin rumah, baru Nik Aziz nak datang masjid, baru nampak muka Ku Li minum kedai kopi. Politik kelangsungan hidup? Suck my taint!

Sebaliknya, ini adalah perkembangan semasa yang melibatkan facebook gua dan Aqram di mana friend requestnya dah nak jejak 200 orang! Gila ke hapa? Kami tak approve pun, sebab risau. Padahal friendlist gua cuma 613 dan Aqram hanya 75 saja. Malas dah kami nak tambah banyak-banyak ceq oiii. Kalau kawan banyak sangat tapi tak terjaga buat apa?

So, dengan itu. Kami berkeputusan untuk mencipta satu laman fan-site khas untuk pembaca LensaRosak dot blogspot dot com. Ini semua untuk memudahkan kerja, menyenangkan untuk lu orang semua boleh membaca blog gebang kami ini. Ya, kami akui blog ini tak lah sepopular blog orang lain yang boleh capai sehari visit-page nya lebih 5riban. Tak sepopular blog orang lain yang ruangan komennya boleh cecah beratus-ratus. Gua dan Aqram cuma senada ;

"Asalkan ada, belasah saja, yakin boleh!"

Jadi, jangan segan-segan lah untuk meng-LIKE-kan page LensaRosak fesbuk kami ini. Lagipun, mungkin dengan adanya fan-site ini, lu orang boleh mengenali kami lebih dekat, mengeratkan silaturrahim bak orang tua kata. Nah, silah berkunjung dengan meng-klik link di bawah ini ;

Facebook LensaRosak

Ok, muaxx dan chalo!

November 05, 2010

Merembat!

Hari ini hari genting buat Jay FC. Setelah seri 1-1 dengan team veteren USMfc tempohari. Kami perlu mencari kemenangan bagi melangkah ke pusingan kedua Liga Juara-Juara Tanjung. Kali ini kami akan menghadapi juara tahun lepas, team Pembangunan FC. Kumpulan kami memang kumpulan maut!

Untuk hari ini, macam biasa, aku di bangku simpanan untuk separuh masa pertama. Kaki aku bergoyang. Tanda tak sabar nak berentap. Namun aku risau, sejam sebelum game, aku baru melantak pecel ayam dengan kawan aku. Perut penuh dengan nasi, entah boleh lari ke tidak.

Separuh masa pertama? Hancur lebur team aku main. Guna 4-4-2, tapi macam tak gerak striker yang ada. Walaupun dapat score sebijik pada minit-15 hasil kelalaian defensif pemain lawan yang lambat clear ball. Coach masih risau. Possesion ball kami lintang-pukang. Dengan sorang-sorang macam tak cukup nafas kejar bola. Yang hidup hanyalah defensives kami yang tegar terlatih mengawal keadaan. Nasib baiklah. Tapi, team Pembangunan tak habis-habis hantar cross-ball dari tepi. Memang diorang guna habis wing diorang yang laju bak Mesut Ozil. Semput bai nak kejar.

Akhirnya, minit-40. Team lawan berjaya menyumbat satu gol hasil hantaran panjang dari center-back diorang yang terus sampai ke striker diorang. Striker lawan yang menyedari defensif kami dah penat mengawal back-line. Terus meluru berlari dan one-by-one dengan keeper. Nak buat macam mana, keeper tertewas. Kami kena!

Tamat separuh masa pertama. Waktu rehat. Aku dan yang lain berbincang dengan coach tentang gerakan pemain lawan yang memang guna body-contact dan serangan mereka yang bergantung pada hantaran panjang dari center-back. Kami menukar percaturan. 4-5-1 untuk control ball, dan terus switch 4-3-3 bila melakukan serangan. Aku akan di masukkan, bermaksud, aku kena control bola tengah dulu. Selepas dah control, aku akan switch position aku dari leftside-midfielder kepada leftsecond-striker. Wow! Ini menarik.

Sepak mula separuh masa kedua bermula. Aku bermain dengan rileks dulu. Biasalah, lambat panas. Bila ada orang passing kat aku, aku takkan buat flank. Stick to the strategy. Kami mahukan possesion ball. So, sama ada aku passing tengah, side-back atau pada center-foward yang akan hold ball untuk bagi naik posisi kami sama rata.

Keadaan makin rancak, permainan dah mula berbeza. Kami mula menguasai game. Center-back lawan dah tak boleh buat long-ball lagi. Ini lah masanya untuk switch game kepada 4-3-3. Start dari minit 60, kami melakukan serangan bertali arus. Defensif mereka terkejut dengan corak laju hataran pendek kami. Aku berjaya mendapat satu peluang hasil clear ball yang tak menjadi dari pemain lawan. Aku try dribble, untuk cari point shoot. Namun, macam sial. Sorang side-back lawan yang berketinggian 170cm langgar aku macam tu saje. Binawe betul. Hilang dah bola. Nak kejar balik, tapi dia dah clear ball sampai nun ke kawasan kami. Hehe, nasib baik. Bola masih dalam penguasaan. Sebesar-besar dia, ada bodoh jugak.

Serangan bertali arus kami dalam tempoh 15 minit memang menjadi. Mereka tertekan dan mula gelabah passing bola. Aku ada dapat point shoot hasil dari hantaran pendek rightsecond-striker di lingkungan kawasan 19meter. Dah tak sempat nak kontrol, aku turning dan melepaskan rembatan. Aisey, tinggi melepasi palang. Kecewa lagi.

Minit 78, berikutan dari sepakan free kick lawan yang tersangkut, tak lepas memasuki kawasan D kami. Peluang counter-attack menjelma. Defensive-midfielder terus melorongkan bola kepada aku yang berlari ke tengah. Bila dapat, aku terus berlari membawa bola ke kawasan tengah mereka. Aku kena cepat, ini adalah counter-attack memandangkan defensive lawan yang tinggal di bawah hanya 3 orang. Center-forward berada di depan dan attacking-midfielder mula memanggil nama aku untuk melakukan serangan dari tepi. Aku pilih hantaran ke center-forward. Aku berharap dia akan hold-ball untuk tunggu aku berlari naik menyerang. Yes! Dia melakukannya dan men-dribble bola untuk memberi masa aku naik membantu. Aku terus jerit nama dia berkali-kali, isyarat jari aku gunakan untuk memberitahu aku ingin melakukan gerakan 'men from behind'. Dia memahami, dan melakukan lorongan bola ke kanan! Cantek! Dua defensive mereka tertewas dan tinggal seorang defensive mereka sedang berlari merapati aku.

Bola yang di lorong betul-betul berada di depan aku, aku berlari sambil berfikir. 'Shoot atau bawak dulu?'. Dengan jarak 25meter. Mampukah aku melepaskan rembatan padu? Jika aku tahan bola dan bawak dulu, pasti defensive akan berjaya hentam aku dari belakang. Ahhhh pedulik! Satu rembatan flashing kaki kanan aku lepaskan dengan sekuat hati. DUMMM! Bola melayang ke kanan pintu gol, keeper melayangkan badan untuk menepis, namun tidak sampai! GOLLLLLLLL! Aku melihat bola menerjah ke jaring. Ini betul-betul kepuasan. Apa lagi, terus meraikan jaringan dengan melakukan tumbukan padu ke udara bak Wayne Rooney! Yieehaaa! Penyokong bersorak, kami mendahului 2-1. Ya, mendahului juara bertahan. Ini umpama mengalahkan Inter Milan!

Permainan bersambung, lagi 10-minit untuk permainan tamat. Kami memperlahankan permainan sedikit kerana hendak menumpukan pada serangan pihak lawan yang tiba-tiba tersentak dari lamunan. Percaturan 4-5-1 di gunakan semula untuk meredakan keadaan 10minit akhir. Serangan pihak lawan yang kerap menggunakan hantaran panjang berjaya kami tepis dengan melambatkan perlawanan melalui clear ball ke luar garisan.

PRITTTTTTTTTTT!! Wisel penamat. Kami melonjak kegembiraan. Dan aku pastinya lebih puas dengan jaringan kemenangan. Jaringan kemenangan untuk ke pusingan kedua! Jaringan yang menidakkan peluang juara bertahan untuk mara ke pusingan seterusnya. Ini puas apatah lagi dengan title men of the match! Ini pembakar semangat untuk kami bertemu dengan pasukan pilihan untuk pusingan kedua. Team budak Polis Penang.

Sekian! Jumpa di next episode. Chalo!

p/s : Amacam? Futsal dan Bola Padang mana lagi stim?

November 04, 2010

Makwe 10 : Idaman Kalbu




Kalau ada lelaki kata ni bukan yang terbaek dari yang terbaek, memang ang rabun lah! Ni kira boleh celen Irene Nadia Marcello ni. Ekekekeke!

November 03, 2010

Mendemokrasikan Mazhab?

Series, aku memang bisa dengan perkataan 'demokrasi'. Kenapa? Rasanya tak payah aku perjelaskan, kalau korang ikuti blog aku dari awal, mungkin korang akan faham. So, sekarang ada satu idea dalam kepala otak aku mengenai balance, equilibrium atau keseimbangan dalam permasalahan agama Islam kita. Mendemokrasikan Mazhab.

Aku masih ingat sewaktu aku bertanyakan soalan kepada pensyarah aku dulu ;

"Adakah ada demokrasi dalam Islam?"

"Ada, Islam tidak menghalang demokrasi yang betul pada jalannya", jawab pensyarah tersebut.

"Bagaimana jika demokrasi berjalan dengan salah apabila kita melantik pemimpin yang salah melalui demokrasi?"

"Itu lah yang kita kena pilih betul-betul. Bagus soalan ini, boleh saya letak dalam final exam"

Aku tercengang. Aku kena balik. Sebelum ni aku terkena jugak bila aku menanyakan soalan ;

"Yang mana satu betul, 'Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari diri kita sendiri' atau 'Yang baik dan buruk kedua-duanya datang dari Allah', sebab perkara qada' dan qadar sudah tertulis di loh mahfuz?"

"Dua-duanya tidak salah, kamu kena lihat tujuan dan kesesuaian pernyataan itu di ucapkan. Bagus soalan ini, saya akan letak dalam final exam"

Aku tercengang dalam keadaan makian di dalam hati. Astarghfiruallah. Susahnya bercakap dengan pensyarah yang banyak akal.

So, lupakan cerita mukadimah. Kita back to the topic. Mendemokrasikan mazhab. Apa pendapat korang? Melihat kepada perselisihan dua mazhab antara Sunnah dan Syiah. Kita claim mazhab kita Sunnah Wal-Jamaah ini ialah mazhab yang paling betul tetapi pengikut mazhab kita ini berbillion perangai dan gayanya tak ubah macam setan menyetan. Mengumpat dalam blog, mabuk sepam dua, berfesyen dan letak gambar se-hot mungkin dalam fesbuk, berjudi di mafia wars, porno, melancap, addict dengan gitar Fender, Eric Clapton, bola Man U, Chelsex, iPhone dan Android, dan sebagainya lah.

Kita sedap mulut kata penganut mazhab Syiah ini kafir dan sesat, tak bagus dan tak betul tapi hakikatnya negara Iran yang mendukung Syiah sekarang banyak memayungi dan kehadapan memperjuangkan Islam dari segala sudut termasuk akhlak, sains, teknologi dan ketenteraan. Kirannya kita tuduh diorang sesat tapi diorang lebih mengamalkan sunnah Rasuluallah dari kita yang bermazhab Sunnah Wal-Jamaah ini. Apa akan jadi jika sebenarnya mereka betul dan kita rupanya yang sesat?

Orang Syiah Iran kini digelar 'Singa Allah' kerana lantang menentang Zionisme dan Americanisme. Kita? Apakah gelaran kita? Aku tahu apa nak di gelarkan untuk orang Islam kat Malaysia, haaaa, apa kata 'Balaci Materialistik?'. Boleh? Adakah terlalu kasar dan biadap? Oppss, cermin diri dulu ok.

Hillary Clinton ada datang kelmarin, dia kata dia suka Malaysia sebab 'penganut Islam di Malaysia adalah moderate Islamic'. Ha-ha! Memanglah kau suka moderate dan kesederhanaan dalam Islam sebab kau akan guna itu sebagai kesempatan untuk terus memperbodohkan kesederhanaan yang orang Islam Malaysia ada. Yang penting di sini, adakah kita sedar bahawa Islam di negara kita sedang diperbodoh-bodohkan? Diperbodohkan dengan siapa? Dengan politik dan demokrasi di jalan yang salah.

Jadi, untuk meredakan keadaan. Untuk nak nampak supaya Sunnah Wal-Jamaah tidak tewas dalam persaingan dengan Syiah, di canangkan satu idea 'Mendemokrasikan Mazhab'. Bermakna, lupakan dari mana mazhab kita, dan set otak kita balik bahawa mazhab itu tak penting kerana 'Demi Allah' itu lebih penting. Macam gitu? Kesamarataan dalam aplikasi mazhab. Macam gitu?

Hmm, aku pun dah tak reti nak berfikir dah. Topik ini amat berat untuk di diskus bagi pembaca blog LensaRosak gamaknya. Kalau korang nak, sambunglah kat bahagian komen. So, aku stop di sini je lah. Last word aku ialah ;

"Ya Allah, hari-hari aku membaca Al-Fatehah dalam solat aku, sekali lagi aku mohon, tunjukkan lah aku ke jalan yang lurus, sebab aku tak mahu terjerumus ke jalan yang di murkai, dan tak mahu terjerumus ke jalan yang sesat."

Muaxx!

p/s: Baca Al-Fatehah kalau tak tahu makna, tak faham isi, baik kau pergi ikut Setan!

November 02, 2010

Kah Kah Kah Kah! Dua

Lebih 100 penduduk Pulau Pinang demonstrasi bantah pentadbiran diktator.

GEORGE TOWN: Lebih 100 individu mengadakan demonstrasi di depan bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini bagi membantah pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang yang mereka anggap sebagai "diktator".

Mereka terdiri penduduk Kampung Genting di Balik Pulau, yang tanah mereka dilaporkan diambil untuk pembinaan sebuah universiti swasta, serta ahli Dewan Perniagaan Komtar (KMA), yang tidak dibenarkan berniaga di tingkat tiga Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini. Turut menyertai bantahan itu ialah ahli Parti Cinta Malaysia (PCM). Ketua Pemuda UMNO Balik Pulau, Aziaan Arifin, yang juga wakil penduduk Kampung Genting, berkata kedatangan mereka adalah untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng berhubung pengambilan hampir 40 hektar tanah milik 29 penduduk kampung itu.

"Saya tidak dibenarkan bertemu Guan Eng sebaliknya hanya diminta menyerahkan memorandum itu kepada setiausaha politiknya, Ng Wei Aik," katanya kepada pemberita. Aziaan berkata, semua pemilik tanah sepakat tidak mahu menyerahkan tanah mereka kerana tindakan kerajaan negeri tidak telus dan tiada perbincangan diadakan dengan mereka.

Demonstrasi yang bermula pada jam 10.30 pagi itu berlangsung selama satu jam sebelum disuraikan oleh polis. Beberapa penduduk memanjat pagar bangunan DUN itu manakala seorang daripada mereka mengunci badannya menggunakan rantai pada pagar selepas gagal bertemu dengan ketua menteri. Seorang lelaki berusia 30-an ditahan kerana enggan mematuhi arahan supaya beredar dari kawasan itu.

Naib Pengerusi KMA, Mohamed Ghani Abdul Jiman, berkata seramai 18 peniaga kecil di tingkat tiga Komtar nekad meneruskan perniagaan kerana itu sajalah sumber pendapatan mereka. Ketua Pasukan Tindakan Khas PCM, Tham Weng Fatt pula berkata, kerajaan DAP Pulau Pinang suka menindas rakyat dengan menaikkan kadar tarif air dan mengutip bayaran tempat meletak kereta sehingga tengah malam.<--- Betul!

Sementara itu, usaha Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Norman Zahalan, untuk memulangkan kepada kerajaan negeri wang ihsan berjumlah RM20,000 yang diterima daripada warga emas yang enggan mengambilnya kerana mendakwa ia daripada punca perjudian, tidak berhasil kerana kerajaan negeri enggan menerimanya. Katanya, beliau dimaklumkan bahawa kerajaan negeri hanya menerimanya selepas semua warga emas terbabit mengisi borang yang disediakan di Pejabat Daerah bagi membatalkan penerimaan wang ihsan itu.

Sumber : Haramkah, Malaysian Overdose, Malaysia Kiri, Berita Hairan, Utusan Meloya, blog dan fesbuk.

........................................................................

KAH KAH KAH........DIKTATOR?.......KAH KAH KAH.......TU BARU SIKIT BROO.........KAH KAH KAH.........BELUM LAGI JADI SITH LORD........KEH KEH KEH........TAKKAN DAH NAK DEMONSTRASI?.......KAH KAH KAH.........TU LAH.......KAH KAH KAH........PADAN MUKA.....KAH KAH KAH...........PANGKAH LAGI DAP..............KAH KAH KAH.........TANAH TERJUAL........MWAHAHAHAHA.....BOLEH BUAT FAKULTI 50TINGKAT.........KEDAI TERJUAL.....KEH KEH KEH..... .. SATU TINGKAT PUN TAKDAK.......KAH KAH KAH......YILEK, APA PUN TAK BOLEH.......HOHOHOHOHO.........LEPAS NI NAK PARKING KERETA KAT LAUT.........KAH KAH KAH......TAK KENA CLAMPING......GYAHAHAHAHA.....SEMPOIII ABAQ ANG!!!.........KAH KAH KAH.......

p/s: Undi DAP, lu langsi, lu mati!