Januari 05, 2011

Internet : Dunia Tanpa Sempadan


Pa dia wey? I'm just an ordinary typical malay boy.(pinjam quotes The Aces Of Spade). Hehehe.

By the way, aku just nak cakap berkaitan hal poster di atas. Sama saja dengan analogi upload gambar tak kira private atau pun tak. Sebab ini rules internet no satu.

1. Sekali kau upload gambar di internet sama ada facebook, blogger, picasa, tumblr, myspace mahupun friendster. Bermakna kau BERKONGSI gambar itu pada people. Kalau dah nama berkongsi, wujud lagi ke definasi hak?. Tak dapat jek.

2. Kalau kau tak mahu gambar kau DI KONGSI oleh people, atau tak nak di salah gunakan, JANGAN UPLOAD GAMBAR DI INTERNET. Buat saja macam dulu-dulu, print, cuci gambar letak dalam buku album, bagi orang terdekat saja tengok.

3. Don't play with internet rules if you don't dare to confront.

4. Internet is for sharing, for connected people, for social network. How come meyh if you want to show yourself, but you don't accept the share, the connected and the network?

5. Alamak, aku dah mula berspeaking gara-gara untuk preparation for blog Terfaktab. Next week, akan ada minggu 'YOU DUMP I, I DUMP YOU'. Khas untuk membincangkan hal ehwal clash-clash.

6. So, sebagai perhargaan kepada cik Fatin Liyana, kami di Terfaktab hendak menjemput cik sebagai penulis jemputan. Semoga dengan kehadiran cik Fatin Liyana boleh menyegar-bugarkan hal ehwal perhubungan manusia sesama manusia. Kalau cik Fatin mahu, just kontek we all di Terfaktab. Kontek saya pun boleh, lagi mesra alam.

7. Oh, korang yang anonymous yang betah menulis ni pun boleh je nak join jadi penulis jemputan di Terfaktab. Ala, korang rilek je hentam blog aku panjang-panjang, takkan nak menulis entri dump-dump ni tak reti kot? Tak inzal langsung.

K la, tu je. Chalo.

p/s : gambar teman wanita aku ada dalam blog ni. nak sangat tengok, pergi lah cari.

46 ulasan:

MATAHARI berkata...

and here i go. totally agree with u. once we share our shit in the hole, the shit spreads to all channel on the pole.

oh. it so nice being unknown in the internet seeing others shitting. haha.

seriously. aku tak kenal perempuan yang pic kau google tu. nampak sgt genre mereka cepat touching.lol.

AlexiaAqram berkata...

dude, this is what we call MELEIS.

a symbol of butthurt and non-logical programmed to carry malaysia to the bottom level of think-thank.

keh keh keh!

MATAHARI berkata...

indeed. they make me lulz.haha

Carl Samsudin berkata...

Blajar untuk 'credit' kan sesuatu gambar. macam buat thesis. belakang 2 kan ada references. so salah ke thesis-thesis dan journal diuploadkan ke internet? tak kan. so blajar lah cara menghormati hak orang lain. bukan susah pon kan.

Tanpa Nama berkata...

agreed with carl.!

Carl Samsudin berkata...

ONLY QUALIFIED PROFESIONAL PERSON SAHAJA YANG BOLEH MENGULAS LANJUT SESUATU ISSU

s h a r a h berkata...

sebab die trase lebey tuh sal die butthurt abes gagaga

AlexiaAqram berkata...

menyamakan upload gambar dengan thesis reference?

HAHAHAHAHAHAHAHA!

this is series LOL!
what a silly statement.

~PENCHENTA~ berkata...

hahaha. serius terbaek!

MATAHARI berkata...

another LOL. alamak. adeh. boleh cramp perut gelak byk sgt.

ierayahaya berkata...

salam, well this is a nice topic too. let's discuss a little bit about this issue. i bagi satu contoh dunia tanpa sempadan internet ni. sejak lama dulu, before internet ni famous dengan uploading pictures and everything, all business man and all education people dah discuss tentang bahayanye dunia tanpa sempadan ni. how to describe ek. Katalah you join social network. u upload porn pict. then people spread the pict. Akta cakap u salah sebab u edar gambar lucah because originally the pict comes from urs la kan. or maybe people steal from ur site the porn pict. then law cakap orang tu salah because of stealing. apa jadi kalau orang tu guna alasan macam u cakap ni. dunia tanpa sempadan. since orang dah upload so sesiapa pun boleh nak ciplak. ok. bukan porn pict jela. apa-apa pun kalau dah plagiarism or langgar hak individu tu dah definitely salah.

sekarang malaysia masih amalkan tapisan. kalau u join certain social network, u upload mms from ur hp to the site, then masih ada people from telco akan tapis gambar tu. this is based from my work xperience. kalau nk ikut cakap u dunia tanpa sempadan, dah lama malaysia ni site penuh dengan porn pict. dan anak-anak skang ni akan ngadap porn site je bl on lappy. y? sebab x de lembaga penapisan. honestly, 1 site social network, i received like 200++ porn pict everyday. not include the video. adakah kita nak hak individu dihormati dimana segalanya ditapis atau dunia tanpa sempadan dimana segala law itu dipandang ringan.

Tanpa Nama berkata...

blog kau cool siod
aku suke! hahaha
but serious i hv to say this
certain blogger mmg agak poyo nk mamp! bajet habes
tp sbb aku borink n muke2 dorg mmg laku,lawa & hensem, aku pn layan je la bc
bg aku la kan...biar muke keji habis tp klu penulisan tu jujur, aku mmg tabik

luv u lah macha!
chalo. hahaha

obefiend is the JIZZ berkata...

hey alexia the anal tightwad.
stop trying to be obefiend-wannabe loser .
dude..you're disgusting man.
just shut up already.
stop using obefiend's terms like 'meleis' & 'butthurt'
ur a fucken mess..obefiend is the best blogger of all time,so stop trying to copy his rage posts or wht shit.u aint never gonna be like him.he did it so awesomely while u thrashed around like a baby in a kiddie pool.
u tryin to cause a scene but it aint gonna work.

u aint got no motherfuckin brains dude.
so stop trying.just fuck off already.
stupid blog.fake as hell.

obefiend rules!!! (and u fucken suck! wahahaha!)

za petrelli berkata...

kalo letak gambar kucing sbg profile pic x pe kan?

Nurana berkata...

yup,sy setuju yg niyh..niyh baru blog yg niyh je siarkan gmbr kontroversi td..kite x tahu blog lain lagi,atau laman lain..ntah2 dah bnyk siarkan gmbr2 kite sndirik.sbbkan isu niyh bangkit becoz blogger tuh adelah seorang yg femes..jd sbb tulah smuanye mule bersuare.tp takpelah at least,dpt buat kite sedar yg gmbr kite kat internet mmg x selamat pun..myb will be use for another purpose.yg kdg2 sgt sensitif.

anOOan berkata...

za petrelli :zaza jangan! nanti kucing saman!

Tanpa Nama berkata...

poor u bro ! :)

AlexiaAqram berkata...

ada banyak blog pervert yang siarkan gambar fatin liyana. cuba try tgk kat

awekcomel.net
awektudung.blogspot.com
gadismelayubertudung.blogspot.com

dan banyak lagi. search saje awek blog cun. dapat lah nanti.

tapi, kenapa blog aku yg letak satu gambar je kena bahan? hadooiii.

obefiend is the JIZZ berkata...

why? thats easy ,because nobody ACTUALLY goes to those fucked-up perverted blogs u dumbass...
only ppl like YOU go there n checkout the chics there..

seriously how lame & dumb can u be,dear alexia?

Penulis.Sahaja. berkata...

gua ingat dulu gua je selalu serius tentang satu2 benda. rupanya lagi ramai yang amik TERLAMPAU SERIUS satu2 benda. internet? face the reality lah.

budak darjah nam pun boleh listkan keburukan internet. so just hati2 ah apa lu'olls buat lepas ni.

HAHAHAHA.

Tanpa Nama berkata...

maksudnya mmg betol lah kan kau&awek kau nk aib kn FL? dah cara kau explain pun obviously menunjukkan kau tak matang. kau rasa cara kau cakap tu habis style lah? lawak lah kau ni... cakap org lain bajet.kau tu cakap nak bajet otai cam obefiend plak ~ duhh

Naqib Mohamad berkata...

gambar aku tu kot! please turunkan. i haram kan u letak kat blog u ni LOL

MATAHARI berkata...

tanpa nama 2011 Januari 6 01:18 ialah lawak; sebab apa. menjadikan di sini, mahkamah, kau hakimnya, dia tertuduh, tapi kau hakim penakut. read between the lines, HIASAN SEMATA-MATA. seronok kan jadi hakim? lol. why so serious?

Tanpa Nama berkata...

bodohnya 'matahari' ni. 'hiasan semata2' after he edited, before that, terang2 kan..sapa yang penakut nak ngaku salah???? terang2 dia mention nama kawan tuh ngok!! cakap tak serupa bikin, kesian doh korg

Sca Ndx berkata...

agreed with u on this one.

internet written by ink.

AlexiaAqram berkata...

dia edit lah, sebab dia bukan ada masa nak check setiap masa blog ni mcm korang.

dia ada komitmen len. dia letak gambar original sebab sebelum ni hanya pembaca setia saja yg membaca blog ini. bila dah kelam-kabut ribut lepas dia balik dari kerja. dia tukarkan dengan highlightkan gambar supaya bagi slow-down.

standard lah, korang kata manusia tak perfek, apa korang ingat entri ni boleh perfek puaskan hati korang ke?

nafsu macam binatang nak marah orang lain.

sekian.

-Alexia.

Tanpa Nama berkata...

cehhh...ckp cam bagusss je minah ni.

balak ko punye nafsu binatang g post gambar sexy2 ,lurah2 nak tarik org lam entry b4 tis ko x pikir plak..ke ko pon sedap2 lyn.haha!

apedaaa..mmg pasangan plg menjengkelkan

Tanpa Nama berkata...

bodoh rupanya Alexia ni. Kalau perihatin dia akan terima teguran seadanya, tp asik nak menegakkan benang yg basah. sayang gak lelaki ni dapat perempuan bodoh. tp sesuai le tu.

eiffel berkata...

kahkahkah!!!da ramai sgt anon kat sini...


alexia + aqram..

aku rasa cm da xbesh jerk!iyela, bila blog ni da terdedah sgt, keikhlasan atau idea yg kita nk kuarkn pown seolah2 terbatas!

seee...rasa xbest!

AlexiaAqram berkata...

@eiffle

takpe, kan ada Terfaktab?

boleh lah kita merapu kat sana je nanti. bila dah reda, baru sambung balik. amacam?

Tanpa Nama berkata...

sebenarnye , kenapa u tak tego makwe u dlu ? makwe u pon tak betol stesen . na kecoh kutuk org? betul la yang u cakap tu tapi macam mengaibkan orang .
jga body makwe u dlu.

puppeto4 berkata...

Oh, I see obe clueless fanboy here. Butthurt come from 4chan la bodoh. Lern2internet

hasrul hassan berkata...

Salam ...
Ehemm .. apapun ... di Malaysia, ada undang2 yang boleh mengheret penyalahgunaan informasi termasuk gambar dalam internet, termasuk blog. Jadi jangan salah anggap tentang definasi dunia internet itu bebas dan bila masa je anda boleh ambil darinya termasuk gambar. Tak perasan ke bila anda ambil gambar tu .. disebelah tu ada tertulis - pengambilan gambar tertaluk dengan hak pemilikan tertentu? Ada baca terms yang diberikan oleh google images tak?

Jadi.. tak salah nak guna gambar atau apa2 .. tapi jangan sampai anda disaman oleh orang tertentu kerana niat baik anda... jangan jadi seperti saya.

Terima kasih.

athirah berkata...

tanggungjawab bertudung ni besar... dan tak boleh narrowminded sgt... bila bt sesutau tu kita kena fikir gak apa akibatnya... kl mls pk akibat.. mcm2 leh jd.. insaf kejap.. act, pnah terfikir psl ni tapi x brani nk ulas pjg2... btol pe u ckp tu...

Tanpa Nama berkata...

brader CARL,
takkan tukang kebun tak boleh nak bincang sesuatu isu? takkan abang-abang posmen tak boleh set up blog, kasi up satu entry bincang aurat dan tatacara menjaga aurat?

apesal mesti professional? duhh lame.

una berry berkata...

u know, even a country can collapse when the 'internet-world-without-borders take over.

Tanpa Nama berkata...

knape 'minah langsir umah pakai reben' je yg glaba???

oh lupe..

die nak exam

nervous nk jwb paper

kikiki

nohfee berkata...

blog kau cool la weh. i could feel the temperature of sarcasm here. good job bro!

aku sokong kau tang ni

4. Internet is for sharing, for connected people, for social network. How come meyh if you want to show yourself, but you don't accept the share, the connected and the network?

=)

teyqahd berkata...

aku suke betol la blog ko ni weh , coollllll gileeessss !!

aku suke ayat ko ni

'Internet is for sharing, for connected people, for social network. How come meyh if you want to show yourself, but you don't accept the share, the connected and the network?'

klo tanak gmba diambil , jgn la tayang umum , hek3

p/s:pmpn mmg emo , plus nak dtg bulan , biakan je dorg tuu , hihi :))

PurPlez berkata...

xmo cari.
mls.

Tanpa Nama berkata...

Salam.
sebelum anda marah isu menggoogle dan menyalahguna gambar oleh Alexia Aqram sila baca post ini.

saya sarankan baca, tidak kira lelaki dan perempuan.

http://kamilace.com/2010/08/serius-ini-memang-celaka.html

dah baca?

jujurnya syukurlah kalau gambar anda tidak dieksploitasi lebih melampau oleh orang yang tidak bertanggungjawab.nasib baik gambar anda diambil hanya untuk contoh post sahaja. kalau dibuat melancap (maaf bahasa) bagaimana? ada seorang blogger yang saya follow, dah kahwin pun, mendapat mesej minta izin dari seorang lelaki yang mahu mengguna gambar profilnya untuk melancap. belum lagi kes apabila bini seorang hamba allah ni menghubunginya kerana gambar blogger ini ditemui dalam hanset suami!

cakap jujur. hakikatnya anda marah kerana teguran itu bukan? tapi sebaliknya anda tembak kepada isu yang jelas seperti "gambar saya diambil tanpa kredit".

apa kata selepas ini kurangkan gambar2 dalam blog. untuk keselamatan diri. mahu?

░♥si lampu neon♥░ berkata...

APE YANG KO CAKAP TU BETUL SEBENARNYE..CUME TERLAMPAU BEREMOSI =)

THANX BANYAK YANG MNYEDARKAN..WALAUPUN HARSHHH OK ! XD


KEEP IT UP.


CHECK ENTRI MANTAP NI :
# TWITTER ARTIS MALAYSIA ! #
# STICKER KERETA YANG LAWAK#
# NAK PINDAH WORDPRESS?? #

░♥si lampu neon♥░ berkata...

SERIOUSLY AKU TAK SUKE ORANG YANG CAKAP, I HATEEE COPY CATSSS ! YUXXX =( KALAU TAKNAK SHARING..TAKYAH PAKAI TENET LOL!


CHECK ENTRI MANTAP NI :
# TWITTER ARTIS MALAYSIA ! #
# STICKER KERETA YANG LAWAK#
# NAK PINDAH WORDPRESS?? #

TiMmiE berkata...

kamu mungkin tak perfect tp bila yg diluahkan itu benar aku setuju beb~ yg melenting habis tu sbb malu bila terkena batang hidung sniri..buang yg keruh ambil yg jernih la..susah beno nak bg paham.

Tanpa Nama berkata...

betolkan awek ko dulu la bro.
or lg better suh dia free hair trus n pkai bju krung cam ana raffali.


nk tego org tp awek sme shial cam lahanat jgak.
memang sesuwai la korang. bodo sama bodo HAHA PATHETIC

Tanpa Nama berkata...

Dude, gambar yang dah diupload memang boleh dilihat oleh sesiapa sahaja tetapi copyright tu masih ada. So, tak boleh juga guna sewenang - wenangnya tanpa ada kebenaran.. Akta tu memang ada... Google for copyright for more info. :)

However, sudah menjadi 'kebiasaan' manusia, sukar untuk menghormati hak orang lain mahupun memohon kebenaran terlebih dahulu untuk mengunapakai 'hak orang lain'.

That's the disadvantage of internet yang semua orang perlu ambik kira yang mana, apabila data peribadi (gambar etc) sudah diupload ke internet, maka tiada lagi privacy....