Januari 05, 2011

Menjengkelkan 4 : Gadis Tudung, Shawls Melaram

1. Walaupun ini berkaitan penafsiran wanita. Aku rasa tak sesuai di letakkan dalam Terfaktab. Mungkin kerana kandungan dari penulisan isi hati (peribadi) aku ini agak sedikit offensive.

2. Cuba korang buka beberapa blog perempuan terkenal masa kini. Selain dari Hanis Zalikha, Ladyesah mahupun GadisJahat. Ok, yang aku maksudkan seperti blog Hana Tajima (blog ke?), Irene Nadia Marcelo, Fatin Liyana, Cik Epal, atau mungkin beberapa blog yang seakan aku maksudkan. (Aku petik nama, supaya korang boleh faham apa yang aku maksudkan)

3. Adakah bila korang melihat isi rupa blog tersebut, fikiran korang akan sama seperti aku? Adakah korang akan berkata "Eee comelnye", "Eee, cantiklah u pakai tudung macam ni". Atau fikiran korang akan sama seperti aku "Mak aih, melaram besar-besar muka ha. Dah lah berat blog ni, nak bukak pun lambat, banyak sangat gambar saiz 500kb!"

4. Ok, cukup di blog. Sekarang lihat di alam realiti. Alam luar. Perhatikan gadis-gadis yang berhijab seperti aku maksudkan. Ramai? Ye, memang ramai. Even teman wanita aku tak terlepas dengan trend sebegini.

5. Aku sebagai lelaki bertoleransi, aku tak halang dengan hak seorang perempuan berfesyen. Namun, sebagai lelaki berperasaan, kadangkala mata aku sakit dan hati aku luka dengan fesyen melampau-lampau dari golongan gadis sebegini. Terutamanya dari segi WARNA dan sisi definasi AURAT.

6. Aku belum buta warna. Namun, bila melihat gambar yang di pamerkan wanita sebegini dalam blog. Sakit juga mata aku melihat, mungkin kadar saturation yang tinggi meningkatkan effect warna pada gambar. Tapi, bila lihat di alam realiti. Pun sama mata aku sakit, sakit sebab berbonjol-bonjol dan mengetat-ngetat.

7. Ye aku faham, perempuan sukakan kecantikkan dan lebih-lebih lagi jika masih single (belum berkahwin). Rasa untuk expose itu menebal. Jadi, tak heran jika blog gadis sebegini akan memaparkan wajah sendiri sebesar-besar mungkin di header blog dan pada setiap entri. Usah di tanya gaya bergambar. Pasti korang lebih faham bukan?

8. Wajah kita adalah aset penting. Sesiapa pun baik lelaki mahupun perempuan, mahu menjaga wajah. Jadi, aku nak tanya, jika wajah itu penting, kenapa perlu murah hati memaparkan wajah pada umum?. Kenapa perlu murah hati menunjuk pada semua kelebihan wajah sendiri? Bukankah sepatutnya kita patut menjaga wajah kita dengan bersikap rendah diri dan tidak mencapap? Ha, aku dah keluar ayat yang paling tepat. KENAPA MESTI MENCAPAP?

9. Ada orang cakap blog sebegitu untuk tutorial cara-cara memakai hijab. Ye, aku tahu. Tapi, biarlah lebih jelas. Ini bukan sekadar memakai hijab. Tapi, tutorial tentang bagaimana cara MENGEKSPLOITASI kan pemakaian hijab supaya seorang wanita itu nampak cantik tanpa mendedahkan AURAT UTAMA iaitu rambut semata-mata (Ini pandangan peribadi aku). Tapi, bagaimana dengan aurat lain? Skinny jeans itu sesuaikah? Baju saiz XXS untuk badan bersaiz S. Sesuaikah?

10. Apa yang aku faham dan nampak. Gadis yang free-hair sebelum ini telah terikut dengan trend ini dan mula memakai tudung. Ya, memakai tudung dengan gaya melaram. Dan ini telah mencorak pengaruh pemikiran gadis yang azali memakai tudung. Dan, salah satu faktor penting mengenai perempuan. Dalam hal berfesyen, mereka suka bersaing. Jadi, tak heran jika tertubuhnya kumpulan gadis-gadis yang memakai shawls bergambar secara berkumpulan dengan aksi muka yang se-cute boleh, make-up, dan fesyen terbaru yang merobek jiwa para gadis lain untuk meniru atau menyama level dengan idola fesyen gadis sebegini. Ini semua membuatkan aku terfikir dengan trend terdahulu. Ya, komuniti melaram budak-budak sekolah seperti The SAHAJA dan The JANDAS. Bezanya, mereka tak menutup aurat.

11. Aku ada ramai kawan sebegini. Aku tak marah. Cuma berkali saja kalau di petik pasal topik sebegini. Yang aku berulang-kali cakap, "Nak berfesyen boleh, tapi biar berpada". "Nak pakai skinny, legging boleh, tapi jalan jangan KENGKANG"

12. Ok, itu sahaja aku nak cakap. Apa pulak yang korang nak cakap? Cakap je lah ini sebab pengaruh Yuna? Ok, aku dah kurang pada Yuna, sekarang more into with Anna Rafali. Manis dengan baju kurung. Itu taste aku sekarang. Chalo!

p/s : Kemaen Aqram, kitaorang nak melawa pun tak boleh.

p/s 2 : Sila baca entri DISINI dan DISITU untuk mengetahui perkembangan terkini.

556 ulasan:

1 – 200 daripada 556   Terbaru›   Baru»
Kehelan berkata...

takde butang LIKE la nak klik...

sarahunny berkata...

seyesly aku pun sakit mata dengan fesyen tudung skrg. dengan ribbon besar2 alam atas kepala. mcm what the heck kepala mcm besar gila. n shawl warna warni terang benderang n baju nak vintage, seluar nak skinny, mata aku kurang bekenan. maybe mata orang lain bekenan kot. tu pndpt masing2.

AlexiaAqram berkata...

@kehelan

takde butang like eh? haha. sori.

@sarahunny

terima kasih kerana men-detail-kan lagi.

EmanCloud berkata...

klu akhir zaman biase lah dah lari die punye function tudung. hehe susah tau nak bendung skung..

AlexiaAqram berkata...

@emancloud

aku lebih gemar dengan perempuan memakai baju kurung. tudung atau tak. baju kurung lambang kesopanan. kan?

||| PöJìé PööH ||| berkata...

Aku suka tgok awek2 skrg pakai cam nih, cool, comel.. Awek2 sure la lagi suka kena puji. Tapi bila pk2 balik mende2 nih actually leh timbulkan syahwat at the same time leh buat fitnah.. Nak fesyen boleh tapi jangan over.. Pakai tudung biar lah bukan sekadar menutup rambut, tutup juga segala benjolan di dada dan punggung..

PojiePooh; Hanya Satu...

MATAHARI berkata...

seriously i like this entry,


pic mencapap. pffttt. dah jadi trend sekarang ni.

ni yg aku tgk, masa zaman mak bapak kita :tudung tu ditakuti, org pakai tudung je dianggap bukan2( u got what i mean )

lepas tu berevolusi orang start pki tudung rmi2. mulanya dgn selendang, then tudung labuh, tudung biasa. (trend yg dbw pelajar luar negara ketika itu utk melawan arus tempatan)

lepas tu masa kita remaja (dalam 5 thn lepas; i bet kta di range umur yg sama) trend tudung penyu menular. (itu shawl). seriously my female friend yg pki tudung penyu abis kena bahan. tp benda tu dah jd common kat mata kita skrg.

berdesup la fesyen yuna dan hana tajima bawak kaler2 dalam khidupan girls muslim malaysia. tp kerana over kreatif, siap memakai pelangi di badan, errr.. apa itu aurat sbnrnya, apa itu trend boleh menjadi pemboleh ubah manipulasi utk aurat?
takkan nak smash diorang depan2 pulak, sbb budaya mcm ni dah jd trend. padahal bagi aku fesyen bagai2 tu sangat mencemarkan mata dengan WOW. menarik perhatian mata dengan annoying.

jd mampu tgk je la. n cuci mata sekali utk apa yang tak terlepas pandang :P betul. manis berbaju kurung. bg aku itu lebih seksi drpd baju melekat di badan. baju melekat di badan dah macam salu sangat jadi santapan. boring. tp baju kurung. mata liar mengimaginasi sendiri apa yang ada di dalam. peh. komen aku da macam entri.kehkehkeh
pastinya di luar sana akan ramai yg terpukul, dan ckp tudung itu trend.tp yang pasti tudung bonggol unta lah buat aku tergolek2 gelak.

MOFASAD berkata...

gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa gua rasa......

gua cantik pakai topi

perghhh...

panjang gak aku mengomen entri nie

AlexiaAqram berkata...

@pojie pooh

mula-mula cool. tapi lama2 menyampah. kenapa eh?

@matahari

kau memang pengomen tegar. and yeah, memanipulasi tudung adalah ayat yang tepat untuk memperjelas MENGEKSPLOITASI. keepidap dude!

AlexiaAqram berkata...

@parid sadri

thanks parid.....thanks.....thanks... ye lah... thanks...oh, ok.. thanks...

keh3~~

nabilah_2908 berkata...

n3 yg sngt menarik....

bila kaum perepuan membicarakan tntg hal ni..di katanya kita cemburu pada mereka..

tp bila lelaki dah bersuara...apa pula yer kata mereka..? huhu..

thumbs up tuk n3 ini... (^_^)

Tanpa Nama berkata...

janji pakai tudung da kurang satu dosa dari orang yang free hair tapi seluar skinny badan size s pakai baju size xxs tu. ramai lagi kot yang macam tu. pakai baju ketat tapi pakai tudung lagi ok or pakai hot pants ngan tank lagi ok? tah la. nak cakap semua orang pandai cakap. baik buat hal sendiri2. hahahahahaha

Qhamel berkata...

ape la itu pn xpaham.

cbe byangkan bdk2 free hair lau suruh pkai tdung. drang tnye apesal.
org jwb, tutp aurat. igt dye nk pkai?
bule bla.

ble dye tgk style mcm ni, dye sndri rse nk pkai. xpyh org sruh.

ini sume propagnda nk trik org pkai tdung. ape ssh. positif la.
drpd xpkai lgsung an. biar la lain skit drpd upa asl. tp blangan org pkai tdung lg rmai.

bab baju, bab legging, 2 dri sndri pnye hal. xde kaitan ngn tdung kaler2 derr.

klau dye pkai tdung kaler2 then pkai bju krung ape bezanye. sme gak.

anna rafali un xpkai tdung. hrap bju krung je. xkn ko nak expect mnah2 tdung kaler2 ni pakai bju krung skali???

msing2 pn xsmpurna kowt..


*aq komen ni dgn baik tau. jgn igt aq mlawan lak. aku ske blog ko ni. xnk crik gado or pape. hrp2 xmlenting la. :) <--- tmbah untuk klihatan lbih mesra




.

fadhlinaafifah berkata...

perghh tertembak rasanya . BEST BEST !

Fatin Liyana berkata...

Salam,

Terima kasih diatas teguran anda
Sila minta kebenaran saya kalau nk guna gmbr saya.
Tlg delete gmbr sy skrng.

Thanks

eiffel berkata...

hohohoho..aku dah agak..kompom panas punya ni!

ajim berkata...

ish x elok pndg pompuan..tndukkan lah pndngan kita.ada gaya lelaki mithali x?

eiffel berkata...

apa yg aku nk cakpa...


kahkahkah!!!!!!

fesyen yg merobek jiwa para gadis????kahkahkah

oke, fine.header aku pown aku tepek bebesar muka aku!*terasa sket
tp, xderk la penuh ngan picca aku jerk..*cover2

hm..aku rasa ada yg bole terima, dn ada yg xbole.sbg pgguna tudung gak

aku cuma nk ckp, yg sbnrnya tgjwb memakai tudg duh berat tau..

tgk, ko citer pasal aurat, psti yg xpuas ati tuh akn ckp,

eleh, laki tuh aurat bwh pusat smpy lutut pown xterjaga, nk kata pompuan

ayh aku plak kata, klo pompuan bertudung tuh xckop kain, bukan tudung yg harus ditgl kan
tapi, kain yg harus ditambahkan

AlexiaAqram berkata...

@fatin liyana

cik fatin. saya ambil gambar awak kat google. sekian, kthnxbye.

.cik yaya. berkata...

kau suka anna rafali sbb dy pakai baju kurung je? tudung mana? hahahah apa-apa jelah. taste laki beza2..hehe nice entry!

AlexiaAqram berkata...

@cik yaya

mana2 wanita pakai baju kurung walaupun BIK MAMA sekalipun, ia masih sopan dalam pandangan mata ramai lelaki.

hakeem kira berkata...

bro . aku rasa benda ni melarat dari YUNA . bukan nak cakap buruk pasal dia tapi fesyen ni aku rasa dari YUNA . fullstop

shakinah berkata...

kehkehkeh. Sumpah gua suka entri ni.

seorang mamalia berkata...

perempuan akhir zaman,

tak pakai tudung : lagi baik aku yg togel ni dari kau yg betudung tapi pakai baju adek kau yang tadika tu.

yg pakai tudung : at least aku pakai tudung dari kau tu nak tayang2 rambut kau tau ape tu aurat tak ?

*walaupon aku gila gila setuju ngan aqram tapi aku cuba untuk berpositif di sini. ce try. ce try.

AlexiaAqram berkata...

@mamalia

ha, cer criter.. cer criter.. skit

keh3~~

eiffel berkata...

oke, aku baca smua entry yg ada satu page ni..makin suka ngan blog ni!

makin byk kuarkn idea bernas!

thumbs up!

AlexiaAqram berkata...

@qhamel

aku tak marah. aku cuma rasa MENJENGKELKAN. tu je.

@fadhli

jgn mati dulu! gosh!

@eiffle

eh, betul lah. tambah kain! NAIS!

@hakeem kira

YUNA adalah artis yg kita kenal dari suara. dan dia membawa fesyen. itu biasa. tapi, kalau gadis yg tiada suara. hnya pertaruhkan rupa-paras. dem, itu lah punca pengaruhnya.

@shakinah

aku ingt kau dah nak tarik telinga aku.

@

Fatin Liyana berkata...

salam

ya sy tau kamu ambil dari google. tapi sy ada hak sbb gmbr tu gmbar sy.

tapi kalo kamu xnak delete pon xpe. terserah. cuma sy haramkan kamu ambil hak sy tanpa izin. kamu sepatutnya hormat hak individu wlpn dalam dunia internet.

Tanpa Nama berkata...

Salam..

Apa yang menjengkelkan aku dgn entry enkau ni adalah pandangan yang kurang bijak dari segi pegolahan yang datang dari pemikiran sempit sebelah pihak tanpa mengenali dasar2 atau lunas2 yang sebenar dan fakta dari seorang lelaki yang mugkin suka melihat gadis2 seperti ini dan cuba membandingkan mereka dengan awek sendiri.

kalau engkau mempersoalkan gadis2 ni melaram dari segi warna yang menyakitkan mata, mugkin tepat dgn tajuk blog ini 'lensa rosak' sbb mugkin lens mata engkau telah rosak dan disebabkan warna2 tudung yg 'gaudy'.

Soal mencapap atau tidak itu soal individu. kalau dia nak mencapap dekat blog atau di tempat awam pun, asalkan dia xmintak duit engkau tak menjadi masalah kan. Ana rafali yang kuar kat tv free hair dan berbaju kurung tu xmencapap pulak? boleh pulak engkau suka? dari sudut lain, engkau sendiri di dalam penulisan pun juga dikategorikan mencapap cuma bukan dari sudut visual ttp mencapap dalam bentuk penulisan.

wajah memang penting, tetapi wajah bukanlah aurat yang wajib ditutup. wajah yg cantik itu dtg dari org yg melihat. dari mata engkau mungkin awek engkau cantik, tapi dari mata aku mungkin biasa je. kalau letak header muka sendiri besar2 pun xsalah, bukannya letak gambar bogel sendiri. lainla kalau nafsu engkau terlalu kuat smpai tgk muka perempuan pun dah xtahan.

last but not least, ape yang engkau ckp berulang2 kali "Nak pakai skinny, legging boleh, tapi jalan jangan KENGKANG" lagi la sangat menjengkelkan. ingatkan engkau buat entry ni nak berdakwah tapi engkau benarkan pulak pakai skinny legging bagai, cuma jgn jalan kengkang?? heheh jgn buat lawak, cakap biar dewasa. Perempuan bertudung lagi baik dari yg xbertudung sekiranya akhlak mereka baik. dari yang pakai baju seolah2 berbogel tu, lebih baik mereka yang memakai tudung sbb memakai tudung mcm mana pun dapat melatih diri mereka untuk slow2 mengubah diri menjadi lebih sopan..

p/s: jgn jadi ego, menggunakan gambar org lain dgn menimbulkan syak dan aib org lain sgtlah kurang bijak. hormatilah org lain dan cermin diri sendiri sebelum berkata. salam

AlexiaAqram berkata...

@fatin liyana

salam. terima kasih kerana mengharamkan gambar ini. saya pun rasa nak mengharamkan cik dari komen di blog saya. boleh tak?

tapi, tak perlu lah. dunia internet adalah dunia tanpa sempadan. cik nak komen, komen je lah. saya tak larang.
semoga cik berada dalam aman sejahtera. bye. :)

Tanpa Nama berkata...

sy n mntx maaf la klau bhs sy trkasar...bole je nk tego ttg pemakaian tudung dan brbagainye tp jgn la smpai mengaibkn org laen....klau kte nk tego pon kne la scare brhemah...sy cume nk tekankn kt sni la x kire lelaki ker wanita ker...selagi kte idop sbg sorang muslim amalkn sifat amar ma3ruf nahi mungkar...pe yg Allah larang tuh jaohkn la...pe yg Allah suruh bwat lakukn la cnth sprt menutup aurat...i2 kn wajib...dan tutup aurat pon kne la dgn care yg btol...semoga Allah merahmati kite sume..insyaAllah =)

Tanpa Nama berkata...

urm bende ni susah skit la..
tapi buat yg gemar tunjuk2 fesyen macm tuh. korang fikir dose la kan..
ustaz aku ade cakap, sape yg buat dose THEN ADE YG MENGIKUT..DOSE ORG YG IKUT TUH AKN PERGI KPADA PUNCANYA..SO ANDA FIKIRLAH BRAPE BNYAK DOSE KORANG SKANG NIH...pulamak kan..gile weh...
laki tgok dose..org ikut pon dose..riak ngan diri cntik pon dose...wehh bnyak la...

Tanpa Nama berkata...

menjengkelkan lah diorang ni. benda sarcastic pun nak take serious.

keepidap aqram! and to fatin liyana, hi! boleh berkenalan?

EmanCloud berkata...

http://bilatergigithalia.com/2011/01/05/tudung-shawl-menyakitkan-mata-fatin-liyana-irine-nadia-m-diketuk/ dtg dengan baek ye owner lensa rosak hehe

Tanpa Nama berkata...

antara orang ikut pakai tudung atau orang ikut x pakai tudung mane lebih baik?

xsemestinya yg melaram tu tak pernah lgsung pakai baju kurung. jgn berfikiran sempit otak udang..
okay lepas ni mari semua ikut style Ana Rafali, free hair dan berbaju kurung berwarna lusuh sebab lagi sopan gitu.

(sape pnh tgk Ana Rafali pakai jeans n T? perhhh)

*gemar tunjuk2 fesyen bukannya tunjuk2 bogel..kalau fesyen yg menutup aurat kan baik.. sigh (--)'

AlexiaAqram berkata...

taste aku pada ana rafali bukan bermaksud aku nak suruh KOME SEMUA IKUT MACAM DIA.

kalau taste aku pada TERA PATRICK, kome semua nak ikot ke?

apa punya bebal la. hadoii.

Tanpa Nama berkata...

aku pun da kurang minat kat yuna ...dia la pembawa fesyen bertudung tp legging tu...ntah pa pe...lagi sorang cik heliza...aduh...tudung dh sweet, tp skinny la plak kt bwh..leh teka kaki besar mana...
fesyen tudung skrg tak lagi boleh dijadikan penyelamat, dikutuk ade ar...tapi ape nak buat, dah trend...xkan nak haram lak tudung yg sememangnya wajib dipakai...semoga ianya sekadar perhiasan org2 muda..bila dah tua nanti, pandai la diorg cari yg sesuai dengan umur...amiin...

cik kumbang berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
aliesha kirana berkata...

tepuk dada tanya iman. titik.

Fariq berkata...

adakah ana rafali tetap menutup auratnya dgn betul??

Perempuan Baju Ketat

tira azhar berkata...

assalamualaikum. masing-masing kelakarlah. tapi entry ni ada dua side. satu annoying, satu kebenaran. aku pun suka gak tengok orang pakai shawl yang ade beads2 tu. syarat pakai tudung, tutup dada dan tutup rambut. so pandai-pandai lah perbaiki cara pakai shawl supaya tutup semua tu.

pasal warna? banyak je shawl yang warna tak striking. kalau nak ikut striking or tak, kalau dah namanya perempuan, memang lelaki pandang jugak,kan? lelaki oh lelaki. haha.

leggings pulak, memanglah menyakitkan mata tengok orang pakai tudung then pakai legging. so saya setuju dengan awak tentang legging.kalau awak nak ulas tentang aurat ni, biarlah berpada ye. sebab orang lelaki sekarang pun menjengkelkan jugak. sama je dua kali lima fesyen zaman sekarang ni.

minat anna raffali kerana pakai baju kurung? hehe. tak minat yuna sebab dia tak pakai baju kurung? takpe, hak individu.

okaay. tu je nak cakap. jangan terasa hati pulak ye.

Deeyaudeen Sabri berkata...

Entry ko mmg best weh.. ada pendekatan dakwah disini. aku suka weh gaya penjulisan ko, tapi kat sini bab gambar fatin liyana tu aku kreng sikit. tu seolah olah membuka aib orang. dalam quran pon ada cakap, kalau kite bukakan aib orang, Allah akan bukakan aib kite lagi berkali ganda.. ko refer balik al - Quran bro.
Aku pun bukan nye alim mahupun ahli ulamak. tapi ada certain certain isu yang tak patut di selitkan dalam berdakwah. sebab kalau membuatkan orang berfikir lain, akan jadi lain. ko faham kan. ?

Lagi satu , mengikut akta dan buku undang undang aku baca, setiap orang ada hak keatas gambar masing masing ! dan banyak lagi la hak keistimewaan insan bergelar manusia ! So.. ko fikir la sendiri ye ! dunia internet ni bukan boleh lari pun. kecik je.


p/s : aku suka setiap sebab musabab ko tu, tapi biar lah beretika. memang la ni blog kita, tapi sensitiviti seseorang perlu gak jaga bro.. Sekian, salam ! :)

AlexiaAqram berkata...

aku tak letak gambar fatin liyana berbogel. apatah lagi cuba meng-super-imposekan gambar nya berbadan zoey deschannel.

letak gambar dia elok2. kan dia idola korang semua. apa ke hal nya nak hak2. agak2 kalau aku letak gambar heliza AF, dia haramkan ke?

tak kott.

Husky n Pusky berkata...

This could be one of the most compelling words I ever read in a long time, I'm speaking about this piece of your article can be a cumbersome and stressful experience. Its important to understand some of the basics about what it is. it also made me think about the day I met my long time friend.

Deeyaudeen Sabri berkata...

ye.. memang betul ! ko tak letak or super imposekan orang.

tapi dari segi entri ko dgn gambar dia, tak ke itu mengundang something?

haha..
dalam berblogging ni pun kene respek gak orang lain. mereka yang menaip, membaca ni pon manusia jugak.

jangan salah gunakan blog ko yg best ni !

ko fikir la sendiri. aku rasa ko lagi pandai dari aku kot ! Hehe.. :)

pat!hing berkata...

perghh ! brani giler kau . da lah letak gmbr fatin liyana besau-besau . sound direct kot . HAHA


well . aku suke . sekian terima kasih :)

Arm_mj berkata...

uishh..panas post ni..melihat ape yg dtegur lbh baik de siapa yg mnegur..ape2 pon..balik lah kpada panduan asal mnutup aurat dalm kitab yg kira wariskan..

peace ((^_^)\/

Tanpa Nama berkata...

inikah yang dinamakan moslimah..mungkin kalo ak ini seorg non moslem,ak akan tertarik untuk betudung kerana tampak cantik n bisa menunjuk2.dan ak ga akan masuk Islam kerana Islamnya kalu begini moslemah sekarang.

Tanpa Nama berkata...

herm. nak fikir cara baek. eceh.

kadang kadang aku rasa patot org baca entri macam nih, biar la dorg nk kata apa. supaya celik mata hati sikit.

sebab pe, kalo letak entri baek baek, sopan sopan.cakap baek baek, konfem la diorg ta heran pon. apela haih.
-,-"

Tanpa Nama berkata...

hoi,agak2 la der.fatin liyana cakap suh delete picha dia.delete la. pe kata ka letak gambar awek ka lam entry ni.bukan ke awek ka pom da suka pakai2 shawl camni. jaga la hati perasaan orang seket. gedebam letak muka orang tanpa permission. fikir seket la! sila la letak gambar awek ka silly,
. cakap cam nk memperbaiki orang lain,sila la perbaiki diri sendiri lu. gila ke hape. jangan buat2 baik,. hormat orang,then orang hormat kit. chill bro.

Tanpa Nama berkata...

Even teman wanita aku tak terlepas dengan trend sebegini?

sila la letak gambar teman wanita lu.gua mao tengok! :)

Misshy Innz berkata...

aku tak suka anon anon ni .
asek nak bekap org pemes .
dapat ape tah .
HAHA !

btw, aku sgt tertarik dgn entry ni .
sebab few days back , aku buat entry yg sama,and aku dapat ceramah free.

blogger cikai mcm kita kalau buat entry mcm ni , memang kene bersedia dengan caci maki kipas kipas dorunk .
nak2 plak kau siap sebut nama . terbaekk !
cube kalau yg buat entry ceni , org pemes , takkan ada yang berani kutuk .
seyes .

okay dah . panjang plak aku type .
nice job ! ;)

Hannan Al-Qudsey berkata...

butang like takda.. tapi butang follow ada.. terus click follow

bro berani betul hentam orang ttg shawl ttg tudung

ulasan awak memang ada benarnya tapi dah masuk bab sensitiviti.. kenapa picture fatin aja yang awak tayang besar2 dlm entry ni.. kenapa tak tayang sekali picture yang lain yang awak ada sebut sekali tu??
seolah2 awak nak mengaibkan fatin seorang aja.. atau seolah2 fatin lah ketua nya yang membuatkan mata awak sakit
kalau tak suka .. jangan di follow blog orang tu langsung.. sebab macam nampak sangat masalah di pihak awak seorg je.. load lambat la.. page berat la.. sedangkan awak bayangkan ramai lagi yang kenal dan follow blog mereka langsung tak complaint apa2..

maaf lagi satu agak tak berminat dengan kritikan yang secara langsung macam ni.. if nak kritik sekalipun.. buatla secara tak langsung yang tak membabitkan mana2 nama supaya tak ada yang terguris or terhiris or terasa or marah or geram or berdendam dengan awak..

orang luar lain... rambut sama hitam hati lain2..
mmg wajib kita tegur kalau dah menyimpang dari sisi ISLAM dan kepentingan AURAT.. tapi lebih elok kalau kita tegur berdepan dengan orang tu sendiri dari cakap belakang mcm ni

paling tak berkenan bila mengambil apa2 properties orang tanpa keizinan.. sila elakkan di lain entry..

komen sekadar membina.. sekian..

Hannan Al-Qudsey berkata...

nak tambah sat

korang penah tgk video ni?
http://www.youtube.com/watch?v=-732Vf9L55A

saya first time tgk terus aje privatekan sumer album saya kat facebook ..

menutup aurat adalah WAJIB disisi ISLAM..
seharusnya tidak perlu dipertontonkan sebab dalam hukum pun tidak digalakkan..
lihatlah mata orang tak sama dengan mata kita.. sebab itu timbul fitnah..

p/s : pesanan untuk diri & yang lain jugak.. tak sebelah sesiapa & tak menyalahkan sesiapa..

lu pikir lah sendiri...

AlexiaAqram berkata...

takde dendam dgn fatin pun. kenal pun tak. just an example. i'm just pick random picture from google.

mula-mula nak letak gmbar yuna. tpi tak releven sebab she can sing. nak letak gambar hana tajima. argh, she can't read bahasa. nak letak irene nadia, tapi tak jumpa dalam google, weird. than, suddenly, i terjumpa gambar yang comel from fatin liyana kat google.

kena dengan isyarat tunjuk 'peace'. it means i don't care enough and i don't want to create an enemy. i'm just writing with my sarcasm and annoying idea. that's all.

now, i'm wondering why anonymous people get too mad and take serious.

and fatin liyana, i know she is good person. but, i hope she being cool and don't take too emotional. this is first step of being popular. she need to confront with controversy.

that's all for today. let's get back to work guys! bye2!

s h a r a h berkata...

aku rase entry ko best and aku pon stuju dengan pendapat ko... aku xske orang mencapap sume nak jaja muka cantik bagai

tapi ko jangan la letak gamba orang suka2 hati centu. ko da kire memalukan die, entry ko isu sensitif, pastu ko letak gmba die ibarat ni haa satu contoh pmpuan ceni...

ko kan da baik, niat ko suci nak suh orang sume sedar sket, tapi dalam masa sama ko dapat dosa kering sebab buka aib orang. so ada baiknya kalau ko buat ah gmba die. xseswai

even aku xkenal pon fatin liyana tuh, tapi aku rase die ada hak nak suh ko delete gmba tuh

or mebi die bleh saman ko sebab ni.

oke? sekian pendapat aku

Tanpa Nama berkata...

pe yang ko nak gtau tuh btol, tapi TAK PERLU kot nak letak gamba fatin tuh. Walaupun ko google tapi dia ada hak utk gamba dia.

Dia cakap elok2 kan, so delete laa. Tak perlu nak panjang2 cite. Jaga sket hak orang even ko takde perasaaan sgt pun weyh..

Bab ko minat Ana Rafalli memang klaka beb ! Sgt ! Memang aku nak tergelak. Yea, ko memang tak suruh pun kitorang2 minat dia gak, tp kan drpd Ana yang menggunakan suara n ko tau kan suara tuh aurat, so aku rase okeyy sket girl2 yg bershawl2 nih drpd si Ana tuh. HAHA

Nak berdakwah TAK PERLU nak mengaibkan orang yea..

Peace ! :)

tee hee. berkata...

saket pulak hati awk ye incik alexia akram.walaupon nk condemn orang,perlu ke letak pict org lain.nmpak sgt la kao nk publisiti murahan orang rmai kn.ye la,dyorang tuh kn mmg rmai followers yg smulajdi ske style dyorang.tp ko xde org mnat kn?kn?so,trang lg bsuluh la entry ko ni mnggmbrkan yg ko tuh BUSUK ATI!btw,followers2 pmpuan yg dok like2 nie,hello,kat kpale korang tuh kain ape yg korg pkai?if tlekung bgus lah.tp yg sme pkai shawl 2,korang dok ckp dri korg lah kn sbnrnye.bgus la tuh !sume NARROW MINDED lah.
excuse me,ur gilrf n wife to be tuh,tdung litup sgt kah beliau?why not,ko sndri tnjukkn girlf,sblings or relatives pmpuan ko cre dyowg pkai tdung.mungkin ktorang sume blh belajar pkai tdung seelok2nya drpd kerabat2 kao.kn?
ok lpas nie,ko blh buad entry psl artis2 malysia yg pkai bju tah mcm hape tuh kn.ye la,mungkin ko nie imam muda or mufti to be.
AMIN LA KOT.

p/s:girlf=girlfriend.
besides,xslh if ko nk tgur org,sdngkan nabi ade care tgur umat ni kan pulak ko yg tah btul tah tidak nie.conclusionnye,ko sbnrnye dengki kowt sbb dyowg xlyn ko.hah.upss :)

s h a r a h berkata...

dahla weh pe die cakap betul ape. salah die sebab letak gmba tuh je. orang nak like pe masalah korang, korang xsuke korang vite la tak stuju abes cite.. die cakap pandangan die je. n aku rase betul je. berfesyen skang lebih2 nak mati, menjengkelkan.

suke bace, xsuke blah..

hafizul berkata...

Cuma satu je aku pelik.. Perasan tak gambar header blog ko nie.. Pempuan yang tak tutup aurat, terdedah sana sini.. Okay plak ko wat header ye? Tak sakit mata dan hati plak tengok? ish2....
Sekadar teguran membina..
Peace no war.. :)

AlexiaAqram berkata...

sejak bila aku nak berdakwah?

aku menulis benda yang menjengkelkan. kata aku dakwah segala bagai. takde pun aku sebut nama tuhan dalam entri ni.

KAH KAH KAH KAH.
lawak siottt!

MATAHARI berkata...

o em gee. ko kena tembak m16. banyak jugak ustard, demigod, n noball-anonymouse kat sini. butthurt sangat ke diorang ni. realiti/kejujuran itu menyakitkan bukan, jadi satu dosa untuk zaman sekarang.
ayat obe: if nonreligious people dont deserve to discuss religion, so dont talk about gays if you r not one of them.

ur anon really loss their balls, LOLs hard over here.

Naimah SiDiK berkata...

good en3.. btul la apa lu tulis.. even pakai tudung tp pakaian??? utk Ana Rafail plak mmg manis berbaju kurung even x bertudung kan2x.. coz aurat badannya terjaga cuma kepala... lain plak citer yg pakai tudung nie.. naik juling plak biji mata tgk!!....

AlexiaAqram berkata...

@matahari

nak buat mcm mana. Anonymous deserve to be fake demi-god, or maybe clone jedi! tapi, series LOL!

@naimah

bagus kerana kau dapat tangkap maksud entri aku. tak ramai yang faham even tuan punya gambar. malah marah2 kat aku. apa lah nasib aku. huhuhu.

nazirulhazwan~ berkata...

ulasan kat blog aku. no offence

adwafarahin berkata...

lu terbaek sbb komen bnd2 cmnie
cayalah!

ini pndangan lelaki so kene amik serius

ader betul gak ape yg di tulis.
smoga jd pengajaran kpd aku n kwn2 prmpuan lain

tengs!

tee hee. berkata...

sharah:yg ko pkai tuh ape weyh?
ttup aurat sgt la tuh.cermin dri sblm ckp orang.

Tanpa Nama berkata...

aku lebih gemar dengan perempuan memakai baju kurung. tudung atau tak. baju kurung lambang kesopanan. kan?

tudung atau x?huh...tudung itu wajib..walaupun mereka2 tak bertudung..ko ingat diorg bolei wat sesuka hti kew?pakai skinny..n mcm2..dosa tetap dosa.

wirdawahid berkata...

ASSALAMUALAIKUM.
saya terpanggil nak sesama komen dengan entry ini.
first of all
PLEASE HORMAT KAK FATIN LIYANA sebab apa pun u ckp google ke apa ke. it still her picture. please respect her. sebab entry u ini adalah umu. but why picture dia jadi mangsa? please fikir perasaan orang lain. kenapa tak letak gambar yang lain yang u sebut. kenapa dia sornag? if i jadi dia pun i still xsetuju dnegan cara u ambil hak orang sesuka hati dan ini boleh effect pada diri fatin liayan because of ur entry untuk umum. adil ke? u nak bagi nasihat okay tapi pikir hak orang lain.
pasal komen wanita brtudung zaman sekarang i x nak komen apa2x and tak butthurt pun. tp just tak puas hati the way u and alasan u pada kak atin mcm tue. :)
i rase kalau u kena mcam tue mengamuk kot u kan? :)
thanks .

fatimah :) berkata...

suke entry nie ! even dr sndri pkay shawl tp bab bab melaram tu tak kodd. hahaa !

tapi bab gambo tu x brape nak bkenan laa. sorry. (:

peace !

Tanpa Nama berkata...

suka ape qhamel ckp.!

perempuan berkata...

kita ni manusia cakap ja pandai. pum pang pum pang. buat tak reti.

nak bising pasal orang jauh, yang dekat tak tertegur pun.

memang lah tanggungjawab masing masing perlu menegur antara satu sama lain,

tapi biar berhemah.

aku faham kau tak gemar dengan perempuan pakai shawl camni semua, aku pun tak suka juga, tapi biarlah si polan tahun dirinya diperkatakan. ditegur depan depan. lebih menjadi teguran tu.

memang point kau banyak betul tapi kalau aku lah jadi si polan yang kau sebut sebut ni, terasa panas juga.

tak puas hati, emel la, call ke apa ke depan depan. aduh.

tiba tiba aku pun turut sama emosi.
hehe.

s h a r a h berkata...

tee hee..

yang ko nak cari masalah ngan aku pulak pehalll.... ko terasa ngan entry ni pastu ko nak attack orang tak tentu pasal. aku sokong je ayat die kate pakai legging skinny bagai pastu pakai tudung, tapi takde la aku sokong die 100% even kat atas tuh aku da kasi tempelak kat die sket...

bek2 sket arr weh ayat cam sial je nak attack orang. gelak dulu.

Tanpa Nama berkata...

agak bes isu nii..tp bile dipkirkn balik..de kbiakn n kburukn..sedangkn sehelai rmbut dh dpt 1 dosa..ni kn bribu2 atau brjuta2 rambut..rsenye byk mne dosa?? yg pkai tdung lak..ttup rmbut..tp berbenjol2..dose jgakkn..ksimpulnnya..kbur msing2..yg penting solat 5wktu jgn lupe..plihlah pmpn yg sempurna akhlak dan agamanye..adios!

MATAHARI berkata...

wirdawahid: dia takkan mengamuk, trust me.lulz.

~~nUyUL~~ berkata...

aku suke entri ini!~

Tanpa Nama berkata...

"this is first step of being popular. she need to confront with controversy" --- kepala hangguk ko, alasan seorang budak hingusan yg ego

mmg xde unsur dakwah skit pun dalam ni, cuma pendaapt dari akal yg sempit.

betul jugak, dari ko amik gamabr fatin liyana tu, kenapa xnak letak gambar awek sendiri? letak la gamabr awek sendiri so org xkan bising..kenape? awek sendiri nak jaga awek org lain boleh kau jaja?

komen2 yg ko balas pun aku baca semuanya tunjukkan keegoan diri dan bodoh sombong ko.. ada ke sebab yuna can sing so ko xletak gmbar dia? awek ko boleh nyanyi ke? boleh ko nak letak pic fatin liyana tapi statement yg ko tulis tu boleh mengaibkan org.. wake up dude

-aku pun lelaki-

sayasayangkamuhamim (: berkata...

entry ni oke . ade yg betul ade yg tak . tapi bab ambik gambar org lain tanpa kebenaran tu , tak patutlah kan .

ingatlah , niat tak sesekali menghalalkan cara . kalau kw niat nak tego pompuan2 lain kat luar sana dan menggunakan gambar fatin liyana sebagai contoh , tu dah bukak aib fatn liyana namanya . even kw nak tego orang lain , tapi mengaibkan orang tetap akan berdosa . niat kw nak berdakwah tu takkan menghalalkan cara (mengaibkan fatin liyana ). faham tak ?

harap bule terima teguran ni .

Nurul Nadiah Mamat berkata...

entri yang bagus......
manusia tak sempurna........
TEPUK DADA TANYA IMAN.....
bukan tepuk dada tanya selera.......

Tanpa Nama berkata...

kalau lah Rasulullah ada sekarang, :'(

~PENCHENTA~ berkata...

satu je key. malu sebahagian daripada iman. :)

free compass berkata...

aku vote 'lucah' untuk entry ni.

pompuan dalam pic tu pakai tudung ke pakai underwear kat kepala?ke apa?

Tanpa Nama berkata...

nak cakap tanpe motif yang betul. dah laa gune gambar orang. Tak beragak laa kau ni. Tak perlu laa letak gambar fatin liyana. letak gambar mak kau kee, bagus sikit kan. nampak laa jugak kau dari keluarga yang tak buta dosa. PEHHH, bajet ahh kau niii.
kau sedar tak yang kau dah aib kan orang? Bangang.

Tanpa Nama berkata...

buat *

AlexiaAqram berkata...

@free compas

TERVAEK!

hahahahahahah!

Melz berkata...

Salam bro..

Penuh cerita nie kat twitter. tapi aku just menegur , kalau kau tak ambil port aku tak boleh buat apa.

Actually kau patutnya respect hak seseorang , kat mana-mana website sekalipun kalau owner suruh remove . so memang kena remove bro.

aku tak menang kan sapa2 dalam hal nie . tapi eloklah kalau kau nak buat satu entry yang 'menuju kepada kebaikan' takperlu point direct. buat general lagi bagus.

Anyway kalau itu pendapat dan pandangan kau dan cara kau menulis. aku takleh buat apa-apa.

kalau rasa comment ini menyukarkan kau , maaf aku pinta dan aku tau ini blog kau.

selamat berblogging :)
Salam
Melz

cik miera berkata...

kalau awk rasa awk tu betul and baik sgt nak tegur, tolongla jgn aibkan org..bila fatin liyana mintak awak delete pic dier, delete jela..knp nak marah tak bg dier komen lak?dier ada hak kan..

kalau suka sgt anna rafali tu, letak la pic dier..hormat la org lain.jgn sebab nk femeskan blog, perlu wat org sakit hati..hak org la nk pakai cmne.awk tu, cuba cermin diri dulu.baik sgt ke?

letak pic fatin liyana seolah2 dier lak yang bawak fesyen macam ni.biar la die.walaupun awk carik pic tu dari google pun, tu tetap hak dier sebab tu pic dier..ntah pape la.

nak tegur tp tak tgk diri dulu..

afiqisthehotstuff berkata...

"Like a compass needle that points north, a man's accusing finger always finds a woman. Always."
— Khaled Hosseini

thank you lensarosak for this male-chauvinistic post.
keep blaming the women for everrythin aite?

pakai tudung salah, tak pakai tudung pun salah.so whts the point of this post really? to prove that women who want to feel pretty with the hijab on are annoying retards?

Tanpa Nama berkata...

dalam bab aurat...WAJIB bagi wanita islam....maknanya xde kompromi pasal aurat.ko ckp cmna pun..ko bolehkan cmne pun..tetap hukumnya sama..jd xyah la nk tegakkn benang yg basah..korang pun dpt dosa sama..yg salah tetap salah.kat neraka sok perempuan paling ramai kat dalam tu...korang tau x???

klu syg kawan2 korang...ckp je apa yg patut...maybe arini terasa ati tapi esok mana tau dgn sbb teguran tu...Allah bg hidayah utk dia sedar...

ierayahaya berkata...

Salam Lensa rosak. I read some of your entry. i like the way you describe things. Lagi-lagi artikel tentang harimau Malaya. buat semangat cintakan negara i naik. Tapi i do agree with some of readers punya comment. Although this is your blog and actually in the first place i tahu niat you bukan la nak aibkan empunya pict sebab u google then u rasa gambar tu sesuai untuk artikel u. Tapi bila dah jd macam ni and the owner ask you to remove her pict, then u need to do it. she found out yg u dah guna her pict without her permission. i used to study tentang internet and computers laws. she has a right untuk saman u kalau dia nak. plus dia ni perempuan. sensitivti perempuan ni lain. dia pakai shawl bukanlah nak menunjuk. kalau niat u bukan nak malukan dia. she pun niat pakai shawl bukanlah nak menunjuk atau dedah sana sini. Lots of people get excited bila bergambar. sometimes tak terfikir gambar tu boleh mengundang controversy. ramai baca entry u ni. spekulasi orang berbeza. ada baik ada buruk. kalau dah buruk benda tu dah undang aib pada dia. tak pasal2 dia malu. sama-sama jaga hati. kita manusia. tak lari dari wat silap. walaupun niat tu rs dah betul but as a human being, apa kita rancang tak selalu perfect. apa yg baik dijadikan teladan. yg buruk dijadikan sempadan. i rasa entry shawl ni bgs juga without the pict. why not atas alasan menghormati hak privasi individu, u remove the pict. this is my opinion and suggestion. sorry kalau tersalah kata tersilap bicara. wassalam-

kk berkata...

aku sebagai lelaki akan pilih perempuan yang pakai tudung dari yang free hair. biar le awek tu pakai skinny atau baju kurung pon. janji pakai tudung. bila dah pakai tudung tu orang tak pikir pelik dah dan pakai tudung tak menimbulkan fitnah. first impression tu penting beb..

cik zaza berkata...

entri yg membina bg aku. walaupun kena batang hidung sendiri.hehe..

piNky LuCiA berkata...

ulasan yang baik. hehe.

SyafiqaNabila berkata...

salam..takde butang Share ke nak share kat FB.. nice entri! sokong 200%!

Tanpa Nama berkata...

elok-elok aku tak kenal fatin liyana tu sape..sekarang aku n dah rmai kenal..tak ke mengaibkan org tu..

tulips etu chinta.. berkata...

ta baek laa wt cmni..
mngaibkan urg tuh..
dose gk taw,,

azryNaiN berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Whoda berkata...

hahaha banyak nye komen tanpa nama.
anyway, aku wat post tok komen isu ni heheh~ cekitout! =p

Sarah-rah-rah berkata...

i rasa i agree dgn pendapat u. but, tak boleh lah nak lebihkan orang yang tak bertudung. orang yang tak bertudung pun sama je dosanya dengan kita yang melaram bukan2 ni. itu je lah perception u yg u should change. im 16 and i have no right utk bercakap benda ni, sbb baru je nak matang. but bila i dah naik 15, ayah i dah ajar i keluar rumah pakai baju kurung and pakai baju longgar2, tudung labuh, jgn pendek2 nampak dada. hope ur entry ni boleh membuka mata2 yg dah tertutup. and sepatutnya you letak lah hadis ke apa supaya lagi kukuh.

no heart feelings okea? ^_^

assalamualaikum..

Tanpa Nama berkata...

ala kecoh ar korg ni semua
nak pakai, pakai
xnk pakai sudah!
yg pakai tudung tp pakai ketat2 ke hape ke lantak ler
aku pn pakai tudung n suke je pakai ketat2
hahahaha
pe susah....see u all in hell je lah jwbnye

fiq berkata...

hey pakcik, love this entri ah! dem dem!!

delete gamb ai sekawrang..demm...aku tak terkata apa, yeah right mgkin dia lupa asam garam gune internet.sila nangis! hahaha

the sahaja so bersahaja okeh, depa mmg tak kacau pale otak org len. mereka mmg expres "aku tak tutup aurat, so wut?" therefor, kita pon tak kata apalah kan..

tapi yg sakit mata tgk ada gak yg pakai 'tutup kepala' sbb nk berfesyen ni..yg plg tak blah kat blog beRTEMPEK gamba ko dgn gitarlah kunun dgn rambot ala ponti anak tak pon nang nak, tp still terpampang kat header kat mana2 gambo ko dgn style scarf baru2..

watdewaklu????!!!

okeh fine,"kubo kau bukan kubo aku, vice versa, tapi apa pendirian kau terhadap isu aurat sebenarnya?" nah, bila aku tanya, tak terjawab pulak. "tutup aurat apa tak nampak skin okeh.." demm..ko menarik perhatian lelaki mcm pelacur dgn kaler terang benderang watso watso...buah dada saiz tembikai watso watso..kena usha pelik,ko wat muka, watso watso..kena raba baru padan muka!

bagi aku trendsetter, ikot fesyen ke tak, lantak. in the end, depa sorg2 jwb segala jenis pertanyaan.

deyh..dah tahu malu letak pic gitu, nak ulang lagi tak benda yg sma?
kehkehkeh

fyi, kat tempat aku ni BERLAMBAK jenis depa ni..so tak heran..kaum arab sini bangga dgn keturunan nabi mereka tp still fesyen tetap fesyen. apatah lagi bani melayu..apa ada? haha

okeh lama gila tak dtg sini. mencarut skali skala.

Shag berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

helo shag..mamat ni x berdakwah la dude
kan die bg pendapat je
stiap blogger bole mencarut or crapping pasal cucuk bontot kat blog die
ske hati die ar nk wt pe pn...ni dunia internet la weyh
like it or not tu ko punye pasal
dh blah ar from blog nih

Liz berkata...

nice entry...ada jugak hati nak tiru pesen tudung mcm tu tapi mcm xsesuai kat diri sendiri je hihi...insyaAllah terbuka hati pakai ikut cara betul..

aku berkata...

kepada gadis2,
jangan banyak cakap.
awak tahu mana aurat awak.
baju kalau ketat, pakai seluar longgar pun awak macam telanjang.
baju kalau labuh pun tapi pakai legging,tak ubah jugak macam berbogel.

jadi jangan banyak cakap, buat kerja yang tuhan suruh.

kepada jejaka2
bantu mana yang patut. bukan kutuk dan cari mana yang teruk.

teguran ada caranya. macamana awak approcah awek awak untuk kahwin dengan elok2 ke rumah mak bapak dia, macam tu jugak awak kena tegur baik2 apa yang salah di mata awak.

kepada semua orang,
BERHENTI MENJADI TUHAN.

sekian. harap maklum dan paklum.

obefiend is the best berkata...

dude,seriously stop trying to be obefiend okay?
get a life.you're not even half as awesome as he is.
your english is fucken shit,your arguments are as kampong as hell,you're an eqoistical fucktard.and u keep stealing his terms like butthurt or demi-god or whts that shit.
just stop it already.we dont want fake obefags lying aroung.we just want the REAL OBEFIEND.
get your own brain.and find your own arguments.
and stop trying.

nana berkata...

wuo zillion thx, maksud tu sampai

aku berkata...

*approach

Tanpa Nama berkata...

ahahaha. aku tau motif ko buat entri camni. sbb utama, nak tumpang glemer diorang kannn? ke jeles sebab diorang glemer sgt? AHAHAHAHA

Tanpa Nama berkata...

Salam..
mcm2 pdpt ye...
cume pndpt sy.. bg perempuan2 muslimah.. tutuplah aurat mengikut syariat Islam yg ditetapkan.. kte ade Al-Quran dan Sunnah sbgai rujukan.. bkn jadikan seseorng yg 'menutup aurat' sbgai ikutan..

-sy perempuan-

Tanpa Nama berkata...

salam bro,aq dpt tau psl ni sbb ade mmbe share kt fb hehe.so nk komen sket

aq rs ade btol n ade gk yg kurg btol nye ape yg bro tls kt cni..
sng cite,kalo dh pkai tdung 2,semua msti jage lah.pkai tdung bkn stakat sarungkan kain kt kepale kaw je,kne tgk jgk lah cra pmakaian.cra Islam,pkaian MSTI LONGGAR N XJRG
xksh la kalo wrne 2 pelangi ke reben besaa ke ape
skg diorg dok pkai tdung ngn pkaian ketat2 n tdung 2 nmpk leher kot

lg 1,kalo pmilik gmbr 2 mrh bro sbb amek gmbr die kt google,sy nk ckp kt CIK LIYANA 2,cik spatotnye tawu la kt dunia siber ni ble cik dh wt blog,bnd2 brkaitan cm gmbr2 cik konfem2 ade kt google.
lg plak cik cm wt ads ke ape yg ade kaitan ngn google supaya pminat2 setia cik senang search cik kn.
bile cik dh slh dr segi pmakaian secara Islam,cik dgn sng ht bgmbr photoshoot la ape sume kn then publish kt blog.jd mn yg lbih cik ptot risau?hak gmbr cik dlm internet atau cik mndedahkn bnd2 yg xspatotnye org yg xspatotnye tgk?haa..
sbnrnye ape tjuan ssorg wanita 2 btdung?nk tnjuk kt org yg dia 2 comei ka apa?yg dia bgaya?example:perlu ke org btdung pkai dress yg ade bntuk supaye mnonjol kt dada?knp nk pkai dress jgk?mnunjukkn seolah2 org2 type cik ni sbnrnye xnk btdung sgt n nk ekot cra dress-up org free hair

sbnrnya ckup lah skadar ada tdung utk ttup kpala n leher 2,ttup smp dada,cover smp bontot,pkaian longgar yg biasa2..aq rs aq tau knp korg xnk ikut praturan2 ni suma,sbb korg nk bgaya je lah kn.bkn btdung sbb nk mnutup aurat pon.
bli tdung pn spatotnya xpyh yg mhl2 atau yg cntik2 atau dgn tjuan nk mnunjuk yg "aq kaya!aq lawa!aq stailo la!"
sbb e2 baru tjuan mnutup aurat.
atau skg dh ada istilah baru?-btdung & mnutup aurat 2 dh jd 1 bnd yg bbeza?

wasalam.ape2 yg slh 2 dtg dr dri sy n mtk maaf kalo ada tksr-dida-

EIGHT IS SAMANIAH berkata...

mak aihhh..sungguh kontroversi entry ni..neway,jom kita ikut cara islam yang sebenar..pakai tudung ttp dada and pakai stokin sekali..

sepupu aku study kat australia..dia kata dia takut nak balik malaysia..sesungguhnya bumi malaysia ni lagi hebat cabaran dari bumi australia..kat australia lebih ramai yang bertudung labuh berbanding di malaysia..wallahualam~

LustfulLuv berkata...

Panasnye rase mlm nii..~

Tanpa Nama berkata...

kalaw xnk org amek gmbr kaw ke eksploitasi gmbr kaw ke ape,
xyh la dedahkn dri kt 'alam siber' ni haa..
ko ambek gmbr sn cni pastu post kt blog,mmg ada la kt 'alam siber' ni kn..
ni bru 1 bro ni ambek gmbr kaw,yg org lain yg ko xtawu?mebi ada gk yg ambek gmbr kaw eksploitasi buat bnd laen
sp suh kaw buat blog n capapkan dri dgn fesyen kaw 2 kt 'alam siber' nih???
sniri mau ingat laaa

Apan berkata...

aqram memang siot.haram jadah apa sampai 105 komen.takkan pasal tudung org boleh mengamuk.sensitip rupanya tudung ni.ibadah lain tak nak jaga pulak iya dak.

cilaka kau karem!molotup2 la ek sitemeter/ apa-jadah-yg-ko-guna.meh sini aku tambah 106.kasi gmail lu semak sikit.kehkeh

bak kata alexiaaqram, "apa barang bang tanpa-nama a.k.a anonymous?ini dunia tanpa sempadan la."

ada mokhtar berkata...

kot ye nak keluarkan pendapat sendiri pasal tak suka dengan style bertudung macam gitu tak payah la sampai pakai gambar fatin liyana tu.. dah melanggar hak asasi dia ni..

PiNkLaDy berkata...

buat semua terutama kaum hawa,
DOSA tetap DOSA.. jadi berhenti tegakkan benang yang basah.

buat tuan punye blog, terima kasih atas luahan rasa kejengkelan. semoga ada yang diketuk pintu hati.. hal etika semua taknak komen.. masing2 ada pendapat masing2..

buat umat akhir zamann, jom renung-renungkan artikel di sini..

http://leokid.wordpress.com/2010/08/17/kaedah-kaedah-melakukan-dosa/#more-2465

pliz semua.. luangkan masa untuk baca.. bukakan pintu hati sedikit...

bukan blog saya cuma artikel tersebut adalah jawapan kepada hampir kesemua permasalahn di sini.. sila ambil iktibar..

sharing is caring =)

free compass berkata...

pesal zaman sekarang ramai orang pakai seluar dalam atas kepala? cool ke? ada sesiapa boleh bagi underwear yg cun x? aku pun nak pkai gak buat tutup aurat. aha.!!!!!

cik EPAL berkata...

http://cikepal06.blogspot.com/2011/01/gadis-tudung-shawl-melaram.html

Tanpa Nama berkata...

salam . ocayy . u cakap pasal anna rafali rite ? u like her style but this entry u cakap pasal aurat perempuan kan ? suara tu bukan aurat perempuan ke ? kenape u cakap yang u suke anna rafali ? kenape tidak siti khadijah isteri nabi muhammad ???? y not ? if nak berdakwah please bagi contoh yang baik . ade yang betul jugak ape yang u cakap but the way u tryin to deliver to others salah . ini issue sensitif . please . be ware with ur words . salam

theafiqah berkata...

nak menegur tak salah, tapi biar kena pada tempat dan caranya. tolong hormat hak orang lain. please.

MATAHARI berkata...

haha., dia tiru obefiend? serious LOL. come on. read more! expand your brain.. haha. dont use term anonymous sebab tu rekaan orang dulu2.

miszlullaby berkata...

kekeke..pakai legging jalan jangan kenkang tu memang kelakar.kekekek..tegelak2 ML =D

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

ALLAH! awak malukan Fatin Liyana. semua orang tahu tu gambar dia. dia ada hak atas gambar dia.

awak nak sampaikan nasihat tapi biarlah ada adab nak sampaikan.

syukur ye bagi gadis gadis di luar sana pakai tudung dan dapat tutup aurat.

yang tak pakai tudung, tak perlu nak persoalkan nur / "cahaya" tak sampai lagi or cakap tu hak masing masing. sebab wajib bagi kamu yang beragama Islam menjaga aurat. jangan persoalkan orang yang bertudung tapi buat dosa. tapi persoalkan diri sendiri macam ni

"saya tak pakai tudung ni, tak berdosa ke?" BERDOSA!!! dosa tetap dosa ye.


macam tu juga beri nasihat, dengan cara yang lembut tanpa mengaibkan orang lain.

bagaimana pula saudara mara dan isteri kamu sendiri atau anak kamu yang berpakaian macam tu or lebih dari tu satu hari nanti? maka tegurlah mereka juga ye.


jangan aibkan. seolah-olah fatin liyana punca segala-galanya. saya tak kenal dia dengan rapat. tapi dia ada juga hati dan perasaan! faham?

ingat ni, berdosa ye mencabuli hak orang lain juga.dan berdosa jika kita menyinggung saudara Islam kita sendiri.

QAZAF! QAZAF! QAZAF!

sampai nasihat dengan cara yang baik dan semua orang pasti terima dengan baik juga!

*3007*

haryani berkata...

sorry ah bro. ada point tapi apehal nak guna gambar blogger yang famous?empunya gambar ada hak dohh. bro, tak payah lah nak kate amik drp google. bro taip ape bro? memalukan org ponn berdosa gak. nak berdakwah ada cara jugak. pikir dulu sebelum buat -.-

Zainatun Adilah berkata...

http://eyla-comtesse.blogspot.com/2011/01/panas-sedikit-ulasan-mengenai-gadis.html

Sedikit teguran. Jangan marah ye. ^^

suffer8zine berkata...

salam, teguran kau bagus untuk semua perempuan, tapi sayang, cara tak berapa betul, antaranya dengan memetik nama2 (mention) blogger lain dalam entri ni dan mengambil gambar blogger lain tanpa izin. itu bukan cara seorang blogger profesional. kalau nak menegur tu bukan dengan mention nama, itu namanya mengumpat serta menjatuhkan maruah orang lain bro, dalam islam sendiri melarang umatnya menjatuhkan saudara seislam yang lain inikan lagi dengan mentionkan entri ini kepada individu2 tersebut. sepatutnya tak perlu mentionkan sebegini rupa, cukup la sekadar entri untuk semua perempuan. walaupun mesej baik tapi cara penyampaian agak kurang elok dan tak sesuai serta boleh terjadinya pergaduhan serta kemarahan individu2 yang dimentionkan. kebanyakkan komen diatas ni mengatakan setuju dengan entri ini mungkin mereka x perasan cara penyampaiannya tidak betul. atau mungkin kau hanya nak kan kontroversi besar2an dengan mentionkan entri ini kepada blogger2 yang jelas lebih menyerlah. aku sedaya upaya komen dengan ayat yang mudah difahami dan komen ini hanya sekadar cetusan idea dan pemerhatian aku sekian lama menjadi blogger. mungkin boleh di baiki entri ini supaya tiada insan yang tersinggung dan berasa aib. yang buruk dari kita sendiri yang baik segalanya dtg dari Allah. selamat berjuang untuk hidup. sejahtera keatas semua. salam

-suffer8zine-

ARC™ berkata...

hahha bro bagus entry ni aku dah buat 2 taun lepas dan mmg kena hentam dengan joki2 kat atas tu lah gak...buat bodoh je....ni personal opinion bukan kate nak berdakwah pun...

a_a berkata...

hurm..serius ni...
Tu lah sebab kenapa perempuan kene tutup aurat, jaga adab, reserve diri...
Sebab nak elak fitnah macam neh...
aku tak cakap entri ni fitah...
tapi kalo dah sampai bercanggah pendapat si pembuat dengan si pemerhati..
boley timbul salah faham...
pasal perempuan ni kuat pengaruhnya...

perempuan jaga aurat sebab nak mengelakkan orang lain dan diri sendiri daripada berdosa...
kalo tutup aurat tapi dengan pakai sumthig yang menarik perhatian macam warna yang terang, striking,kasut yang berbunyi serta menarik perhatian, perfume yang semerbak...
itu pon dah dikira melanggar tata-tertib menjaga aurat...
sebenarnya kalu ada lelaki yang puji perempuan tu wangi pon dh dikira zina kecil..
sebab wangian boley manaikkan syahwat...
macam menghampiri zina jugalah...
so tak guna tutup aurat tapi tak jaga pemakaian yang menutup aurat tu sendiri...
aurat tu bukan sekadar rambut shaja...

tapi orang skang slalu pikir
'kire ok la pkai tdg dr x pkai lgsng'
tul gak...
tapi nak pakai wat cara pakai...
pakai sebab nak tutup aurat..
bukan sebab nak melawa or sebab org sekeliling pkai tdg tapi sendiri tak tau hukum...

Aku tak sebelah sapa2...
korang kan pandai-pandai..
blaja tinggi2..
bley pikir sendri kan..
jujur cakap aku pun bukan baik sgt..
warak cam alim ulama'

nice entri bro...
kepada yang terasa or terpukul dengan entri neh..
rilex..
pikiran orang lain-lain..
think positif... as kritikan membina...(ewwaaahhh)
aku respek pandangan masing-masing...
tp aibkan orang juga sangat tak berhati perut ok...

panjang aku tazkirah...ahaha...
sori ar menyemak sini...

NOOR FATIN berkata...

panas btol post ni. xtau nak komen ape. hoho..

fezaL Mohd berkata...

kena hetam hahah !

Tanpa Nama berkata...

QAZAF???

siapa yang mendorong kepada kejadian ni berlaku???

kenapa nak mempamerkan kecantikan untuk tatapan umum???

kenapa???

anda sendiri yang mendorong fitnah tu berlaku!!!

anda mempamerkan kecantikan untuk siapa???

sampai upload gambar2 yang mampu menggoda nafsu lelaki???

anda sendiri yang bodoh!!!

anda sendiri yang mendorong berlakunya fitnah!!!

tahu ke tak bahawa perempuan hanya digalakkan berhias untuk lelaki yang bergelar SUAMI sahaja!!!

bukan untuk tatapan orang ramai!!!

anda sendiri yang mengundang kejadian ni berlaku!!!

sendiri buat sendiri tanggung la!!!

nn berkata...

walaupun aku sendiri dok bervintage bagai tapi still, entry kau ni aku setuju. sebab memang betul pun sebenarnya tutup aurat tu including tak boleh pakai something yang menarik perhatian macam baju colourful2 tu.

still dalam proses nak berubah. dulu pakai tudung senteng sekarang tutup dada. sikit-sikit ah. nak berubah bukan senang.

macam nak stop smoking gak sebenarnya. kalau tak de determination tak jadi jugak. huhu

anamizu berkata...

masyaAllah...akhir zaman....ngeee~~

Nurfatin Liyana berkata...

entri yg PANASSSSSSSS! sekian tq !

merepeksematamata berkata...

Satu lagi blog yang aku minat dah mengeluarkan entri yang murahan dan bebal untuk naikkan trafik blog. Sadis.

Walaupun kau ambik gambar Fatin Liyana dari google, tapi ko letak kat sini, kebanyakan orang pun tahu dia tu siapa, maksudnya apa?

Maksudnya kau buka aib orang bhai. Tak baik. Dosa. Entri ko bagus, tapi bila ego ko terlampau tinggi, ni la jadinya. Orang tegur yang betul2 tu ko terima la. Ko tengok Fatin Liyana dia tak melenting pon ko tegur dia, dia mintak elok2 ko delete pic dia.

Ko pilih gambar dia letak dalam ni sebab ko nak orang lain baca entri ko pastu report kat fatin liyana pastu ko berharap fatin liyana buat entri pasal ko pastu ko dapat trafik cun sebab ko sedia maklum blog dia ramai follower kan?

aku minat gila penulisan ko sebelum ni. serius. tapi janganlah jadi camni bro. hmmm.

Tanpa Nama berkata...

-gurl-

bagi aku, aku nampak point ko..
so, klo korg t'ase tu padan muka la..
sendiri dah tau, yang t'hegeh2 nak kasi satu dunia knal ko xpe plak..
ni, org da tolong kasi up, bagi ko terkenal, u should be proud la..
ko nk jadi model sgt kn..
sendiri tanggung la beb..

Tanpa Nama berkata...

Anna Rafali juga tidak menutup aurat. Tiada istilah manis berbaju kurung tapi tidak bertudung untuk perempuan disisi islam. Maaf. Tapi saya rasa anda telah mencacatkan entry ini diakhir sekali. Sayang sekali. Harap diingatkan, anda juga janagn terpengaruh dengan mana-mana lagu dari suara wanita. Jika anda mahu kutuk cara mereka bertudung. Kutuklah juga cara mereka bersuara. Suara aurat. Tapi anda menyokong Anna Rafali pula. Ini becanggah. Maaf sekali lagi. Ini dari pandangan saya. Hmm apa pun bagus entry ini. Secara tidak langsung wanita sedar akan apa yang telah mereka lakukan pada akhir-akhir zaman ini.

P/S: SEBELUM ANDA BERDAKWAH, PERLULAH ANDA MELENGKAPKAN DAN MENYEDIAKAN DIRI ANDA DAHULU. SAYA TIDAK BERKATA ANDA SALAH. TAPI ADA PERKARA YANG MENCACATKAN ENTRY INI. SEPERTI YANG SAYA KATAKAN TADI. JIKA TIDAK, ORANG LAIN AKAN MEMANDANG SERONG AKAN ISLAM. TIDAK. SAYA BOLEH KATAKAN BUKAN ISLAM. TAPI MELAYU SEKARANG.

fiza berkata...

komen ak : delete ja laa pic FL tuu..abeh cita..

psl isu shawl plak, suka ati laa org nak pkai mcm mn pun. masing2 pnya hal. kita xyah nak sebok2..

Tanpa Nama berkata...

pergh orang agama mula berbicara! hebat dowh!

sampai malu kawan tu...

KimiCnoL berkata...

nice entry..zaman sekarang kalau nak tegur memang kene tegur direct je..kalau nak tegur dengan berkias2,berpantun2 memang owang xkan paham..n gambar tue just 4 example..kalau xda gambar,owang pon susah nak paham maksud sebenar..yang penting gua memang tak suke tengok perempuan melaram garam haram..grrr

atEe berkata...

fatin liyana comel kot. jeles ke awek kau tak comel macam die? oopss sekadar melahirkan pendapat macam kau jgk. :D

ana raffali ada je pakai suar ketat, buat show pakai kebaya. taste berbaju kurung + free hair? ouh.

:)

Tanpa Nama berkata...

no komen la..
sb sy mmg xreti pakai shawl2 ni..
x up-to-date dgn fesyen pn...hehe
tp 1 jela nk tgur jgn la tlalu m'komplen sblh pihak..
cmne plak dgn fesyen laki zmn skrg??
klu bab gmbr fatin liyana 2 cbe ko plak jd dy..org dok jual gmbr ko snyp2 den kutuk2..pe ko rasa? mesti begang kn? so jgn la nk bukak aib s'srg...

Shag berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Bob Merley berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Wanz Mejuez berkata...

saya suka hana tajima... :D

Aku berkata...

terbaik bro... fakta yang sudah lama aku nak perkatakan... tapi bro dah tulis pasal ni.. thumbs up...

drone berkata...

hangat gila!!susah jgak dnia sesawang nie yep..

thniah la kpd pnulis blog yg hbat tlisnnya n thniah ats niat baek nk mnegur n brdkwah 2..

tpi sbgai ssama mnusia kurang mnis dc2 guna picture seseorg tuk tmbh khngtn entry anda tnpa kbnaran..

mngkin skit mata bila tngk color2 2 tpi still x elok men hntam je nk ltak gmbr sesaper yg anda rse sesuai..da tuan dya xkasi..

kpd tuan gmbr..
lau da ltak 2 xkn nk mrh org yg dwnload kot..agk2nya la kn brapa bnyk org da save anda py gmbr??hmm..susah 2..

bila da jdi cmnie..bru nk sruh org del...sbb mnjtuhkn air muka??xsalah suruh en aqram del tpi cik fatin pown ptut amek tndakn sndiri..pndai2lah plih mne baek mne buruk..smua da besar..

maaf andai ada yg terasa dngn komen nie..just mluahkn pndapat!!

smoga kita x mnjadi FITNAH kpd ISLAM..amin..

Aisyah Kay berkata...

bro, just imagine kalau org lain letak gambar adek atau kakak kau kat blog dorang sambil bercakap psl benda yg kau tgh cakap sekarang ni. kalau aku x sanggup kot. so delete jelaa gambar cik fatin liyana tu.

Stalker00 berkata...

Sejujur-jujurnya aku memang tak suka pasal perempuan yang pakai fesyen macam nie. Bagi aku memang sakit mata, semak dll, walaupun ada kawan aku yang memang follow fesyen ntah pape nie.

Tapi sejujur-jujurnya,Aku rasa cara kau untuk menegur memang salah. Suppose kau tak boleh mention nama orang, ianya seperti membuka aib orang. Dan aku rasa kau tahu apakah hukum membuka aib orang :)

Dan juga, apabila seseorang mengambil gambar orang lain tanpa kebenaran, umpama mencuri. Maaf kalau tafsiran aku salah, tapi aku rasa kau pon sedar apa yang patut kau buat bila seseorang mengharamkan kau mengambil hak milik dia.

Serta, Aku juga seperti kau. Tak minat Yuna. Tapi aku juga tak minat Anna Rafali. Aku rasa kau tahu sebab apa :)

Aku prefer bukan sahaja gadis lemah lembut ayu dan sopan, tetapi aku juga mahukan bakal isteri aku seorang yang menutup aurat TETAPI tidak bertelanjang.

Maaf kalau ada teguran yang kau tak boleh terima. Kalau ada yang aku salah, tegurlah dengan hati yang ikhlas :)

Tanpa Nama berkata...

KEPADA ORG2 YG PNEGAK HAK2 ASASI KT INTERNET NI:
FATIN LIYANA OR SPE2 JE LAH BLOGGER SEUMPAMANYA 2 KIRA TECHNOLOGY & COMPUTER SAVVY LA JGK KN KALO DIA ADA BLOG?
ABES XKN BND SIMPLE SUCH AS'RIGHT-CLICK-DAH-BOLEH-SAVE-GAMAB-KAU-N-AQ-BOLEH-BUAT-APE-JE' PON XTAU?
SP SURUH DIA DEDAHKN DIRI DIA MCM 2 KT INTERNET?
NK MNUNJUKKN YG DIA BGAYA KE?JD E2 KE TJUAN BTDUNG?BKN TTUP AURAT LG DH KALO DH TYG2 GMBR POSING MNJA2 SN SNI BJU DGN BENJOLAN DSB.TQ

atEe berkata...

aku rase kalau tak ada gambar fatin liyana tu tak jadi problem pun entry nih.
maybe komen pun tak banyak kot.
a good tactic untuk naikkan traffic.
:D

NOOR FATIN berkata...

gua follow ek. hehe

fiza berkata...

setuju dgn 'Shag'~

Alynn Notnot berkata...

sebab tu aku tak tayang gambar dalam blog.

sbb aurat tu, walaupun tak menutupi muka, tak elok tayangkan.

kita tak tahu tiba2 org pandang boleh naikkan berahi sang lelaki ni kan.

better elakkan.

so, kita perempuan kena jaga, lay low.

aku agree,

bab gambar no komen.

bab ana rafali or whoever she is, maybe kau cakap dia manis sbb dari segi berbaju kurung and tak pakai ketat. aku terima.

lain org lain pendapat.

:)

Tanpa Nama berkata...

ya ya benar semua kata lens tu.

dunia akhir zmn cm ni la.menutup aurat tp ehem2,sambung sendiri.

tp,xbaik tu letak gamba org xnpa parmision.malu die.delete la gambo f tu.kesian nengok.

Tanpa Nama berkata...

KEPADA BLOGGER YANG BERNAMA SARAHUNNY

sblm hang kutuk dyowg2 yang di maksudkan di atas....

Aku nak tanya hang.....apsal hang sibuk nak jadi FOLLOWER depa kalau hang tak setuju dengan gaya penampilan depa.....

MACAM TAK SENGAL JUGAK KO NI KAN......

aku cuba membandingkan kau dengan depa dengan melihat gambo kau....aku rase gambo ko tu pun kire CONTROL CUN....

Pikiaq lar weii sebelum berkate2x

DAH KENA BATANG HIDUNG SENDIRIK!!
BARU RASA,.

Tanpa Nama berkata...

legging n skinny pompuan xleh pkai luar rumh sbb menyerupai xtutp aurat.cam sarung nangka.nmpk semua

Tanpa Nama berkata...

-gurl-

to shag;
aku ase ko xnmpak la point yg aku mksudkn..
bg aku dia xaibkan spe2..
gambar tu pun ak xtau FL, da ramai do sebut mana xkantoi tu dia..

proud..??
sebab pas ni sure dia jd bahan bual2 la..
nk cakap pasal aib tau plak ase di aibkan..
sebelum ni xase ke..??
so, sedar la diri ye..

ak bukan xnak backup gurl, tp klo dia dah camtu, pe gune aku backup beb..

patem berkata...

PERGHHHHHHHHHHH. JEM TRAFFIC BLOG NIH DOH. HAHAHAHAHAHA

GARA GARA MENGAIBKAN ORANG. ERKKKKKK SORRY, I SEKADAR MELUAHKAN PENDAPAT. HAHAHA!

FATIN LIYANA ADA HAK ATAS GAMBAR DIA DOH.. APE SUSAH SGT KE KO NAK DELETE GAMBA TUH ? TUKAR NGAN GAMBA AWEK KO LA SENANG WEYH. KAN AWEK KO PUN PAKAI SHAWL GAK. HAHAHA

obefiend is the JIZZ berkata...

to all the chauvinistic man above,pls stop hating&blaming women for everything.
sigh,the perks of living in the shitty patriarchal-society of the malay men's fucked-up psyche.

ye lah,
pakai tudung salah (tak cukup labuh,warna terang lah etc)...
tak paki tudung salah (tak menutup aurat bla bla)
pkai mekap cun salah ( melaram+gedik+over)
tak pkai mekap cun pun salah ( hodoh+ugly+selekeh)

when will malay men in malaysia start respecting women?? i guess we are still livin in the stone age where men will find any reason to condemn & bitch about women 24/7. as if they are the masters of the universe.as if they have the shots to define what women should or shouldnt wear.

what the fuck. to alexia garam or whatever lame ass gay name u have,u and your kampong friends above can go back into hiding in your caves.bunch of pathetic paleolithic Neanderthals.

Tanpa Nama berkata...

kehkeh~

sekadar hiasan semata ? bila plak ko edit nih ? dah sah2 owner dia xbg letak pic dia kan, bley pulak ko edit2..

hadoi2.. lawak la ko nih bro ! TERBAEKKKKKKK SGT!

delete jea la. peace !

Tanpa Nama berkata...

haha.drp ana tu yg ko mint bro baik la ko minat siti khdijah isteri nabi

sastraboy berkata...

comel gak fatin liyana eh. haa. tengs bro. kalau lu tak tempek muka dia, idak lerr gua tahu dia wujud. kehkehkeh.

wina rozali berkata...

DUDE , BOLEH TUKA GAMBA AWEK KO ? TAKPE , AWEK KO TAKKAN NAK MARAH KO PLAK KAN ? LAU KO LETAK GAMBA AWEK KO PON , DYE TAKKAN SURUH KO MINTAK IZIN DYE DULU KALAU NAK LETAK GAMBA LAM BLOG NI .

SEKIAN MEKASIH .

kudis berkata...

ana rafali yg xtudung ..
dengan colour rambut ..
hang leh suka lak..
nk ckap pon xpk dulu..
adoi

Budak Giler Cadbury berkata...

salam : entri ni bgos..seyes ta tpu la kan .. tp aq ase cm ta ptut ah kau na mention name2 org kat dlm ni..bikin malu dorg la weyh..kau tasuke org pkai shawl or tudung2 berfesyen kan tp knp plak kau na suke ana raffali yg hanya berbaju kurung tp ta pky tudung..at least org2 yg pkai shawl n tudung berfesyen ni tutup jgk aurat kan..n 1 lg delete la gambar fatin liyana 2 sbb terang2 da dye minx kan so phm2 la..jgn la amek pix org tnp kbnrn k :) btw nice entri la :) peace

rainbowskittle berkata...

entry yang bagus. dan agak berani mati bila pakai gambar dak aten yang err... famous. traffic ko mesti pantas malam ni. tahniah.

kaizen shinobi berkata...

nice entry... banyak kali gak aku tulis tentang legging nih~

cuma 1 jeh~ hehehe generalization~ hohoho

biar yang makan cili terasa pedasnya...

entry nih direct to da point sangat2 la~ cube ko tukar sikit, blogger femes ke, famous amos ke (tuh aku gune~ hahaha) minah2 shawl ke, ape2 lah~ tak pun pakai abbreviation, FL, CE, AR, bagi hint2.. Mesti readers lagi curious dan teka sendiri sape yang ko maksudkan.

Jangan terlampau direct, jaga maruah pompuan gak, penting wooo...

Tuh salah satu tugas kita sebagai lelaki sebagai pelindung maruah kaum wanita nih~ nak tegur boleh~ tapi biarlah berlapik bagai gunting dalam lipatan, takpun macam cili dalam tomyam~ wahahaha

Panjang ke aku komen nih? lalalala~

AKU ANTI MINAH TUDUNG PAKAI LEGGING! Macam harem jeh~ tuh minah2 yang tak tau apa erti bertudung yang sebenar.

ecaca berkata...

awek kau buruk tak

Tanpa Nama berkata...

bagi balik 10 minit nyawa aku...

Tanpa Nama berkata...

janji pompuan tu pakai tudung dn tutup aurat dah..cukup syariath...hak die nk pakai ape pun..bkn nye Die tu yg provide duet tiap bulan kt gurl2 kt Malaya ni..... tu la kuasa blog..sesuka ati je tulis...ni sume propa Yahudi mabuk.....to LR..rnungk2kan ye..mane tau sok luse ko dpt awek ke bini ke yg suke melaram mcm yg dituliskan...so...peace bro..

momoi berkata...

TAHNIAH BRO!

traffic jam kat blog ko.

u did a good job~
dgn bukak aib orang. errrrrrrr

assyifa shamshol berkata...

http://messyclumsylife.blogspot.com/2011/01/gadis-pakai-tudung-shawl-semata-mata.html

Tanpa Nama berkata...

Owner blog ni sendiri komen sebagai anonymous. Nampak sangat.
booo!
KESIAN ANDA.

publisiti murahan.
booo sekali lagi.

saya takmahu komen pasal isi kandung entry ini.

saya menegur CARA anda.

ingat.. NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA!

so long and goodbye :D

Tanpa Nama berkata...

obefiend is the JIZZ,

nape ko nk ngamuk2 nih??haha
kte ade Al-Quran dan As-Sunnah..
ikut la praturan dr c2..
bkn jdkn blog2 tutorial shawl ni sbagai kitab pnduan cemana nk pkai tdung..
example:1)labuh.mmg kna labuh mnutup dada.pkaian plak longgar n jgn jrg cover punggung
2)pkai 2 jg la prangai sm..xyh tyg2 kt org
3)kalau awk dh cntik,bia je lah mcm 2.trlalu mnonjolkn kcantikn pon nnt bl laki usha korg yg mrh jgk

bkn xrespek,n jgn slhkn skeliling (trend dsb) sbb dri sniri yg akhirnya buat kputusan nk ikut trend kn?

fezaL Mohd berkata...

http://fizal2310.blogspot.com/2011/01/12-sebab-menjengkelkan-gadis-tudung.html

Tanpa Nama berkata...

bro,yg bkn follower pn rmai singgah kt cni nmpknye hahahh
kt fb dh hangat hbs smp org share sn cni hahak

Tanpa Nama berkata...

ko wat blog anti yahudi lg bagusla ngoi..... ko aibkan org sesame Islam..maknenye ko sekutu musuh Islam tau x...dosa besar tu der...renung2 kan la der....peace

AlexiaAqram berkata...

WADEFAKK?

AKU BARU BALIK DARI LAB TERUS ADA 178 KOMEN? KORANG NI BIAR BETUL BAI.

NI SIAP KATA AKU MCM OBE, JADAH ANG!
SIAP KATA AKU BERDAKWAH, ABAH LUU! TAK NAMPAK KE TITLE PENULISAN MENJENGKELKAN. BERMAKSUD PENULISAN SARCASTIC. FAHAM TAK SARCASTIC TU APE?

NI SIAP KATA AKU KOMEN SENDIRI. AKU KAT LUAR, PE JADAH AKU NAK KOMEN SENDIRI? MABUK KA APA?

UNTUK YANG SOKONG, TERIMA KASIH KERANA MEMAHAMI.

UNTUK YANG DOK NGOK-NGEK-NGOK-NGEK. TERIMA KASIH JUGAK, AKU NAK MEMBUTA! BYE BYE!

tenangsudey berkata...

Pada pendapat peribadi Tenangsudey...

Orang bertudung sangatlah bagus.... Pakai Shawl.. sangatlah bagus.. tambahkan lagi fesyen untuk bertudung.. so kite a wide range of product untuk menutup AURAT... jadi nak pakai shawl ke ape kene refer balik... kite penuhi tak tujuaan asal bertudung tuh... kalau penuhi.. bagus la.. sebab sgt chantek pompuan pakai tudung...

Masalah perempuan yang tak pakai tudung then tibe2 dengan adanya shawl ni dia pakai.. BAGussssssssss......
Sebab ada perubahan daripada tak bertudung kepada bertudung.... mula2 ye la pakai macam budak darjah satu tak tutup betul2 aurat... da makin meningkat.. makin blajar.. makin expose... akan tutup la betul2... berfikiran positif untuk perubahan org lain...

Tapi lain la plak halnya kalau orang tak bertudung pakai tudung dan pengeruhi wanita lain.... kadang2 bende ni.. luar kawalan kita.. sebab kita tatau niat org pakai tudung kan.. jadi apa yang kite boleh buat.. daripada kata mereka mengjengkelkan...

Lebih Baik kita berikan komen yang membina supaya daripada orang yang tahu supaya jadi lebih tahu....

Kadang2 mereka lebih arif tentang hukum2 nih.. tapi kadang2 mereka juga manusia yang terlupe atau terpedaya dengan keindahan shawl melebihi ilmu yang mereka da.. jadi sebagai manusia.. teguran membina sngat la bagus....

Walau mcam mane pun.. entry ni menarik kerana anda berjaya buka mata mereka yang memakai shawl.. supaya lebih berhati hati dan kene titik beratkan jugak soal asas atau dasar dalam menutup aurat...

Terima kasih atas usaha sedara.. harap perbincangan yang ilmiah boleh diteruskan lagi...

Mari singgah ke Official BLog for Tenangsudey.

mulut macam puaka berkata...

hahahaha
terbaek la ko bro!
lpaih ni ko try2 msuk imam muda LOL
tp jgn smpai nti ko sdp2 p kutuk2 fesyen ppuan2 yg dok mlaram bagai skg ni,ntah2 nti bini ko pn sbnrnya kaki melaram cmtu gak..huahauahauahua.jenuh la ko kang nk teman die cri reben2 sgala pstu pkai ltak ats kpla die..ntah2 kepala ko lak jd mgsa try test reben tu..hahahaha

pst! aku nak gak try tgk btul ke search kt google kuar gmbr F.L je? musykil gak aku..ko taip camane weh..ntah2 kantoi ko taip nama die..hak3 :P

Tanpa Nama berkata...

Sebelum membuta tu doa dulu..jgn ko buta terus sok pagi dahle...bye bye!

Tanpa Nama berkata...

aku muak bace komen-komen korang yang bajet baik.nk tegur org pn ade carenye.jgn smpai mngaibkan sstengah individu.nk up trafik punye pasal ke dengki xboleh tgk org hdup sng?ni lah dye prangai org melayu.jgn mengaku diri tu islam tanpa dosa.
pegi berdiri dpn crmin tilik muke msg2 dlu.pmpuan2 yg bajet perfect duk komen2 ni pun.make sure korang pakai jubah n tdung labuh baru boleh tegur org laen.tuan punya blog.do respect others privacy klw msh punya otak yg waras.sekian

Tanpa Nama berkata...

ak rse xperlu letak gmba or mention name adk ak...

harapko bleh remove gmba n delete nme2 yg ade...

lg elok kalo ko delete post ni...sbb ko mengaibkn sndr org islam,lbh2 lg org mlayu kte...

2 pun kalo ko org mlayu n islam la...

kot ye pun cinta xkesampaain or pape pun,xperlu nk tunjuk 1dunia bro...keep it 2 yourself...so immature...

Carl Samsudin berkata...

Guys. Fatin Liyana ada memberi kenyataan di ruangan komen aku nih. hope bende ini boleh settle awal. tq.

http://carlsamsudin.blogspot.com/2011/01/gadis-tudung-dan-gadis-shawls.html

Nurul Nadiah Kamarudin berkata...

Mak oii :) Hebat lah entry nie . Erm , that what we call fashion .. Huhu , abg kod ye nak tegur , jgn guna gmbr orng yang tuh . Jangan malu kn orng , tuh je . Kesian dia :)

*tapi saya sokong :)

Salam

Liya Laa berkata...

Bodoh lah trafik camni. Bajet kau hot ape ? Mak bapak awek kau nak pulak kau jadi menantu die T__T

Tanpa Nama berkata...

letak la gmbr awek kau pun dude
baru adil fair and square root
HAHAHHA
awek ko pun same je kowt

cahaya izzaty berkata...

kdg2 sy pun t'pk bnd yg sme.. rmai yg melilit tdung smpai mcm jd pe je.. tp org kte fesyen.. kdg2 rs mcm serabut.. sy akui sy pun pkai m'ikut trend.. tp bia la b'pd2.. jgn smpai menjatuhkan imej wanita b'tdung kan? satu lg, wpun sy bersetuju dgn p'dpt awak, hope jgn la malukan org dgn meletakkan pic tersebut.. ;)

Tanpa Nama berkata...

salam. nice entry bro. tapi ak tak sangat tak setuju ko amek gmbr fatin liyana tanpa kebenaran.Dah, si fatin liyana mintak dengan cara baik untuk ko removekan gambar dia, tu hak dia gambar dia so ko kena respect permintaan orang bro even ko jumpe kat google sekalipun.
even ko ckp dunia tanpa sempadan still kena respect ngan hak memasing bro.
ko suke anna rafali sebab baju kurung?? ko tak tahu ke suara perempuan tu aurat??rambut tu aurat?? kalau nak beri nasihat pun berpada-pada jangan sampai ada pihak yang diaibkan.ak dah try google tulis gambar perempuan bertudung, takda lah pulak terus kua gamba FL.

CiK PuaN NeTTY berkata...

assalamualaikum encik.

entry awk yg ni memang betul..ape yang awak cakap,yang awak tulis n yg awak pk sumenye betul..

but,awk perlu hormat hak dan privasi orang lain. tak perlu cari gaduh n buat orang lain sakit hati n rase terhina dengan ape yg awak cakap.

saya perempuan n sy akui ape yg awk cakap memang betul. but,awk hentam perempuan dengan gune gambar fatin liyana. that's not fair for her. gambar die,hak die walaupon itu awak dapat dari google.

awak gune gambar die n itu seperti mengaibkan die.

Nabi s.a.w. bersabda mafhumnya, "Barang siapa membuka aib saudaranya, Allah akan membuka aibnya di akhirat".

Firman Allah, "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakkan dari pra-sangka, sesungguhnya pra-sangka itu adalah dosa...(Surah Al-Hujurat, ayat 12).

Oleh itu mengaibkan orang lain adalah haram dan berdosa.

so,dari awak terus terusan mengaibkan orang lain,lebih baik awak perbaiki diri awak sendiri.

kita manusia biasa yang tak lari dari salah.ape kate awak tegur dengan cara berhemah n tak perlu guna ape2 gambar pon.

kami perempuan bukan buta. kami tak pekak. awak boleh tegur secara komen dalam blog kami.

tak salah berbaik2 sesama manusia.awak ISLAM.jadi,jagalah kehormatan islam..

jangan hanya tahu menuding jari pada orang lain sedangkan diri sendiri tak sehebat mana.

kita manusia sama di sisi-Nya. amal baik menentukan kehidupan kita selepas mati.

tegurlah kami perempuan ni dengan cara yang berhemah sebab kami insan yang lemah dan bukan dengan cara mengaibkan seseorang.jangan lupa Allah itu maha adil.DIA akan balas semua perbuatan kita.

internet dunia yang luas. tapi guna dengan cara yang baik.

jangan rasa diri cukup bagus sampai tak boleh hormati hak orang lain.

obefiend is the JIZZ berkata...

dude,your examples are as lame as shit.
oh so now we're talkin bout JEWTUBE huh?
fine.so guess what the quran does not have a tutorial on how to wear a hijab u doofus.cant u read or r u just slow...
and those vids are educational so wht the hell is your point dude?
you're against educating the public now? how fucked up is that! jeez.
its called respect when u put your fuckin foot where your mouth is and let the women DECIDE for themselves how they should don the hijab.
so u think they are not 'muslim' enough?
who are u to judge them then?
do u have the moral highground to patronize others on how they should or should not wear their hijab?

so what if you're annoyed? who the fuck cares.you're a dude,so fuck off!! leave them & their hijab alone.
damn,u are oblivious to the consequences of your own words.
tryin to get a valid argument from you is like nailing whipped cream to a door.fucken impossible.

Cidak berkata...

gua setuju dengan pendapat lu!

ALEXIAT berkata...

HAHAHA.LU LETAK PIX AWEK LU KASI TGK SKET.KE AWEK LU X SECANTIK FATIN LIYANA BUAT LU IRI HATI LETAK PIX DIE? RELAX LA BRO. NAK TEGUR ADE CARA.NAK BG PENDAPAT ADE KAEDAH. LU JGN REDAH JE. MMG LA BLOG LU. KUBUR PON KUBUR LU. TP LU JGN LA KASAR SGT. KE LU SUKE ORG JAJA PIX AWEK LU? KALO SUKE PATUT LA LU LETAK PIX FATIN LIYANA ;)

Tanpa Nama berkata...

aku ade gak wat entry sal tudung ..tapi aku xde lak letak gambar orang len yang boleh membuka aib org..ingat tuhan akan balas balik.. pernah org wat kat aku cam ape ko wat kat fatin..and now dia dah dpt balasan dari ape yang dia pernah buat kat aku..cam ape ko dh buat kat fatin..ko dah malukan dia..even ko pick randomly gambar dia dr google.. tp tu gambar dia..muka dia terpampang kat situ.so dia ada hak kat atas gambar dia,,even ade peace ke xde peace ke..tu ttp gmabr dia..
kalo ko xpuas hati sekalipun..jgn la wat dia cam tu..even dia tu xperfect pon ko still ade approach lain utk tegur dia..nabi pun cakap lau berdakwah biar berhemah..baru bleh ambik hati org..ni cakap cenggini ko cam dah relatekan ape yg ko ckp ngan gambar tu.. ape kate kalo ko didik awek ko cara memakai tudung yg mengikut lunas2 Islam..then ko post kan kat blog ko..baru betol cara nk ajar org..ape jadah nk malu2kan org cam ni..bagi aku ..aku leh ckp ..pendekatan dakwah ko xberjawa sbb ade unsur2 mengaibkan orang..dan tidak berhemah..dan tidak menepati cara2 nabi berdakwah..even tegur org pun itu dh dikira berdakwah kalau ko tegur ke arah kebaikan..so aku arap kalo ko nak rasa balasan dr Allah cama ape yg org dah buat kt aku tu rasa..ko go on la dengan post ko ni..otherwise ko wat entry lain n mohon maaf secara terbuka kt fatin liyana..watch out ur words..use ur brain!!! jgn sesekali mencaci org..kelak ko sendiri akan termakan caci maki ko tu..ingat laaa..Allah is watching u..and all of us.

Pendekar Berkuda berkata...

tanpa banyak kata....

sini pendekar berikan anda pertahanan!!!

Pendekar Support Lensa Rosak??

EmanCloud berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
EmanCloud berkata...

http://bilatergigithalia.com/2011/01/05/tudung-shawl-menyakitkan-mata-fatin-liyana-irine-nadia-m-diketuk/

Tanpa Nama berkata...

obefiend is the JIZZ,

ko maki hamun mcm tu je dh ptut nmpk ko tu xlayak direspek
mmg lah Quran tu xada tutorial mcm zaman skg.
tp ada panduannya kn?
kau kot yg xreti baca?

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 556   Terbaru› Baru»