Januari 06, 2011

Pantun Anonymous Khas Untuk Kita, Fatin Liyana dan Rakan-rakan.


Sembang lebat sembang bertalu,
Cakap main redah tak ingat dunia,
Salam kenal dari aku,
Dari Aqram dan Alexia berdua.

Memang hangat memang panas,
Pasal tudung semua nak melenting,
Cakap belakang memang ganas,
Sekali sergah takut macam anjing.

Bukan aku benci si tanpa nama,
Diorang pun nak jugak hidup,
Kalau blog ini bermuram durja,
Konpem cepatlah blog ini di tutup.

Sembang memang menyengat,
Pum-pang sana pum-pang sini,
Kalau setakap cakap tapi tak buat,
Baik korang ni pergi mati.

Fatin Liyana nama di beri,
Comel menawan gigi besi,
Ala tak payah lah ambil hati,
Banyak lelaki nak mengatal lagi.

Kalau Fatin marah-marah,
Alamat saya bergundah gulana,
Harap cik Fatin sentiasa tabah,
Kerana saya berjenaka saja.

Gambar itu gambar ini,
Gambar di ambil dari google,
Gambar lama saya dah ganti,
Harap lepas ni kita boleh berkapel.

erk?

Okay maafkan saya sebab mengatal,
Mahu di pelangkung makwe sendiri,
Kita kan bloggers kental,
Ape de hal nak terasa hati?

Salam buah salam naga,
Budak 3 line memang begitu,
Harap Fatin maafkan saya,
Yang merepek tanpa segan-silu.

That's all for today. Aku dan Alexia akan menulis isu ini lagi di blog Terfaktab. Korang boleh check kat sana. Sebab selepas ini, bila kita dah kenal sebagaimana gadis cun dan banyak peminat punya situasi. Jadi, kami telah menyimpulkan banyak perkara mengenai percintaan golongan perempuan bershawls. Yang penting, setakat ini, gadis shalws sangat licin hatinya. Mudah tersentuh dan terasa. Ini merupakan satu input yang penting boleh di olah dalam penafsiran.  Bye-bye!

118 ulasan:

free compass berkata...

mcam biasa. aku vote lucah tuk entry ni.

DO YOU KNOW WHAT IS MICROPENIS?

AlexiaAqram berkata...

tak tahu. apa dia?

cer criter cer criter..

Fiq berkata...

steady bro.. steady..haha

berpantun gitu..!

cewahhhh!


kepada kipas susah mati cik fatin gojes, bawak bertenang yek.

biasalah asam garam dunia..sekali sergah semua menyalak at least tampil hero malaya ni kasi tau apa yg dia tak gemar saja n ramai jugak yg stuju dgn point bro ni.

well, ini perspective dia, so sm2 give n take ah hormat mghormati.

skali lagi bro.. steady saja..

Fiq berkata...

aku bet ko akan dapat 300 komen utk entri kali ni! yehaaaaaaaa!

ajim berkata...

steady!!!

Shah berkata...

macam sial je kipas susah mati tuh gahahahha!

MOFASAD berkata...

manusia penuh dengan perasaan
ada tersenyum ada termarah
wahai alexia dan juga aqram
dua dua nak kena penerajang perut gua?

Tanpa Nama berkata...

mereka sedang mengaum bagaikan singa betina

sarahunny berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
si gadis selesa berkata...

haha !

Elena Reeney berkata...

okay fine. siapa fatin liyana? sape? sape? sumpah aku ketinggalan zaman.

aman_arab berkata...

baguih dok ada..sedap pantun nih..haha

eiffel berkata...

kemain tau...berpantun2 lak....oke, tk sabar nk usha terfaktab plak!memg terfaktab! xD

MATAHARI berkata...

peh. 300 komen do. n sumpah gua pun kenal lepas ko kena tembak m16.lol.

d_tieah berkata...

Aiyooo..
Tak baik tau..

rinai berkata...

Dude, minta maaf biar cara ikhlas terhormat sikit. Dosa sesama manusia bukan Allah yang ampunkan. Larat ke nak cari si Fatin Liyana ni kat padang masyhar nanti?

*kau dan kawan2 kau mesti bantai gelak ah dengan apa yang aku tulis ni. Tapi hati2 lah, hati yang keras adalah hati yang banyak makan benda2 haram. Dan jangan ketawa banyak sangat lah dalam dunia ni.

Lee Zha berkata...

i loike mat rempitt~


hahahahhaa

AlexiaAqram berkata...

@fiq

gua sedang steady untuk 300 komen. ehh, ape de hal? hahaha, thanks dude!

@ajim

yeah!

@mofasad

petik pasal perut plak dah. tahulah perut lu..... okeh, gua tak nak cakap lebih. keh keh keh. steady!

@si gadis selesa

hohoh!

@elena reeney

dia jenis2 macam 'Puteri Kathriana Maria Sofia Hazreen Cullen Swann'. keh keh keh!

@aman arab

mekaseh.

@eiffle

pantun je lah gua boleh bagi untuk meredakan keadaan. karang kalau bagi karangan surat cinta, mau fatin liyana sndiri datang peluk gua. tak nak gua.

@matahari

300 and still counting. dalam sejarah. gua nak catat dalm diari gua, 5Januari2011. historical!

Tanpa Nama berkata...

sebelom didik org ,
didik makwe sendiri.

si gadis selesa berkata...

aweks shawls ! wakaka .

NOOR FATIN berkata...

keh3. pandai berpantun rupanya. hehe

HEROICzero berkata...

kelakar plak bila Fatin Liyana masuk sini. lu ah neh pakai gambo orang x mintak izin. keh3x.

To Fatin Liyana, once ur pic appear on google, its not ur pic anymore. its public.

hey blame no us. =)

Tanpa Nama berkata...

ko neh mmg ..suka cai pasal..

maCy berkata...

haha. comel ;D

maCy berkata...

jap. ape jadi senanye?

Fafa Meow berkata...

loh..da minta maaf pun ade yg bisisng lg

Cik Zaty berkata...

sonok membaca..

selama ni silent reader

tibe2 nk bersuara jap..

hebat ye berpantun..

^_^

cool2. pastikan dunia blogging aman tanpa perang boleh??

Tanpa Nama berkata...

jgn la suke buzybody
xsemua manusia ni sempurna
kau 2 ckp org mcm2...
mcm la kau 2 bagus sgt

kalau nk nasihat org pon agak2 la...
xpayah la nk sebut nama ke apa ke...
sindir2 cukupla

...:i'm exxa haniza:.... berkata...

encik...baik encik port hal sndri selain amek tahu hal owg..senangkan?suka hati dyeowg la nak bogel ke shawl ke...jgn la mention nama fatin lyana ke ape...knape?dye pnah memalukan u ke?da tak de idea nak tulis belog?sy bukan marah,,tapi sy tak suke hal kecik dibesar2kan ..

Tanpa Nama berkata...

exxa--betul 2...
org xada kacau hal dia...
tiba2 nk kacau hal org..
kalau ya pon...xpayah nk sebut nama budak2 tu

Nur Nabilla binti Sazali berkata...

adehhh , serious tak bley blah !
haha !
:D

Anisa Hang Tuah berkata...

Gambar itu gambar ini,
Gambar di ambil dari google,
Gambar lama saya dah ganti,
Harap lepas ni kita boleh berkapel.

terbaik!
haha

devotedlily berkata...

haishhh sudah2 la... kalau dah mintak maaf pasni tak payah dah buat n3 y berkaitan F.L or sesape je... habis cerita....

Aretikz berkata...

weehuu ~ pelik semacam dunia sekarang.. aku tengok banyak mengutuk sebab FL berbanding setuju en3 shawl hang.. tapi memang ko ptut kena gara2 expose nama tu.. wakaka..

sekali lagi.. aku setuju en3 ko sal shawl.. tp aku memang tak suka cara penyampaian ko.. isu best.. tapi sayang.. penyampaian tu kalau xda cakap Luc lagi bek, xpayah mention nama org itu lagi bagus.. apapapun.. peace.. haha..

zaira berkata...

hahahaa! wey klakar wey!

ps: komen kau tak boleh panjang lagi ke kat blog aku?

hahahaha :DDD

rainbowskittle berkata...

hahaha.

Wan Gerrard berkata...

ahaha terbaik la bro, lawak

puppeto4 berkata...

Vaseline tak jual ke?

hasrul hassan berkata...

Salam ..
Berpantun. Hebat. Tapi sayang sekali bila pantun yang demikian indah dicacatkan dengan sesuatu yang tak patut - dilampiaskan dengan nama seseorang.

Saya agak berkecil hati tapi apakan daya saya. Bukan begini caranya. Jangan kelamkan jiwa yang murni.

Chooyaya! berkata...

bold la awak ni. i suka.

p/s: suka tak bermakna menyokong. tp berani bg komen, berani cakap lagi bagus dari cakap pung pang tp komen guna 'anon'

tadek telur kot?

haih

MATAHARI berkata...

"if nonreligious people dont deserve to talk about religion, dont smash up the rascals, if you are not one of them".

untuk komen yang suruh buat hal sendiri.

theblabber. berkata...

the price they have to pay of being glamour- which is somehow tak ke mana.

p/s: come to think of it, kalau semua artis (or orang2 glamour) marah orang cilok gambar dia kat internet (and setiap gambar pula kena ada keizinan), lawak la pula rasanya.

piNky LuCiA berkata...

berani buat, berani tanggung. hehehe.

nishiyanisha berkata...

bagus la owner cakap terus terang(mention nama).. daripada main sindir2.. pernah pulak kau belajar kat sekolah cikgu ajar ''murid2,, sila cakap sindir2.. jangan jadi seorang yang berterus terang''
harharhar!!

Tanpa Nama berkata...

DIA DAH MINTAK MAAF.

DIA DAH MINTAK MAAF.

DIA DAH MINTAK MAAF.

So, kenapa ada lagi hatred ni bising? Adeh.
Dia bukannya mengutuk. Ini jenis penulisan cara sarkastik.
dah join benda-benda internet ni, kena lah tahu keburukannya.

-PS-

athirah berkata...

tak sangka leh jd pantun lak.. kena lak tu... style gak update gne pantun... nk bt x reti.. aduhhh

AlexiaAqram berkata...

@the blabber

I LIKE!

momoi berkata...

pantun tak cool langsung beb ! poor u~

Tanpa Nama berkata...

terbaek la bro!
biar kan kipas susah matini butthurt.
rilek sudah.
suka baca, tak suka boleh jalan

Tanpa Nama berkata...

kalaulah aku FL..sure aku mngis2 kt sini..bkn terharu dgn pantun.tapi, entri yg melibatkan nama dia..lagilh bila u buat mcm nih org akn perlekeh2kn FL..dan sure org akn cr sapa dia tu..cubalah letakkan diri u sbg org yg dihentam..skrg nih bkn jd isu Shawl dah..dh jd isu FL yg jd punca...sesekali cubalah letakkan diri kita dlm situasi org tu...
dan sgt stuju dgn rinai dan exxa.
-maaflh if komen ni buat u panas..aku tgk bila org xstuju dgn u, bkn main lagi u panas yup..reti lak nak marah org..huhuhu..lawak2...-

shakinah berkata...

agaknya, berapa hari kau karang pantun ni?

theblabber. berkata...

well bro, aku tidaklah menyebelahkan siapa2,sbb nampaknya rata2 orang dah komen more on FL (well, after 5 years blogging, baru hari ni aku tahu siapa FL.Pardon my ignorance)rather the newly-trendy-shawl. Anggaplah benda ni sebagai pengajaran. perfection can be boring sometimes, u learn nothing from it.

and kepada yang lain yg bercita2 utk menjadi glamour, be mentally and physically prepared. huge amount you have to pay then.

Fatin Liyana berkata...

salam

thanks sbb remove pic..
skng gwa tensi..exam gwa next week..blog gwa flooded dgn hatred..cmne gwa nk stdy huhu sedih dow

IQBAL ZARIN berkata...

bguslah da minta maaf...

jangan pernah mencari musuh... sekian. itu sahaja. :)

MOFASAD berkata...

hantu mak limah balik ke rumah
dr. romzey dan liyana jasmay berjalan berpegangan tangan
wahai setan apa lu nak cakap?
tang perut gua jangan macam2!!



kah kah kah!

AlexiaAqram berkata...

@fatin liyana

hai cik fatin. tadehal lah.
gua ucapkan lu selamat berjaya!

@mofasad

#tahi dan wak lu!

KAH KAH KAH KAH!

aNNa maRdHiaH berkata...

http://farhanamardhiah.blogspot.com/
hello ... :)))
wah2 .. bape lama nk siapkan pantun tak berapa melayu tradisional ni ? ahakz ...

bagusla dah mintak maap ...owang tu dah la nk exam .hohoho .lepas ni berpada2 la ok .
aku paham pe FL rasa sebab aku sendiri penah laluinye.ish2! owang letak gmbr aku tanpa izin.ceh!
BTW,aku suka penulisan kau.ape kau cakap tu ade betol nye tapi kau tak perlu la mention nama owang tu then letak gmbr die .aib tu bro! :))
apepun .. salute kau ! sangat berani meluahkan pe kau rasa betol .

cidak berkata...

http://www.zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/288-aurat-wanita--apa-sudah-jadi-.html#comments

ini untuk golongan gadis shawl!

Tanpa Nama berkata...

ko letak gamba Fatin liyana kat entry kutuk org bertudung mane tak hangin..n dia plak byk follower..akui je lah kesilapan tu...

phreak-id berkata...

arghh!! Aku terlepas cerita menarik.. grrr


Terbaru > Lelaki di Utara Banyak Main Cinta Dengan Wanita Thailand? > One Step Closer to the Maxis Om Nom Nom Race > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

sicomot-comel berkata...

aku tak tahu nak kate ape..

baca entri ni sekejap boleh..??
korang2 tu..

http://sicomot-comel.blogspot.com/2011/01/kau-ada-mak-kakak-adik-tak.html

LiyaNa NaNa berkata...

hohohhh .. ape yg jadik sbena nye ?

miSz TiQue berkata...

http://sidarapenglipurlara.blogspot.com/2011/01/18sx-dari-kaca-mata-dara-untuk-si-lensa.html

hope korang bce ok....peace no war!

Tanpa Nama berkata...

pelik fenomena bloggers skarg..

HH berkata...

as salam

~~korang ni sembang kencang la..aku rase korang yg wat bende lagi merepek..lek2 sudah~~..test cakap face to face..brani err???...kau bole fikir kau aibkan orang ke x..test arr kalau mende ni berlaku kat mak kau,sis kau..(tu pun kalau kau kesah kan..)
pikir dowhh..kau ni blaja tggi2,tp...

babe,orang pndai gune akal kalau nk wat something...kau???..btw,aku harap kau perasan la beza kau dgn FL..

~piawai nk tarik pelncong eyhhhh???...congrats bro~~~market kau tggi...

waalaikumussalam..

Tanpa Nama berkata...

kenapa org dok kutok ko bai?
aku kool je.aku suka lagi entry psl tudung/shawls tu.

mmg aku pasan,rmai bloggers pompuan ske mencapap..cite tak gempak mana tapi gmbar MELARAM tu yg disajikan byk2.elok lah sgt tu.bg tatapan semua org.pastu nak MEROYAN tak tntu pasal gmba dia org salah gunakan.

kan lebih baik kecantikan tu disimpan kemas je utk suami/bakal suami?

and satu lagi..pls laah..kalau awk punya muka tu bersepah2 dlm tenet,jgnlah marah bila org wat acc fb yg fake guna gmbr2 tersebut.

kesah lak aku kalau kau HERAN aku komen.. berkata...

cakap berapi la kalian ni..test kalau dapat awek macam FL,xkan nk reject...hek ellehh...kalian cakap xserupa bikin la..die tau ape yg die wat,kau lak tau ke ape kau wat????..

tera berkata...

budak tu nk exam...
ganggu emosi btl...
kang jawab paper tulis nama lensar rosak je..

MATAHARI berkata...

serius lawak dalam komentar ni. FL cool je. yang lain yg mengefans. cilaks.

AlexiaAqram berkata...

indahnya kalau fatin tulis nama aku dalam kertas exam dia.

fatin and aqram.

ouh sweeetttttt!

AKU PUN NAK PUBLISITI MURAHAN berkata...

"Memang hangat memang panas,
Pasal tudung semua nak melenting,
Cakap belakang memang ganas,
Sekali sergah takut macam anjing."

oh wat pantun mengata diri sendiri, ckp belakang, dan takut. sebab??disable komen tuk post bawah, BODO gile. ko tak tayang muka kau pun, terang-terang kau tu y ckp belakang, sbb no one here tak tau sape kau, berani tayang muka la weyh!!!

Tanpa Nama berkata...

@APNPM

lu nak membebel macam babi kenapa? apasal tak lu je yang tayang muka lu? tayang bontot memanjang. pukimak.

AKU PUN NAK PUBLISITI MURAHAN berkata...

aku rasa, ada yang comment SUKA DENGAN BLOG DIA, SUKA POST DIA, SUKA PAPE JADAH PASAL OWNER DIA NIH, aku rasa memang dia la orgnya, die komen sendiri. saiko. hahahah

Husky n Pusky berkata...

hak alah nak publisiti murahan kat sini bagila link blog sekali. ni kau nak publisiti apa dol?

AlexiaAqram berkata...

mungkin dia penjual gelang AC INZAL?
saje nak jual MLM kat sini. kasi darah laju, pastu boleh promote gelang tu utk slowkan darah balik.

AKU PUN NAK PUBLISITI MURAHAN berkata...

LARH< AKU DA BAGI LINK R TUH. blog yang suke cr publisiti murahan. HAHAHA..pastu PANAS SENDIRI. y atas ni, kroni-kroni owner blog ni la tuh. tak pun diri sendiri. GILA. SAIKO

AKU PUN NAK PUBLISITI MURAHAN berkata...

GELANG TU TUK KAU JE. yang wat post panas. pastu panas sendiri. HAHAHA. SAIKO PATHETHIC..bodo gile sape y likes pages ko kat fb kan???

AKU PUN NAK PUBLISITI MURAHAN berkata...

"lu nak membebel macam babi kenapa? apasal tak lu je yang tayang muka lu? tayang bontot memanjang. pukimak"

la g je kat link aku ni. aku memang suka tayang bontot. ko nampak. tgk photo kat link aku ni..
ahhahaaha
..SAIKO PATHETHIC!

AlexiaAqram berkata...

kesian lu bai. tak dapat facebook gua. kat sini pun jadi lu nak memancut.

ye lah2, gua bagi lah facebook gua.
nah,

http://www.facebook.com/pages/Anwar-Ibrahim/16194831839

Tanpa Nama berkata...

xda sampainya 300,pencacai ko jer kt sini.
nak cari publisiti la tu wt n3 psal shawl tu,dh xda org nk jenguk blog ni gamaknya.
ko buta FL tu tertekan time nk exam ni,mknanya dia dh teranianya,ko tangung la dosa.
sebelom nak tegor org tengok dulu sekeliling ko,mak,akak,adik2 ko...
stakat baling batu sorok tangan,semuua boleh buat,mana muka ko??

mus berkata...

kene buka berpantun.blogspot.com untuk melihat ciri2 berpantun yang sebenar... pantun nie namanya pantun hantam kromo jer

eiffel berkata...

kahkahkah!!!jadah hape ni wey?!!!!!!


FL pown chill jerk aku tgk kt komen ats...dorg plak lelebey!!!!

p/s :: xsanka aku, entry ni pown ley tahan panas gk dia nyer komen..huhuhu

Tanpa Nama berkata...

hadoiiii..
perang bloggers..
sana cni blog aku baca nk komen balas..
KALU MCM NI LA BAIK BLOGSPOT NI XDE DALAM DUNIA..
XDELA KITE SESAMA ISLAM N MUSLIM NK BERGADO,BERTEKAK TAK TENTU PASAL!!
SAPA YG UNTUNG N GEMBIRE N KETAWAKN KITE??
TENTU LA BAPAK YG BUAT GOOGLE AKA ORG YAHUDI..HAISHHHH~
saling maaf memaafin la yeeee..
sebagai seorg muslim n sedare seislam korg, aku doakn semoga dosa-dosa kalian diampunkan oleh ALLAH dan diberkati segala amalan kite..AMIN

-aku yg xde blog-

syazwanizr berkata...

perlu ke kalau kita nak tegur orang,, kita kena tengok dulu mak/kakak/adik/makcik/nenek suma??? kalo suma pmpuan related to us kena perfect barulah kita boleh tego pmpuan lain yang sesama islam,, sampai bila lah kan??

bukan orang yang menegur itu yang patut kita pandang. teguran dy yang patut kita fikirkan. barulah suma orang boleh change to the better.

takyah la nak sentap sangat. org neh sebut nama fatin liyana je kot. org lain pulk nak sentap suruh tengok mak/kakak/adik/makcik/nenek ape jadah suma baru boleh tegur orang.

Tanpa Nama berkata...

kate tgh exam
sebok ngn blog yg banjer xtentu psl knape
kakaka
pegi bukak buku ye
bukan bukak intenet

Tanpa Nama berkata...

aku pn nk pantun!! teheee~ ^^

kedempung kedumpang ko mnyindir,
xckp sindir pic bliau ko amek,
wahai c pandai dan bkn c pandir,
awat x letak pic awek hang?tkt dye mntak break??

erk..sory.gua xreti pantun..*sigh.. =='

AlexiaAqram berkata...

tak reti pantun jangan berpantun. awek aku cantik tapi bukan idola macam korang punya idola. jadi, buat apa nak letak gambar dia jika dia bukan idola?

sekian.

atiewawa berkata...

bodo je die-hard-fan FL yg hangen tuh. tak paham aku asal abes belog heboh sal entry btudong tuh ari. aku sokong kot entry tuh. haha.

nohfee berkata...

WAHAHHA. aku suka blog kau! aku suka blog kau! kental betol.

Kasih nur azie berkata...

pantun ko boleh masuk pertandingan pantun peringkat kebangsaan.

teyqahd berkata...

orang nak mintak maaf pon mara .
apekehal la fanss si FL ni , ahaha .
lek bro . hahaha .
sukati la kan nak letak ke tanak letak ke gmba awek ko , yg dorg sebok2 pehal , ahaha .
bape kali nak ckp daa , aku mmg suke blog ko !! yihaaa :DD
kental mental sendal , haha
btw hope ko ngn awek ko bahagia :D

♥Miss Farah♥ berkata...

biasalah..kalau popular kena tahan la kutuk dan cerca orang lain..kalau xtahan xpayah buat blog n apa2 dalam dunia share and sharing ni...yang baik ambil..yang buruk buang jauh2..:)

IrfanTijari berkata...

Terbaik, kurangkan kekuningan dalam n3 seterusnya. biar bebudak pun boleh baca.

Tanpa Nama berkata...

sape nak tahu sape awek lensarosak?haha

PurPlez berkata...

nak tw!!!
haha.
buat entry plz.

SyafiqaNabila berkata...

haha..sampai buat pantun.
To fatin Liyana..gud luck exam! U can do it~

http://syafiqa-belle.blogspot.com/2011/01/review-isu-lensa-rosak-dan-fatin-liyana.html

LOLIPOP PEDAS berkata...

loh kat entry pantun ni pun panas jugok???? hahaaaa apeeedaaaa ... esok buat entry masak2 ye en tuan rumah kompom takde sape nak jenguk, yg jenguk pun makcik2 mcm akak ni je kah kah kah ...

~fiOnAbEE~ berkata...

kesimpulannya ramai btol org sayang FL tu ye..LOLOLS!
anyways,love ur writing! ignore those haters out there :)

jijie berkata...

apa heck gaduh2...
haha..
nway bro.. pantun best! seyes..
(ni bukan ayat sarkastik...haha)

AlexiaAqram berkata...

sesiapa yang ada blog berpantun, bagi aku. jom kita berpantun. ada bran?

keh keh keh.

MATAHARI berkata...

serius. cramp perut hari ke 3.

hifazphat berkata...

salam.
Firman Allah ta`ala yang bermaksud: “Ajaklah (wahai Muhammad) mereka ke arah jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat yang elok dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang paling baik…..” (Surah An-Nahl: 125)

Jika merujuk kepada tafsiran Imam al-Qurtubi, beliau menyebut bahawa ayat ini menyuruh para da`ei supaya menyebarkan dakwah dan memberikan nasihat kepada ‘orang-orang Islam’ secara khususnya dengan cara yang penuh bijaksana, lemah lembut dan penuh strategi. Para da`ei mestilah menjauhi sifat kasar dan keras ketika menegur dan memberikan nasihat agar orang yang ditegur tidak merasa malu dan melarikan diri sekaligus matlamat dakwah menjadi realiti dan terlaksana.

Al-Qurtubi menambah lagi bahawa hukum menasihati dan menegur sesama muslim secara lemah-lembut dan bijaksana ini kekal sehingga hari kiamat. Namun hukum ini tidak berjalan ke atas golongan kafir kerana cara untuk ‘bermuamalah’ dengan mereka telah diterangkan oleh ayat-ayat yang menyuruh kita memerangi mereka (ayat Qital).

Beginilah yang sepatutnya berlaku terhadap para da`ei ketika mereka menjalankan kerja-kerja mulia ini. Apabila mereka berhadapan dengan orang-orang yang melakukan kesalahan atau maksiat di kalangan saudara mereka sesama muslim, mereka perlulah menggunakan pendekatan positif dan bijaksana agar pihak yang ditegur mereka berhenti dan menginsafi atas kesalahan mereka.
Janganlah kita menggunakan ‘teguran’ atau ‘nasihat’ itu sebagai jalan untuk membalas dendam kepada seseorang. Bukankah itu menunjukkan yang kita sedang menunggu-nunggu kesalahan orang? Sedangkan di dalam Islam, kita dituntut untuk sentiasa bersikap ikhlas dan amanah dalam setiap nasihat dan teguran yang dibuat. Apabila menegur, janganlah sekali-kali kita menggunakan bahasa dan nada yang kasar. Jauhilah dari menegur seseorang itu di khalayak ramai. Kerana ini akan memalukan dan mengaibkan pihak yang ditegur. Carilah waktu yang sesuai untuk menegur. Bersemukalah dengan pihak berkenaan dan gunakan kata-kata lembut dan gaya bahasa yang boleh menawan hati dan perasaannya. Perlu diingati bahawa walaupun Islam menggalakkan budaya tegur menegur di kalangan kita, tetapi itu tidak bermakna bahawa teguran itu mesti dibuat secara langsung apabila sesuatu kesalahan itu berlaku. Lihatlah situasi dan keadaan. Gunakakan uslub yang boleh menawan hati dan jauhi dari cara menegur yang membuatkan orang lari.

Jadikanlah Rasulullah s.a.w sebagai role model kita. Lihatlah bagaimana sewaktu baginda didatangi oleh seorang lelaki yang meminta izin dari baginda untuk berzina. Lalu apakah respon baginda? Adakah Rasulullah mencerca atau memukul atau memaki-hamun lelaki tersebut? Bahkan Rasulullah bertanya lelali itu kembali, “Adakah engkau suka lelaki lain berzina dengan ibumu atau kakakmu atau adik perempuanmu?” Jawab lelaki itu: “Aku tidak suka ya Rasulullah,” Lantas baginda berkata dengan lembut: “Begitu juga dengan orang lain, mereka jua tidak suka jika engkau berzina dengan mana-mana wanita di kalangan kerabat mereka.”

Itulah dia antara uslub Rasulullah menegur dan berdakwah kepada orang lain. Lalu mengapa kita sering ketepikan tips-tips yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w? Kenapa kita sering ‘berkasar’ ketika menegur saudara-saudari kita sesama muslim? Gunakan budaya menegur sebagai perantaraan untuk menambah kawan dan taulan bukan untuk mencari musuh dan pergaduhan.
Dipetik dari: http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php?t-160851.html

tidak salah untuk menegur orang, tapi biarlah berpada. Jika anda berniat ikhlas disitu utk menegur, tegurlah berpandukan ajaran Islam. Islam tidak mengajar umatnya menjatuhkan aib orang lain.

thank kaseh :)

Tanpa Nama berkata...

terbaik komen di atas!

izzah berkata...

eh eh eh,si author nie mmg cakap BETUL,yang kau orang nak rasa terlebih2 tue buat apa??

INILAH ORANG MELAYU ,TAKDE BUDAYA AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR,SEBAB TUELAH BANYAK ORANG BERZINA,ANAK LUAR NIKAH SBB KITA TAKUT NAK TEGUR!

BILA SI BLOGGER NIE DAH TEGUR ,CAKAP SALAH TEGUR LAA,PADAHAL BENDA TUE DAH JELAS DAH NYATA~

yang si fatin liyana nie tak tahu ke gambar die dah jadi stok lancap budak2 lelaki ngan rempit dalam oh. awek cun.com @ awekmelayu bertudung 3gp~Yang tue engkau orang tak nak marah la pulak~Sapa suruh bukak aib sendiri,kan engkau dah termasuk dlm laman web lucah~

CARA MENEGUR/BERDAKWAH NIE ADA BANYAK CARA TAW ,ADA CARA LEMBUT,SERDAHANA ,KASAR DAN KERAS,SEMUANYA DIBENARKAN DALAM ISLAM TAW!.
aku rasa kat dalam laman web iluvislam tue dah berlambak dah article pasal aurat nie tegur secara bapak punya halus~ Laa nie la si blogger nak tegur secara keras supaya perempuan2 lain pun sedar~


haduyh,perempuan2 mmg banyak jadi penghuni neraka sbb benda nie la~ orang tegur melenting!

padahal benda tue betul~ Orang tegur sbb tak nak bagi kamu masuk neraka~ jangan salahkan cara menegur sbb cara yg keras ada dalam islam lagi2 sesuai benar ngan pemuda-pemudi akhir zaman nie~

░♥si lampu neon♥░ berkata...

AKU GERAM LA DGN MATAHARI NI..DIA KOMEN SINI KER? AKU YANG PLG LAMBAT TAU HAHAHA..

APE RESPON AKU ?


AKU TAK CAMPOOOO HAHAHA =p


KALAU ADE YG NANGIS NNT KO JGN LUPE DTG UMAH DIA TIME RAYE MINTAK AMPUN HEHEHEHE


WEHHH BELOM 300 LAGI LAAA NAK AKU SPAM KE ADMIN XD



CHECK ENTRI MANTAP NI :
# TWITTER ARTIS MALAYSIA ! #
# STICKER KERETA YANG LAWAK#
# NAK PINDAH WORDPRESS?? #

ciK gAyah kePOhhh berkata...

:)) gelakk gulengg2 makk bace,....heee~~~

Tanpa Nama berkata...

ntah pape je,, ;)

ultra berkata...

tak dpt komen kat post tudung yg panas, komen kat sini saja la!!!

bro, gua salute lu!! mmg ultras la pemikiran dan penulisan lu, lagik gila dri mofasad.. hahahahaha..

btw, ini blog lu, lu punya cita, lu punya rulez, lu punya hati dan perasaan (erk?) apa ada kesah??

jujur dan ikhlas subjektif.. bila tegur direct dikata kasaq... bila ckp berlapik tak mau dengaq, keteghaq..

tp apa2pun salute la... aummmmm!!!
keep up the good work!!

Lara D'yuni berkata...

pantun yang cun...
sy x masuk campo...
sekadar jd seorang pembaca...
apa pun.. setiap org ada pandangan masing2.. blog tempat luahan dan kritikan... kan?

Zurina Majid berkata...

fatin liyana? sape tuh?

misz myza berkata...

actually.. dulu mmg x kenal si Fatin Liyana ni.. bila msuk blog ni, pasal isu lepas baru kenal siapa Fatin Liyana ni.. mmg cantik org nya.. bgus la kalau tuan umah n FL ni dah ok.. kita semua ni xyah la nak mengapi-apikan mereka berdua..

pasal gambar sendiri kat internet ni, berani upload, berani tanggung.. sy sendiri dulu terkejut bila abah google pic je nama penuh saya, keluar gambar sy.. kat first page lak tu..dlm hati ckp, lorr.. camne abah leh jumpe gmbr aku dalam google ni.. nsb baik sy ni mmg xde pic hot2 yg x senonoh.. so kepada perempuan diluar sana, berhati-hati la dgn gmbr anda di internet.. tu je.. takut ade org menyalahgunakan pic kte..

Seimura berkata...

Assalamualaikum.

Saje nak menyibuk. Best la pantun hang ni bro. Ekeke.

Actually tak kenal pon sape Fatin Liyana. Lepas masuk blog ni baru tahu. haha. (entri pasal shawla n guna pic FL, tapi mase aku baca, pic dia dah tak ada). Dan masuk blog ni pun dari blog kawan aku yang letak link entry ko hari tu.

Penat baca semua komen yang beratus. hahahah. so nak drop komen jugak.

Aku sangat suka entri lensarosak dan aku sokong!

Tu je nak cakap. Babai. :D

saye yg hanya memerhati berkata...

salam... menegur org ke arah kebaikan, memang baik... tapi JANGANLAH SAMPAI MENGAIBKAN ORANG LAIN... inikan pula memalukan org lain secara terang-terangan... nauzubillah...

SPEK HITAM berkata...

nak komen boleh?
errr aku tak sangka FATIN LIYANA ADE HATERS!

Seyes haters ah buat die fames.
Err, neway die cute dan sangat pandai bergaya.

blog dia yag ttbe nak fames,
err okay bye~

SPEK HITAM berkata...

lupe nak sampaikan pesanan kepada bloggers :

Beliau berkata demikian dalam entri terbarunya melalui blog www.1Malaysia.com.my.

1. Penulis blog perlu jujur dan adil dalam mengumpul, melapor dan menterjemahkan maklumat.

2. Tidak memplagiat hasil tulisan.

3. Mengenal pasti sumber yang boleh dipercayai.

4. Tidak menerbitkan maklumat tidak tepat.

5. Membezakan antara maklumat sokongan, komentari dan fakta.

6. Mengakui sebarang kesilapan dan membuat pembetulan dengan segera.

7. Menerangkan tujuan blog dan membuka perbincangan mengenainya kepada penulis blog lain dan orang ramai.

8. Memberitahu sebarang aktiviti yang diadakan, kerjasama dan juga agenda peribadi mengenai blog.

9. Berhati-hati dalam menyiarkan maklumat sensasi yang boleh memberi kesan pada mana-mana pihak.

Sumber: www.utusan.com.my

korang rase kalu ta ikut boleh tak kite men saman2???

cim0t_c0mot berkata...

nak tambah lg satu komen yang ketinggalan zaman...hehe..
gaduh2...dua2 jgn gado2...dah besar panjang kn..?? hehe..

Tanpa Nama berkata...

asslmualaikum....just nk tmbh skit...sume y dikatakn ade betul nye...cume satu je xbrpe nk betul...cik Ana Raffali y manis tu dulu bertudung tapi sayang skali kini hanya tinggal baju kurung shja...sy xkata dia salah...itu hak dia,,,cuma mnusia2 y ske mnunding jri antra stu sma lain xmanis jg...lbh baik kte jg dlu dr sndr,, keluarga,,n partner msg2 yee....

Akim Iqbal berkata...

bapak panjang, baru harini aku tergerak nak komen. orang yang kmen macam ustaz tu mmg .... zzz.. panjang sgt.. entah la sapa nak baca..