Januari 10, 2011

Saku Penyeluk Masa dan Buku Tiga Lima

Aku mulakan entri ini dengan ketawa sinis, ketawa sarkastik jangan butthurt dah ler.

Tu la.. Masa aku kata taste aku pada Anna Raffali. Ramai kutuk seribu bahasa.

Nak bandingkan dengan Yuna lah, ape lah. Kata aku berfikiran sempit lah, taste buruk, taste aku macam cibai, kata aku masuk neraka sebab taste aku pada Ana.

Padahal, aku dah cakap. Taste aku bukan sebab dia tak pakai tudung, sexy pakai skirt atau pun sebab dia gedik nangis-nangis dulu.

Taste aku pada dia sebab bakat dia. Bakat penulisan lagu dia, ciptaan lagu dia dan cara dia sampaikan nyanyian. Dan sebagai tambahan, sebab dia berbaju kurung. Simple dan tidak menjolok mata.

Sekarang?

Dia menang. Victory.

Ramai jugak yang tak puas hati dan pertikai kemenangan dia. Kutuk dia tak sedap nyanyi dan segala macam. Tapi, takdirnya dia tetap menang. Oh, tuhan benar-benar maha adil.

Kutuk Ana segala macam, dalam blog ni mahupun di youtube. Akhirnya dia menang.

Aku senyum gembira panjang malam ni. :-)

Oh ya, macam mana dengan taste korang? Yuna?

Baju dia macam mana malam tadi? Kawan aku cakap satu je. Mangsa fesyen.

Haha. See? Betul tak cakap aku fesyen biar berpada? Biarpun bertudung sekalipun.

Aku senyum panjang. Love love love!

p/s: Okeh, marilah kita pakai baju kurung lepas ni ye. Toksah lah pakai tudung/shawls tapi baju tu ketat semacam. Striking semacam, pelik semacam.

68 ulasan:

aNNa maRdHiaH berkata...

http://farhanamardhiah.blogspot.com/

tahniah le kat kau ana raffali menang k . huhu ... taste kau hebat :)))

MOFASAD berkata...

auummmmm

free compass berkata...

yuna+yuni+yuno = onani

+d.O.Y.A.h+ berkata...

THERBAIKK :)

che'ila berkata...

dah agak.mesti lensa rosak buat entry pasal anna..haha!

Lee Zha berkata...

aku pun tak heran ko nak kata apa. hahaha


janji black nyanyi lg sopia jen ckp lah wat aku.


org len??


g mamposs..nk kutuk..kutuk lerr...


hohohoiii~

Nur Syafiqah Yunus berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
SweetyMui2 berkata...

seriously tak pernah dengar lagu dia so no komen..time dia buat persembahan tadi pun xsempat tengok so no komen gak..hahaha

*frust malam ni faizal tahir xmenang*

Nur Syafiqah Yunus berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nur Syafiqah Yunus berkata...

ha elok lew tu bro...
pkai baju kurung dgn butang baju xkancing..nmpk dada nmpk leher..
derr....skurangnyer boleh jek ckp..rmai pkai bju kurung dgn mngayakan tudung dgn sempurna bwu betol derr..
BUKAN XpAKAI LGSG!
tu DUNIA NK HANCUR dahhh
der..nk nashat kene pandai2..
den pon xpndai nk nasht tapi agak2 ar an..

*jgn nk sokong ana rafFali sgt lah kan...bwu nk up der...YUNA dah 2thun up lah...relax ar an...

aNNa maRdHiaH berkata...

pape pun ..adira comel bangat! stacy pun comel! huhu ... sayang faizal tahir tak jadi juara. xpe la..akur je la ngn rezki yg berpihak kat ana raffali ..

AlexiaAqram berkata...

pakai lah baju kurung dengan tudung. takkan nak aku ajar lagi kot? macam budak2 perangai. akal ada pakai cik adik uik.

fatimah :) berkata...

hahaa ! ana raffali ! suke sgt ! (:

relax laa. dy just ta kancing baju je kodd. artis laen tu tyg peha beso ta pkai tdung agy, ta kesah plak. ana raffali yg ta btudung tp pkai bju kurung un korg na mara mara. pelik betol. cube la doakn dy dpt hidayah, pkai tdung.

p/s : pmpn especially yg btudung tu ckp biar la sopan skit. kite ni pkai tdung tjkkn la imej yg elok. ok ?

anyway, peace !

Wana De'Amor berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
rozy asrawaldo berkata...

kahkahkah berfesyen biar sederhana. jangan jadi hamba fesyen. haha

Wana De'Amor berkata...

serius x sngka dia menang..seriuss..wlaopun dia nyanyi cm menguap..aku tabik la dia menang..aha~ part pling bert..bju dia merah oke! agak2 saiz XL ada x utk aku bju cmtu? kahkahkah... err..Yuna? sory to say..dulu aku minat dia...seyes..tapi not now..aku x sua cara dia bertudung..ya betoi ckp hang..mangsa fesyen...apa kah pkai tdung cmtu? Yuna plis la..balik kepada dlu..fsyen tdung yg dlu..cantek..skang ni..ergh! sory la peminat Yuna...aku tabk boleh pergi la~ peace!

p/s :aku mangsa fesyen tudung gak..peace!!!!! tapi aku x snggp pkai cm yuna~ weeee

hakeem kira berkata...

haha ramai yang tak puas hati . mungkin pasal isu shawl lagi bukan AJL . ^^

glory2 MU

k_Own berkata...

nak api menang ! haha...

tp style lahh ana ! comel macam lisa kot ?

MATAHARI berkata...

kahkahkah. memang mangsa fesyen. serius, mana yuna dulu. yang sempoi, time dia still study kt U, oh. aku terlambat, baru touch down.

well,lepas ni, tup tup trend baru pulak keluar,berbaju kurung, mcm ana dan yasmin ahmad. kalau.haha

AlexiaAqram berkata...

ahhh, indahnya jika smua perempuan di malaysia berbaju kurung ke PAVILLION.

dan semua lelaki berbaju melayu ke TIMES SQUARE.

style!

fatimah :) berkata...

follow la blog ana raffali. (:

http://anaraffali.blogspot.com/

kuyie berkata...

sungguh tidak boleh blah bila ada yang create akaun ini..xde keja lain ke???

http://www.facebook.com/pages/Kami-tidak-bersetuju-Ana-Raffali-menang-AJL-25/125841710816101

Fiq berkata...

ikot suka nak pakai apa. janji kita selesa dan orang lain pun selesa. jgn sampai org rasa terseksa. parah.

MéuzAngelo™ XXIII berkata...

pasal group yg org tak suka Ana menang tu, budak sekolah yg buat..

nampak sangat tindakan yg tak matang..

zaira berkata...

aku bukan peminat ana raffali kan so bila umum pemenang aku semacam,

erk???? korang ni melawak ke ape kan.

tapi memang betul la lirik dia maksud mendalam sampai tak tercapi akalku yang superficial nih.

mungkin m nasir punya akal sampai nak tafsir lirik ana nih.

sebab tu dia menang.

.sweet-ants. berkata...

aku mmg pakai baju kurung pon. baju kurung cotton atau baju kurung kampung tu.

fitriah berkata...

yey! :)

anOOan berkata...

yuna adalah punca fashion2 disaster yg aku nampak mcm sampah berjalan2 dlm kota

seorang mamalia berkata...

pasal baju kurung tak kancing butang pon nak up up kan. kalau pakai tudung dengan tshirt lengan pendek aku nak up up kan bole tak ehh?? ;p

tak berapa minat sgt anarafali tapi apesal aku asek nyanyi lagu dia je dari tadiii?? *lagu dia sedap ekceli

The Sharkox berkata...

Selain Yuna, memang aku bajet dia akan menang..

Faizal Tahir??? Faizal tahir dan liverpool tu lebih kurang aje..hahahahah

TheSharkox's latest Entry Aku dah agak dah Ana "Baju Kebaya" Raffali menang..

eiffel berkata...

yeah!!!!!!!!ana rafali menang!

yup, aku pown suka giler lagu2 dia...lirik + lagu dia memg sgt mndalam..pastuh suara dia pown da memg sedap..

dorg ne ntah pape jerk kata ana rafali xlayak!dorg xpk ker ajl ne dorg lbh tgk kpd lirik lagu tersebut...

yuna?dia pkai sari ke hapa tuh???taun lps pkai bju hujan....huhuhuuuu

Young V berkata...

Senang ckp..yuna n ana dua2 da bakat...

Ko rasa ko menang la eh bila leh ckp Yuna mangsa fesyen? Bukan nak menangkan yuna..jgn sampai ko syok sendiri dengan ana..sampai leh kata..biar ana xpkai tudung..x pakai shawls liplap tapi dia ada bakat.WTH.

aku pon x setuju dak2 pakai shawl tapi baju seluar ketat2...selain dari mengutuk..tegurlah org sekeliling kita termasuk awek,bestfriend.mak.kakak dan jiran..

Bukan senang nk bg org ikut apa yg betul,termaktub dalam kitab...kdg2 yg cakap ni pun bukan leh caya.

sekian~

Lee Zha berkata...

ka-la-kar nya bila bc komen2 yg kutuk2 tp x cermin diri~~


ahaiiii~


gurls...lau ko "smoke", jgn tuding jari kt Yuna knon dia ajar ko "smoke". boleh?


lalalalala~~

Kehelan berkata...

masa tgk Yuna semalam, yg terpacul dr mulut saya ialah "kesian dia nih jadi mangsa fesyen"

AJL ialah mencari lagu terbaik, bukan mencari penyanyi terbaik...

lagu ciptaan ana raffali menang, mmg itu lagu yg terbaik! satu bonus utk dia, sbb dia nyanyikan sendiri...

jgn pertikai keputusan juri, ketua juri itu ialah M. Nasir tau!

shahirahkhairudin berkata...

aku pun senyum lebar sambil melompat kegirangan secara sopan santun kat umah semalam. eksaited lebey wooo !

NoRjAliLAHmDyUSOP berkata...

matlamat n niat bertudung bkn hanya menutup kepala, rambut, n leher sahaja. TP..
* “Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [TMQ An-Nur (24):31].

* Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.”

*dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

p/s: peringatan untuk diri saya jgk yg selalu alpa. moge kite sentiasa dlm rahmat ALLAH

*pemakaian kena jaga jgk..x ketat, jarang..

NoRjAliLAHmDyUSOP berkata...

matlamat n niat bertudung bkn hanya menutup kepala, rambut, n leher sahaja. TP..
* “Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [TMQ An-Nur (24):31].

* Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.”

*dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

p/s: peringatan untuk diri saya jgk yg selalu alpa. moge kite sentiasa dlm rahmat ALLAH

*pemakaian kena jaga jgk..x ketat, jarang..

una berry berkata...

ala, ada lagi yang nak butthurt si Aqram ni minat ana raffali baju kurung drpd yuna shawl

taste org lain2 n xphm ke aqram ni bg sarcasm dia bkn nk berdakwah ke apa
dia rasa camtu..pendapat org kan lain2

lebih baik betulkan diri sendiri dulu
xyah nak hangin2
bosan betul

Nurul Hidayah berkata...

kehkehkeh ~

AlexiaAqram berkata...

fashion disaster? sadis ayat itu. haha!

yang tak puas hati kat aku. aku tak kesah. aku senyum aje.

kepada yang lain, thanks weh sebab memahami. moga korang dapat suami yang memahami jugak okayy!

shahirahkhairudin berkata...

woohhh !! aku suka "semoga mendapat suami yang memahami" itu..

rainbowskittle berkata...

aku tak paham kenapa ramai org dtg nak melampiaskan marah kat sini. bnyak air liur. kena pakai payung . ana raffali menang , rezeki dia kot. tapi mmg fashion yuna smlam err..disaster kot. tet. yuna die hard fan jgn serang aku. aku minat yuna gak :)

DeaDay berkata...

ada aku kesah..apa ana menang ke kalah, ada dia nak belanja korang pizza hut ke?adoi tolonglah..emo apesal?

Hellioz berkata...

fuck
blog ni dah tak indie dah
banyak sangat komen!!!
kah3~

hi5 dude~

KimiCnoL berkata...

ada gua kesah pasal yuna maya or ana raffali..lalala~

ciK gAyah kePOhhh berkata...

:))

SiSagaPutih berkata...

Bro, ape kene mengene dengan fesyen n bakat menyanyi or menulis lagu?

Apa kene menge dengan fesyen antara yuna and ana rafali bila dikaitkan dengan ana rafali menang ajl mlm tadi?

adakah kau nak kata juri2 ajl tu semua mcm kau, suka tgk baju kurung ana rafali?

Nilah dia kaum melayu yang takbleh nak maju dari segi pemikiran, hanya sebab arits, semua nak berbalah, sebab fesyen n artis je?

Aku bukan peminat mana2, tapi aku anti kepada kebodohan

secara realiti, benda2 ni semua bodoh.

Azza Syzna berkata...

minat boleh tp jgn diagungkan sgt.
baik ana, takpun yuna. sama2 ada bakat. dan takde kena mengena dgn fesyen dan baju yg diorg pakai.

ada org kata pakai baju kurung kampung, skinny dress semua baru style.

ada org kata baju kurung ayu lagi lawa, skinny dress semua burok.

so depends on taste msg2 lah kan. aku tk suka skinny sbb aku rasa buruk dan aku takde pulak 24 jam baju kurung. so tgh2. lain org lain cara. cuma igt satu sudah, kita ni org Islam ada paksinya :)

AlexiaAqram berkata...

malas betei aku nak melayan orang yang tak tahu cerita whole story tetiba nak menyampuk di tengah jalan dan buat fatwa persoalan bukan2.

hadoiiiii.

qish. berkata...

aku lagi suka orang pakai baju kurung sopan dari sakit mata tengok fashion victim..

aku tak nak cakap pape.tengok sini sudehh!

http://www.youtube.com/watch?v=c86ZMF7jgFg

tiba tiba rasa sebak sebab diri sendiri pon tak betul.lensarosak,

TOLONG INGATKAN AKU
(ececececeh.. haha!)

MY HEART berkata...

lepas ni kita buat baju satu set dengan tudung.. kuar mana2 tak bazir masa nak pin tudung sana sini.. terus sarung baju ber'hud'.

tak sanggup mak ^_^...

**** motif aku komen camni hihihihi ***

apa2 pun, aku rasa best dengan ayat ko ' dapat suami memahami'.

p/s: orang yang buat page tak sokong AR tu sebenonya jeles suara tak sedap dah tu pulak tak dapat nak compose lagu sendiri. ahaks!

ain revival berkata...

huhu~
ak ng h0usemate ak ciap pkai baju kebaya ag arini p kuliah demi meraikan kjayaan ana rafalli~
id0p ah ana rafalli..

http://ainrevival.blogspot.com/
im new!!:)

Cik Pieka berkata...

da agk konfem kaw cite psl ana ni. haha :) hebat taste kw der.

AlexiaAqram berkata...

@qish

kau manis berbaju kurung. hehe.

@myheart

jeles dan butthurt.

@ain

semangat! I LIKE!

@cik pieka

haha. senyum memanjang beb. mestilah.

Yatre Hayati berkata...

Suka lettew ana raffali menang...hahha

AlexiaAqram berkata...

eh mesti lewwww.
hik hik

wahidah berkata...

yep2 lame2 dorg neh da pelik pakai tudung.aku hampir mnjadi mgsa.tp tidakkk mahuuuuuu

wahidah berkata...

yep2 lame2 dorg neh da pelik pakai tudung.aku hampir mnjadi mgsa.tp tidakkk mahuuuuuu

suhaila berkata...

ada baiknya xperlu nak kondem sesiapa. biar jela sape nak menang, tu rezeki masing2. ada masa up,ada masa jatuh. kalau kita nak bising pun, apa y kita dapat? chill lah, selagi kita minat dengan cara artis tu bawa diri, cara kerja dia, go on jela.n for those y nk kondem tu pakai la bahasa y sopan sikit. yang saya pelik, apa pasal ttbe penulis blog ni kena marah tak pepasal. cik syafikah yunus, hormati lah cara pemikiran orang lain, pendapat orang lain. pasal fesyen, apa2pun jadilah diri sendiri, ingat hukum agama pasal aurat kita n tak perlu terlalu mengikuti gaya artis y kita suka.less is more. simple is the best.:)

yad'z berkata...

berbalah lak kat sini...

pada yang berbaju kurung tapi belum bertudung.. kita doakan mereka terbuka hati untuk bertudung..

pada yang bertudung tapi main2..
maksudnya juz pakai sebab trend..
please... jangan mcam tu...
anda juz menjatuhkan maruah kami2 yang sedia bertudung ni... kami yang ikhlas bertudung ni terima penangannya sekali...

dan, pada yang nak nasihat...
cermin diri hiasi peribadi..
jangan cepat jatuhkan hukum ke atas orang lain...
sebolehnya, jangan keluarkan komen2 yang boleh bawak perbalahan... hindarkanlah...

nurulSYAFIKA. berkata...

yuna is not a fashion victim man.
orang yg tak pandai berfesyen je cakap macam tu hihi.

btw, tak perlu kutuk siapa siapa lah.

ana raffali mahupun yuna, kedua dua mereka tak pernah berbuat salah atau mengacau hidup anda. kenapa nak kutuk tak tentu pasal kan.

(:

Sca Ndx berkata...

aku suka selamat malam.
tapi ana menang.
takpalah.
ini juara lagu
bukan juara "lagu pilihan peminat"
HEHE

Sue Anna Joe berkata...

What Yuna wore would have been weird if it was worn in some street in KL or a mall.

It was meant for her performance it was even suited for the autumn like background with the leaves.

Have any of you seen Yuna in everyday wear? All you see are photos of her during her shows. So to have your kawan to blantly say she's a 'mangsa fashion' is invalid. It does not apply here.

Yuna, used to not wear the hijab, if you ever read her article in The Edge. She mentioned that she used to wear short skirts and such, have always been a lover of fashion, and finally she decided to wear the hijab, which is a huge leap form her previous style, at least from what I read.

So it might take sometime for her to properly cover her aurah.

Ana Raffali is a sweetheart, I've followed some of her gigs and watched her youtube even before I knew Yuna. It's about time she's received this recognition. As much as I was rooting for Yuna, Ana deserves it. And it's great that she struts around with a baju kurung during her performance.

And gosh it's just so so so stupid those hate groups on fb regarding the AJL results. And sangatlah bangang sesiapa yang kutuk Ana, just because their favourite did not win. Ntah apa-apa. Memang tak patut. She's super talented okay!!

And yang kelakar Yuna pon tergelak je kes ni, and is supporting Ana as well, fans je yang overly kecoh tak pasal pulak.

You are smart, I enjoy a number of your entries, thought provoking, and a lot I do agree on actually. Like the gathering issue, even SOME points in the controversial shawl issue. That's one of the reasons I decided to create the Wear It Right (WIR) Campaign, which was about lowering the hijab to cover the chest, even had a tagline "covering the chest is the best". Hehehe.

I personally love fashion myself, and being a hijab wearer, it's a fine line trying to be both fashionable yet modest, and we end up making mistakes.

But of course, you can't please everyone and make entries that everyone will agree upon. But you should understand and be a little more sensitive next time towards some people and issues. Be an ethical and respectful blogger.

Do keep on writing interesting posts!

p/s: Some day your anonymity will be revealed. All anonymous writers end up being discovered. This is Malaysia dude. It's small, pusing pusing je roundabout.

Sue Anna Joe berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
AlexiaAqram berkata...

@SueAnnaJoe

Hi Kak Anna! Satu perkara yang saya kena akui, Yuna berbakat. noktah. Kak Anna mestilah lebih mengetahui Yuna dari saya. Jadi, saya tak boleh nak cakap lebih, kalau rumah saya kat KL, dah lama saya jadi followers tegar Yuna seperti akak.

apa yang di lontarkan oleh kawan saya mengenai 'mangsa fesyen' tu, merupakan pandangan 'usual and typical' sebenarnya. ya, pandangan peminat yang jauh, yang bukanlah nak tegar mengikuti perkembangan muzik sentiasa, apatah lagi nak stalk pasal artis 24jam.

tak perlulah kak anna kecik hati. saya sendiri pun dah lama tak nampak yuna. sekali dia keluar baju macam tu, saya pun terkejut. macam mak yong pun ada. tp, berdasarkan penerangan akak. ok lah, betul jugak kalau nk di sesuaikan tema autumn.

about ana raffali, indeed. saya kasihan melihat dia macam di jadikan kambing hitam pula skrg ini, sebab ramai orang tuduh andy FP sebagai punca.

kempen WIR akak itu memang terbaik. saya menyokong kempen akak. sekurang-kurangnya, ada tindak-balas positif selapas entri kontroversi tersebut. alhamdullilah. pemikiran akak berbeza dengan para haters luar sana yang kerjanya cepat melatah saja. nice one!

terima kasih atas complimenting and honour yang akak berikan. saya cuba buat yang terbaik lepas ni. insyallah.

ttg revealed my identity tu. mungkin lah, saya rasa sampai masa pun orang tahu juga. haha! :)

anyways, thanks ya kak anna!

wahidah berkata...

to kak sue anna memg patut kempen tu di buat but perlu la start ngn geng2 scrflet 2 dahulu as they are most popular hijabies gang.bcoz some of the style i didn't agree and they didin't lower their tudung also.some but not all.juz my personal opinion.tq

Tanpa Nama berkata...

lagu anna raffali telah menyedarkan aku untuk sentiasa beringat..mmg lagu dia layak menang..aku pun bertudung gak tp tak semest nye ak sokong yuna..ak ngantuk lah dgr lagu dia..lg2 skg dia kapel ngan qi aduh..bukan qi dulu ade kes dadah ke..correct me if im wrong

zaty luvlianncezzz berkata...

hehe

aq xnk kumen byk
cari gadoh pn xnak

cma aq start x suke ana raffali sb ko
gua pn tada heran lu nk komen balek ape

NOKTAH