Mei 20, 2011

Apa Perbezaan Antara Blogger dan Blogster

Sewaktu aku terlibat dengan forum pencerahan minda dalam penulisan blog, terdapat pertanyaan kepada aku mengenai perbezaan antara Blogger dan Blogster. Mungkin antara kalian biasa mendengar istilah blogger, tapi belum tentu kalian pernah mendengar istilah blogster bukan? Aku tahu, aku pun jarang dengar kerana masih belum ada tafsiran tepat untuk blogster. Cuma, satu perkara penting yang perlu kita tahu ialah seorang blogster mungkin seorang blogger, tetapi seorang blogger belum tentu seorang blogster.

Tak mengapa, biar aku cuba terangkan.

Blogger

- Mempunyai hanya satu atau tidak lebih dari dua akaun web blog. Atau hanya mempunyai satu platform penulisan sahaja.
- Kebanyakkannya terdiri dari pelajar universiti yang agak bermentaliti kekampungan.
- Kerap menulis mengenai 'apa yang di buat hari ini?'. Paling tidak pun, entri copy-paste bulat-bulat, entri balasan dari entri-entri lain, dan entri 'topik menarik dunia hari ini'.
- Sering condong kepada akaun blogspot buat masa ini.
- Mempunyai sebahagian atau semua ciri-ciri pelacur blogger. 
- Tidak pandai mereka-bentuk layout blog secara sendiri. (baca : suka minta orang lain buatkan layout)
- Menghadiri gathering blogger. Ini wajib.
- Kerap tidak bersikap steady dan suka terikut-ikut dengan perasaan. Kebanyakkannya adalah dari kalangan perempuan dan lelaki berambut gothic.
- sUkeR meNaiP aTau ....membuat ayat.... seperti ini.... 

Blogster

- Pasti mempunyai lebih dari satu atau dua akaun web blog. Kiranya, bukan sahaja ada akaun blogger. Malah wordpress, tumblr, livejournal dan mungkin dot com. Iaini mempunyai lebih dari satu platform penulisan. Boleh merujuk kepada Obefiend, misalnya.
- Penulisan entri adalah original, idea baru, olahan baru dan bukan copy-paste secara membuta tuli. Blogster sememangnya mempunyai entri yang menjadi topik perincangan hangat oleh blogger-blogger lain.
- Minat dan arif dengan dunia penulisan bertatabahasa yang betul. 
- Tiada langsung ataupun terlalu kurang bersikap seperti pelacur blogger.
- Setakat ini, ada juga blogster yang terdiri dari pelajar universiti, tetapi lebih suka bersikap misteri dan tidak skema. Majoriti blogster kini sudah bekerjaya dan pastinya bukan kakitangan kerajaan.
- Mempunyai pengetahuan dalam mereka-bentuk layout ataupun lebih suka kepada layout yang bersifat minimalis. Menolak layout bercorak kupu-kupu, binatang ternakan mahupun lambang pasukan-pasukan bola sepak kegemaran.
- Menghadiri parti liar, gig, dan konsert band-band post-rock.
- Bersikap cool, steady dan adakalanya angkuh bagi menjaga karisma. Namun sebenarnya tulus hati, lebih-lebih lagi yang lelaki. Gemar dengan perempuan berdada besar.


Mungkin ada banyak lagi perkara-perkara yang boleh di masukkan. Maaflah sebab aku tidak dapat fikir kesemuanya, jari aku lenguh kerana kerap meramas sejak tempohari. Banyak sangat perempuan berdada montok(?) mahu ajak minum arak. Ok, nampaknya aku sudah mula mengarut.

Cuma kamu kena tahu, ada juga blogster yang tidak kena mengena dengan blogger langsung. Mereka suka mengambil gambar (gambar diri sendiri di utamakan), meletakkan gambar-gambar diri tersebut di dalam blog, aksi seperti myspace-whore, dan muka jambu.

Kamukah?


p/s : Padahal blogger dan blogster itu ialah laman web. Ceh!

37 ulasan:

Nobita Sensei berkata...

jenis menghadiri masjid-masjid dan kuliah agama macam gua panggil apa?

bact berkata...

Gemar dengan perempuan berdada besar.











cilaka.. yg tu gua pon suka la..

Mat berkata...

ah.. Gua nak yang baik-baik saja. Gua blogger.

Sca Ndx berkata...

lepas tunggu kau aqram.
aku buat segmen.

"saya blogger, kenapa? ada kacau kau ke"

Lucifer berkata...

lulz. p/s kau yang mantap.

timm berkata...

kalau blogger berdada besar(jantan)?
siapa suka?

AlexiaAqram berkata...

ahaa, aku tunggu orang yang sebut pasal p/s sebenarnya. menunjukkan dia faham entri ini.

syabas luc.

nah pop-corn. keh keh keh.

Alexandriana Alia berkata...

bloggerbuster tak ada ke?

EZAN IDMA berkata...

aha. entry yg banyak mengingtkan aku. :)

fingerkontot berkata...

banyak platform perlu banyak masa banyak komitmen banyak berfikir entry yang membawa perbincangan hangat. heh. kau tak ada kehidupan realiti ke?

btw, layout kupu-kupu!.haha. thumbs up.

wan zuliyana [apel] berkata...

blogster? baru first time dengar, perhh noob gila.

VANETIAN berkata...

as salam..
malam~
yeah!
tapi tang gig2, parti bagai semua tu, kawe tada join. serabut mata. ekeke. berdada besar pun tada kena mengena =_=

pasal akaun yang pelbagai tu, kawe suka. hehe. kalau nak merapu pasal kehidupan hari ni, kawe psoting kat livejournal je. nak versatile, blogspot rt.

nak ceramah bagai semua tu, .com
bereh..
haha.ingat lagi entri ni. menangis2 si yuyu. XD

JIJI YU berkata...

aku pon berdada besar gak

Fadzmie Mohamad berkata...

Part gambar tu paling mantop. Haha.

Layout kupu-kupu tu paling tak mantap. Sakit mata gua. Warna striking pulak tu. Haha.

Amoi berkata...

Pasti mempunyai lebih dari satu atau dua akaun web blog. Kiranya, bukan sahaja ada akaun blogger. Malah wordpress, tumblr, livejournal dan mungkin dot com. Iaini mempunyai lebih dari satu platform penulisan

Thank you.

AISHA INANI berkata...

LOL. statement RACIST..


ada beza ker? both are same kot aku rasa... cuma lain org, lain cara dorang. tapi tah aku mentah lagik, muda lagik. bak kata hg, mentaliti kekampungan. pffft!


bengang nyaa aku!! ape la salah org join gathering wehh?? up some points pelisss! penat aku pk sendiri. i dont see any wrong yet! pelis oi, pelis...

izzad b* berkata...

dada besar?ahhaha

M. Faiz Syahmi berkata...

aku suka yang berdada rata.

fullstop.

Mehmed - berkata...

Ah aku selalu lupa aku siapa..ceh kau ada lima Ahaks!

amir berkata...

ada tak orang yang kaji trend-trend penulisan blog malaysia. macam boleh jadi thesis untuk pelajar statistik.

darxniq berkata...

aku x suka dada besar..suka dada bulat..aahahaha..erkk..

Juggalo-bloggerpuaka berkata...

blog paling pariah ....aku label kan kau ni ....'blogger pariah"!


PUAS HATI!



sesuka laki mak kau label ...blogger pelacur lah...blogger beruk...!


Blogger Pariah ialah mereka yang bijak pandai dalam penulisan tapi HATI BUSUK macam bangkai babi ...tak pun hanjing!

Itu la kau ..."BLOGGER PARIAH"!

Juggalo-bloggerpuaka berkata...

Tolong war2kan ....



label utk tuan blog ini



"BLOGGER PARIAH"!

pengadu domba berkata...

http://afifazhar90.blogspot.com/2011/05/apa-perbezaan-antara-blogger-dan.html

cerkLeng berkata...

woitt...gambar abang body ketak ketak tuu

Pijahh' de-Arr berkata...

ohh

teja berkata...

Wah,bloggerpuaka SESAT KE?

Pendekar Berkuda berkata...

cisss.... apa ada hal kalau aku suka perempuan berdada besar??? dem~!

tapi aku bilang aku bukan blogster... kerana aku tidak pernah join gig atau apa-apa yang sewaktu dengannya...

tapi bahagian dada itu aku suka... damn it~!

hahah...

penyisir rambut berkata...

suke dengan keris yang tajam...
lol...

Raksasa Jahat berkata...

fak! sebijik macam kawan aku! nama dia alexia aqram.

yusri berkata...

aku ada lebih dari satu medium..aku boleh wordpress,dot com,blogspot dan aku boleh joomla..tapi aku goverment servant...bukan swasta...

nunui Joe berkata...

Gila pedas oh! ;p

Tanpa Nama berkata...

guwa agak si blogger puaka ni ade kemungkinan si abg ketak...
hukkk....
cmne??lu agak???

Qayyum berkata...

ayat nk mcm MM..xleh blah..

~Kirin Selama Perak~ berkata...

ada btol tapi biarkan la mereka dengan cara mereka sendiri.

auramurni berkata...

mantap!tersentap! =)

NISA NASI berkata...

hahaha.sial.gelak sorang2 aku baca.