Mei 22, 2011

Plagiat Itu Keji, Syaitan!

Aku tidak hairan sangat kepada para pemaki mahupun beruk-beruk dalam dunia blog. Yang aku hairan ialah mereka-mereka yang suka melakukan aktiviti plagiat. Copy-paste. Seperti salin (copy) bulat-bulat entri di blog lensarosak, kemudian selamba tampal (paste) di blog dia tanpa memberikan kredit mahupun penerangan tentang di mana entri itu di copy. Apatah lagi kalau mengaku entri itu dia yang punya. Aku memang tak nak cakap banyak, orang-orang sebegini kalau tidak di panggil lahanat, mungkin layak di panggil hanjeng.

Kamu ini sudah lupakah dengan cikgu kamu ajar di sekolah dahulu. Kalau mahu meniru, biar bijak. Biar licik. Bukan jadi bangang dan tongong meniru bulat-bulat. Kena maki tahu?

Aku tahu kamu minat dan tertarik dengan entri yang menarik. Boleh saja kamu hendak kongsikan dengan menampal di blog kamu. Tapi, biarlah dengan cara yang tepat dan betul. Berikan saja penerangan di mana entri kamu dapatkan (reference) dengan meletak link. Di sini aku ingin mengajar kamu. Lihat dan praktikkan! Contoh seperti ini ;


Berikut ialah entri yang aku dapatkan dari sebuah blog yang agak menarik untuk di kongsi iaitu kontrolhisteria.blogspot.com . Tajuknya ialah Snap! Snap! Snap!. Penulisnya ialah M.Faiz Syahmi. Selamat membaca. Entri ini amat mengejutkan bagi aku kerana sang penulis mampu terfikir dengan imagine yang kejam sebegini. Selamat membaca dengan aman, dan jangan terkejut.

__________________________ : : __________________________

Jari-jemari diletupkan. Sarung tangan getah dibalutkan ke tangan. Bau getah menusuk masuk ke rongga pernafasan. Tengik. "Kau nampak ni?" Suara garau berbisik. Perlahan. Bagai berdialog dengan diri sendiri, namun dia bukan bermonolog luaran. Dia berbual dengan tubuh kaku di hadapannya. Lemah tak bermaya. Lesu tanpa tenaga. Bunyi arang terbakar di satu sudut bilik itu terletup-letup kecil. Bunyi pop yang rancak bagai sengaja menjadi lagu mengisi ruang hanya punya bunyi nafas.

"Maaaakkk......" Bisik tubuh kaku tadi. Hanya memakai tank top dan bra putih, berserta panties nipis. Juga berwarna putih. Cuma pakaiannya sedikit comot dek kotoran minyak dan habuk di lantai.

Mak? Mana ada mak kau kat sini bodoh! Hahahahahahaha!” Tangan kiri tanpa sarung tangan getah mengusap-usap dagu si tubuh kaku. Dibogelkan. Ditanda “X” dengan pen penanda di kedua belah pipi.

A..pa…sallaaaahh…saa…ya…” Tubuh kaku itu masih kaku. Tidak bergerak walau seinci walau tidak diikat. Hanya getaran tubuh sekali-sekala. Tanda tubuhnya dicemari racun, menyekat fungsi akal untuk menggerakkan fizikal.

Oh? Kau tak ada buat salah apa pun. Aku saja seronok buat semua ni. Kerja seni. Assignments untuk subjek Seni Visual aku. Jangan risau oke?” Senyumnya tertutup rambut panjangnya. DSLR Nikon D3000 sudah sedia dengan tripod stand. Dia menggodek-godek sesuatu di situ. Menetapkan fungsi automatik.

Sedia oke? Senyuuuummm….” Sambil membelakangkan tubuhnya, dia membuka tank top putih dipakai gadis. Snap! Dia buka panties gadis. Snap.! Dia ambil cutter heavy duty dari poketnya. Snap! Dia toreh pipi kanan gadis. Snap! Dia toreh pipi kiri gadis. Snap! Diusap luka tadi. “Cantiknya awak…” Snap! Dimasukkan jari ke dalam luka torehan tadi. Snap! Ditarik jari dari atas ke bawah. Snap! Air mata gadis mengalir laju, lebih laju dari tadi. Esakan sudah tidak kedengaran, kerana jiwa sudah pasrah membenarkan. Snap!

Marvellous..! Marvellous..! You’re really cute, girl!” Usai bunyi snap kamera, si lelaki mengelap tangannya yang penuh darah dengan panties gadis tadi. Dicium sebentar. Kewangian Shokubutsu Green Tea masih melekat di situ. Panties putih dibiar tinggal di atas lantai, dia ke tripod untuk melihat hasil tangkapan tadi.

Fuhhh..! This is what they called art! Awak memang model yang baguslah!” Dia rapat ke si gadis kaku sambil menunjukkan skrin D3000.

Bola mata si gadis membulat sebaik terlihat skrin. Cantik sekali. Memang cantik. Dia terpaksa memuji, kerana seni itu cantik sekali. Racun dalam badan yang melumpuhkan badannya sudah kian luntur. Dia mampu menggerakkan jemarinya kini. Gadis itu mengangkat tangannya, menyentuh pipinya. Sakit. Dia pandang wajah lelaki yang masih melihat skrin. Lelaki itu tampak puas. Disentuh wajah lelaki itu. Ditolak rambut yang menutupi wajahnya. Bulat lagi bola matanya. Dia kenal wajah ini. Adiknya.

Awak mahu lagi?” Si lelaki bertanya padanya. Manja. Si gadis anggukkan kepala. Setuju.

Dicium gadis itu di bibir. Luka di pipi kiri dan kanan dijilat perlahan. Salivanya penuh membasahi pipi si gadis. Tangan kanan memegang cutter, ditolak dua petik. Ketak ketak. 2cm mata pisau terkeluar.

SRAAAAPPP..!!!

AAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH….!!!!” Si gadis terjerit kesakitan. Si lelaki memasukkan cutter heavy duty tadi ke dalam vagina si gadis. Darah mengalir lebih laju. Tanpa melengahkan masa, si lelaki menekan butang D3000 berkali-kali. Diletakkan di atas tripod. Tetap mod automatik. Dia ke arah si gadis, menjilat darah yang terkeluar. Licin. Snap! Snap! Snap!

__________________________ : : __________________________

Bagaimana? Gila bukan? 

Inilah cara yang terbaik untuk kita berkongsi entri dan penulisan. Tidak sukar. Tak rugi pun memberikan penerangan, pujian/kritikan dan pandangan ringkas. Kadang-kadang aku pelik dengan perangai manusia yang suka copy-paste tanpa guna otak. Nak popular cepat kah? Kan aku dah cakap, kalau nak popular. Masuklah 1tube dan buat velogggg berbogel. Gerenti hits! Yang pergi copy-paste entri aku dengan cara bangang buat apa lah BODOH!

26 ulasan:

kata kila berkata...

hahahaha.... kena marah si kopipes

amir berkata...

gila babi lah, terima kasih lensa rosak kerana sekarang aku ada bahan baca baru. kontrol histeria suspens gila baca.

Dee Zahari berkata...

sy copy entri anda sebegini..

http://seliparhijaumuda.blogspot.com/2011/05/lelaki-soleh-jarang-melayari-internet.html


tidak apakah ? jika tidak sy delete.

Raihana Izzati berkata...

"MAU NYER AQ TAK COPY PASTE... disable right click anda jika x nk ARTIKEL anda di copy paste..HAHAHA"
--si aPiP@Terdesak! Network. tu cakap--

letak link je jenis macam ni-.-

Amiey White berkata...

rasa nak membabikan orang bila ayat dia tak boleh blah

" kami hanya nak share maklumat , tak salah kita berkongsi ilmu ....bla...bla....bla *hadis google keluar"

WTH

Mehmed - berkata...

ada ke? nak tengok blog tu kejap..bukan kau ke? ahaks!

MY HEART berkata...

Erk!! aku pun ada kopipes skit ayat dari entry ko bro.. tapi aku kredit kan ek... yang kaler2 fink tu suma link ke blog ko bro...

M. Faiz Syahmi berkata...

Erk..! Hahahahaha. Jangan baca cerita lucah ni woii...! Hidup tak aman nanti.! Kah kah kah.!

Miss Dolce and Gabbana berkata...

haha..kena maki si kopi dan pasta ni..Wah Faiz dah maju.Sememangnya daya imaginasi kau memang terlampau.haha

dochi berkata...

gila ah imaginasi M. Faiz Syahmi .
seram woi !

AISHA INANI berkata...

bangsat citer nih.......
ngeri!
seryes trauma.

biruMerah berkata...

heart attack gilee bace entri nie..grrrrr!!! kah kah kah

gha sudin berkata...

citer snap snap snap tu memang scary. huhuhu..

AlexiaAqram berkata...

snap snap snap!

Orked Desa berkata...

berdebar kencang jantung cam berlari 100m...huhu..ni baru mencabar minda..

izzad b* berkata...

marah sangt nie!chill

! Nurida Ardy berkata...

urmm...:'(

Juggalo@bloggerpuaka berkata...

anjing nya lu ni ,tulisan jahanam macam itu lu suruh budak2 ni baca ...mana maruah bangkai lu anjing?



mana????????

aPiP@Terdesak! Network. berkata...

HAHAHA.... giler scary movie artikel nie... bab cucuk vagina tu aq xleh blah...hahaha... mtk maaf ats kejadian lalu... x bermaksud pun nk wat yg tidak2 spt aq copy paste artikel arytu... PEACE no WAR. SALAM.

Fahmi Mahat berkata...

hadoih. baca dah.

rasa cam, scream + saw 6 pun xleh buat aku rasa gini..

ni thriller abis ni. bdebar!! aarghhh!!!

yang cemas,
fahmimahat

Mikah Lurima berkata...

omaiGOD! Apakahhh ini?? adeh... seram seriau sume lah ada mse bce! speechless x tau nk komen psal ayat dia...

Tanpa Nama berkata...

kot ye pon nk menghanjeng agak2 r pkay contoh yg sesui bai arap tajok cam best cter 18xxxxxxxxxxx....mruah wnita 2 kot perlu k nk gtau pmpuan 2 pkay pe bagai.....

rotu.usm berkata...

Salam...nak tumpang promosi perniagaan boleh tak...klik la sini...terima kasih...peace

Halusinasi berkata...

meremang aku bila baca. adakah watak perempuan itu juga gila kerana tak sedar yg dia akan mati..aduh, seram!

tanpa nama berkata...

woah..lucah..bleh buat filem ni..mesti laku..

Akulah Aqilah Itu berkata...

horror!!! waaaa~

seyes ngeri. =(

bengap aku pergi baca.