Ogos 19, 2011

Anwar Ibrahim Dan Rakan


Anwar Ibrahim (bukan nama sebenar) mempunyai dua orang sahabat karib luar negara. Seorang ini nama dia Harris dari Amerika, dan seorang lagi nama dia Chirac dari Perancis. Mereka ini bersahabat karib telah lama sejak sembilan belas sembilan puluh lapan lagi. 

Suatu hari sewaktu mereka menjamu makan di restoran terkemuka di kota Paris sambil bergelak ketawa, Anwar Ibrahim bertanya kepada dua rakannya ini;

"Harris, kamu melihat perempuan itu sebagaimana? Apa kualitas yang kamu lihat?"
"Oh perempuan. Heh. Saya melihat perempuan ini seperti cigar. Makin lama saya hisap, makin sedap!"

Ketawa mereka terbahak-bahak mendengar jawapan pintar dari Harris dari Amerika itu. Lalu, Anwar Ibrahim bertanyakan soalan kepada Chirac;

"Kamu pula Chirac, bagaimana kamu melihat perempuan? Apa kualitas dan analogi kamu?"
"Haha, Anwar..Anwar. Lelaki Perancis adalah lelaki romantik. Saya melihat perempuan itu seperti wine merah. Semakin lama saya simpan, semakin sedap perempuan itu"

Bertepuk-tangan si Anwar dan Harris mendengarkan jawapan Chirac. Genius sungguh jawapan dari Chirac. Dengan angin-angin sejuk dari Paris. Menambahkan keriangan mereka bertiga. Lalu, bertanyalah Harris kepada Anwar Ibrahim;

"Kamu pula Anwar, bagaimana? Saya ingin dengar juga persepsi kamu.?" 
"Ya, dengar cerita perempuan-perempuan Malaysia nampak malu, tetapi hebat di ranjang!", desak Chirac dengan meyakinkan.

Anwar Ibrahim memandang kopi di atas meja. Dan dia tersenyum, lalu membuka bicara;

"Perempuan di Malaysia memang unik. Saya melihat perempuan itu laksana piring hitam"
"Apa piring hitam? Klasik-kah?", tanya Harris dengan satu anggapan.
"Piring hitam yang memainkan lagu itu, Anwar? Apa yang istimewanya?", celah Chirac.

Suasana sepi, menunggu jawapan dari Anwar Ibrahim. Tenang.


"Ya, sedikit klasik, dan piring hitam yang memainkan lagu. Ini kerana, kita boleh menggunakannya di depan, dan di belakang", jawab Anwar Ibrahim dengan muka selamba.

............. (sepi kembali)


"HAHAHAHHAHAHA. Kamu memang bijak Anwar! Kamu memang handal! Kami naikkan peruntukkan bantuan kewangan untuk pilihanraya kamu nanti!", kata Harris dan Chirac berselang-seli.

Terbarai-barai mereka ketawa menikmati tengahari yang mekar tersebut. Indah seperti indahnya Menara Eiffel yang penuh dengan suasana cinta.


Tamat

23 ulasan:

Elyana Ahmad ツ berkata...

hahaha.kelakar lah ko aqram.

A.I berkata...

wow!
nasib BUKAN NAMA SEBENAR.

cat who predicts death berkata...

malangnya piring hitam tiada jantina.

Zulfikar Hazri berkata...

Anwar ibrahim simpan Piring hitam sebagai pembantu peribadi tolong bancuh kopi tak?

HAhahahahahaha

bujal X berkata...

anwarista on the way ke sini~keh keh~~

RepublicAku berkata...

nice one! clap2!.....keh3!

muCux berkata...

perempuan mmg utk di main-main kan :)

Dee Zahari berkata...

Semuanya pasal perempuan.

Aishah Rahman berkata...

No comment but hahahaha

cik maira berkata...

tiada perempuan, tiada kita di dunia ini.

NAJ HEBAT berkata...

k

(the naked writer) berkata...

open all the ways...kah3

Dzarief Zuhdi berkata...

syiall jer.. haha

depan blakang ek.. ermmm.. pikir lama-lama.. haha :)

Nordin berkata...

Sory to say, tapi aku still tak paham analogi piring hitam tu. Someone explain to me? Celaka la aqram ni tak bagi analogi yang senang sikit nak pikir. Huh

sYafIk-wAy berkata...

gilos , hahaha

Hamdan Ramli berkata...

luuuuuullllzzzz

afrohead berkata...

eh? takde penyokong anwar nak serang blog ni ke? kehkeh

Muhd Fadil berkata...

anwar ibrahim. bukan nama sebenar.




ahahah. cilake.

Hasrol Nizam berkata...

heh.

Nije berkata...

err...x paham!

berry berkata...

ramadhan kali ini ramadhan yang membentuk jiwa. :)

haikalblank (bukan nama sebenar) berkata...

rodok aja, rodok aja. ceiss. HAHA

Kathy Rospin berkata...

nasib baik aku dikurniakan akal yg blh phm analogi yg pelik2. hahahaha