Mei 31, 2011

Kenapa Lelaki Melayu Mempunyai Nafsu Yang Sukar Di Fahami?

Andaikata kamu (seorang lelaki) berjalan di tengah kota Kuala Lumpur, berjalan di kawasan Bukit Bintang misalnya. Pada hari sabtu, dalam waktu petang. Berdiri di hadapan Maybank berhadapan McDonald. Dengan memakai cermin mata gelap, baju petak berwarna merah yang di beli dari Padini dan berseluar skinny Uniqlo yang di beli di kedai bundle sewaktu bercuti di Melaka dahulu. Kasut? Oh, cukuplah kasut putih Chuck Taylor Classic.

Di jari anda jangan lupa sebatang rokok Dunhill Menthol. Kenapa menthol? Pedulikan orang nak kata jika rokok menthol itu boleh mendatangkan mandul ataupun nampak keperempuanan. Kamu rasa Malaysia panas, jadi adalah releven untuk menghisap rokok sejuk bukan?

Kamu memandang sekeliling. Gadis arab berpurdah. Mungkin sebenarnya berstatus isteri kerana di sebelahnya terdapat lelaki Arab berperut boroi berseluar jeans pendek. Kamu ingin lihat wajah perempuan Arab itu, namun apakan daya dia berpurdah di tengah panas.

Sekilas, apabila kamu melintas persimpangan empat untuk menuju ke Bentley. Kamu berselisih dengan gadis Melayu, remaja mungkin dalam 18-21 tahun. Berbaju t-shirt baby saiz dan short-pants tahap peha. Ya, peha gadis tersebut walaupun bersawo matang, tapi cukup untuk mata kamu meliar. Melihat wajahnya, comel. Apatah lagi dengan rambut panjang bewarna sedikit coklat. Kamu mencari cleavage. Besar. Ghairah. Bermulalah pandangan nafsu selama 2 saat dengan di akhiri kamu memaling ke belakang melihat punggung gadis remaja tersebut. Kemudian berkata kamu berseorangan, tanpa suara, hanya mimik mulut menyebut
"Pehhhh! Makwe Key Ell!"
Mungkin kamu rasa dia makwe KL, padahal alamat kad pengenalannya menunjukkan dia dari Sepang. Ingat, Sepang bukan KL tahu?

Kamu di hadapan kedai Bentley. Melihat pelbagai gitar berjenama. Secara tiba-tiba kamu terhidu bau semerbak wangi. Melintasnya di belakang gadis Cina. Kamu memandang ke kanan. Baju dan short-pants. Peha putih. Muka pun comel. Rambut lurus dan bewarna sedikit kemerahan. Lalu kamu memandang kehadapan, memakukan mata melihat gitar-gitar tersebut. Tanpa nafsu, tiada meliar dan tiada ghairah. Mengapa ya?

Pelik bukan? Lelaki Melayu kebanyakkannya memandang ghairah perempuan sebangsa mereka. Kadang-kala walaupun gadis Melayu itu bertudung elok sekalipun, ada saja rasa nafsunya. Tapi, jika di hadapan mata lelaki Melayu itu akan gadis Cina ataupun India yang seksi, tidaklah rasa ghairah seperti ghairah kepada gadis sebangsa sendiri. Mungkin ini normal. Mungkinlah, sebab ada can atau peluang untuk berkomunikasi dengan gadis sebangsa? Nak berbahasa Cantonese, bukan pandai sangat. English bukan tak tahu, hanya tak lancar.

Cuma yang peliknya, bila menonton porno, video lucah, filem Titanic mahupun Species. Oh, itu filem lama. Bagaimana filem Roadtrip, American Pie ataupun Pirana? Ada pula nafsu dan ghairahnya walaupun gadis dalam adegan lucah tersebut ialah orang Amerika, orang Jerman ataupun gadis-gadis dari negara blok Eropah timur. Tinggi citarasa lelaki Melayu. Hanya mahu Melayu dan orang-orang putih rupanya ya?

Cuba letak filem lucah Negro atau India. Tiada selera barangkali? Eh, kalau Cina, Jepun mahupun Korea boleh pula ya? Selera betul melihat bulu-bulu yang tebal tidak di cukur dan aksi jijik meloyakan. Kata tadi tak ghairah melihat perempuan cina yang seksi?

Tapi, menonton video Chua Soi Lek pun ada antara kamu yang buat modal. Apatah lagi video Anwar Ibrahim. Tak habis-habis. Kebanjiran 3gp dan mp4 lucah. Ramai anak-anak muda di baya-baya 17tahun ke atas kini sudah memiliki folder rahsia di telefon bimbit masing-masing.

Sebab seks? Pengaruh persetubuhan yang kamu rasakan ia sedap dan lazat? Rasa gelojak kamu yang nak sangat kahwin cepat supaya dapat merasai kelazatan tubuh perempuan yang wangi dan wajah mereka yang menutup mata kesedapan? Leher perempuan mendongak-dongak sambil membunyikan suara keluh kesah?

Itu semua tipu. Tidaklah tipu seluruhnya keadaan itu. Namun, tipu yang di maksudkan di sini ialah perasaan dan ghairah kamu itu sedang di tipu. Kalau kamu amalkan imaginasi seperti di sebutkan tadi, di jamin kamu cepat di tendang oleh pasangan kamu sendiri. Di jamin.

Tak sukar sebenarnya hendak memahami nafsu seorang lelaki. Baik lelaki kacak, manis, tinggi, tidak kacak, pendek, gemuk, buncit, jongang, hidung macam babi sekalipun. Semuanya mengidamkan gadis yang cantik rupa paras, tubuh badan tip-top. Tak gemuk, berbuah dada besar (seperti biasa), mesti wangi dan pandai melayan. Itu sahaja. Cuma apabila seseorang lelaki itu mengenangkan atau menghitung rupa paras diri sendiri, barulah dia tak kisah perempuan macam mana pun yang dia akan dapat untuk di jadikan teman wanita atau isteri. Asalkan..



Asalkan ada pantat (puki/vagina). Itu saja.



Tak habis lagi pasal seks. Di akhirnya, memang nafsu lelaki yang utama, terutamanya lelaki Melayu secara majoriti, memang sebab seks. Di jamin! 


p/s : Kesimpulannya, bawalah kondom.

Nice

Hang Tuah cakap ;
Takkan hilang Melayu di dunia.
Aku cakap ;
Tapi, Hang Tuah hilang entah ke mana.
Orang PERKASA cakap ;
Yang hidup, pasti mati. Hang Tuah mati.
Aku cakap ;
Hang Tuah tak mati, dia ghaib, hilang begitu saja. Mana ada kubur. 

Kah kah kah!

p/s : Nice one lah Sepah!

Mei 30, 2011

Itu Hari Punya Cerita



Tahniah kepada pemenang.
Terima kasih kepada tukang amek video, juri-juri dan makwe-makwe Converse. (pehhhhh!!)

Kepada Joey Kepong. Lu punya teka-teki memang tak bley blah!

Mei 22, 2011

Plagiat Itu Keji, Syaitan!

Aku tidak hairan sangat kepada para pemaki mahupun beruk-beruk dalam dunia blog. Yang aku hairan ialah mereka-mereka yang suka melakukan aktiviti plagiat. Copy-paste. Seperti salin (copy) bulat-bulat entri di blog lensarosak, kemudian selamba tampal (paste) di blog dia tanpa memberikan kredit mahupun penerangan tentang di mana entri itu di copy. Apatah lagi kalau mengaku entri itu dia yang punya. Aku memang tak nak cakap banyak, orang-orang sebegini kalau tidak di panggil lahanat, mungkin layak di panggil hanjeng.

Kamu ini sudah lupakah dengan cikgu kamu ajar di sekolah dahulu. Kalau mahu meniru, biar bijak. Biar licik. Bukan jadi bangang dan tongong meniru bulat-bulat. Kena maki tahu?

Aku tahu kamu minat dan tertarik dengan entri yang menarik. Boleh saja kamu hendak kongsikan dengan menampal di blog kamu. Tapi, biarlah dengan cara yang tepat dan betul. Berikan saja penerangan di mana entri kamu dapatkan (reference) dengan meletak link. Di sini aku ingin mengajar kamu. Lihat dan praktikkan! Contoh seperti ini ;


Berikut ialah entri yang aku dapatkan dari sebuah blog yang agak menarik untuk di kongsi iaitu kontrolhisteria.blogspot.com . Tajuknya ialah Snap! Snap! Snap!. Penulisnya ialah M.Faiz Syahmi. Selamat membaca. Entri ini amat mengejutkan bagi aku kerana sang penulis mampu terfikir dengan imagine yang kejam sebegini. Selamat membaca dengan aman, dan jangan terkejut.

__________________________ : : __________________________

Jari-jemari diletupkan. Sarung tangan getah dibalutkan ke tangan. Bau getah menusuk masuk ke rongga pernafasan. Tengik. "Kau nampak ni?" Suara garau berbisik. Perlahan. Bagai berdialog dengan diri sendiri, namun dia bukan bermonolog luaran. Dia berbual dengan tubuh kaku di hadapannya. Lemah tak bermaya. Lesu tanpa tenaga. Bunyi arang terbakar di satu sudut bilik itu terletup-letup kecil. Bunyi pop yang rancak bagai sengaja menjadi lagu mengisi ruang hanya punya bunyi nafas.

"Maaaakkk......" Bisik tubuh kaku tadi. Hanya memakai tank top dan bra putih, berserta panties nipis. Juga berwarna putih. Cuma pakaiannya sedikit comot dek kotoran minyak dan habuk di lantai.

Mak? Mana ada mak kau kat sini bodoh! Hahahahahahaha!” Tangan kiri tanpa sarung tangan getah mengusap-usap dagu si tubuh kaku. Dibogelkan. Ditanda “X” dengan pen penanda di kedua belah pipi.

A..pa…sallaaaahh…saa…ya…” Tubuh kaku itu masih kaku. Tidak bergerak walau seinci walau tidak diikat. Hanya getaran tubuh sekali-sekala. Tanda tubuhnya dicemari racun, menyekat fungsi akal untuk menggerakkan fizikal.

Oh? Kau tak ada buat salah apa pun. Aku saja seronok buat semua ni. Kerja seni. Assignments untuk subjek Seni Visual aku. Jangan risau oke?” Senyumnya tertutup rambut panjangnya. DSLR Nikon D3000 sudah sedia dengan tripod stand. Dia menggodek-godek sesuatu di situ. Menetapkan fungsi automatik.

Sedia oke? Senyuuuummm….” Sambil membelakangkan tubuhnya, dia membuka tank top putih dipakai gadis. Snap! Dia buka panties gadis. Snap.! Dia ambil cutter heavy duty dari poketnya. Snap! Dia toreh pipi kanan gadis. Snap! Dia toreh pipi kiri gadis. Snap! Diusap luka tadi. “Cantiknya awak…” Snap! Dimasukkan jari ke dalam luka torehan tadi. Snap! Ditarik jari dari atas ke bawah. Snap! Air mata gadis mengalir laju, lebih laju dari tadi. Esakan sudah tidak kedengaran, kerana jiwa sudah pasrah membenarkan. Snap!

Marvellous..! Marvellous..! You’re really cute, girl!” Usai bunyi snap kamera, si lelaki mengelap tangannya yang penuh darah dengan panties gadis tadi. Dicium sebentar. Kewangian Shokubutsu Green Tea masih melekat di situ. Panties putih dibiar tinggal di atas lantai, dia ke tripod untuk melihat hasil tangkapan tadi.

Fuhhh..! This is what they called art! Awak memang model yang baguslah!” Dia rapat ke si gadis kaku sambil menunjukkan skrin D3000.

Bola mata si gadis membulat sebaik terlihat skrin. Cantik sekali. Memang cantik. Dia terpaksa memuji, kerana seni itu cantik sekali. Racun dalam badan yang melumpuhkan badannya sudah kian luntur. Dia mampu menggerakkan jemarinya kini. Gadis itu mengangkat tangannya, menyentuh pipinya. Sakit. Dia pandang wajah lelaki yang masih melihat skrin. Lelaki itu tampak puas. Disentuh wajah lelaki itu. Ditolak rambut yang menutupi wajahnya. Bulat lagi bola matanya. Dia kenal wajah ini. Adiknya.

Awak mahu lagi?” Si lelaki bertanya padanya. Manja. Si gadis anggukkan kepala. Setuju.

Dicium gadis itu di bibir. Luka di pipi kiri dan kanan dijilat perlahan. Salivanya penuh membasahi pipi si gadis. Tangan kanan memegang cutter, ditolak dua petik. Ketak ketak. 2cm mata pisau terkeluar.

SRAAAAPPP..!!!

AAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH….!!!!” Si gadis terjerit kesakitan. Si lelaki memasukkan cutter heavy duty tadi ke dalam vagina si gadis. Darah mengalir lebih laju. Tanpa melengahkan masa, si lelaki menekan butang D3000 berkali-kali. Diletakkan di atas tripod. Tetap mod automatik. Dia ke arah si gadis, menjilat darah yang terkeluar. Licin. Snap! Snap! Snap!

__________________________ : : __________________________

Bagaimana? Gila bukan? 

Inilah cara yang terbaik untuk kita berkongsi entri dan penulisan. Tidak sukar. Tak rugi pun memberikan penerangan, pujian/kritikan dan pandangan ringkas. Kadang-kadang aku pelik dengan perangai manusia yang suka copy-paste tanpa guna otak. Nak popular cepat kah? Kan aku dah cakap, kalau nak popular. Masuklah 1tube dan buat velogggg berbogel. Gerenti hits! Yang pergi copy-paste entri aku dengan cara bangang buat apa lah BODOH!

Mei 21, 2011

Mungkin Aku Masih Mencari Perindu Yang Kognitif

Mungkin ada antara kamu pernah menonton filem (500) Days of Summer yang menampilkan Summer Fin dan Tom Hansen (sila google). Filem ini bagi aku sering menganggu ilusi aku tentang perempuan. Kadang-kala aku terbayang bahawa teman wanita aku mendengar muzik yang sama citarasa. Ya, seperti Tom yang sukakan The Smiths, begitu juga Summer. Tapi, aku rasa mungkin itu takkan terjadi pada diri aku. Setakat ini, bila aku mendengar lagu Maximum The Hormone, teman wanita aku cepat-cepat menutup badannya yang berbogel dengan selimut dan terus memasang lagu Menyesal yang menjadi tema drama Asmara. Aku benci drama tersebut, dan juga Nur Kasih. Lagu-lagu nya aku turut tidak suka. Tapi, silap aku juga, mana ada feel-nya mendengarkan lagu Metal-Core selepas aktiviti ranjang bukan? Selepas ini aku patut tukar kepada John Mayer barangkali.

Hendak atau tidak, terpaksa-lah aku melayan seorang diri. Menyumbatkan headphone ke dalam telinga, menjenguk tingkap apartment dengan berbogel, sambil menghisap rokok Dunhill Menthol dan meneguk Nescafe. Perasan kool konon, tapi kemudian aku pakai boxer. Sejuk pula rasanya.

Jadi, aku belek-belek (menyelongkar?) playlist di dalam Ipod aku. Terus aku fikirkan untuk membuat penulisan mengenai kumpulan muzik yang aku rasa releven untuk kamu dengar kerana bila kamu dengar, kamu akan rasa awesome. Walaubagaimanapun, hasrat itu terpadam bila aku mengenangkan sebenarnya aku kurang layak bercerita mengenai muzik. Aku hanya seorang pendengar yang tidaklah terlalu gila mencari band-band yang rare kononnya seperti seorang hipster Melayu. Bagi aku, pendedahan muzik untuk aku adalah bergantung kepada nasib dan flow yang aku tak mahu pecahkan secara tergesa-gesa. 

Teman wanita aku memeluk dari belakang. Mahu di ajak seround lagi-lah tu, mungkin?. Aku diam berdiri. Merasai hangat badan seronok juga kadang-kala. Okay, cukup selingan nampaknya. Serius kembali.

Oh, lagu dari kumpulan If These Trees Could Talk berkumandang. Aku baru ambil lagu-lagu dari band ini dari kawan aku. Agak menyeronokkan muziknya. Aku sangka Maybeshewill itu awesome dan Pelican itu cukup terbaik. Tetapi, rupanya ada lagi band yang lebih sesuai di halwa telinga aku. Seronok sungguh.

Apa yang aku dapat katakan mengenai diri aku dan muzik ialah umpama akrabnya Sid dan Nancy pada permulaan percintaan. Sentiasa inzal bersama-sama dan melampiaskan kemesraan di tempat awam. Megah dengan gaya punkers yang menjadi perbualan dan kutukan para moralist. Heh, aku peduli apa. 

Cuma, jika di katakan seperti Sid dan Nancy. Maknanya salah seorang dari aku pasti akan mati. Kena tikam mungkin. Berkali-kali. Aku rasa, sebelum muzik itu membunuh aku, biarlah aku membunuh muzik itu terlebih dahulu bukan? Biarlah aku di dakwa, dan dikeji kerana membunuh muzik. Memang aku rasa aku sudah bosan dengan citarasa muzik aku sendiri. Ataupun, aku masih tercari-cari muzik aku yang sesuai. Ataupun, muzik itu membuatkan terlalu ketagihan.

Lamunan aku tersentak. Teman wanita aku menghulurkan segelas wine merah. Tersenyum sambil menjatuhkan selimut yang di kepit pada dada dari tadi.


Nantilah aku sambung menulis. Ada kerja yang perlu aku lunaskan. Sekian, terima kasih.

p/s : Mengarut

Mei 20, 2011

Apa Perbezaan Antara Blogger dan Blogster

Sewaktu aku terlibat dengan forum pencerahan minda dalam penulisan blog, terdapat pertanyaan kepada aku mengenai perbezaan antara Blogger dan Blogster. Mungkin antara kalian biasa mendengar istilah blogger, tapi belum tentu kalian pernah mendengar istilah blogster bukan? Aku tahu, aku pun jarang dengar kerana masih belum ada tafsiran tepat untuk blogster. Cuma, satu perkara penting yang perlu kita tahu ialah seorang blogster mungkin seorang blogger, tetapi seorang blogger belum tentu seorang blogster.

Tak mengapa, biar aku cuba terangkan.

Blogger

- Mempunyai hanya satu atau tidak lebih dari dua akaun web blog. Atau hanya mempunyai satu platform penulisan sahaja.
- Kebanyakkannya terdiri dari pelajar universiti yang agak bermentaliti kekampungan.
- Kerap menulis mengenai 'apa yang di buat hari ini?'. Paling tidak pun, entri copy-paste bulat-bulat, entri balasan dari entri-entri lain, dan entri 'topik menarik dunia hari ini'.
- Sering condong kepada akaun blogspot buat masa ini.
- Mempunyai sebahagian atau semua ciri-ciri pelacur blogger. 
- Tidak pandai mereka-bentuk layout blog secara sendiri. (baca : suka minta orang lain buatkan layout)
- Menghadiri gathering blogger. Ini wajib.
- Kerap tidak bersikap steady dan suka terikut-ikut dengan perasaan. Kebanyakkannya adalah dari kalangan perempuan dan lelaki berambut gothic.
- sUkeR meNaiP aTau ....membuat ayat.... seperti ini.... 

Blogster

- Pasti mempunyai lebih dari satu atau dua akaun web blog. Kiranya, bukan sahaja ada akaun blogger. Malah wordpress, tumblr, livejournal dan mungkin dot com. Iaini mempunyai lebih dari satu platform penulisan. Boleh merujuk kepada Obefiend, misalnya.
- Penulisan entri adalah original, idea baru, olahan baru dan bukan copy-paste secara membuta tuli. Blogster sememangnya mempunyai entri yang menjadi topik perincangan hangat oleh blogger-blogger lain.
- Minat dan arif dengan dunia penulisan bertatabahasa yang betul. 
- Tiada langsung ataupun terlalu kurang bersikap seperti pelacur blogger.
- Setakat ini, ada juga blogster yang terdiri dari pelajar universiti, tetapi lebih suka bersikap misteri dan tidak skema. Majoriti blogster kini sudah bekerjaya dan pastinya bukan kakitangan kerajaan.
- Mempunyai pengetahuan dalam mereka-bentuk layout ataupun lebih suka kepada layout yang bersifat minimalis. Menolak layout bercorak kupu-kupu, binatang ternakan mahupun lambang pasukan-pasukan bola sepak kegemaran.
- Menghadiri parti liar, gig, dan konsert band-band post-rock.
- Bersikap cool, steady dan adakalanya angkuh bagi menjaga karisma. Namun sebenarnya tulus hati, lebih-lebih lagi yang lelaki. Gemar dengan perempuan berdada besar.


Mungkin ada banyak lagi perkara-perkara yang boleh di masukkan. Maaflah sebab aku tidak dapat fikir kesemuanya, jari aku lenguh kerana kerap meramas sejak tempohari. Banyak sangat perempuan berdada montok(?) mahu ajak minum arak. Ok, nampaknya aku sudah mula mengarut.

Cuma kamu kena tahu, ada juga blogster yang tidak kena mengena dengan blogger langsung. Mereka suka mengambil gambar (gambar diri sendiri di utamakan), meletakkan gambar-gambar diri tersebut di dalam blog, aksi seperti myspace-whore, dan muka jambu.

Kamukah?


p/s : Padahal blogger dan blogster itu ialah laman web. Ceh!

Mei 19, 2011

10 Sebab Kenapa Remaja Melayu Tak Layak Jadi Harry Potter

Dalam beberapa hari lepas aku mengambil peluang memanjakan diri dengan menonton semula filem-filem terdahulu Harry Potter. Sememangnya aku amat meminati filem dan novel Harry Potter. Bila sentuh kepada filem-filem bersiri, Harry Potter adalah antara filem yang aku minat selain Star Wars (kerana Stormtrooper) , Lord Of The Rings (sebab aku minat filem perang) , dan tak lupa juga Pirate Of Caribbean (kerana memang aku teringin hendak menjadi lanun). Jadi, bila ditanya tentang kenapa aku meminati Harry Potter, aku rasa ada banyak jawapannya. Terutamanya dari segi perbandingan dengan remaja Melayu. Jadi, kita layan sajalah apa yang hendak aku karutkan di sini.

1. Sebab remaja Melayu lebih pentingkan mobile-phone dari tongkat sakti.

Mana-mana kita pergi sekarang ini, jelas nampak remaja Melayu gemar berkepit dengan telefon bimbit. Tak kisahlah dari jenama apa sekalipun, semestinya paling popular ialah Blackberry dan Iphone. Semua orang tampak sibuk berhubung antara satu sama lain. Tapi, dunia Harry Potter lain, walaupun saat itu di London sudah ada kenderaan aliran ringan, aku tak pernah nampak Harry, bahkan Hermione memegang telefon bimbit ber-sms. Semua perhubungan adalah face-to-face, dan berterus-terang. Ah, remaja Melayu sekarang nak pegang keris pun tak pernah, apatah lagi tongkat sakti. Gigit straw pandai lah.

2. Jampi orang Melayu panjang sangat.

Hal ini boleh di kaitkan dengan pengaruh filem-filem mistik dan seram yang seringkali di tayangkan di televisyen. Selalunya bila menewaskan musuh dan makhluk halus, di wajibkan membaca jampi serapah ataupun surah-surah terpilih yang sebenarnya mendedahkan diri kepada serangan musuh. Kiranya, belum sempat nak di habiskan bacaan ayat Kursi, makhluk seperti zombi sudah awal-awal mengigit tangan kamu. 

Kiranya, kalau Voldemort lawan Ustaz Amirul, agak-agak kalian siapa yang akan menang?

3. Malaysia tiada sekolah khas dalam pembelajaran ilmu ghaib.

Ya, ini benar. Belajar di sekolah pondok sekalipun, belum tentu boleh terbang macam Chriss Angel. Lihat sekolah Hogwarts, tidak perlu susah-susah membayar down-payment membeli sebiji Myvi. Hanya dengan belajar terbang dengan penyapu, ke mana-mana sahaja boleh pergi. Duit petrol? Abaikan. Banyak perkara yang boleh di ajar di sekolah yang mengajar ilmu ghaib terutamanya dalam hal-hal metafizik dan kimia. Asyik-asyik MRSM dan MCKK, dah macam tiada sekolah lain.

Jika memang kerajaan hendak mewujudkan sekolah mempelajari ilmu ghaib, aku pasti akan daftarkan anak aku di situ. 

4. Ramai remaja Melayu kurang percaya kepada ilusi, keramat, magik dan bomoh.

Asal pelik sedikit, tahyul. Asal magik sedikit, tipu. Itu saja yang ada dalam pemikiran remaja Melayu. Jadi, memang tiada harapan lah hendak menjadi Harry Potter. Tengok parang terbang pun sudah pelik, padahal Harry Potter pandang tak pelik pun. Malah, bukan setakat parang. Kerusi meja pun boleh di terbangkan. Heh.

5. Polisi kerajaan dalam penerbangan.

Jika benar remaja Melayu boleh menjadi Harry Potter, aku rasa lingkup penerbangan domestik Air Asia dan Malaysia Airlines. Pasti pihak kerajaan sudah awal-awal mengetatkan syarat pembelian penyapu terbang. Di lesenkan, mungkin? Atau mungkin di insurans-kan dan di cukaikan. Paling tidak pun harga penyapu terbang mungkin sama mahal dengan Ford Fiesta. Hello, penyapu je kot.

6. Ketidak-adilan dalam Kementerian Magik.

Politik orang Melayu faham-faham sajalah. Tak ngam, cantas. Kuat mengampu, naik pangkat. Aku tak dapat bayangkan jika Kementerian Magik di Malaysia di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat. Pasti dan yakin Kementerian Magik akan di haram kan serta-merta kerana tidak mengikuti syiar Islam. Paling tidak pun, jawatan menteri dalam kementerian magik pasti di beri kepada Datin Seri Wan Azizah. Dia memang pandai hilangkan jam tangan. Magik sungguh!

7. Remaja melayu kurang sabar dan kurang berakedemik dengan bijak.

Ini adalah salah satu sebab paling releven kenapa remaja melayu tak boleh menjadi Harry Potter. Kesabaran itu penting tahu? Harry Potter adalah anak yatim piatu yang tinggal bersama keluarga angkat yang tidak mesra. Untuk menjadi mahir dalam magik, dia berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadi cemerlang di mata guru-guru di Hogwarts terutama Professor Dumbledor. Remaja melayu? Jumpa pensyarah pun segan, apatah lagi jumpa dekan, sentiasa cuak. Padahal dekan tu pun manusia jugak.

Heh, cakap orang. Kau pun dua kali lima Aqram!

8. Harry Potter membaca Utusan Malaysia.

Ok, analoginya ialah Daily Prophet itu di kira sebagai media berita macam Utusan Malaysia. Walaupun ada berita yang nampak macam tipu, tetap Harry Potter akan membacanya kerana Harry tahu, untuk menafsirkan berita itu benar atau tidak, dia perlu membaca dan berfikir. Remaja melayu sekarang agak paranoid dengan Utusan Malaysia dan Harian Metro. Selalunya, kerap membaca berita di internet. Jadi, memang tak releven lah remaja melayu boleh menjadi Harry Potter. Sebab, mana ada internet dalam filem Harry Potter, apatah lagi facebook.

9. Hanya remaja indonesia saja yang boleh jadi Harry Potter.


Tak caya? Cuba tengok sini dan sini.

10. Remaja melayu sebenarnya berminat nak menjadi Naruto dari menjadi Harry Potter.

Ini benar!



Jadi, memang sah-lah remaja melayu tak boleh dan tak nak jadi Harry Potter bukan?


p/s: Harry Potter itu remaja. Orang tua tak payah sibuk.

Mei 18, 2011

Beruk-Beruk Di Dalam Dunia Blogger

Berkecimpungnya seseorang itu ke dalam dunia penulisan alam maya atau ringkasnya dunia blogger, secara lazimya akan memberi satu semangat dan keterujaan baru dalam sisi kehidupan. Cuba fikirkan semula pada saat seseorang itu mula mendaftar diri di alam maya ini tak kiralah dari cabang laman so-sial seperti facebook dan myspace, laman penulisan seperti blogger dan wordpress, laman bergambar seperti tumblr dan mungkin laman forum seperti jiwang.org dan sebagainya. Apakah perkara utama yang menggerakkan nafsu kita untuk menceburkan diri ke dalam ruang maya ini?

Nak cari kawan-kawan baru, kawan-kawan lama, kawan-kawan terpisah, makwe-pakwe baru, makwe-pakwe lama, dan segalanya yang berkaitan dalam menghadirkan sesuatu perkenalan yang baru.

Tetapi, ramai orang lupa bahawa ; Di dalam dunia maya, anda bukan bertutur dengan mulut, tapi anda bertutur dengan hati. Anda membaca bukan dengan bibir, tetapi anda membaca dengan hati.

Ini yang sering kita terlepas pandang sebenarnya. Apabila berlaku salah kefahaman dalam menafsir artikel dan penulisan di blog orang lain. Itu yang akan berlaku pertikaman lidah sampai kiamat pun takkan habis. Sebab apa? Sebab kita tak ambil inisiatif dalam memahami penulisan seseorang itu secara intensif. Tahu tak apa itu intensif? Ia lebih kurang macam 'kerja lebih'. Ya, kerja lebih seperti membaca artikel terdahulu untuk mengetahui kesinambungan penulisan dan gaya penulisan seseorang.

Aku bagi contoh kalau baca blog yang popular seperti blog Mr.K contohnya ;

Kalau kau baca penulisan dia dari awal, kau akan dapat agak sebagaimana corak penulisan Mr.K. Ya, aku tahu secara terus-terang ada perempuan-perempuan yang tidak gemar dengan blog Mr. K sebab di katakan penulisannya macam bajek bagus atau terlalu overrated pandangannya terhadap perempuan. Ini bukan cakap kosong, kawan baik aku sendiri yang cakap. Tapi, aku rasa macam kelakar juga bila Mr.K di katakan sebegitu. Ia seperti 'kau tak tahu warna seluar dalam dia, tapi kau yakin dia tak pakai seluar dalam'. 

Itu tak adil. Dan lebih tak adil kalau hal remeh macam seluar dalam pun kena ambil serius. Faham tak analogi ini?

Bila membaca penulisan seseorang, kita kena pastikan yang kita bukan dalam kategori 'Beruk-beruk dalam dunia bloggierrr'. Iaini terlalu cepat membuat kesimpulan tanpa menyelidik sebab apakah penulisan itu di siarkan. Alahh, dalam LensaRosak ini pun ada dua-tiga ketul beruk-beruk yang suka sangat terjah tak tentu pasal. Tapi, bagi aku, lantaklah mereka nak cakap apa, aku menulis untuk menyalurkan apa yang terbuku dan hanya berminat untuk buat orang gelak ketawa sambil terfikir. Dan aku rasa, penulisan Mr.K pun begitu juga, hanya nak buat orang tersenyum sendiri dan ketawa. Itu menyeronokkan, kan?

Samalah macam penulis-penulis di Terfaktab. Semua orang yang aku jemput, aku kenal potensi humor mereka. Ada yang begini, ada yang begitu. Menulis di Terfaktab memang menghiburkan, dan semua orang suka berhibur bagi mengubat hati yang lara. Aku sebenarnya tak suka mengongkong bakat orang. Kalau terer, jalan. Tak terer, tak payah buat-buat terer. Itu saja.

Ada yang semangat, ada yang berkomitmen, ada yang sibuk, ada yang kurang beri komitmen. Ada yang takde idea, ada yang nak kongsi idea tapi tak reti nak tulis. Dan ada yang bila di suruh, buat. Bila tak disuruh, pun buat juga. Dan ada juga yang di suruh, tak buat-buat. Ape ade hal?

Aku tiada masalah dengan semua ini. Sebab ianya masih terkawal. Tak perlu take serious sangat lah. Menulis di alam maya ini untuk seronok-seronok saja. Kalau sebab duit, dan terlalu fikirkan pasal duit. Itu aku tak boleh nak cakap sangat lah, baik kau cari orang lain untuk melampiaskan hajat duit tersebut. Aku cadangkan kau berkawan dengan geng-geng 1tube tu. Pergilah minta ditemuramah, jadi popular dan boleh menginterview  Fauziah Ahmad Daud, Heliza Helmi dan salahbrity yang popular. 




Aku? Series aku segan dengan populariti. Kalau kau kenal aku, jangan lupa ucapkan assalamualaikom. Tu je. Hihi. 


p/s : Tajuk tu takde kena mengena sangat pun dengan entri. 
Sebab aku fikir lain, tulis lain. Heh.

Cara Aku Memahami Agama Aku : Siri 3

Salah satu fakta yang kau kena tahu dengan Wahabi ialah ; 

Golongan seperti mereka yang banyak menghilangkan dan menghapuskan khazanah sirah Rasuluallah SAW seperti batu yang Rasuluallah duduk di tempat pertemuan Adam dan Hawa. Seperti telaga yang Rasuluallah ludah supaya air telaga yang beracun itu menjadi tidak beracun. Banyak lagi sirah khazanah yang telah di hapuskan oleh golongan Wahabi di Arab Saudi. Jika kau nak kata Arab Saudi itu Wahabi, ya kau boleh kata kerana memang majoriti pentadbir Arab Saudi bersikap Wahabi. Aku lebih merujuk Wahabi itu sebagai sikap, bukan fahaman.

Golongan Wahabi berpendapat ;

Dengan memusnahkan khazanah sirah tersebut, maka dapat mengelakkan berlakunya perkara-perkara khurafat dan pemujaan melampau. Ya, seperti yang terjadi di Malaysia juga, ada kubur keramat, di jadikan tempat buat nombor ekor, khurafat.

Tapi, sebenarnya aku cakap sebegini bukan sebab aku tak suka Wahabi yang suka menghilangkan dan memusnahkan khazanah sirah Islam. Aku cuma tak suka vandalisma. Itu saja. Memusnahkan khazanah Islam sebenarnya vandalisma. Siapa yang suka vandalisma?

Umpama kelakarnya bila ada seorang ulama yang bercakap tentang keburukkan vandalisma, tetapi lepas itu dia galak memusnahkan khazanah Islam di Malaysia. Apa itu? Cakap tak serupa bikin namanya.


Sebenarnya, ada cara yang lebih baik dalam melindungi khazanah sirah Islam. Cara yang penting ialah mendidik penganutnya berfikir secara sedar, gentleman dan tidak keterlaluan. Jikalah kubur Rasuluallah SAW itu di Malaysia pada era kini, aku rasa mungkin Ayah Pin dan pengikut ajaran Kahar akan berkampung di situ 40 hari 40 malam. Sebab apa? Taksub. Jadi, pupuklah sikap jangan terlalu taksub kepada sesuatu benda. Tak payah lah nak gantung sangat gambar Nik Aziz dalam rumah. Tahukah kamu, Rasuluallah ada cakap yang baginda tak suka orang yang 24 jam beribadat? Masa untuk keperluan dunia dan akhirat kena bahagi sama rata, tahu?

Impaknya seperti situasi yang berlaku di Masjid Nabawi pada waktu ini. Kerana sikap taksub ramai orang, akhirnya peluang kita untuk melihat dengan mata kepala sendiri yang Rasuluallah itu wujud dengan melihat kuburnya terbantut kerana pengawalan ketat golongan penguasa bersikap Wahabi yang bimbang jika kubur Rasuluallah SAW itu dapat di lihat dari dekat, akan berlaku pemujaan dan kecurian. Yang ruginya? Mestilah penganut Islam yang mahu mencari kebenaran hakiki. 

Manusia yang sebaik-baik manusia menurut Allah Yang Maha Genius ialah manusia yang tak putus-putus mencari kebenaran dalam hidup. Tapi, untuk orang yang beriman tidak di gelar orang yang baik, ia hanya digelar manusia yang setaat-taat manusia. Dan untuk orang yang menyampaikan kebenaran pula, ia di gelar manusia yang seikhlas-ikhlas manusia. Ketahuilah bahawa mencari keredhaan Allah Yang Maha Mengetahui itu tidak terletak pada satu jalan kebaikkan saja. Kerana kita sebenarnya tidak larat untuk memilih semua jalan kebaikkan untuk di pegang. Come on lah, kita bukan nabi yang larat untuk buat semua jalan kebaikkan. Baginda itu di utuskan. Kita ini di lahirkan. Lain. Sekurang-kurangnya, biarlah satu jalan yang kita perlu pilih untuk bawa kita ke arah kebaikkan. Pilihlah, seperti bersedekah contohnya, itu jalan kebaikkan. Mungkin dengan sikap kerap bersedekah secara ikhlas itu, ia boleh menyelematkan dosa-dosa kita yang lain dari tercebur ke dalam api neraka? Siapa tahu?

Kalau sampai masa kau berubah kepada berbuat banyak perkara kebaikkan, itu di namakan rezeki dan hidayah-Nya. Siapa tahu mungkin dengan satu perkara kebaikkan yang kau kekal lakukan itu, dengan izin-Nya, kau beroleh peluang untuk melakukan perkara-perkara kebaikkan yang lain. Let it be.


Kembali kepada kisah Wahabi pula. Ya, aku rasa majoriti pentadbir, ulama, kepimpinan di Malaysia ini makin bersikap Wahabi. Ada saja perkara yang tak kena di mata mereka. Sana haram, sini haram, sana tak boleh, sini boleh. Siapa yang ajar benda-benda bisikan syaitan ini?

Tolonglah jangan cakap kembali kepada Al-Quran dan Sunnah kalau benda yang lebih besar di depan mata pun tak pandai nak tegah. Tu, patung berhala besar tu. Come on lah, belum pernah pun mana-mana ulama yang berani cakap kat Lim Kit Siang ;

"Tinggalkanlah sembahan berhala dan sembahlah Tuhan Yang Satu"




Sebab itu aku memang rasa ulamak Malaysia banyak yang tak guna. Ye lah, sebab kerosakkan Islam itu sebenarnya bukan datang dari Illuminiti, Freemason, Missionary Kristian, kapitalis Buddha mahupun Gangster Hindu. Tak tak tak, kerosakkan penganut Islam itu terjadi sebab penganut Islam termasuk pemimpin dan ulamaknya terpedaya dengan tipu daya syaitan. Silap sendiri. Tu je.


Sekian, chalo dan assalamuaikum. Semoga memberi input.

Mei 16, 2011

Makin Benci Dengan Istilah 'Blogger'.

Perjumpaan blogger?

Blogger famous?

Jemputan perasmian blog?

Blogger otai?

Pertandingan blog popular?

Blogger kacak? Blogger cantik?




Apa benda semua ini? Semua orang nak bawak laptop dalam kubur ke?


Woi!


Malaikat tak tanya lah dalam kubur blog kau popular ke tak masa kau hidup di dunia!

Boleh hentikan tak istilah-istilah itu semua? Rimas aku!


p/s : Macam-macam hal!

Mei 15, 2011

Permintaan Perempuan

Ada banyak permintaan yang aku dapat dari pembaca-pembaca blog aku ini. Terutamanya dari perempuan-perempuan yang asyik kena game dengan entri-entri aku mengenai perihal perempuan, aurat, tudung, tafsiran dan sebagainya. Jadi, kali ini aku rasa ringan tangan untuk menaip bagi menjawab beberapa persoalan dari perempuan-perempuan yang selalu mengajukan pertanyaan pembalasan mengenai beberapa tabiat dan perilaku lelaki.

1. Lelaki berseluar pendek, three-quarter, tidak menutup aurat.

Well, aku memang tak nak cakap banyak pasal aurat lelaki yang memang dah terang lagi nyata bahawa paras aurat lelaki adalah dari aras pusat sehingga ke lutut. Jadi, memakai seluar pendek, akan menampakkan sebahagian peha. Tak gitu? Tapi, aku nak bertanya satu soalan, kenapa Tuhan cuma settingkan aurat lelaki sampai ke tahap itu SAHAJA ha? Kenapa tidak lelaki itu auratnya sama macam perempuan yang meliputi 98% tubuh badan?

Biar aku jawab dari pandangan aku, bagi aku, ini kerana aurat itu sebenarnya berfungsi menutup kemaluan dan menutup bahagian tubuh badan yang memalukan. Pegang ayat ini. Menutup bahagian tubuh badan yang memalukan. Terus-terang bahagian lelaki yang memalukan ialah bahagian penis. Aras pusat sehingga lutut sebenarnya jelas untuk menutup bahagian penis. Kerana apa? Kerana itu adalah kemaluan. Tak payah lah buat soalan bahalol tanya lagi kenapa kena tutup. Lelaki tidak seperti perempuan, di mana perempuan mempunyai perasaan malu yang kuat secara semula jadi. Kedua, tubuh badan lelaki tidak seperti perempuan, di mana tubuh badan perempuan mempunyai tarikan kepada nafsu yang kuat.

Baiklah, contoh diberi ;

Seorang lelaki memandang betis perempuan, secara umumya lelaki tersebut akan berkata ;

"Peh peh peh, betis putih gila babi. Fewiitttt!"

Tetapi, seorang perempuan memandang betis lelaki, secara umumnya perempuan tersebut akan berkata ;

"Betis macam orang utan, penuh bulu. Yucks!"

Di sinilah perkara yang membezakan secara rawak untuk di jadikan pokok penting kenapa aurat lelaki hanya pada paras pusat ke lutut. Kerana mudah, tubuh badan lelaki, walaupun six-pack macam mana sekalipun, secara rawaknya, perempuan akan memandang dengan... biasa. Melainkan kalau perempuan itu gila seks. Itu cerita lain. 

Oh ya, aku juga dapat feedback yang mengatakan, terdapat ramai juga perempuan yang sukakan lelaki berseluar three-quarter. Katanya, nampak smart. Jadi, kira okaylah. Bukan nampak seksi pon. Nampak smart tak mendatangkan nafsu ghairah bukan?

Ironinya, bagi aku, seorang lelaki yang memakai seluar pendek untuk bermain bola, tidaklah terlalu mengujakan bagi perempuan. Tidak seperti perempuan yang memakai hot-pants, itu memang banyak mengujakan lelaki. Orang perempuan secara amnya, akan teruja bila memandang bahagian penis lelaki, sebab itu ia di wajibkan bertutup. Tapi, menurut kajian yang aku dapat dari beberapa pakar, tak semestinya semua perempuan berasa teruja, ada setengah dari mereka sebenarnya merasa takut. Sebab besar sangat, mungkin?

2. Lelaki yang menonton porno, melayari laman lucah

Aktiviti menonton porno bagi lelaki sebenarnya mempunyai pelbagai pendapat yang bercanggah. Selalunya, sebelum ini aku sering merujuk kepada lelaki yang berkahwin dan belum berkahwin. Di mana, yang sudah berkahwin, peratusan untuk mereka menonton porno adalah kurang, manakala yang belum berkahwin pula peratusannya tinggi.

Kawan-kawan perempuan aku mempunyai pelbagai pendapat yang berbeza dalam hal ini, mari kita dengar apa pendapat mereka.

"Berdosa lah lelaki menonton porno, haromm", kata Syuhada.

"Memang salah, tetapi kalau fikir balik, lelaki yang tidak tertarik kepada porno, atau perempuan, ternyata lelaki itu ada 'masalah' serius", jawab Yati dengan serius

"Ala, apa nak heran, lelaki sekarang memang normal menonton porno", bantah Amy dengan tegas.

"Aku kurang pasti, tetapi kalau sudah menonton porno, memang aku kensel untuk jadi boyfriend aku", bisik Erma dengan perlahan.

Baiklah, jika di lihat dari pendapat-pendapat tersebut, terus-terang aku nak katakan bahawa, porno merupakan sesuatu virus. Sebuah virus yang telah menjangkiti ramai lelaki tanpa di sedari. Pada kitaran era kini terutamanya untuk pemuda-pemuda Melayu, aku lebih suka katakan ia masih pada peringkat terkawal. Ia masih boleh di ubati dengan jalan yang paling mudah, tetapi telah di susahkan oleh tradisi. Lain tak bukan sebabnya ialah perkahwinan. Jadi, untuk mengubat porno, atau senang cakap untuk mengubat virus lelaki yang kerap melancap di bilik air, depan komputer, atas katil dan sebagainya lah, silalah berkahwin. Gerenti terpadam virus itu secara makroskopiknya. Jadi, dah tak reti-reti nak turunkan harga mas kahwin, cincin dan hantaran kahwin?

3. Asyik kondem cerita blog perempuan attention whore, blog lelaki berpolitik tak nak kondem?

Haha, soalan ini adalah soalan yang paling aku suka. Thumbs up! Pendapat aku mudah saja, politik itu adalah tempat paling najis. Najis berat. Dan ya, sebenarnya banyak lelaki yang suka bermain dengan najis. Kerana apa? Kerana najis itu menyeronokkan. Umpama najisnya perempuan bukan muhrim untuk di setubuhi, tetapi tetap banyak lelaki sentuh. Umpama najisnya arak dalam minuman, tetapi terus terang aku cakap memang banyak lelaki yang menogaknya secara kerap. Tetapi, kadang-kadang pelik juga. Perempuan nak, arak layan,  cuma bila sampai ke bab makanan, tau pula bertanya halal ke haram? Keji sungguh.

Politik itu menyeronokkan dan sering membuat ketagihan kepada sesetengah lelaki. Ini terjadi kerana sifat lelaki yang semula jadi ada sifat seorang ketua. Keras kepala, ego, selalu nak menang dan hati kering. Orang perempuan secara rata-ratanya tidak akan memahami citarasa orang lelaki dan permainan orang lelaki dalam politik. Mereka tidak akan faham dan kebanyakkan dari mereka aku jamin sering terpengaruh dengan politik dari seseorang lelaki. Orang lelaki yang menceburi politik, ada gaya yang ramai orang akan respek. Tetapi, bila perempuan menceburi politik, terutamanya di Malaysia dan orang Melayu, kecik-besar-kecik-besar saja masyarakat akan pandang. Sama pandangan seperti memandang Rosmah Puaka misalnya. Kan?

4. Lelaki berperangai puaka.

Puaka di sini ada dua perkara. Puaka yang menyebabkan orang lain ketawa dan puaka yang menyebabkan orang lain rasa marah. Jadi, tak perlu aku hurai panjang-panjang. Faham-faham sendiri sudah lah. 

5. Mana nak cari lelaki yang soleh lagi di zaman kini?

Soalan ini aku klasifikasikan sebagai soalan orang-orang lembab. Tanya lagi mana nak cari lelaki soleh buat apa? Kau takkan dapat kalau kau tak tekan pangkah belah kanan atas, tekan start, choose shut down, pergi bilik air, ambil wudhu, ambil telekung, solat, dan pergi ke masjid. Nah, di masjid lah kau akan jumpa lelaki soleh. Bukan di alam internet. Alam internet ini hanya di penuhi lelaki-lelaki average yang masih mencari hala tuju. Lelaki soleh, jarang melayari internet. Terus-terang aku cakap. Jadi, apa tunggu lagi?


Itu saja coretan aku kali ini, semoga memberi input. Chalo, assalamualaikom!

Mei 12, 2011

Tempat Makan Kat Alor Star Yang Gua Terjah dan Patut Lu Orang Terjah Juga.


Restoran Jeragan Waterfront, Alor Star, Kedah. Gua makan kat restoran ini gua rasa lain macam. Tiba-tiba saja gua rasa macho macam Orlando Bloom. Peh peh peh! Tak nak gempak plak kan restoran ini tepi sungai dekat dengan jeti. Peh, gua bawak makwe gua, dia terus lentok gua cakap lu. Peh peh peh!


Ni bukan meggi bai! Inilah makanan yang buat gua rasa ada superpower. Ah, kalau gua cakap pun bukan lu orang nak percaya, baik lu orang try sendiri. Mee udang beb. Dia punya udang memang puaka. Kalah mee udang Sungai Dua. Lu tahu tak taim-taim panas macam ni, makan mee udang kat sini, lu boleh jadi kacak! Makwe gua makan, muka dia terus sweet-sweet, 3 kali ganda lebih sweet dari Nurul Badiah Lai. Gua rasa macam nak terkam je makwe gua tahu?


Pizza Homade FTW. Terus-terang gua cakap, lepas ni gua pandang Pizza Hut tu sebelah mata. Makan pizza kat restoran ini lagi awesome! Lu tahu tak apa power yang gua dapat lepas makan pizza ni? Perut gua ada six-pack beb. Kikiki


Gua nak bagitau. Kalau lu orang memang steady, pembaca blog gua, rumah kat Alor Star, atau memang nak datang Alor Star nanti, lu wajib datang sini. Hayati nyaman sungai, tengok bot lalu, tengok jet pejuang lalu, tengok ikan duyung lalu, sambil pekena makanan-makanan yang superb. Kedai ni kat Ampang Jajar. Area Jeragan. Kalau lu lalu jambatan, lu nampak lah tersergam indah restoran ini. Ayuh, pakat mai sama-sama, ajak kawan, mak teh, mak cu, pak andik, pak leh, cucu wan dan semua kita pi serbu kedai ni. Kita pulun, biaq orang kata kita chewi, tapi makan sedap, cheq balun ja naaa!

p/s : Nah, lu orang boleh serbu facebook restoran ini. Woot!

Mei 11, 2011

Biarkan Saja

Aku berterus-terang sajalah di sini. Isu dan topik perempuan bertudung, tudung tak lengkap, aurat, sanggul, shawls, dan apa kelancau semua tu dah buat aku rasa macam.... nak lempang banyak orang sekor-sekor. Kau tahu apasal?

Sebab aku dapat rasakan ;

Ceritalah banyak mana pun, kalau dah nama perempuan, apa yang kau boleh buat sangat untuk buat hati perempuan itu berubah dari buat apa yang dia suka?

Ahh, tak payah pasal tudung dan aurat lah. Benda paling simple sekali pasal perempuan. Tak kisahlah dari divisyen mana sekalipun sama ada perempuan nakal mahupun perempuan muslimah. Perempuan gedik mahupun perempuan steady. Semuanya kalau bernafsu buas, tetap juga rakus dan gersang dengan benda-benda duniawi.

Kau campak beg tangan lawa kat dia, konfem dia sapu. Kau campak heels seksi sikit, bohonglah kalau dia tak ambil. 

Ok ok ok, bukan aku nak kata semua perempuan itu materialistik atau senang di beli dengan kebendaan. Tapi, hakikatnya. Perempuan mana yang tak suka di manjakan dengan kebendaan? Habaq mai kat aku sikit. Even mak-mak kau, ibu-ibu kau dan bonda-bonda kau sendiri ada simpan barang kemas, ada rasa berfesyen. Oh come on lah, benda ini bertradisi. Sampai ke akhirat akan berlaku.

Aku bukannya apa, sebagai seorang lelaki yang bertoleransi, gagah-perkasa dan berprinsip 'to protect women for better future'. Bila aku perhatikan entri-entri aku mengenai perempuan, cukup jelas menggambarkan bahawa itu lah cara dan gaya aku. Apa yang aku buat ialah, aku buat pemerhatian, aku analisis, ambil contoh, tulis dan bincangkan. Sebab apa? Sebabnya mudah, aku tak suka dengan benda-benda yang membawa kepada keterlaluan.

Ya, aku ada masalah dengan perkara keterlaluan. Sebab aku juga pernah berketerlaluan dalam kehidupan realiti. Perit kalau terperangkap dengan masalah keterlaluan sebegini. Jadi, aku cuba ubah diri aku supaya tidak bersikap keterlaluan. Jadi, ada masalah ke kalau aku tuliskan tentang keburukkan bersikap keterlaluan dengan menterjemahkannya ke dalam topik perempuan, tudung, aurat dan sebagainya? Salah? Tak mengapa, kalau salah, bawa berbincang seround-dua.

Aku ada teman wanita, aku cuba buat yang terbaik untuk teman wanita aku. Peduli apa kalau orang nak kata bukan muhrim, bila nak kahwen, maksiat, syaitan duduk tengah, dan apa-apa lah sekalipun. Aku tak ambil kisah sangat sebab aku tahu secara realitinya pada waktu ini, aku elakkan dari bersikap keterlaluan dan berusaha membaiki teman wanita aku agar turut jangan bersikap keterlaluan.

Banyak benda berubah. Kalau dulu, boros berbelanja membeli barang-barangan fesyen yang mewah, kini sudah berjimat dengan pakaian dari bundle. Kalau dulu, asal nampak benda baru, nak try, asal nampak benda best, nak pergi. Sekarang, masing-masing dah berkata antara satu sama lain, 'nafsu je semua tu'. 

Apa lagi? 

Banyak lagi contoh antara aku dan teman wanita aku untuk mengelak dari bersikap keterlaluan. Macam lah dalam hal perempuan, aurat dan tudung sebegini. Series sebenarnya, aku tiada masalah dengan perempuan tidak bertudung, asalkan dia bukan pakai seksi tengah jalan sampai nampak lurah dada sekian-sekian. Aku tiada masalah dengan perempuan bertudung, asalkan dia tak pakai tudung yang merambu-ramba dah macam letak pokok bunga atas kepala. Aku tiada masalah dengan perempuan tudung labuh, asalkan dia tak berpurdah. Ya, aku kurang suka dengan perempuan berpurdah. 

Jangan tanya aku kenapa, sebab aku belajar lengkap sampai universiti untuk tahu tahap mana aurat perempuan itu. Purdah hanya di bolehkan bila kau melihat ada pandangan lelaki yang menjerumus ke dalam maksiat, sewaktu itu barulah kau boleh alihkan pandangan dengan berpurdah. Sebenarnya, tak perlu berpurdah sangat pun, cukup untuk kau rendahkan muka atau menutup muka dengan tangan sebagai tanda kau mengelak dari pandangan nafsu lelaki. Tapi, kalau kau sengaja berpurdah tak kira masa sampai nak makan pun leceh, sampai abang jabatan pendaftaran pun kau marah sebab kau tak nak buka purdah kau untuk gambar kad matrik, sampai kau mandi pantai pun kau nak berpurdah dan mengambil gambar dengan berpurdah. Kau ingat kau kool? Prinsip Islam konon. Kau ingat kau 'beriman' sangat?

Tak tak tak.

Kau tahu hantu purdah yang mata satu tu? Yang pernah kecoh satu negara dulu sebab di katakan akan gigit perempuan dara? Ha, itu lah kau!









Mak sapa ni? Malu kalau aku jadi anak dia! Peace!

p/s: Last-last di akhir ceritanya, 'biarkan sajaaaa'.

Mei 10, 2011

Menjengkelkan 8 : WTF?

Gua rasa nak menganjeng orang. Angin perubahan memang menyeronokkan apatah lagi di mulakan dengan style puaka sebegini. Lu orang tengok gambar bawah ;


Lu orang tengok gambar ni, ada rasa apa? Tanya gua, memang gua rasa berbulu. Lagi gua berbulu sebab gambar ni ada kat facebook gua. Dan mungkin ada kat facebook lu orang jugak macam facebook Helly, Deus, Bent, Afiq dan sebagainya.

Tatkala gua melihat gambar ini, gua rasa nak lambung je budak laki tu. Gua tahu dia berat, tapi berat lagi dosa gua yang gua kena pikul dari tidak bercakap apa yang benar. Aicehh! Cuba lu orang perhati muka lelaki itu. Rujuk mimik muka lelaki tersebut. Seolah macam berkata ;
"Gua dan Cik Epal, lu orang hado?"
Budak lelaki ni kalau betul-betul gua dapat jumpa, memang gua siat-siat daging dia buat bakso. Bakso sedap weh, memang stim kalau makan taim-taim cuaca panas macam ni. Tambah pulak bakso Mofasad. Peh peh peh! Gua tahu dia penyokong tegar #MKLK. Gua tahu nama dia terkenal di kalangan #ULTRAS. Nama dia memang dari Seksyen 7 sampai Brickfields orang kenal. Tapi, bab gambar di atas memang gua tak boleh terima. Memang tak boleh terima. Gua rasa down gila. Gua rasa macam di khianati. Beb, buanglah #MKLK dan #ULTRAS tu kalau macam gini lu tikam member. Gua tahu lah gua takde gambar dengan 'bloggeeiirrr' popular. Iye, gua tak layak. Apalah nak di bandingkan sangat kepuakaan gua dengan kepuakaan Maria Elena? Menyampah weh, macam menyampah tengok iklan Libresse Yunalis Zarai yang terjun dari helikopter sambil menyebut, "Anda pun cubalah sesuatu yang baru jugack". Nak gua ulang? Tak payah!

Tapi beb! Lu takpayah terasa hati sangat, gua tetap sayang lu! Lu memang dilahirkan untuk gua sayang lu kot. Muax muax muax!


Cuma, yang perempuan sebelah lu tu. Gua malas nak cakap banyak. Kalau gua jumpa, memang gua nak bagi penerajang.





Hyeeee korrruunnnkkkkkkkkk!!!





Macam babi. Boleh hentikan tak cara percakapan sebegini?


p/s : Gua tahu, nanti alasan yang bakal gua dengar ialah, "Ada aku kesah?". Kikiki

Angin Baru

Gua kena akui yang gua tewas melawan nafsu.

Celaka!

Ketagihan terhadap blog sebenarnya sama kuat macam ketagihan merokok. Ini fakta, bukan auta. Gua lihat blog boleh bertindak sebagai caffeine yang cukup ampuh merobek jiwa manusia macam gua, jiwa manusia yang memang suka bercakap dalam hati, jiwa manusia yang ada banyak persoalan (skeptikal), dan jiwa manusia yang mahu orang di sekeliling tahu apa yang kita fikirkan. Betul tak?

Tapi, gua degil. Gua cuba nak cipta boundary. Supaya gua tak ketagih. Supaya gua boleh diam. Tu yang gua nak tutup blog. Bak kata nabi, diam itu lebih baik dari berkata-kata. Yaaaa, tapi bila gua fikir-fikir balik ;







Memang lahanat kalau gua nak paksa diri gua dari berhenti buat benda yang gua suka. Pedulik apa lah nak jadi apa pon, nak kata apa pon, gua henjut selagi boleh. 


Selamat kembali, LensaRosak.


Yezza~~

p/s : 20 hari je gua berenti, cis! Tak true langsung!