Januari 04, 2012

Kalau Ini Zaman Abu Nawas, Sudah Lama Azhar Idrus Kena Troll.

Kalian pernah membaca kisah-kisah Abu Nawas? Antara buku terkenal beliau ialah... Eh, maaf. Aku rasa dia tiada buku. Cuma nama beliau pernah disebut beberapa kali pada buku Seribu Satu Malam. Mungkin Abu Nawas ada buku, kerana beliau merupakan ahli sastera yang lejen di zamannya. Disejarahkan bahawa Khalifah Harun Al-Rashid asyik terkena saja dengan psikologi dan kata-kata bijak oleh Abu Nawas.

Sejak dari kecil aku memang minat pada kisah-kisah Abu Nawas. Banyak kisah yang menarik dan antara yang masih aku ingat ialah kisah apabila Khalifah Harun Al-Rashid meminta Abu Nawas mengajar seekor lembu mengaji Al-Quran, jika lembu itu gagal mengaji Al-Quran, Abu Nawas akan dibunuh.

Memang sampai mati-lah lembu takkan boleh mengaji Al-Quran kan? Tapi Abu Nawas steady. Challenge Accepted. 

Ending-nya? Apa kata kalian cari kisah tersebut dan lihat kebijaksanaan Abu Nawas mengkitai-kitai Khalifah dia sendiri sampai bukan sahaja Abu Nawas tak dibunuh. Malah, lembu itu tadi Khalifah Harun hadiahkan untuk disembelih bagi dibuat satay!

Bukan apa, aku malas nak cerita panjang-panjang sebab aku bukan ustaz. Tapi, Azhar Idrus adalah ustaz. Dengar khabar seperti yang digelarkan-lah.

Kenapa aku petik cerita pasal Azhar Idrus? Mudah saja. Sebab aku tak suka dia. Dalam blog ini hanya dua orang saja yang aku ulas. Yang aku suka dan yang aku tak suka. Sekarang aku tak suka Azhar Idrus. Kalau ada orang komplen kenapa aku tak suka sampai marah-marah aku. Aku peduli apa. Kalau kau suka dengan dia, kau go on lah. Aku tak suka dengan bersebab.

Ia bermula dari kes Azhar Idrus kata Ribena dan Coke itu haram. Dari kes itu buat aku rasa jengkel. Dikatanya haram kerana mendakwa Ribena ada alkohol dengan siap disahkan pemilik dari Bermenghem (hehe). Dan Coke haram kerana dikatakan boleh mencuci mangkuk jamban.

Selepas dari itu, kerana menjengkelkan. Aku memang tak ambil port sangat dengan Azhar Idrus. Sebab aku rasa kemaen pandai betul dia tuju haram halal sesuka hati. 

Cerita Azhar Idrus ini mula kembali pada tahun ini apabila nama Azhar Idrus menjulang naik. Aku tak hairan kalau dia naik sebab memang rajin dia buat ceramah dan ruangan pertanyaan. Yang sebetulnya, ceramah dia serius mengantuk. Serius. Aku tak pernah pergi lagi. Tapi, menurut beberapa kawan karib aku yang telah pergi dengar ceramah dia, ramai orang mahu menunggu sesi pertanyaan Azhar Idrus sahaja sebab masa itulah boleh gelak-ketawa. Time ceramah? Ramai yang gosok mata, nak tidoq. Standard-lah, mana-mana penceramah pun sebegitu. Ilmu agama kalau kita hadap ceramah memang boleh mengantuk kerana pengisian ini semua (bagi aku) berulang. Maka, datanglah rasa mengantuk. Untuk menyegarkan dari rasa mengantuk, kenalah buat lawak sikit supaya ramai orang tertarik. Tapi, kena ingatlah bahawa niat kita memberi ceramah sama ada untuk memberi ilmu, buat lawak, mengutuk atau 'kalau takde gelak-gelak, takde orang nak dengar ceramah'. Itu yang perlu di-set-kan dulu ye dak?

Aku nak pesan satu perkara kepada mereka yang mahu bertanyakan soalan kepada Azhar Idrus. Kalau nak bertanya soalan, tanyalah soalan yang 'ada class', soalan yang bersedia, logik akal dan bukan tanya soalan remeh seperti soalan;

"Apa hukum ambil wudhu dengan berbogel?"

Sebenarnya soalan ini kalau kau tak tanya Azhar Idrus pun, kau google sendiri pun dah dapat jawapan. Ataupun kau dail nombor cikgu agama kau ke, kawan-kawan kau yang tahu pasal agama sendiri pun kau boleh dapat jawapan kalau kau tanya. Soalan macam ini tak sesuai ditanya kepada Azhar Idrus. Memang dia akan jawab pun macam ini lah;

"Haram hukum-nya kalau ambil wudhu berbogel ditengah orang ramai"

See? Can you see the difference? Apa yang dijawabnya betul. Logik. Sinis. Cuma soalan yang diberi itu tidak lengkap, tidak jelas, dan soalan taraf IQ yang sangat rendah. Memanglah Azhar Idrus akan jawab sebegitu. Ke memang majoriti penganut Islam di Malaysia ini IQ dan pengetahuan Islam-nya amat rendah?

Ada banyak lagi soalan-soalan bangang aku terjumpa di ajukan kepada Azhar Idrus. Dan aku pun rasa sebenarnya Azhar Idrus sudah letih hendak menjawab banyak soalan-soalan unprepared sebegini, maka jawapan yang diberikan akan terjadi berbentuk sinis untuk si penanya berfikir tentang soalan yang ditanya. Itu yang aku pasti setakat ini.

Ada juga jawapan-jawapan Azhar Idrus yang bagi aku seperti biasa di mana dia akan ulangi kesilapan seperti kes ribena dan coke iaitu main tuju halal haram tanpa selidik betul-betul. Aku bukan apa, penjatuhan fatwa merupakan suatu tatacara yang ada sistem. Tetapi, secara peribadi aku lihat Azhar Idrus cuba 'meng-indie-kannya' (ada orang cakap merakyatkannya, heh). Dan jika penjatuhan fatwa hukum halal-haram ini salah ditempatnya (kesilapan), atau dilakukan secara kerap (semakin kerap menjatuhkan fatwa, semakin banyak kemungkinan fatwa dijatuhkan itu silap), aku takut kredibiliti Azhar Idrus akan terjejas. Mungkin Azhar Idrus akan jadi gila (mintak dijauhkan) seperti yang pernah aku baca dalam satu hadith yang pernah aku terbaca dari Dr Asri dan Imam Muda apa ntah. Aku pun lupa. Maklumlah, aku bukan ustaz. 

Kadang-kadang aku rasa, Azhar Idrus ini macam nak jadi Abu Nawas pun ada jugak. Kadang-kadang aku rasa dia ni macam trollerzz pun ada jugak. Kadang-kadang aku rasa nak troll Azhar Idrus ni pun ada jugak. Hehehe.

Kepada Azhar Idrus, kita bukan hidup di zaman Khalifah Harun Rashid. Kalau nak jadi seperti Abu Nawas, aku rasa masih jauh lagi perjalanannya. Itupun kalau nak jadi Abu Nawas lah. Tapi, lepas ini berhati-hatilah dalam memberi jawapan supaya tak mengundang kontroversi. Sebab dalam 10 orang yang bertanya itu, 4 darinya saja yang boleh tangkap jawapan kau, selebihnya mangkuk hayun. Karang dia mangkuk-kan kau balik, sia-sia karang. Heh. Tu je. 

p/s: Taknak tanya soalan kat aku keeee?

187 ulasan:

Wadi AR berkata...

ko bile nak kawen?

.::TAIKO ::. berkata...

aku tengok video dy just mampu geleng kpl ble ade soklan2 mcm tu..
tny soklan meter kete la..tah ape la dyorg pk...

Syazrul Aqram berkata...

lepas raya aku kahwin.

Picoz Shupalula. berkata...

memang mengantuk. krohh krohh. zzzzz

Tanpa Nama berkata...

ko sekarang kerje ape? da jadi manusia yang berjaye ke? ke masih dengan sembang maya ko?

Tanpa Nama berkata...

aku macam abu nawas jugak. kerja aku ialah hasilkan banyak2 penulisan, buku dan skrip. kira berjaya lah tu.

-LR

Tanpa Nama berkata...

Inilah jenis manusia yang takde kerja, melainkan buat dosa. Orang berdakwah dia dengki. Diri sendiri bergelumang dengan tahi. Bertaubatlah wei...

Tanpa Nama berkata...

Aku doakan ko dpt hidayah..amin

Abang Zam berkata...

ini apa pasal anon jilat bontot habis ustaz femes tu

masing2 ad pandangan. aqram kasi pandangan dia, salah ke

syuhadaa berkata...

masalah soalan remeh tu bukan pada ustaz azhar idrus je, pegi la mana2 sesi soal jawap pun, konfhem ade soalan remeh temeh dan tak mencabar kredibiliti ustaz tu.

bezanya sesi soal jawap ustaz azhar idrus masuk youtube, ustaz lain tak.

cikpia berkata...

aku suka dia sejak aku dengar ceramah dia dalam bas pi terengganu few years ago. time tu dia tak se-famous sekarang. betapa aku suka penyampaian dia (time tu ceramah dia isu NAJIS kalau tak silap....) sampai aku berjaya tak tidur dari perlis ke terengganu!!!

nak kata aku paham 100% tak la sebab dia cakap terengganu, tapi dia bagi contoh dan points yang aku (yang jahil ni) senang paham...... ko ingat senang ke nak memahamkan si jahil???

tapi ko nak suka or tak suka tu hak memasing la kan.... aku tak kisah.

Balzani berkata...

Nak troll penyokong ustaz azhar plak...igt kita bertanggung jawab atas stiap yg kita tulis. Tulislah perkara bermanfaat bukan sekadar bermain dgn emosi org ramai.

lovelyloor berkata...

part yg org tnye soklan tu aku stuju,,
byk soklan yg aku tgk tu cam soklan2 yg remeh bg aku zaman skolah pun thu bnde2 camtu,,
yg nk tnye tu biar laa tnye soklan2 yg menambah iman,,ni soklan cam nak main2x je lebih

Tanpa Nama berkata...

abang zam,

*flying kiss

-LR

free compass berkata...

fenomena. lepas PRU 13 kompem tak fofular.

Tanpa Nama berkata...

kalau x suka sekalipun,jgn la nk dengki..nk puas hati sgt pi jmpa depan2 then ko yg tnya die sendiri.die berdakwah. pasal coke tu knp ko xleh fhm. die sumbang kat yahudi lagi 1 boleh rosakkan usus.tp ko amek bab cuci tndas. kalau ilmu ko lg tggi ko la bg ceramah. jgn nk tulis ikut emosi je. last2 ko dpt dosa UAI dpt pahala.

~SI HETAM~ berkata...

betul..memang ada soalan2 yg remeh, tapi bukan semuanya soalan2 yg remeh kan..hakikatnya, kebanyakan soalan2 tu merupakan soalan yg kita belum tahu jawapannya..jadi apa salahnya..lagipun, ustaz tu hanya berdakwah, selagi ianya tak menyesatkan akidah, takpelah..yg baik kita terima, yg kurang baik kita tolak tepi..

Tanpa Nama berkata...

agak-agak kalau aku ni orang yahudi. adakah tulisan aku haram di baca?

-LR

Tanpa Nama berkata...

aku pun tak minat dan tak pernah dengar habis pun ceramah dia tapi bila aku fikir balik at least remaja-remaja yang pergi ceramah dia ada juga yang berubah tapi aku ni,tulis blog entah ke arah kebaikan atau tidak,tapi manela tau ada tapi tak nampak.

tulisan yahudi kenapa pula haram baca.ilmu tak terbatas,terpulang kepada amal atau tak.

pandang pada sisi baik sebelum buruk :)

Tanpa Nama berkata...

“Imam Syafie pernah berkata: aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti akan kalah berhujah dengan seorang yang jahil kerana orang yang jahil tidak pernah faham landasan ilmu”.

Tanpa Nama berkata...

tak pe la walaupun ko tak bape suke at least ko hormat die lagi yang paling tak boleh blah ade la sebuah blog pro-umno ni hentam UAI siap kate die ejen yahudi lagi..hahaha bile aku bace balik blog die tu nampak sangat jenis bodoh main tafsir dalil ikut suke hati die je..adoyai kalau tak suke pun tak yah la sampai fitnah kawan tu ejen yahudi

ewan jade berkata...

aku respek kau sebab berani mengeluarkan pandangan kau sendiri.

bagi aku, tak patut sangat kau nak samakan ust azhar idrus dengan abu nawas. kenapa? sebab yang sangat ketara adalah perbezaan zaman yang sangat jauh. masa zaman abu nawas tu tak jauh lagi dengan zaman-zaman para ulama' dimana masih ada ulama' ketika itu bukan macam zaman sekarang. semua nak bersuara terbatas. terlebih kata kena penampar dengan sultan. terlebih kata kena ISA.

plus, kita ni tergolong dalam golongan akhir zaman seperti dalam guide yang Rasulullah SAW sebut dalam hadith baginda. so, ramai lah orang yang jahil atau tidak tahu. bila ada orang macam ni, semua jenis soalan pun keluar. tapi yang eloknya sebab drang ni tinggi dengan sifat ingin tahu. mudah-mudahan dengan sifat ingin tahu ni lebih mendekatkan mereka dengan Allah.

isu fiqh ni berkembang dan begitu banyak percanggahan pendapat diantara ulama'-ulama' terdahulu. so, kalau timbul soalan bodoh macam mana pun bagi aku xde masalah. mungkin orang yang bertanya tu tak yakin dengan guru-guru agama sekolah, artikel-artikel di internet. ada sesetengah benda lagi jelas kalau kita tanya straight.

and pasal meletakkan hukum pada sesuatu perkara, aku nasihatkan kau kalau kau rasa kurang setuju terus rujuk dengan ust sendiri. daripada kau buat post macam ni keluar andaian sendiri bersangka buruk buat dosa kering.

dalam sesetengah jawapan yg ust bagi, dia akan bagi daripada kitab mana, imam mana. and kalau ada khilaf, dia akan sebut. and dia akan sebut jugak nak ikut yang mana terserah. pasal halal haram ada guide nak menjatuhkan hukum tu. kau boleh google sendiri apa guide tu.

kau nak cakap itu ini pasal ust ni kau kenal ke dia? kau sedara mara dia ke? kau kawan baik dia ke? dia ni orang berilmu. bukan nak kata kita kena terima membabi buta. tapi respek la sikit. tak puas hati, pergi tanya straight kat dia.

bukan apa, takut dapat dosa fitnah je. na'uzubillah.

Tanpa Nama berkata...

kalau nak cakap 'at least remaja2 yg pergi dgr ceramah dia ada yg berubah', fadzilah kamsah siap boleh tarik bukan setakat remaja, orang tua pun boleh.

tapi, fadzilah kamsah tak dapat title gelaran ulamak macam azhar idros dapat dari pengikutnya. kenapa ya? memilih bulu?

-LR

Tanpa Nama berkata...

aku rasa aku ada cakap 'jauh lagi nak jadi macam abu nawas'.

ke ada org yang baca tak tentu arah ni?

-LR

Makan Popcorn berkata...

Popkorn!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Betul mmg ada soalan yang remeh, tp ustaz masih memberikan layanan utk menjawab soalan remeh tu. sebab seseorang yang berilmu tidak akan memperlekehkan orang lain walaupun soalan tersebut tidak cerdik pada pandangan kita. Isu coke tu, rasanya ustaz dah jelaskan secara jelas. Jatuh haram sebab coke boleh menghakis usus manusia dan memudaratkan kesihatan. Ustaz nak bagi contoh senang coke tu menghakis, dia bagilah contoh bersih jamban tu...tujuannya nak bagi orang senang faham... walaupun anda xberapa suka dengan penyampaian dia, tpi cuba fikirkan ustaz mana yg dapat menarik golongan muda utk menjadi ahli surau/masjid dengan cepat selain dia. Mungkin sesetengah pendapat dia kita tak boleh terima, tp xperlulah kita memburukkan dia sebab penerangan dan penjelasan dia. Sesungguhnya orang Islam tidak menjatuhkan & memburukkan saudara seIslamnya...

note: selama aku dengar kuliyah dia kat surau/masjid, aku xpernah lagi rasa bosan sbb cara penerangan dia senang difahami...

Tq

mok sedare mung berkata...

kalu mung rase dengan mung tulis artikel ni, mu akan dapat trafik bnyok. komen banyok. mung betol. xsaloh sikit pong.

lepas ni, mesti klik mu banyak, duit banyak masyuk, lepas tu dapat title super otai blogger championg, mende lagi hok mu nok, boleh belake.

p mu kene ingat, kalu org hok mung troll tu xredho ke mu, sampai ke lubang kubur, pitis tu wat buwi mudarat ke mung. ade berani. mesti la mung akan cakap berani, yela, super otai blogger. mane pernah nak jatuhkan air muke sendiri.

lepas ni, jgn lupe, gi semayang solat sunat syukur, sebab dapat trafik banyak taw .

Trolllllll la konon. hapuihhhhh

Akim Iqbal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

coke 2 haram mksudnya bukn sbb cuci mngkuk tnds tapi sbb blh memudaratkn ksihtn.. segala yg boleh memudaratkn kesihtn kan HARAM dimakan! fhmi ayat 2 sebetul2 nya dulu before bg ulasan sndri..

SITI HAJARUL ASMA berkata...

aku pun tak suke die..sebab die suke cite sal kesalahan perempuan jer...ingat ape ? huh.....

Akim Iqbal berkata...

@anon semua benda bawak mudarat dalam dunia ni. Habaq mai benda apa tak bawak mudarat ? Jangan duk pusing kona kot lain. Nanti ada pulak yang slow duk tibai aku kata semua benda kat dunia ni bawak mudarat. Apa da.. fikir fikir

♛ AR the annoying berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
♛ AR the annoying berkata...

LOL, panaroid semuaaa.
komen khas utk :


@mok sedare mung berkata...

Bodo molek mung, ado napok nuffnang ko? adverlerts ko kt blog ni.

Kecek molek etep boh.jangan babi buto lamo ke mung jadi babi.

Tanpa Nama berkata...

kalau nak kata semua makanan memudaratkan haram dimakan. kalau ikut kajian, makan nasi lebih 2 kali sehari pun boleh jadi haram sebab mengundang mudarat, diabetis.

lol!

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum (tak tau lah kalu encik tafsir sekerat jln kat video UAI tu)

encik sedarkah bahawa encik ada melakukan kesilapan? Saya pon tak tau saya ade lakukan ke tak..
olih itu kita bermuhasabahlah diri, saya tahu encik mempunyai ilmu agama berdasarkan post encik diatas, wah cukup gah encik menghembur soalan itu remeh tapi tahukah anda ramai anak2 muda Malaysia yg bende remeh camtulah diorg tak tau… nak tau lagi teruk huruf jawi pun mereka tidak kenal bende remeh kan nih, tapi inilah yg terjadi sekarang….
Ade satu perkataan org putih ckp kat org2 mcm encik iaitu ignorant, lagi teruk ade fool kat belakang… tapi jgn risau, encik ignorant je….
mengambil tulisan encik, encik cari ilmu dengan google eh… kalu sendirian berhad boleh jadi sesat, itulah boleh jadi mcm blogger yg men taram je tanpa usul(saye bukan encik, blogger len).. kalu nak cari ilmu kene ade org yg pakar untuk di cari mengajar kita.. itulah adatnye, die kene ade pre, on-going,dan post…
pendek kata berlapanglah dada jika ade org menyampaikan ilmu, dengar dulu baik2 pastu bertanya kalu kurang pasti atau mungkin boleh tambahkan ilmu kalu encik ade ilmu tambahan(indahkan islam)…. Cuba encik Tanya balik diri sendiri dengan ilmu google tu, kalu buat bende buruk, hasilnyeberkat tak untuk aku? Ha…
saya nasihatkan banyakkan beristifar, solat taubat dan paling baik encik mintak la maaf kat tuan punya badan itu sendiri, saya xtahula UAI ulama ke tak tapi xbrani saya nk cemuh sbb dia orang alim(berilmu) dan orang islam.. aduh kalu betullah die ulama, lagi sakit nak tanggung kelak nanti ye la kite pon tak tau bile kite akan mati kan… wallahualam

trivia: tahukah encik saya da bagi trafik percuma kat encik,traffic yg boleh menjadi sumber pendapatan blogger
info:s ebelum post tu tanye diri sendiri, org alim boleh tak aku pos kat seluruh dunia postni
P.S: silalah tutup post ni. Byk sgt celanya cepat2 nnt makin ramai org nampak

Tanpa Nama berkata...

so wrong bout stating dia pnya ceramah bosan. dia ceramah kat surau kawasan rumah aku dari aku form 4 sampai skarang aku dah 22. mmg dia pnya ceramah lah yang membuatkan aku dapat focus pada apa dia cakap because of the way dia deliver talk dia. kalau stakat dgr dari friends kau je bout dia pnya ceramah, kau xpatot memberi ulasan mcm tu, well kalau kau mementingkan KREDIBILITI kau as a BLOGGER, u should at least rasa sendiri then baru boleh give review on that. :)

Tanpa Nama berkata...

haha..piye hop tulis entry ni memang bodo r...mu jgn assume sumer rkyat melesia ni cerdik blake..xleh tnye soalan xde class..kna tnye hk ade class sopmo ke??sebab ni la rama org melayu jd bodo..mcm mu

Syazrul Aqram berkata...

tak tahulah kalau awak tak kenal saya. tapi, guru saya lagi hebat dari azhar idros. muhammad bin abdullah. arwah mak dia siti aminah. awak kenal? dengar cerita azhar idros pun belajar ilmu dia. saya belajar ilmu guru saya ni sampai ke universiti, sampai ke safa marwa. sampai tertidor-tidor sebelah makam guru saya ni. power tak?

:P

saya malas nak bagi tahu certificate apa yg saya belajar sehingga saya boleh menulis. kalau saya bagitahu pun, certificate itu hanyalah sampah kerana mmg takde kena mengena dengan entri kerana azhar idrus org popular, saya ni picisan saja. lagipun, kita berbincang bukan mengenai azhar idrus sangat sebenarnya.

kalau kamu baca 2-3 kali entri ini dan fahamkan betul2 pada siapa entri ini ditujukan. kamu akan dapat maksudnya.

n kepada org yg cakap awak tak bosan dgr ceramah dia sejak form 4 tu. saya cuma nak cakap statement awak tu takkan ada org percaya sebab tiada bukti. dan awak hanyalah org tanpa nama. takkan ada siapa nk percaya cakap awak. hihi.

saya ada pembaca blog setia yg faham penulisan saya ini. mereka semua faham kepada siapa yg saya tulis. kalau kamu tak faham, tak mengapa. mungkin kamu masih baru. saya ucapkan selamat datang ke dunia penulisan lensa rosak. shalomm!

-LR

Cob Nobbler berkata...

Penyembah ulamak.

Apa je yang keluar dari mulutnya - tanpa berfikir terus je kau cakap maksum. Walhal mana dia proses empirikal kau bila dia bercakap benda tu?

Ah, dunia ni bukan hitam dan putih. salah dan benar. Dunia ini ada banyak lagi warna yang perlu kau lihat.

Tanpa Nama berkata...

Aiks..xnak cakap pasal ustaz azhar tapi mengutuk ustaz plak..hebat btol ilmu penulisan ko nih..patut la dok bangga2 diri sgt. Belajar lg dik,ilmu allah tu luas...kalau dh rasa byk sgt ilmu pun bukan alasan utk jatuhkan org..lagi2 org yg dah byk jasa sebarkan ajaran islam kt malaysia ni. Kita ni sapa?tau komplen tapi x pernah turun medan sbenar...

Tanpa Nama berkata...

malasnya nak ckp dgn org macam ni. dgn azhar idrus dia faham statement sinis. dgn aku, sinis dianggap serius.

hmmm..........

-LR

Tanpa Nama berkata...

apabila org jahil berhujah...bangang..tade ilmu wat la tade ilmu...

pRiNCe berkata...

aku x nk cakp bnyk..tp aku nak pesan satu je...." Jaga kata2 sebelum menghamburkannya "..

sesungguhnya kesalahan kpd manusia hmya manusia boleh memaafkannya...:)

zulfikar hazri berkata...

Tok guru Jadi Nabi, Anwar Jadi Mahdi, Ulamak dah jadi wali.

nak berbeza pendapat pun tak boleh. aku rasa umat Islam dah mengundur balik ni. Nak tegur ulamak pun tak boleh. berat dah Assobiyah dan taksub pemuja dia ni.

Aku dari awal tak minat dia tanpa sentimen.

Cob Nobbler berkata...

Contoh ayat2 orang holier than thou...

"belajar lagi dik, ilmu awak tu tak tinggi".

Yang bercakap tu dah power ke?

Keh!

Cob Nobbler berkata...

"Apabila berhujah dengan orang jahil..."

fuyooo, dah power ke?

p/s:dah book ke perabot Court's Mammoth kat Syurga Firdausi nanti?

ada satu kajian saintifik: Manusia yang rasa diri dia tahu banyak, sebenarnya lagi rendah IQ dia.

Oh, sekurang-kurangnya "doubt" buatkan kita terus bertanya dan mencari jawapan, bukan stick to the arse terhadap something yang kau sendiri tak yakin apa jawapannya.

At one point, cakap je lah kau suka Azhar Idrus sebab dia suka buat lawak.

Sama macam aku suka Bill Maher atau George Carlin buat lawak.

cik maira berkata...

best dengar ceramah dia. suka dengar. mungkin sesetengah orang, xfaham loghat ke-terengganu-an dye, tapi sekurang2 nya dapatlah jugak tarik orang2 kite mendekati islam. daripada sorang, mungkin menjadi 5 ke 10 orang. Alhamdulillah. :)
kalau tak boleh terima cara pendekatan dia, tidak mengapa.lain orang, lain cara/ pendapat/seleranya.

Tanpa Nama berkata...

Pemuja lensarosak dah mai...oopps.tula umat melayu skarang..org nak berbeza pendapat ngn lensarosak pon x bole...Nak suro puja jgk lensa rosak...agaknya slagi tak kutuk ustaz Azhar slagi tu belum mencapai tahap empirikal otak yg tinggi..

P/s:agak2 bole tny bill maher soklan fekah?

Makan Popcorn berkata...

Pemuja ustak-ustak dah mai. Contoh macam komen Tanpa Nama kat atas.

Hai, saya telur, telur ghaib.

Tanpa Nama berkata...

TROLL anda tak brape nak TROLL lahh. NI JE? tak cukup HEBAT la BRO.
bagi la yang MANTAP lagi BRO. tak nak try jadi ABU NAWAS ke? CONFIRM lu FEYMES BRO. nanti dapat title ABU NAWAS 2012. BEST BRO

LiyanA berkata...

masing2 ade pandangan sendiri..blog dia..dia terbit..blog korang..korang terbit lah..xsuke jgn bace hbes..ttp.selesai

ewan jade berkata...

kalau nak berdebat siapa lagi bagus, bukan kuasa kita. belajar lah tinggi mana pun akan ada yang belajar lagi tinggi daripada kita.

aku bukan nak backup LR, tapi aku kurang senang dengan komen-komen yang berbaur penghinaan melampau. dah macam extremist pun ada. boleh gugur akidah tu.

setiap orang ada persepsi yang berbeza. dah nama pun manusia yang punya akal fikiran.

aku mungkin tak nampak isi tersirat yang ingin disampaikan oleh LR. mungkin cara penyampaian kot? hmm.

masing-masing punya persepsi sendiri.

Naquiah Umairah berkata...

memang gaya orang sekarang nak taksub and telan bulat-bulat eh? tak kira la ustaz ke, ulamak ke, tok guru ke, menteri ke, blogger femes ke,tak perlu la kita nak taksub sangat dengan diorang kan? ada akal, jadi fungsinya untuk kita hadamkan setiap apa yang telinga kita dengar and mata kita nampak.
aku tak nampak pulak dalam entry ni ada type "korang kena taksub and terima hujah aku ni". LR hamburkan pendapat peribadi, korang baca, guna akal and hadamkan. tak setuju or setuju, guna medan komentar ni, komen cara ilmial. heh.. malu la bila korang komen, tapi tin kosong!

oh, nak cakap aku ni ilmu tak tinggi lagi, or nak kata aku seangkatan dengan LR sebab aku tak boleh terima bulat-bulat hujah ustaz, silakan. aku tak kesah.

Ramona Alice berkata...

ya, aku sgt x suka dengan ayat dia

'wanita yang suka melayan ramai lelaki tidak sesuai dijadikan isteri'

mybe dia nk mksudkan lain tp ada sstengah pihak salah anggap so jadi isu.

nyway, aku still x suka statement tu.

Ateeka Amer berkata...

"Sekarang aku tak suka Azhar Idrus."


KAHKAHKAH aku dah lama tak suka dia. LOLOLOL

ramdan berkata...

Adakah penulis ini berugama islam,

Ahmad berkata...

Kalau ye pun tanya kawan2,look around la,face the facts...skarang ni ust Azhar direquest segenap semenanjung dan UAI sendiri menten berloghat terengganu..Alhamdulillah kalo org dahagakan ilmu,loghat terengganu pun dimudahkan oleh Allah utk memahami ilmu tu,tapi mungkin utk manusia yg Allah tak pilih utk menerima ilmu tu,Allah terbitkan rasa mengantuk dalam dirinya...sekarang ni rakyat Terengganu sendiri pun terpaksa berkongsi dengan rakyat negeri lain...
pasal perempuan selalu jadi bahan,ape yg salah dalam ucapan UAI?mengutuk org tak tutup aurat mcm salah sorang tukang komen,mengutuk perbuatan harian yg memang sah salah dari segi syarak..bukan nye mengutuk specific person,siap nama ape semua...mengata secara umum,sape makan cili die terasa pedas la...
kalau ye pun tak suka UAI,saya harap penulis ada sumber lain utk menambahkan ilmu di dada..secara ikhlas,saya hairan jika UAI ini dikategorikan sbg ustaz yg boring,ntah macam mne ust yg tak boring bagi pihak penulis..

Adam Haikal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Adam Haikal berkata...

bagus bagus.tapi kali ni aku sokong ustaz zahar idrus la. aku tahu style penulisan ko. bashing orang tak tentu hala dan rasa ko tak pernah salah. dan ni blog engko. lantak engko lah nak tulis apa. bagi aku, aku respect Ustaz Azhar Idrus tu. pasal dia berani berdakwah dekat dunia maya. bukan senang sebenarnya pasal dunia maya ni bertebaran keyboard warrior atheis konon Tuhan tak nampak apa dia cakap dalam internet.mana ada manusia perfect dalam dunia ni. Dia Ustaz tapi dia tetap manusia ada perasaan ada nafsu dan mungkin akan jadi bias kadang kadang. kita yang konon pandai dan hebat troll orang ni pandai pandai la nak tapis mana nak terima ke tak. tapi at least ilmu agama dia jauh lagi banyak nak compare dengan ilmu agama engko campur dengan semua yang komen dalam blog ni termasuk aku. yang pasal soalan bodoh orang tanya tu menunjukkan betapa ceteknya ilmu agama budak zaman sekarang. at least dia jawab dengan ikhlas. kalau semua benda nak harap ke google pun tak boleh jadi jugak. belajar ilmu agama kena ada guru kalau tak nanti berguru dengan setan. yang pasal coke haram pun jadi isu ke tak aku malas nak peduli pasal aku minum pepsi tak minum coke.kahkah. ceramah dia boring sangat ke? lain orang lain definisi boring. mungkin bagi ko belajar pasal agama tu boring. cuma tu lah. kalau orang buat baik pun tak puas hati pun payah jugak. ko nak kata aku jilat buntut ustaz ke apa ke lantak la karim. at least aku tahu lepas AlQuran dan Sunnah, alim ulamak la rujukan kita zaman sekarang. nak taknak kita kena la ikut.

syahid berkata...

"kebijaksanaan" dalam kadang mampu merosakkan jiwa.

mudah je bagi aku,kalau kau begitu suka/taksuka akan sesuatu, sedaya upaya juga kau akan keluarkan hujah tuk pertahan pendirian kau.

pada aku, tak ade sesiapa pon dalam dunia hebat baik UAI or guru LR. sebab bagi aku sejauh mane kau tahu kehebatan die adakah dengan kemampuan die keluarkan segala nas-nas, segala hadith tanpa tertinggal segala sanad dan matan, tapi kau perlu ingat die tetap seorang MANUSIA.

dan bagi aku, aku kire UAI itu bagus kerana die berkongsi ilmu. dan kita yang mendengar kalau pon harus bijak. Allah kurniakan akal. gunalah akal berfikir benda-benda yang baik. jadi fikir, jangan hanya terima bulat-bulat. selidik dalam-dalam. dalam malaysia nih pon bukan sorang dua guru agama.

TheBentPencil berkata...

Ustaz Kazim Elias >>>>> Ustaz Azhar Idrus.
Ustaz Zaharuddin >>>> Ustaz Azhar Idrus
p<0.5, very significant difference i tell you. Woha!

As for my comment on this issue, I already talked about them somewhere else. you know my stand. cheerios!

Oh lagi satu, jangan pegang dengan satu Ustaz saja. Youtube, blogwalk, tengok TV. Pergi ceramah agama kalau boleh. Kemudian anda akan notice even antara diorg pun ada kekhilafan sesama sendiri. Take everything with a pinch of salt.

kaki berita berkata...

aku bukan nak kata kau salah. tapi apa yang aku dapat lihat pemikiran kau terdorong.. aku tak tau terdorong oleh apa. tapi aku dapat lihat. semua apa yang kau utarakan umpama sesuatu yang sukar nak diserap atau diterima.

aku tak tau aku sorang je rasa macam tu.. tapi byk isu kau susa nk diserap dan susa nk meyakinkan orang ramai. aku tau kau org yg bagus..

Identity Maker berkata...

Tahun 2011, attack Fatin Liyana. Tahin 2012, Ustaz Idrus? Boleh jelaskan motif SEBENAR 'kritikan' kau ni, wahai Lensa Rosak?

aku berkata...

http://abul-jauzaa.blogspot.com/2009/01/kepalsuan-kisah-harun-ar-rasyid-dan-abu.html

Ira mcGuire berkata...

Salam.

bro, jangan quote separuh separuh.

Al Quran pun kalau kita quote ayat separuh2, boleh jd lain maksudnye. ni kan pulak kata2 seorang manusia. cuba quote penuh. baru la adil..

"14. Apakah hukumnya mengambil wudhu' dalam keadaan bogel..?
UAI: "Ulama' sepakat menyatakan HARAM mengambil wudhu' berbogel....di khalayak ramai"...=) Jika didalam bilik air rumah hukumnya makruh...

LelakiSemalam berkata...

hanya rakyat malaysia yang buta mata hatinya sekarang ....ulamak kononnya nabi ...tak boleh bantah nanti masuk neraka!

LR teruskan dgn tulisan kau aku yakin ramai yg sebenarnya lebih faham...dari mereka yang tidak faham2...

Cob Nobbler berkata...

Tanpa Nama 3:03 pagi:

Kau pernah tengok aku argue dengan Aqram dari selama tiga jam pasal benda lain tak?

Pasal ekonomi, politik dan ugama sendiri?

Oh ya, Bill Maher akan jawab macam ni. Tu pun kalau kau faham English lah.

Jawapan Bill Maher

Cob Nobbler berkata...

I bet you don't even know what empirical means...

Cob Nobbler berkata...

Tanpa Nama 3:03: Kau pernah tengok aku argue dengan LR pasal ugama, politik dan ekonomi?

Kau tak kenal aku lagi.

Jawapan Bill Maher pasal Fekah.

norinaomar berkata...

peh peh peh..ramai betul yang sentap..

kamonlah,lain orang lain tastenya..dan kita sendiri kena hormati citarasa n pendapat orang.

kalau nak berguru dan tuntut ilmu,jangan taksub pada satu ustad sahaja..
sekarang trend minat ceramah ustad yang femes2 je ke?

Tanpa Nama berkata...

setuju dgn ramona alice dan siti hajarul asma....uztaz tu suka cari kesalahan pompuan...pastu ayat dia tak jelas menyebabkan orang dah salah sangka...hurmmmm...

roadie berkata...

Asalamualaikum, sebelum kau mengulas lebih lanjut ttg org lain, kau ulas dulu diri kau tuh.Kau sibuk cerita pasal Harun al rasyid n abu nawas, kau ingat kau hebat sangat kerr nak bidas org,Kau tahu kau bukan ustaz, so secara logik dan masuk akalnye, kau xlayak bidas ustaz.Minta maafla,blog lensa rosak ni blog bodoh semata2.merasa diri perfect.

Tanpa Nama berkata...

ka hang tak paham loghat dia sebab tu hang rasa dia mengantuk? hehe

jadi, guru agama mana menjadi taste hang?

Kurast berkata...

Blog syok sendiri dn perasan bagus..okbye

X berkata...

Fenomena. Ustaz ni cukup popular di kalangan remaja sekarang. Aku nak komen lebih pun malas la pulak, aku tak pernah dengar dia ceramah pun. Kalau aku bangun awal, kadang2 aku layan tanyalah ustaz dengan tok aku. Tapi bedasarkan pemerhatian aku dekat kawan2 facebook aku, ustaz ni memang lejen habis sebab orang siap 'quote'kan isi-isi ceramah dia. Aku tak kisah kalau orang nak 'qoute'kan ilmu agama masalahnya yang pasal iman diorang tak nak ambik, ambik pasal cinta cintun ja. Kejadah apanya tu. Bagi aku ustaz ni biasa saja, macam ustaz2 lain jugak entah la kenapa dia femes sangat. Maybe sebab dia ringkaskan jawapan kepada soalan yang dia dapat supaya anak-anak muda sekarang paham, tapi ramai orang paham cara lain.

Ada yang komen tak suka dia sebab dia suka tegur perempuan? Kena batang hidung kau kot sebab tu kau terasa? Aku rasa hujah yang aqram bawak tak bengap macam korang. Tu tak suka sebab kau bengong.

Aku rasa bagi orang2 yang terus nak maki lepas baca tu kena baca lagi sekali kot.

Sekian.

Tanpa Nama berkata...

apa kata jgn layan dia..aku rasa dia gila ising...uhuhuhu.

korang yg duk komen sini duk layan mangkuk ni kenapa..sah2 dia gila..sbb org gila jea akan bgi jawapan mcm dia..

alexia aqram berkata...

hebat betul kau ni! genius, kalah setiang jer dengan albert einstein.

tapi jangan la riak sangat sampai labelkan orang yg tanya soalan hukum ambil berwudhu berbogel sebagai IQ tinggi dan low class.

aku rasa tak semua orang IQ nya tinggi dan genius mcm kau dan einstein.


*aku tergelak je baca posting kau ni aqram. terserlah kedangkalan kau berlapis2 . tapi masih nak berlagak mcm mr know it all.
opss.. you're genius. my bad. LOL

cengkerikking berkata...

ulamak bukan nabi@rasul, tapi ulamak ni pewaris nabi. gua rasa kalau nak komen pun bia benda yang kita tau la, kalau setakat 'member gua punya member punya member' yang cerita, rentikanlah.
lagi satu kalau lu rasa dia salah pasal kes coke tu, bagitau la dia.... boleh?

Tanpa Nama berkata...

Akal einstein pun xdapat uraikan String theory.

Azhar Idrus nih boleh dijadikan idola kerana ceramah beliau ni bleh menarik remaja dari mungkar ke maaruf.

Pasal kes Coke ke mende tuh, terang2 minuman tuh sebagai sumbangan kepada musuh agama, masih nak pertahan ker, kalau nak minum silakan, xnak minum ok jugak.

Pendek cerita, kita umat islam sekarang suka sangat melobang lobangkan sampan perpaduan,bodohla perbuatan cmni

cik hijau purple VS nur faie berkata...

kalau betul apa yg disampaikan ustaza idrus itu bercanggah , biarlah cuma dia yg menanggung dosa .
tak perlu kita turut berdosa kerana mengtuk ( bukan mngutuklaa ) dye , peace , (Y) :)

alexia aqram berkata...

korang jangan la hentam aqram.
dia ni genius orgnya.
IQ dia lagi tinggi dari orangnya.

kita kena setuju apa yg aqram utarakan. baru boleh dapat berkat genius dia.

hail aqram!

ARC™ berkata...

ke hadapan The BentPencil. kau belajar statistik kat mana? p<0.05 baru significant lah oi hahahha

okeh tu 1,

2- aku pun tak suka ustaz ni. eh sukati aku la xnak suka dia

3- camne korg boleh nampak "SUMBER PENDAPATAN" blog ni? hebat betul sebab aku xpernah nampak

4- perempuan yang terasa dengan Ustaz tu memang patutla kau terasa. dp google pun dah huduh camtu

5- baca point no 2

adios

bukan syiapa syiapa berkata...

yang perempuan tak suka pasal ustaz ni suka kutuk perempuan.korang sentap kan? dah dia cakap benda betul tutup aurat. tapi korang bangang juga taknak pakai tudung. dah terang benda tu dosa lagi nak sangkal. btw akram kita ni kalau ilmu tak cukup banyak tak elok berdebat tunjuk pandai. haa engko sekali la nami. berentilah tunjuk perangai murtad-pun-takpe-janji-nampak-urban-di-laman-sosial korang ni. aku yang dah follow korang bertahun terus hilang respek. aku tgk ko ni biasa je. lagi satu isi entri kali ni tak bernas langsung. semata mata nak tunjuk pandai. aku kecewa dengan ko akram.

Alexia ex aqram babi berkata...

Betol la
Dunia akhir zaman byk org persenda agama.
Contohnya mcm si Syazrul Aqram ni la.
Aku rasa kalau Nabi Muhammad S.A.W hidup lg zaman ni mesti ko pun kerap pertikai dan ko antara yg ludah apa yg diucap oleh Rasulullah.
Aku tgk ko ni mmg bodoh.
Setakat keyboard warrior patu perasan hensem
ahahahahah aku selalu bila pergi ke expo bout blogger tengok muka si aqram ni rasa nak pijak je
Hensem tang mane ntah.
Ahahahhahaha muka stock market rempit bai.
Lawak. aku suka gelakkan ko time ada expo blogger
gaya poyo habis.
Kalau poyo tp hensem xpe.
boleh terima
tp ni bodoh sombong. kutuk agama. patu perasan hensem
xley blah
Pengikut ko ni da mcm pengikut anwar.
percaya je ckp ko
elok la ko main jubor ngn anwar

mazlan malas nak log in berkata...

ya aku tahu kau dah baca kisah abu nawas. tu yang kau nak cakap kan? peh powernya kau baca kisah abu nawas. pehhhhhh. kagum gila kot. Ustaz Azhar Idrus pun tak pernah baca lagi aku rasa. pehhh kiranya dah baca kisah abu nawas dah boleh sangkal hujah ulamak la?pehhh

Pembaca berkata...

Ak setuju jugak la ape yg ko tulis ni sebab ustz Azhar ni kadang2 suke mengata ustaz lain n mensyaitankan ulama lain.
kite nak bagi ceramah bukan nk hina ustaz2 lain.
Buat nya ustaz2 tu ade nas2 yang sohih dari ape yang diberi kat org ramai kan ke da berdosa kita tuduh die mcm2..
ni pendapat ak la...

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkah!

Tak reti dah gua nk ulas apa. Gelak je lah tgk komen2 yg dah pesen badrul amin pkr.

Jentik penyokong mmg best.

-LR

ezyan berkata...

ade yg ckp jgn berguru hanye dgn 1 ustaz je..tapi knp plak nak tulis entry ke ape sal 1 ustaz ni jep?..tak boleh ke kalu cam ambik je yg mne2 baik utk diamalkan,yg mane rase tak nak tu tak yah laa ambik..ambik dengan ustaz lain pulak..camana boleh jadi isu pun tak paham nih..ke sebab tibe2 nama dia naik,semua orang nak cite pasal dia??all the flaws came out?kalau ustaz lain pulak yg naik nama,komen and judge ustaz tu pulak?ke camne?

Tanpa Nama berkata...

gua rasa bro aqram die punya ilmu tinggi...tp knpe lu nk hentam ustaz azhar kt lu punye blog pom aq x paham..dlm cramah ustaz azhar,gua ade dgr ustaz ckp kalau ade x puas ati dgn statement mane2 org,g jumpe trus,tnye die,sruh tnjuk bukti..jgn maen hentam..ftnah bai..nak nye die ad mksud yg laen...n kalau ye pom bro aqram ni tinggi ilmunye,tampil ke depan la bai,kongsi...jgn maen hentam...ni tidak simpan sekor2 dalam blog..tulis mcm wira..kah2..n satu lagi gua salute ustaz azhar sebab die brani berdakwah bro..kalu lu x puas ati dgn ustaz g la jumpe die,perbetulkan yg mane salah..bru islam bro..jgn nk tahu hentam je...kate ilmu tinggi!!!tp......

yg pompuan gedik2 tu memang la suke dgr cramah ustaz...sebab terpalit kepada dri sndri..lg satu,ade je ustaz puji pompuan..ko yg x dgr tu sbb pekak

Tanpa Nama berkata...

hahaha mampu gelak je bace entri ni...da besa kan pandai2 la beze amek yg mane bagus yang mane buruk jangan la ikut...haha cam tak matured...adek skola rendah pown lagi bagus la... coke = haram = merosakkan dalaman ko... memang la wudhu bogel haram khalayak ramai n utk pengetahuan ko makruh dalam bilik air rumah..len kali bace habis2..ehh hilang respek la kat blogger yg suke menjatuhkan orang len ni...tak de modal len ke ape? pas kes amalina ni nak timbul kes UAI plak? kemonlaa macam mane nak maju cani...wake up2...n tak tau la ape salah org2 yg di kritik ni...pliz wake up u're no good jugak...cube ko pi cakap sendiri dgn dye face to face? ade bran? aku cabar ko bro..

Tanpa Nama berkata...

aqram ni da besar jgk..da pndai mnilai baek n buruk..so pikir2 la kn...mmg kte mnuntut ilmu ni bkn dri sorang ustaz je kn..tp kalo sape kte nk kondem ulamak bro..pewaris nabi tu kan...tp hebat ilmu aqram ni..kah2...aqram oh aqram...

Tanpa Nama berkata...

gua nk tgop org mcm ni jd ustaz pulak..pastu gua nk kondem dlm blog gua..abu navas ke abu jahal ke.kah2

rekbing berkata...

soalan bodoh lg satu ialah, "apakah hukum lelaki memakai pakaian berwarna pink?" jadah.

*aku xbaca komen2 kat atas. so, aku xtau komen mcm aku dh ditulis ke blom*

luckiey berkata...

aku xtaw nak kate ape ape....aqram da ckp dia juz bg pendapat....mungkin ramai je org yg sependapat ngan dia....walaupon aku suka dgr ceramah2 ustaz azhar tapi aku bukan peminat...yang baek dijadikan tauladan, yang salah cuba perbaiki...kita pon x pyh lahh nak bertegang urat kat cni....lebih baek muhasabah diri memasing...kita rase kita dah tahu banyak perkara tapi kita lupa bahawa Allah tu Maha Mengetahui segala sesuatu mahupun yang tersembunyi ataupun terang...jadi kat sini hanya Allah dan saudara aqram je tahu kenapa dia tulis mcm ni....lagipon,nobody perfect right...sebab tu ade yg suke and ade yg xsuke ustaz azhar

IzyanKaher berkata...

maybe you don't really need to single ustaz azhar out and bashes him publicly like this :(

#Oh writer! An Angel watches over all you write. Make your writing meaningful for it will eventually return to you and you will be questioned about what you wrote .. -Ali ibn Abu Talib (ra)-

TheBentPencil berkata...

Daer ARC13. mmaf, last sem saya ambik stat dapat B- je. kahkahkah

(sebenarnya memang nak tulis 0.05> pun tapi apakan daya, lemah pengelihatan. Rabun power 500++.

mungkin kismis doa boleh membantu mencerahkan mata. harap ada ustaz boleh tolong doakan. Ustaz Azhar mungkin? Insyaallah.

Tanpa Nama berkata...

aku up satu komen!

Tanpa Nama berkata...

dua!

Tanpa Nama berkata...

tiga!

Tanpa Nama berkata...

dan cukup 100 komen!

trolololololololo!!!1!!11

Tanpa Nama berkata...

Kalau kini zaman rasul, dah kompom budak ni dapat satu surah, sama macam surah LAHAB,,

afiqah berkata...

Kontroversi! Different people have different opinion. Im not saying that LR is 100% correct or wrong but the anonymous,,could you please mind your language? show some respect to the blog owner and please talk like ustaz azhar idrus had changed you to be a better person. would you?

Makan Popcorn berkata...

Hail Taksubers!

Tanpa Nama berkata...

@Makan popcorn:
Boleh kongsi popcorn?Hihi.

_aLiaHwaFa_ berkata...

aku setuju part orang bagi soalan bodoh. betul menyampah jugak tengok soalan2 macam "ape hukum cakap kbai." -.- yang lain no comments sebab aku sendiri pun jarang dengar ceramah ust dia

Tanpa Nama berkata...

satu jer nak cakap.penyokong UAI memang terbaik.dari setiap ceruk sape saje yang komen pasal UAI akan dihentam.lebih keji ditanya islamkah orang tu..ape kaitan?adakah kalau kritik terus automatik keluar islam?

btw orang perempuan yang tak suka sebab dia mengata perempuan tu bukan sebab kena atas batang hidung sendiri tapi itu satu penghinaan.paham?tau dak penghinaan tu apa?

malas nak quote satu2 ceramah UAI, dengar lah baik2..yang elok kita amik yang tak elok kita buang.

tiada manusia biasa yang maksum.
peace yaw~

Zinedine Zaiddin berkata...

makan popcorn, makan popcorn, makan popcorn.

yang aku nampak dari ceramah UAI adalah..level intelektualisma rakyat Malaysia yang....entah lah.

yang kesiannya si UAI ler. tak jawab kang, terasa. jawab kang, takut tersilap pulak. maka diambil jalan keluar untuk dijawab seperti "haram hukumnya berwuduk sambil berbogel di khalayak ramai"

tapi itu la mcm saudara tuan tanah (ke saudari, entah la..aku x kenal pn tuan blog ni. sori) katakan, takut2 nanti dalam 10 orang yg tengok, ikut ceramah UAI ni..2-3 orang aje yang paham makna tersirat jawapan2 UAI tu.

baler2.

Tanpa Nama berkata...

kahkahkah
malaysian~

mimos berkata...

aku tak sangka ada gak yg tak ske UAI..kekeke

but different people have different thought.so suka hati la nak suka ke tak..

anyway, aku ada 2 orang kawan fan tegar UAI dan aku dapati mereka semakin CLOSE-MINDED dan berubah dari Cool kenapa So Annoyed.adakah disebabkan ceramah UAI atau mereka tersalah tafsir ceramah2 UAI.?

*I'm not a big fan of UAI but it doesn't mean that i dislike him..

Nurana berkata...

Ya Allah. korang ni kenapa? bergaduh2 kat sini. kutuk sana,kutuk sini. inilah orang melayu. tak pernah nye habis mengutuk2 je. tak sudah2.kalau tak suka,-bagi nasihat, takpun tak payah komen terus kat sini.

pelik2. lagi satu nak ingatkan. cuba baca balik entri ni betul2 dan fahamkan. Bagi saya penulis tak mengutuk AI. cuma ianya adalah satu teguran supaya berhati2 dalam memberikan respon kepada persoalan2 agama yang ditujukan kepada dia selama ni.

jadi tolong k. baca betul2 sebelum komen.

firdaus.9898 berkata...

fuh! bab agama, bab amalina, bab2 gosip, semua komen sampai 110 oh.

Go go go.

Encik Aqram dan Encik Nami,

ko dengar je Cromok - Who Cares What You Think, pasti immune.

da kul 7.19..lum maghrib

ok hepi friday all

assalamualaikum~!

Hanya ALLAH SWT YANG MAHA AGUNG. berkata...

astaghfirullahalazim..

bila Ustaz AI jadi isu pulak..


maaflah,saudara arqam ni masih ISLAM atau tidak?
bertaubatlah.
pintu taubat sentiasa terbuka.
Allah SWT Maha Pengampun.




p/s: tiada siapa yang SEMPURNA MELAINKAN ALLAH SWT. HANYA DIA YANG BERKUASA. HANYA DIA YANG MAHA AGUNG. HANYA DIA YANG MAHA BIJAKSANA. HANYA DIA YANG MAHA MENGETAHUI. HANYA DIA YANG MAHA HEBAT. kita??hanyalah hambaNya sangat sangat sangat kerdil. insaflah wahai saudaraku!!!

firdaus.9898 berkata...

Assalamualaikum, and back

baru abis maghrib hhaha

ok kasi genap 112 comments.

pada trollers, org2 yg da marah2 kat encik aqram

sila check verse 11 surah al hujurat ye

http://quran.com/49/11

ok cukup la gua menjadi holier than thou utk kalian hari ini

assalamualaikum and hepi friday!

yann berkata...

teruskan aqram !

nomi berkata...

hai aqram!! nak belai kepala takuk kau yang hitam tu boleh?

punai kau panjang tak?

Dira berkata...

Bak kata kwn aku la kan,

"ZAMAN SEKARANG NI, YANG PERLU DIJAGA ADALAH JARI.SEBAB FITNAH ZAMAN IT LEBIH BANYAK DATANG DARI JARI2 KAMU"

Drpd awk menulis keburukan org lain, lbh baik awk tulis tentang kebaikan mereka. Apa yg awk nak bila tulis tentang keburukan org lain? KEPUASAN atau TRAFFIC YG TINGGI..

heh, lensarosak mmg merosakkan.merosakkan minda..;o

Tanpa Nama berkata...

@firdaus.9898

O you who have believed, let not a people ridicule [another] people; perhaps they may be better than them; nor let women ridicule [other] women; perhaps they may be better than them. And do not insult one another and do not call each other by [offensive] nicknames. Wretched is the name of disobedience after [one's] faith. And whoever does not repent - then it is those who are the wrongdoers.

Tanpa Nama berkata...

nama blog ni mmg sesuai dgn penulisnya..lensa rosak!dah rosak,buat apa nak diperbaiki lagi.
sia-sia je nasihat org mcm ni..

dgn ustaz pun nak dipertikai..
diorang cuma nak beritahu perkara yang betul je..kalu x leh trima takpe,tp xpyhlah nak buat satu n3..

M. Faiz Syahmi berkata...

Been here, read all.

Aiyok. Popkorn dah habis.

M. Faiz Syahmi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

lu brader, semmmbangg banyak kencang maa. lu pikir lu pandai habis bijaksana? pegi sujud dulu. tengok langit dengan bumi lu punya ilmu.

yg lu pening tak faham org tanya soalan pelik-pelik, lu tau ka orang akhir zaman ni perlu dibimbing. kalau tidak lagi sesat, buat PALA TAU. memang ada slot Q&A, suka hati depa ah nak tanya apa. lu KISAH apa bhai?

dan, lu suka minum coke lu minum ah. takda masalah, tak perlu ah nak argue kalau lu pikir ilmu lu banyak sangat dan buat kajian lu rasa ilmu Ust tak lagi relevan.

Lu sembang benda lain ah brader. ini bukan lu punya area.

Ian

firdaus.9898 berkata...

Assalamualaikum,

gua rasa actual point artikel Aqram ni sebenarnya:-

Dia minta agar "ke-Abu-Nawas-an/ke-troll-eran" dlm Ustaz Azhar Idrus tu dikurangkan/ditiadakan.tu je.

Org akhir zaman PERLU dibimbing. Cara bimbing tu je.

Kite tengah citer pasal CREDIBILITY ketika menyampaikan dakwah.

That's the point aku mention Dr. Asri.Aku perhatikan ustaz dari ahli academician jarang nak keluar statement style gelihati or lawak2.
sebab statement berikut akan menyebabkan org persoalkan credibility nyer itu. org academic ambil berat soal2 credibility ni, sebab jawatan academic banyak dinilai dari segi credibility.

Itu sebab bila bincang/mempertahankan agama..tak patut komen2 seperti "nak belai kepala takuk kau","sia sia je nasihat orang ini","pegi sujud dulu.tengok langit dan bumi.."

Org bukan Islam bila baca akan mempersoalkan credibility orang Islam.

Dakwah Agama perlu dibuat secara serius, bukan dengan cerita "Apa hukum ambil wudhu dengan berbogel?"

Tu sebab gua rasa apa yang Aqram cakap ni betul.

Sastraboy Suhadi berkata...

Bebudak Anon ni. Power sungguh menaip panjang. Tapi ID sendiri taknak letak. Alahailah. Ce cuba letak. Boleh gak layan sebentar bersama Kit-kat.

Tanpa Nama berkata...

yakk..gado2..biau la ustaz azhar tu..korg neh..xbaik nk aibkan org..faham..

Nurana berkata...

sokong firdaus9898. diorang ni tak faham sebenarnya entri ni. sebab tu komen pun melalut. anyway. hot juga entri ni kan. walaupun majorititak suke..(yang tak suke pulak yang ramai bagi komen). -.-'

hackshitam berkata...

simple je sbb ko xsuka UAIdrus.
sbb UAI ni minda politik pembangkang.
ke guaneee?
kekekeke

intan.maisarah berkata...

.datang sini.baca komen.

Lucifer berkata...

Bagi salut pada semua tikus-tikus liar!

Tanpa Nama berkata...

Hai saya telur, telur ghaib. Nama saya tanpa nama.

Tanpa Nama berkata...

firdaus.9898 dan aqram

Lu tak payah nak sanjung aqram berlagak hero bagai. gua nak bagi tahu la brader

“All credibility, all good conscience, all evidence of truth come only from the senses.”
by Friedrich Nietzsche.

bermaksud, bila ada fakta, ada ulasan, ada penjelasan, bermakna penyampai ilmu itu jelas berkredibiti okay?

“The more you are willing to accept responsibility for your actions, the more credibility you will have”
by Brian Koslow

Dah kalau lu tak puas hati, nak pulak mempersoalankan kredibiliti Ust, lu pegi tanya sama dia ah apapasal dia cakap macam itu macam ini. Dia open nak confront kalau lu tanya dia bhai, sebab dia bertanggungjawab atas apa yang dia cakap.

“I believe 'credibility' is one of the biggest issues yet to be addressed by Internet advertisers.”
by Jef I. Richards

dan ini macam kau lah firdaus.9898. memang kena hidung apa yang Richards quote-kan

ya, memang aku anon.
Ian

Farhan AJ berkata...

hahaha.. BABI ni tulis entry sampah lagi daa... dia ingat dia tu pun taraf ustaz kot , ha lensarosak ??

blog ko mmmg aku fuck dari awal sampai sekarang, sbb entry sampah , entry manusia xdak agama,,,

cepat2 la ke kubur manusia cam ko neh...

Ustaz Sokernet berkata...

Gua taknak lah nak cakap banyak. Ustaz Sokernet juga boleh dirujuk dalam masalah ni. Okbai

https://www.facebook.com/UstazSokernet

Wilayah Sepet Kuku berkata...

Assalam,

Maaf..

Dah lah tu, bawaklah istighfar semua...
Bila pendapat tak boleh diterima, memang mesti dmaki hamun ke balasanya..?...apa beza situkang bagi pendapat dan situkang komen dgn kata2..kesat?...

Dapat BMW ke sebiji sorang lepas berhujah?...

Molek ambil..perhias...buruk ambil...perbetul.

Maaf sekali lagi...bukan bijak lagi pandai.

AzwanRamli berkata...

Erm..... ko kater soklan remeh temeh???? ko tau ke sape yang tanye.Mungkin mat rempit,mungkin orang yang baru nak b'jinak belajar agama.Soalan tu x remeh temeh sbb setiap soklan akan diulas.Ko nak main2 dengan fatwa,bahkan fatwa tu bukan dia reka tapi dia mengambil fatwa2 dari ulama' yang muktabar.

Tapi ini hak ko untuk menulis apa2,tapi apa yang ditulis akan dipertanggungjawabkan...

sudah sudah la tu jadi keyboard warrior aqram woii berkata...

Wakakaka..Baru awal tahun, tapi aku rasa penulisan blog ni boleh dapat title "blog terbodo tahun 2012". Tak dengar ceramah ustaz azhar tapi boleh komen lebih2 pasal isi ceramah dia? tak ke bodo namanya?

Lain kali habiskan ayat ustaz tu. jgn quote sparuh2. memang dia ada kata "haram kalau bogel depan orang"..lawak bodo tu intro je. lepas tu baru dia terangkan HUKUM SEBENAR (kau tau apa. kau tak dengar ceramah dia sampai habis).

budak aqram ni memang suka meroyan. kes dulu, gambar dah kantoi, tau pulak cepat2 delete dari facebook. terguling2 aku tengok gelagat keyboard warrior sorang ni. kuikui..

Syazrul Aqram berkata...

*makan popcorn

ramai betul yang akal letak kat jubor. farhan aj misalnya. mak dia mmg hitam.

Tanpa Nama berkata...

Alexia ni nape meroyan..gila talak kah?

Tanpa Nama berkata...

setakat aku faham.....
aku suke entri nih...baca pakai minda...bukan pakai lutut...
sebab dia utarakan pandangan dia...
sebab aku rasa org makin obses dgn dia... dia bukan maksum ..
kenapa sebab dia korang nak bergaduh....???perang2 ...blog ?
penulis hanya mengutarakan pendapat ...


bagi aku agama nih lagi byk kita belajar lagi byk kita tak tahu...dari tahu....ade yg tahap sampai boleh menyesatkan ....wallahu'alam...

jangan terlalu agung agungkan....
kita hanya manusia akhir zaman yang tak bisa lari dari buat silap....
back to basic ....

Lucifer berkata...

Masih segar lagi popcorn sini, fuh fuh fuh.

Eyka berkata...

gua suke pendapat lu dri dulu..2 sb gua suke lepak sni smbil pikir entri bru gua..

good job bro :)

*tgh makn aiskrem smbil gelak2..haha*

firdaus.9898 berkata...

Assalamualaikum,

thanx lan, appreciate it. betul la tu.

bapak tiri gua seorang muallaf, baru masuk islam 2-3 years back. (masuk islam pasal ngan kawin mak gua)

ada satu kali, gua beli cd ustaz kazim elias bagi dia dengar.

tetibe dia tanya "kenapa islam suka cerita pasal polygamy, no other issue to talk about is it?"

at that time, minda gua cam.....

bila aqram tulis ni..aku rasa the same feeling macam at the moment org tua gua tanya soklan tu..

in summary : budaya melayu tu yang actually menyebabkan pengajaran agama tu nampak lekeh..

ok la, further comments pun "tarak untung oh"

so assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

kesiannye anda...

Farhan AJ berkata...

xde benda lain ke ko nak cakap ha anjing ??? ke kelu lidah sbb x mampu balas ??

ko nye ideologi boleh wat ramai sesat...

tulis entry x pakai otak, pakai kepala lutut..

ko ngaji agama x tinggi mana, tapi nak tulis entry serupa macam ko baru balik dari Azhar uh..

mmg sial la anjing cam ko nih..

Tanpa Nama berkata...

farhan aj ni dari sekolah kutu mana ni?

greek goddess berkata...

x ske sbb die ckp ganu, yg len ok jek....

Tanpa Nama berkata...

Pendapat yang agak berharga
Selamat Natal ! : )

Zinedine Zaiddin berkata...

@Farhan AJ:

sebenarnya kalau enta nak tau..orang macam enta ni la yang bagi rosak nama UAI, enta tahu tak?

Duk panggil orang anjing pulak..kata dengar ceramah UAI. aku rasa dalam ceramah dia tak ada pulak ajar pendengar2 dia panggil orang anjing.

Dengar sini Farhan AJ (literally), hang nak jadi pembela UAI tu boleh. tapi jangan tunjukkan kebangangan hang dengan memanggil2 orang dgn panggilan2 yang hang sendiri pun x suka kalau kena kat hang.

konon nak back up ustaz Azhar, tapi lagi bagi rosak nama dia ada la. ish3 malu la ada orang macam hang ni.

Tanpa Nama berkata...

syaitan itu sentiasa berbisik ke arah jahat dan mungkar. dari sekecil kecil perkara hinggalah ke sebesar besar dosa.
tindakan kita menunjukkan sejauh mana akal kita berfungsi. dan setinggi mana iman kita berada.

Tanpa Nama berkata...

maka aqram pun menjawab, "iman? iman aku terletak pada nama"

Tanpa Nama berkata...

farhan aj is one bad examples for muslims out there.

Republic berkata...

apa punya jadah lah pasal UAI ni dia cuma cari makan dengan berceramahlah kalau ceramah FREE2 jer siapa nak berceramah....

suruh dia buat secara iklas mahu tak dia?


Farhan ni manusiakah?

LR lu tulis la bagai mana sekali pun org macam Farhan dan seangkatannya bukan faham sangat pun ...kau belikan aku popcorn 1 lagi sedap bhai makan...


keh3!

Tanpa Nama berkata...

Nak komen ceramah dia tak best padahal tak pernah pergi pun -___- Just dengar drpd kawan je yang kata tak best. ntah pape --" mane kau tau tak best? kau pergi pun tak pernah.

sama la in case soalan exam kau sama je dgn yg kau n kawan2 kelas kau dpt. tetibe kawan dia kata, WEH SOALAN SUSAH DOE. AKU MST TAKLEH JAWAB. so mmg die yg dah bljr ni tak kan takleh jawab ke exam dia? tak kan? org yg tk bljr mmg la takleh jawab.

APA LAA!

Sutera_suci berkata...

Dangkal.

Tanpa Nama berkata...

hmmm. pendapat aku simple je. dari kau ambik kisah pasal ni, lebih baik kau tak payah ambik kisah langsung. sebab kenkadang kita tak sedar apa yang kita sedang lakukan dan ingin lakukan. tak kiralah baik atau buruk niat kau, salah atau silap, dosa atau pahala. itu semua kerja tuhan. manusia tak layak :) kerana kenkadang kita tetap salah. manusia tak sempurna :) tak kiralah sepandai mana pon manusia tu :) yet pasti akan lakukan kesilapan. cuma, kau harus belajar supaya tak ulang kesilapan kau tu. fikir :) -hamzah

Tanpa Nama berkata...

salam..
dalam entry awak ade soalan yg brbunyi "Apa hukum ambil wudhu dengan berbogel?"

jawapan kepada soalan itu, awak pon dah tulis... tetapi,awak x tulis havis jawapan yg diberikan oleh Ustaz Azhar...
dan awak hnya buat kesimpulan untuk jawapan yg awak tulis sahaja... erghhh, shame on you bro...

saya nk tnya awak balik, awak dengar x jawapan Ustaz Azhar tu smpai habis?? ke video yg awak tngk tu sekerat2 jer?? heh

milah berkata...

alaaaa...bro ni saje la nak cari tajuk yang boleh naik populariti dia. entry nak hot2 je..tak gitu bro?

Tanpa Nama berkata...

Aku respek kau pada mulanya, dengan idea idea kau sampai kau berani nak perlekeh agama.

Kau nak bandingkan diri kau dengan ustaz? mana mana ustaz kalau dia cakap benda tu haram halal dia bagi sekali dengan hadis.

Takpe bro, take times. Semoga kau berjaya di dunia :)

Addam Juhari berkata...

senangnya ko x suka orang..


kalau coke tu haram,dia patut haramkan gula dan garam, sebab ia memudaratkan..

Addam Juhari berkata...

senangnya ko x suka orang..


kalau coke tu haram,dia patut haramkan gula dan garam, sebab ia memudaratkan..

Addam Juhari berkata...

senangnya ko x suka orang..


kalau coke tu haram,dia patut haramkan gula dan garam, sebab ia memudaratkan..

semutsengal berkata...

kalau aku tak suka, aku diam.


lalalalala.

Nurul Afifah berkata...

atau..atau..atau..

atau post ni ditarik balik..( please not)
atau kita buat bodoh (mmg bodoh )
atau..learn from it..see the point..but why not cri someone..yg lebih ilmu, bahaskan isu ni..dr just luahkan..cz point ni sgt ohsem..and post it lah!

komen2 ni menunjukkn cara org berfikir.,amazing..

Tanpa Nama berkata...

Lepas ni blog ko boleh troll Majlis fatwa dan Ulamak Malaysia sebab diaorg haramkan rokok....

hahahaha rokok memudaratkan...

tapi org tua tua yg isap rokok tu idup je lagi tak mampos2 pun isap rokok....

kerajaan pun tak haramkan penjualan rokok...kan rokok tu haram dan memudaratkan wakakaka

kan malaysia ni negara islam...ke islam abu nawas gak hahahaha...

adam berkata...

Pada aku,ustaz azhar isrus ok, tapi tidaklah aku memujanya. Cara penyampaian dia dekatkan orang2 muda dengan agama,sekurang2 nya mereka belajar kenal Pencipta. Baguslah. :)

Untuk Aqram pulak, terbitkan buku terfaktab( baru tau pasal terfaktab dari sokernet sebenarnya) yang mana membicarakn tentang cinta dan selalunya cinta sesama manusia yang perhubungannya jelas dan berulang kali disebut hukumnya. Menggalakkan perhubungan yang menghampiri zina. Konon2nya hebat dan cukup lejen dalam cinta.

Masing2 nilailah sendiri 2 point di atas ini ye?

P/s: soalan aku,aqram dah berkahwin belum cakap berdegar2 pasal cinta ni?

Tanpa Nama berkata...

nak cakap pasal agama kena jadi ulama dulu?

nak cakap pasal bola kena jadi international footbal player dulu?

Nak cakap pasal cinta kena kawin dulu?

Nak berlawak kena jadi pelawak dulu?

Kalau macam ni la flow of thinking kau orang semua, jadi binatang lagi bagus, tak payah penat penat nak fikir pasal apa apa.

hahaha.

LJ's Key berkata...

Cikgu BTN saya kata, kita ni tak mencerminkan akhlak peribadi yang mulia bila kita bercakap tentang keburukan peribadi orang lain.

Leave the judgement only to Allah. Isn't it?

Tanpa Nama berkata...

Soalan yang remeh-temeh,tidak semestinya kita tahu jawapannya..kadang2 soalan susah,tapi kita tahu jawapannya..
daripada akhi post tentang orang yang akhi x suka,lebih bagus akhi post tentang agama ke..cara ulasan dan bahasa yang digunakan akhi menarik,saya suka..cuma,perkara yang diulas itu saya kurang suka..

Wan Nurul Ain berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

macam ni pun ada ke ? haihh moga moga di beri hidayah dari Allah saudara.

Tanpa Nama berkata...

cekgu den kate, kalau x suke dia xpe, tp ilmu dia yg pentim.

Tanpa Nama berkata...

demo kecek sedak sangat.siae ko mun semate2 nop trafik..hahaha

Tanpa Nama berkata...

salam,hanya ALLAH sahaja yg layak menghukum hambanya.kite tade hak.DIA maha mengetahui.kite bercakap pakai otak bukan lutut.sekian. :)

Tanpa Nama berkata...

assalam.ingatlah saudara, bukan semua manusia cerdik pandai.bagi saya, at least yang bertanya tu dia masih ada perasaan INGIN TAHU walaupun perkara tu remeh contohnya, hukum membaca Al-fatihah dalam hati ketika solat. saya pun baru tahu(saya akui saya jahil wpun menuntut di sekolah agama) bahawa alfatihah tu rukun qauli dan wajib dibaca supaya pembaca tu sendiri dgr lafaz alfatihah tu. dan tak sah solat kita klu baca dlm hati. SEE the difference?! saya belajar sesuatu y baru dan sy tk terfikir pun nk tnya soalan tu? dan sy belajar dr kwn2 y sama JAHIL dgn saya.(mungkin saudara hebat agama) jadi, jgn lah nak rse soalan remeh tu REMEH sbb bagi si jahil, yg remeh tu y MEMBANTU. sekian. syukuranjazilanwamarhabanbikum ya akhi.

Tanpa Nama berkata...

oh tamhbahan pula, ayah saya kata, klu kita nk cri ilmu AGAMA ni tak elok main guna MR.GOOGLE. tuptup kut kutlah si mat rempit nk search 'apa hukum buat rmbut punk"(yg konon soalan remeh) pastu keluar pulak website yang nak menyesatkan dakyah islam. makin sesatlah si jahil tu. kutlah klu si rempit tu tahu nak search iluvislam.com ke, zaharuddin.net ke. okayy jugak.dah kte JAHIL, kalau kita berguru kan lebih afdhal. at least kita berguru, kita tnya berhadapan(wpun dlm kertas), kita boleh berbahas, membetulkan apa yg silap dan bertukar pendapat ngn guru kita. kan saudara? yg penting apa yg baik dr seorg tu kita ambil, yg buruk kita tinggalkan. kite manusia kan tk maksum kecuali Nabi S.A.W.sekian.

Tanpa Nama berkata...

Hai abang penulis.

Saya berumur 17 tahun. Tidak pernah dengar ceramah Azhar Idrus lagi.

Saya pun tak suka dia.
Dia cakap, orang tadah telinga angguk. Ya kan aje, sebab dia suci murni. Fak fak fak.

Kesimpulannya, agama saya A je. Tak belajar dgn Azhar Idrus pun.

p/s: Yang back-up dia semua tu jihadist. Tak berfikir, ikut org je.

Tanpa Nama berkata...

ggddd

Tanpa Nama berkata...

oh by the way, aku pun dah block kau kat twitter sebb kau macam insan yg bajet bagus, sorry, kalau kau boleh tak suka UAI, aku pon boleh bagitau yang aku pun tak suka kau. hewhewhew :)dan aku doakan, Hidayah Allah itu untuk kau jugak.

NuhaMuhd berkata...

salam penulis. xde nk komen pape sgt. just yg pasal coke tu, cuba pegi try gune ntk cuci jamban, tgk clear tak jamban tu. kalo clear, maknenye jd haram sbb mungkin boleh memudaratkan badan kita. ustaz azhar ckp direct haram sbb takkan la dy nk explain panjang2 kuarkan nas kenapa dy kata haram. cdngan sy, tny sendiri UAI kt page dy, insyaAllah dy akan explain. cuma sy nk ingtkn semua kwn2 n diri sy jugak, kita kat malaysia ni pakai mazhab syafie. dlm mazhab syafie,ape yg boleh m'dtgkn haram, boleh m'dtgkn mudarat, diharamkan awal2. sbb konsep mazhab syafie, mencegah lebih baik dari mengubati. ape2 pon sy rase uai punya niat yg baik nk sebarkan agama pada semua cuma mungkin maseh byk keurangan yg perlu dibaiki. normal la tu. dan sy rasa elok kita bgtau dy direct ape yg kite rase dy wt tak kena. niat satu je dlm hati kita, nk sebarkan islam, kalo kita tak mampu nk dakwah, ape salahnya kita tlg org yg ada kebolehan kn? jd ape kate saudara penulis inbox uai kt page dy then gtau dy pandangan saudara. much better that way i think. semoga Allah redha, semoga Allah kaseh, dan semoga usaha kecil ini dikira pahala nya di akhirat nnt. wassalam. aq syg kau kerana Allah

nur berkata...

sedangkan imam pun Allah tidak janjikan syurga.

ambil yang baik, buang yang keruh.

tapi jangan tanya aqram ni Islam ke tidak sebab pendapat dia.

Allah yang menilai kita.

kamu2 yg komen hina dia, dah tentu masuk syurga ke?

Ustaz Azhar dah tentu masuk syurga ke?

wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

azhar idrus ni wat semak je dengar ceramah dia, sdp2 mulot dia je mgharamkan sesuatu, tuiiihh

cahaya ketenangan berkata...

Sya pn xska ustaz Azhar Idrus..ats sbb2 ttntu..tp sya hormat ustaz 2 sbb dia tu org tua..kna hormat..apa pn, msing2 ada pndpt sndri....biar jela dia(yg pnya blog nie)....korg maki,ckp bodoh ka apa kah,,korg jga dpt d0sa....:)<3

duanz berkata...

saya suka ustaz azhar idrus. dia mengajar kita bahrom mazi, compilation hadis sahih.... saya pun tak suka awak....tadok pun ilmu agama islam yang awak boleh ajar pada umat islam. ado orang kisah..ilmu duniawi awak tuh.

MengharapMardhatillah berkata...

Assalamu'alaikum..
dalam hal UAI, sy lebih bersifat utk ambil mana yg baik.. Sbb UAI pun ada kbaikannya..

Cuma sy agak terkilan pd pengikut2 UAI bila mereka seperti terlalu memuja2 UAI ni.. Bila ada orang yg tegur UAI, mula la sebilangan pngikut2 beliau yg naik angin, yg x tahan bila guna makian dan cacian konon mau back up UAI tu padahal cara mereka yg memberi kesan buruk pd UAI tu, sbb org akan fikir, "tu ke yg korg dapat hasil drp dm'dgr ceramah2 UAI?"
bila tegur ttg makian tu, mula la jwb, "nk guna kekasaran spy dakwah tu smpai"..
sdgkn Nabi pun sntiasa berlembut dgn org yg mengasari dirinya.. When they said, " tu nabi, sy ni manusia biasa"
heyyy.. ko tu sape? umat Nabi kn? jd mstila nk cthi Baginda..

ni hanya sekadar pendapat dr manusia yg dhoif..


lapangkan dada untuk terima teguran dan nasihat..

wassalam..

QiQieee berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
QiQieee berkata...

jgn sedap2 je mencaci org.. kite bakal dtnya atas ape yg kte tulis. even dgn pelaku maksiat skali pun kte dilarang utk mncaci dan menghina...apatah lgi pda sorg dai'. ape kbaikn yg kte dpt kalo mmburuk2 kn pula? mmg stiap msia punya cara brbeza, pndapat brbeza, tpi bukn dgn prbezaan prlu kite carik prsengketaan. hdup msia trlalu sgkat, utk menghina atau mncaci. dari sbuk komen psal peminat UAI baik bncang mcm mne nk banteras pminat kpda dunia hiburan yg mlampau skrg nie, dah mcam jdik hamba pda dunia hiburan, pda artis, pelakon, pnyanyi. 2 dah tntu baik. byk kbaikn utk msyarakat. cubalah jgn jdi pnyumbang pda prpecahan...tpi fkir bgaimna utk membina masyarakat. kalau ade bakat mnulis gunakn sbaiknya,, 2 yg trbaik. ape pon, moga sukses! jom kita bina dan bwak masyarakat pda Islam. ^_^

ecan berkata...

aku paling bbbbbbrrrrr~ bila baca komen sorang pompuan freehair kat atas.

''tak suka Ustaz Azhar Idrus sebab dia asyik tegur kesalahan pompuan ja''

dah salah tu mestilah kena tegur. dah memang pompuan ni banyak dosa pun lagi2 bab aurat. dah memang pompuan yang paling banyak jadi ahli neraka pon. sebanyak2 Ustaz tegur tu pun dia tak reti2 lagi pakai tudung?? betul lah..orang cuma mampu bimbing..Allah yang bagi hidayah.. haish cik adik..

Shahrani Shafiee berkata...

Org yg hanya menulis dan menilai tentang seseorg dengan mata dan telinga, dy tak mempunyai iq yang tinggi..