Februari 28, 2012

Nurul Lynas Natasha

*Sebab ramai sangat orang tanya pasal isu Lynas. Aku letak balik post ini sebagai rujukan awal. And, ada penambahan sedikit lah.

Lynas.

Nama sedap. Kalau buat nama anak Nurul Lynas. Peh, mesti macam mat salleh gayanya. Nak-nak pulak comel macam abahnya. Bergaya dan tenang menghadapi situasi. Mewarisi mata hazel yang memikat jutaan perempuan. Stylo bak kata Deus. 

Lynas yang kita dengar sekarang tengah panas situasinya. Tiba-tiba ada seorang mat salleh (kan aku dah cakap tadi) boleh cakap bahasa Melayu bercerita tentang Lynas. Siapa Lynas ni? Makwe mana? Celaka apa popular benar sampai rating maharaja lawak pun boleh jatuh?

Gua sebenarnya tengok mat salleh tu kecik-besar-kecik-besar je. Takde gua excited sangat kalau ada mat salleh boleh cakap bahasa Melayu. Mahupun Paku dan Belacan, Ben Bradshaw atau sekalipun Barrack Obama boleh berbahasa Melayu, gua tak rasa s e xcited. 

Ye lah, ada sesetengah orang kita ini cepat sangat teruja kalau ada something yang agak 'up-up' kan bangsa Melayu dan Malaysia secara puratanya. Contoh macam kalau Dwayne Johnson bercakap mengenai Malaysia, dan bertanya 'apa khabar?'. Bukan kemaen semua dok sengih suka. Ataupun tiba-tiba Carla Bruni buat gila pakai baju kurung cotton misalnya, masing-masing puji sana-sini dan teruja secara spontan melihat orang popular lain negara mengenakan pakaian budaya negara kita lah sangat.

Tapi, gua tak rasa Justin Bieber happy kalau kita pakai baju macam dia atau kita boleh bercakap bahasa Inggeris.

Nah, nampak tak apa masalah di sini? Kita terlalu cepat sangat di rundung perasaan. Tak kira lah perasaan suka atau benci. Tetapi. memang cepat sangat. Kita bukan tahu pun kalau orang-orang Italy mengatakan orang-orang Malaysia cepat sangat emo. Booo, Malese sono emo! Matto! Matto!. Kita takkan tahu punya.

Benda ni simple saja. Pernah tengok IpMan 2 tak? Gua rasa cerita itu banyak pengajaran. Ada certain Chinese yang gilakan kuasa, bersekongkol dengan orang putih. Ada yang buat kerja sekongkol sebab nak cari makan sara keluarga. Ada yang tebal semangat cina nya. Tapi, orang putih? Dia peduli apa? Dia boleh bercakap bahasa cina dan memanipulasikan orang cina. Tapi, tak ramai orang cina waktu itu boleh bercakap bahasa Inggeris dan memanipulasikan orang putih. Padahal, kat negara sendiri.

Nasib baik ada orang terer kungfu. Setel masalah.

So, back to the real story about Lynas. Gua rasa isu ini kelakar. Lynas yang gua tahu ialah sebuah kompeni Australia yang jadi kaya sebab kompeni ini melombong sumber mineral (rare earth) untuk di bekalkan kepada  penciptaan produk paling laris saat ini iaitu Ipod, Ipad dan Iphone.

Jadi, gua rasa amat kelakar bila ada orang yang terlalu paranoid dengan Lynas, rare earth industry, development of semi-conductor product, dan refinery. Oh, mungkin bukan paranoid sebab itu. Mungkin sebab radiasi, nuclear leaks dan mutation. Bersempena kes loji nukelar di Fukushima tempohari ye dak?

Haih, cubalah fikir sedikit. Inilah hakikat teknologi dan globalisasi. Kau pum-pang-pum-pang pasal green sana-sini, radiasi sana-sini, separate haters pada government, hentam Najib, lepas tu kait Altantuya sekalipun. Tapi, kau menggunakan Iphone, kau dengar mp3 dengan Ipod dan berlagak dengan Ipad kau depan rakan sekerja. Aku cuma nak cakap, kau memang babi. Lebih babi dari Anwar Ibrahim. 

Sebab itu baik diam sudah. Gua tak rasa Lynas dan government patut berhenti bina refinery. Cuma patut pindahkan saja ke tempat yang jauh dari penduduk. Tak kisah lah, buat kat tasik Chini pun elok juga. Manatau boleh panggil naga dalam tasik tu ka? Kan?

Industri rare-earth makan berbillion untung. Dan memang motivasi kita ialah memperbanyakkan sumber dalam negara. Mana tahu lepas ini dengan material yang di lombong, kita ada Proton Saga FL halimunan? Caghe wok!

p/s : Gua ada apply kerja kat Lynas. Apa ade hal? Memang gua suka manufacture solar panel. Apa? Kau ingat nak cari cadmium telluride boleh beli kat kedai runcit?


******

We just need transparency in Lynas issue. Not reject or stop. Kalau begini, rugilah tenaga mahir kita yang ambil sains nuklear serta major dalam manufacturing tapi tiada kerja dalam bidang yang dipelajari. Nak harapkan kerja di Agensi Nuklear Negara dan MOSTI. Berapa saja seat yang ada? Kilang mengendalikan radiasi ada banyak. Tapi, masih tak kompetitif. Kehadiran kilang rare-earth seperti Lynas merancakkan pekerjaan dalam bidang teknologi-maju. Takkan nak import produk Iphone, Ipad dan Blackberry sampai selamanya? Satu hari nanti Apple mungkin akan membuka kilang manufacturing di Malaysia sebab berdekatan dengan sumber rare-earth yang Lynas proses di Gebeng.

Kerajaan bagi rebat cukai 12 tahun sekalipun, teliti betul-betul perjanjian. Ada win-win situation yang kerajaan dapat dan juga Lynas dapat. Pelaburan begini bukan main-main punya kerja. Ia tak sama macam pelaburan sembang cakap kosong orang Melayu kita yang habuk entah kemana. Ini business. Kalau ada orang cakap ; "Umpama sebuah syarikat Australia, datang Malaysia, berak kat Malaysia, dan tahinya Malaysia kena simpan". Aku nak cakap. Bangang betul. Tak fikir pula syarikat Malaysia kita, datang Indonesia buat pelaburan oil-palm, sisa kultur ladang sawit yang diberakkan, Indonesia kena simpan. Celah mana sisa itu kena hantar balik ke negara pelabur? Kerja gila. Awak datang melancong ke UK pun, tahi yang awak berak dalam hotel tu pun, awak tak bawak balik kan? Atau sebenarnya awak bawak balik?

Aku percaya dgn tenaga mahir orang malaysia. Kita boleh handle. Pembersihan kilang nadir di Perak itu pun orang negara kita yang buat. Walaupun ada bos dari GSM Consultant itu orang putih dan orang Jepun. Aku dengar macam komunis jugaklah situasi kerjanya. Tapi, tahap radiasi takdelah sampai jadi cacat atau zombi. Paling-paling tidak pun, gout. Hehehe. Itu semua paranoid yang dicipta mengenai nuklear dan radiasi oleh para pelampau environmentalis. Tiada masalah besar pun hal radiasi ini. Pembuangan sisa radiasi ini memaglah perkara serious, tapi benda itu real. Boleh diselia-selenggara dengan baik. Jangan jadi mangsa ketakutan (panik) pihak environmentalis dan parti politik. Itu saja.

Pemprosesan monazite adalah peluang kita meneroka bidang nuklear dalam skala industri sebelum ke skala keperluan tenaga. Apa nak takut dengan nuklear? Lynas di Malaysia bukan handle reaktor nuklear macam kat Chernobyl. Bukan bina electric-nuclear-fusion kat Fukushima. Lynas di Malaysia bertujuan untuk pemprosesan produk. Sama seperti kilang-kilang lain. 

Bahan waste nuklear semua tu akan di-seal ditempat yang khas. Di Negeri Sembilan kan ada pusat pembuangan bahan kimia. Semua waste yang ada di seluruh negara, termasuk waste radiation dari kilang microelectronics, waste hazard, chemical yang sama bahaya macam Lynas hasilkan, dikumpul di sana dan diekstrak kepada bentuk tak merbahaya. Ada step-step nya. Lagi bagus kalau Lynas ada tempat penyimpanan dan pemprosesan waste sendiri. Simpan dalam dam sendiri misalnya.

Percayalah. Himpunan hijau itu hanya lebih bermotifkan politik berbanding perbincangan secara telus. Ada banyak lagi yang perlu kita tahu sebelum Lynas dapat tender di Gebeng. Spekulasi menceritakan, bukan setakat Lynas saja yang participate dalam tender pemprosesan nadir ini. Khabarnya YTL Corp juga melakukan propose yang sama untuk membina kilang nadir bumi, tetapi tak diluluskan kerajaan. Jadi, ada kemungkinan isu balas dendam Mungkin ini tak lebih dari cara mensabotaj Lynas. Tambahan pula YTL Corp pernah diketahui memberi dana kepada pakatan rakyat secara rahsia.

Isu menteri luar Australia meletak jawatan juga khabarnya berkait dengan  isu Lynas sebab Perdana Menteri Australia, Julia Gillard dikenali lebih bersikap environmentalis dan menentang cara pelaburan terbuka Kevin Rudd.

Semua ini sebenarnya adalah permainan politik-ekonomi yg menjijikan. Bermain atas dasar environment

Environmentalis MY ASS.


p/s : Ah, diorang ni tak pernah pergi kursus keselamatan mengendalikan bahan kimia dan radiasi kot, tu yang gelabah semacam.

39 ulasan:

Akim Iqbal berkata...

Kuniglah, hijaulah. Jap. MY ASS gak ! Kahkahkah

jhnrdzi berkata...

"lebih babi daripada anwar ibrahim."

haha thats shows how government-bias you are. no wonder kau support lynas. and people yang go agaisnt lynas pun ramainya daripada oppo.

well, i kinda hate it when this environment issues is being being politicized by those crappy politicians. Ini isu penting, isu sejagat.

still, orang kuantan ada every reasons untuk takut dengan lynas. yes being paranoid. sebab its their place and lynas should use their full capacity untuk meyakinkan rakyat pahang pasal benda tu.

Tanpa Nama berkata...

Isu ini tak heran, kalau pihak atasan lihat ia betul2 pekara yang di awasi.

jangan jadi macam yang berlaku di bukit merah. mereka tiada pengawasan terhadap apa yang terjadi, barang buangan langsung tak di handle cara yang betul. salah juga pihak atasan.

Aku tak kisah kalau ada pembangunan, tapi kalau tak tahu nak urus. dah tentu kerajaan juga di salah kan.

aku masih sokong pembangunan, tapi jangan leka nak mengurus. bila duit dah berlambak, takut mereka di atas dah tak hirau.

Tanpa Nama berkata...

aku mmg perasan mamat ni gov supp vis.. kaw sgt.. semua ap yg gov buat betul saja.. yg tak betul simpan dalam ye dak..

Merpati Putih berkata...

Sikit-sikit sokong gomen.Kejadah.

Ce baca balik apa yang ditulis.

Faham bebetul.

Uihh,bikin panas je.

Tanpa Nama berkata...

x kira lah lynas ni ada kaitan ngan politik or x de kaitan ke..
yg penting ak x nak..

Tanpa Nama berkata...

x kira lah lynas ni ada kaitan ngan politik or x de kaitan ke..
yg penting ak x nak..

Tanpa Nama berkata...

x kira lah lynas ni ada kaitan ngan politik or x de kaitan ke..
yg penting ak x nak..

Alexia Lynas berkata...

"Tak fikir pula syarikat Malaysia kita, datang Indonesia buat pelaburan oil-palm, sisa kultur ladang sawit yang diberakkan, Indonesia kena simpan. Celah mana sisa itu kena hantar balik ke negara pelabur? Kerja gila"

bangang punya statement,sisa tu bukannya sisa nuklear...sekali berlaku bencana radiasi kesan dia beribu tahun mungkin,denda rm50 juta pun tak boleh bayar kesan dia kepada masyarakat setempat apatah lagi negara

Fikir dalam-dalam dulu Mr-Know-It- All....eh sebut lagu KC pulak

Tanpa Nama berkata...

cer lu dok sebelah kilang tu. mau?

pOpGila! berkata...

anwar mmg babi apa..hahaha!

rznrs' berkata...

terlalu pro kerajaan. tak sedap untuk dibaca.

memang tahap radiasi paling rendah. alpha kalau tak silap kan? tak membahayakan. soalnya macam mana sisa buangan tu diuruskan.

tapi bagi aku, malaysian belum bersedia. bukan soal politik. tapi malaysian itu sendiri belum terbuka. jadi, bagi penerangan yg jelas dulu. baru buat.

hazirah kamal berkata...

Personal bias pemilik blog lensarosak ni sepatutnya bukan isu, lads and gents sekalian. Personal bias hak setiap insan, yang tak ada pilihan sendiri tu mungkin seorang lalang.

jadi tolonglah lihat apa yang ditulis as a whole, kurangkan highlight mana-mana perkataan.

kerja lynas senang je, terangkan. dengan betul. ada apa dengan tax 12 tahun tu. kenapa rare earth perlu dalam dunia hari ini.

Setakat karam singh walia yang tiba-tiba berubah dari wartawan alam sekitar kepada penyokong tegar projek rare earth yang duk sibuk mencanang isu agenda pembangkang, tak jalan weyh. tak jalan. TV3 news sucks big time.

lynas, channeled the information wisely. kalau tak ada mainan politik, come clean. kalau ada, serve you right.

yang sokong himpun hijau sebab alam sekitar etc, cut the crap already. Satu je soalan, will you ever give up your ipod, ipad, iphone, oh wait, the laptop. can you? well guess what, you have to bear with rare earth, if this is the lifestyle you could not give away at this moment. You had to.

Saya ada pandangan berbeza tentang isu ini dua tiga bulan lepas. tapi kadang-kadang kita kena tengok sesuatu tu bukan dari satu sudut pandang sahaja.

Tanpa Nama berkata...

ko xhensem

Mat berkata...

babi.

wd berkata...

ak x sanggup tinggal ipod,ipad jadah semua tuh,ak mengaku.....tapi ak pn x sanggup ad lynas lalala

kenape lynas nak process benda 2 kt negara kite pulak bukan kt australia,thailand,indonesia,vietnam ke...kalaulah lynas pye boss 2 bce blog ni kan bagus?boleh dye jelaskan beberape perkara

Tanpa Nama berkata...

bwk bukti baru gua percaye...

Tanpa Nama berkata...

lu sembg pnjg2 pun jadah ape..tunjuk bukti dulu la weh..baru nk sembg pnjg2 pon

ayobkelubi berkata...

apahal semua bunyi mcm tin kosong jek komen-komen dlm ni bro?.

keh keh keh!.

Tanpa Nama berkata...

buat dulu kilang ni sebelah rumah najib barula kami yakin kilang ni betul2 selamat..kahkahkah

bact. berkata...

bangang!

firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

bro, apa kata ajak ahli UMNO camping dalam kilang tu seminggu.

Junaidi Mohamed berkata...

Hahahahahaha... lu tak heran apa komen kan bro? Aku jarang lepak blog LensaRosak ne, kadang2 je. Cuba kalau NamiComrade punya aku selalu lepak minum teh tarik sana, almaklumlah... aku ne minum teh tarik kaw suka dan kamera pun tak pandai sangat. Tapi isu Lynas... Nurul Lynas Natasha, wakakakakakaka. Power punya nama awek chuck taylor pun aku tabik kalau Nurul Lynas Natasha memang muka camtu na, aku pun tabik. Isu Lynas memang dah dipolitikkan pun sekarang, aku pun macam terkucil2 tengok... memang arus mentaliti rakyat Malaysia masih jauh lagi bro seperti entri kemenangan Arsenal dengan Liverpool malam tadi di SokerLeaks. Hahahahahaha... bak kata Nami, emo emo emo. Padahal ko buat entri Tententen untuk 100 bukan main lagi diaorang bersorak Indon kalah 10 - 0 sebelum itu. Memang arus pemikiran rakyat Malaysia still streotaip...

ghost writer berkata...

ada lynas bagus.. :)

ada perang pun bagus! :)

Tanpa Nama berkata...

sape sokong lynas, gi beli rumah kat perumahan seberang balok. 5km je ngan lynas plant. rumah semi-d baru rm150k.. member gua baru beli thn lepas. skit lg makin murah kut..

Qayyumon berkata...

amacam pix ni?

http://semutmalaysia.blogspot.com/2012/02/cerita-dan-gambar-gambar-kegagalan.html

Tanpa Nama berkata...

err nak tnya sket la...betul ker lynas dikecualikan dari membayar cukai oleh kerajaan?

gua nie pencinta alam...so bleh tak kalo lynas diperiksa oleh jabatan alam sekitar setiap bulan sampai bila2? bukan apa...gua tak nak anak,cucu gua ada penyakit yg disebabkan oleh radiasi...kesian woo..

Tanpa Nama berkata...

ko pon emo jugak aku tgk..org heran mat saleh ckp melayu pon isu pada ko..haih

Tanpa Nama berkata...

government licker is licker. kah2

Tanpa Nama berkata...

aku pun penyokong bn jugak, tapi takde la sokong buta tuli macam kau. benda kalau dah boleh merisikokan generasi aku, generasi budak2 bwah aku, aku bantah. duit, duit jugak. maju, maju jugak, kerja, kerja jugak. tapi jangan la sampai bahayakan rakyat sendiri. sokong kerajaan, aku pun sokong. tapi aku tak membuta tuli sokong macam kau. sori to say bro. kau budak lagi. akal tak cukup panjang.

Lavender Harum Wangi berkata...

Ah, semua isu nak dipolitikkan.

Tanpa Nama berkata...

http://alamijiwaparadox.blogspot.com/2012/03/wajib-baca-kenapa-dap-terlalu-takut.html

http://www.selangordaily.com/?p=4060

aku x peduli la orag nk cakap di politik kan ke x. yang penting aku nk menentang kaum cina yg kafir laknatullah ni. kalau melayu leka memang kita jadi singapore la. bangsa melayu entah ke mana. aku pnh keje kat company cine babi ni.. mmg perangai mcm lahanat. depan baik depan2 jgk la kutuk dlm bahase cine. jom melayu kite tentang cina ni abes2an. jgn la kaw pecaye kat dorg ni..dorg nk jadikn pm cina satu hari nnt. mampos la anak2 korg x merase dok universiti lg dah. merempat la kite. skrg aku da maju nk same2 maju dgn melayu2 yg lain.

Tanpa Nama berkata...

generasi? merosakkan generasi? bukan dah rosak ke? kakaka

Tanpa Nama berkata...

ko kalau nak berbahas sekali pun bahasa tu biar elok sket boleh tak?

hunny berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
hunny berkata...

post ni mmg bgus. finally ada gak org fikir sma mcm aku. environmentalist my ASS