Mei 11, 2012

Reformasi Keagamaan

Fahamkan penyataan ini dan bincangkan;

Penghujung tahun 2011 dan tahun 2012 merupakan tahun untuk religious people to be public-figure. Mari kita namakan sebagai 'reformasi keagamaan'. Sama ada kita sedar atau tidak akan hal ini, secara natijahnya kita melihat ramai manusia tumbuh bak cendawan selepas hujan diangkat menjadi public-fugure, atau mungkin selebriti dalam hal ehwal keagamaan. Perkara ini dibuktikan dengan;

1. Kemunculan ramai ustaz dan ustazah berpengaruh. 
2. Kehadiran banyak program di stesen television, drama dan filem, dalam bentuk keagamaan.
3. Semakin banyak isu keagamaan dibincang secara terbuka oleh masyarakat.
4. Dakwah alam maya menjadi komunikasi utama.

Persoalannya, 

1. Sejauh manakah perkara ini akan terus berlaku? 
2. Adakah ia sekadar bermusim atau trend? 
3. Lebih ingin aku persoalkan ialah, adakah reformasi keagamaan dalam masyarakat ini didorong oleh sikap politik atau keprihatinan? 
4. Apakah ada titik klimaks dalam situasi ini? Dan apa akan jadi jika reformasi keagamaan ini pada pasca klimaks-nya?

Soalan paling releven,

1. Adakah reformasi keagamaan ini satu perniagaan yang menguntungkan?
2. Apakah mereka yang terlibat dalam reformasi keagamaan hanya mahu mementingkan aliran wang tunai yang masuk pada program-program keagamaan, dan pengaruh besar sebagai public-figure dalam hal ehwal keagamaan?

Sila bincangkan.


p/s : Aku tanya benda ikhlas ni. Sebab aku tengok ada ustaz sorang ni pakai Subaru Impreza WRX STI bawa pergi ceramah. Mana wassatiyah nya?

40 ulasan:

SM berkata...

hampir pasti, ini adalah suatu fenomena bermusim. bila satu bentuk perniagaan baru yang lebih menguntungkan muncul, benda ni dah boleh dijadikan scrap!

Abang Zam berkata...

yang part subaru tu, abang syak dah takda kereta lain kot. tu pasal pakai ja subaru

sangka baik amalan mulia gitew

Tanpa Nama berkata...

Mungkin untuk tarik perhatian pengikut aje? Siapa tahu...

Tanpa Nama berkata...

biasalah manusia. tak bleh tgk orang lain lebih. ada2 saja yg dicarinya. kita berpaksi pada qada & qadar dan juga rezeki dari Allah swt.

kita jgn iri terhadap rezeki orang lain dan lbh baik kita mencari nikmat Allah dari mencari salah orang lain..

Tanpa Nama berkata...

salah ker kalau pendakwah kita nak pakai benda yg bagus? aku x nampak ada apa salah kat situ.

sekurang-kurangnya depa ada contribution untuk Islam. kita?
just my opinion.

Tanpa Nama berkata...

well, people just love money. have a nice day.

HeaVenX berkata...

tak silap aku la penah baca ni tanda2 hari kiamat..kalau salah betul kan ye xpun refer balik buku-buku2 agama yg ada..ni hanya dari memory lama aku yang dlu..

terima kasih.

hazirah kamal berkata...

Saya sentiasa kurang selesa dengan 'oh ohh ustaz don' sesetengah gadis-gadis kita,

and this post, got me thinking.

terima kasih.

personal opinion (tak ad back up fakta mana-mana, cuma spontan je) tak salah ilmuwan agama untuk hidup seperti orang biasa(yang ilmunya tak ada lah tinggi mana).

tak salah, tapi kalau macam tu, mana letak garis perbezaan antara kita dengan mereka, dan apa rasional kita 'memuja' sedangkan dia sama macam kita.

Alexia Aqram berkata...

antara contribution ke jalan Allah dan contribution for Islam. adakah dua perkara ini benda yang sama? aku rasa tidak.

kalau nk cerita pasal contribution for Islam, ahli parlimen cina (bukan islam) pun ada sumbang duit utk pembinaan masjid dan surau. kita? hari2 kita sumbang utk islam. cuma tak sedar je. macam mana pula ada orang boleh persoal kita tak contribution pulak? dia ni ada 3 mata?

the most important yang Tuhan tekan-kan ialah ibadah ke jalan Allah,contribution ke jalan Allah. Aku harap, kalau dah pakai subaru impreza wrx, dan dengar cerita dah tambah satu lagi kereta nissan skyline gtr 34, zakat jangan dilupa. :)

oh, cik hazirah dapat tangkap maksud entri ini.
ya, saya cuma mahu mengeaskan bahawa;

ceramah, kuliah berdegar2 cerita pasal sifat baik nabi, cerita pasal keagungan sistem khalifah, pasal sedekah, and so whatever it is, TAPI.

apa yg ada pada diri tak mencerminkan dalam ceramah yang disampaikan.

ini mungkin petanda kiamat? mungkin juga.wallahualam.

isco berkata...

trend puja ulama ni macam x sesuai,ulama 2 bukan maksum kan2..tp ulama 2 pewaris nabi jadi cuba cari keseimbangan antara dua...ak rasa ustaz don x mintak pon dipuja gadis2,biasalah good-looking mesti jadi perhatian sme cam kes K-pop(harga populariti),btw spe xnak suami beriman dan isteri solehah.... dan jangan judge ustaz dari keter yg dipakai,mne tau sumbangan,derma mungkin ibadat dia lg besar dari nilai kereta,ALLAh je tau semua amalan hamba-hambaNya....jgn cepat melatah ye

5678 berkata...

hai, salam.

aku rasa tak salah kalau ustaz/ustazah tu nak pakai kereta berjenama sikit kot. yelah, kalau dia mampu, apa salahnya. dah tu rezeki dia. takkan kita masih nak duduk dalam kepompong lama yang ustaz, ustazah kena naik kereta kancil, van lusuh, saga, wira.

betul tak? mesti non-muslim fikir, macam ni ke wasatiyah islam. pakai itu ini yang serba murah, sederhana islam, itu ini. kan ke dah sempitkan pemikiran non muslim.

so, aku rasa tak salah asalkan mereka mampu. kalau tak mampu, nak pakai jugak, hutang sana sini, itu memang bangang.

lepas tu, aku rasa kita tak patut persoalkan benda macam ni. naiknya islam sekarang sebab nak cari makan yada yada yada. kita patut bersyukur islam dah kembali naik dan berdoa bagi kesuburan agama islam yang berpanjangan.

RANDOM.CRAPS berkata...

tak salah kalau nak pakai subaru.
atas niat dengan adanya subaru itu,
kerja dakwahnya lebih tersusun,
lebih selesa, lebih efektif,
dapat pahala lebih gitteeww.
ya betol, ambil contoh ustaz don. daya tarikan dia yg buat gadis2 duk tergila-gilakan dia. as long as dia berdakwah dan niat dia baik. tapi niat manusia siapa yg tahu kan. contoh lagi pak najib bgi duit 500, ramai yg cakap taktik dekat PRU, sebenarnya ia satu tanggungjawab pemimpin nak senangkan hidup rakyat. mungkin waktu, masa pak najib bagi tu tak kena pada masa. kalau niat pak najib betol, ikhlas. dapat pahala lagi tu. tp sekali lagi, niat manusia siapa yang tahu kan.

Tanpa Nama berkata...

yg pasti, kita akan lebih hormat dan kagum dengan ustaz yang popular, besar pengaruh, tapi masih pakai proton saga FL yg biasa dan berpatutan berbanding ustaz yang pakai subaru impreza.

betul?

Tanpa Nama berkata...

tak, aku lagi hormat orang kaya, datuk datin, sultan, menteri, kalau ikut jalan yang jem, tak suruh bagi laluan dekat dia sorang macam jalan ni bapak dia yg punya.

lol. off topic

Tanpa Nama berkata...

haha x jadi isu pun bagi aku benda nih,da memang rezeki masing-masing...hang aqram agak2 nak pki keter best2 x klu ad rezeki lebih?ustaz tu tetap manusia bukan malaikat xda nafsu....at least dia pegi ceramah,sebarkan ilmu,tegakkan islam...hang?

firdaus.9898 berkata...

kat astro sumtime ago ada siri "liga ilmu". tajuk itu hari pasal "pengkid ngan laki lembut".

2 ustaz, 2 ustazah. sorang ustazah tu cuba nak point out dari segi sains dan psychology, tetibe 2 ustaz tu bersuara lantang marah2..ngan ustaz tu ckp "ini soal akidah..klu ada masalah psychology atau genetik kita kene berbalik pada allah" tapi gaya suara tinggi mcm menengking.

bab2 ckp style tu yg aku geleng kepala. satu stadium in the end mcm look down kat ustazah "sains psychology" tu.

ridhuan tee pulak x abis abis ckp "ustazah yg kene sinaran x-ray"

ustazah tu pun x jadi nak elaborate point dia. dia diam je kot point tu.

rancangan liga ilmu episode tu mcm rancangan buli pompuan kat depan org ramai/tv je. malu aku depan pak tiri aku yg baru 2-3 tahun masuk islam. aiyoh.

Minyak Man berkata...

No surprise here. Orang melayu yang sudah senang lenang mula fikir pasal nak mati and lupa pasal nak memajukan negara dan meningkat taraf hidup komuniti. Mereka katakan tu suma dunia sahaja, ye la idup kau dah senang boleh la cakap.

Tu sebab ada percambahan ustaz2 selebriti. And the well off muslims feed them with money. Its supply and demand.

Kalau kat america ada kristian channels, kat malaysia ada channel jugak

Kat america ada L Ron Hubbard, kat malaysia ada ustaz2 selebriti juga.

They go under the disguise of donations. Its good money.

Suma memanipulasikan agama untuk duit.

Buka lah Quran dan lihat apa yang diperkatakan berkenaan priesthood. The quran is against it.

There is no such thing as religion, only A way of life. Once we learn to differentiate the two, we'll automatically rid all the parasites.

Tuhan beri a way of LIFE (Addin), not a way for you to plan for your death."

Tanpa Nama berkata...

bangang jugak tanpa nama ni. kalau setakat nak point-out depa tu pergi bagi ceramah, sebarkan ilmu dan persoalkan aqram ni buat apa, kita ni semua buat apa tak sama macam depa...

abes, siapa yg nak jadi kedi golf?

Zaidi berkata...

"ceramah, kuliah berdegar2 cerita pasal sifat baik nabi, cerita pasal keagungan sistem khalifah, pasal sedekah, and so whatever it is, TAPI. apa yg ada pada diri tak mencerminkan dalam ceramah yang disampaikan."

Dengan kata lain, kalau nak cakap perkara2 atas, sila pandu MyV untuk melambangkan 'kesederhanaan'?

Yg aku nampak silapnya di sini ramai orang BEZAKAN org 'tak Islamik' & 'Islamik'. Bak kata Minyak di atas, Islam & hidup/life dipisahkan. Itu masalahnya yg menyebabkan segolongan manusia yg mempersoal Ustaz/Uztazah tak patut kelihatan lebih dari 'sederhana', konon tak menggambarkan Islam, tak seperti isi ceramah. Ewah2..

Ini bukan masalah Ustaz/Uztazah tu. Ini masalah org lain. Ada org sibuk judge peribadi Ustaz/Uztazah. Ada org lebih berminat dgn dgn isi2 yg disampaikan mereka demi memperbaiki diri/keluarga/komuniti masing2.

Bukan aku nak kata ni tak normal, tapi begitulah manusiaaa.

Tanpa Nama berkata...

subaru impreza tu paling tidak dalam 200k. amboi, banglo bergerak. kalau pakai kereta dlm 100k pun dah kira ok rasanya.

Tanpa Nama berkata...

yg pakai subaru impreza tu pendapatannya bukan dari ceramah aje. pendapatannya dari bisnes yg lain. sederhana menurut kacamata tuan blog bagaimana? kita ukur sederhana berdasarkan level masing2. kalau penoreh getah, basikal itu sederhana, pegawai kerajaan, myvi itu sederhana. tuan punya kilang kayu yg bisnes smpai ke timur tengah dan dlm masa yg sama mengajar agama, subaru tu sederhana. kalau dia pakai hummer atau helikoptewr baru melampau namanya.

Tanpa Nama berkata...

JANGAN SEMPITKAN PANDANGAN ANDA PADA ISLAM..

BAGI AKU LA PAK USTAZ YG BAGI CERAMAH INI TAK PERNAH PUN MINTAK DUIT TIME NAK BAGI CERAMAH. DAH ORANG BAGI AMBIK JER LA. REZEKI DIA KAN?

DAN JUGA AKU TAK NAFI ADA JUGA PENCERAMAH, LETAK HARGA UTK DIA BAGI CERAMAH. SPESIS INI PUN BYK. KADANG2 AGAMA INI DAH JADI BARANG YG DIPERDAGANGAN.

SO, DALAM SOAL INI KAU JANGAN JUDGE SEMUA PAK USTAZ INI BERCERAMAH SEBAB NAK DAPAT DUIT DAN NAK BELI KETE BESAR?

DAN KAU JUGA KENA INGAT, KALAU KITA MENGEJAR AKHIRAT, DUNIA AKAN MENGEJAR KITA. SO, APA SALAHNYA KALAU DIA BAGI KETE SUBARU TU? DAH REZEKI DIA?

JANGAN LA KORANG SEMUA SEMPITKAN ISLAM INI. BILA JADI DAI'E JER KENA PAKAI KETE BURUK DAN BAJU BURUK. ISLAM ITU MEMUDAHKAN TAK TIDAK MEMBERATKAN. DAN ISLAM ITU SESUAI DGN FITRAH MANUSIA.JANGAN DOK JADI MCM TOK SAMI BUDDHA PLAK, TINGGAL DUNIA PEGI MANA2 JALAN KAKI. PAKAI BAJU BURUK.FIKIR LA SKIT BRO. ISLAM ITU LAIN PADA YG LAIN. KALAU ORANG SAMAKAN AGAMA KITA DENGAN AGAMA YG LAIN MCM MANA??

APA PUN AKU SUKA IDEA YG KAU LONTARKAN. PLEASE JGN JUDGE ILMUAN ISLAM MCM TU.

firdaus.9898 berkata...

either keyboard rosak atau tgh buat AutoCAD sambil layan blog sampai kene wat karangan pakai huruf besar hehehe.

Alexia Aqram berkata...

apasal banyak orang nampak pada kes kereta subaru saja berbanding hal lain?

suka cari kesalahan artikel kah?

Tanpa Nama berkata...

artikel ni memang kureng...cuba korek lagi semua kesalahan yang ustaz,engineer,doktor,peguam,tok kadi,tukang kebun,pemandu,blogger,melayu,caucasian,african-american,orang jepun senang citer semua manusia lah,baru jadi artikel mantap!!no hard feelings champ..lol

Zig Zag berkata...

"suka cari kesalahan artikel kah?"

Karma. Bila salah satu isi kandungan artikel mencari kesalahan pendakwah, automatik pembaca mencari kesalahan artikel.

Tanpa Nama berkata...

penulis ini berfikiran sempit, tidak mahu menerima kritikan
baik tak payah jadi penulis bro.
duduk rumah isap ganja.

mian berkata...

take note
aqram cakap sila bincangkan

ulang
sila bincangkan

ulang lagi
sila bincangkan

bye.

Tanpa Nama berkata...

@mian, jom bincang.

Tanpa Nama berkata...

nak bincang mcm mana.. corak penulisan pun menggambarkan penulis lebih kpd menghentam peribadi..

artikel ni bkn nk dibincang. tetapi mengajak kita untuk belajar mencari silap orang lain..

Hareez Haiqal ™ berkata...

susah nak ckp..
sebab takut terlajak kata..

putihbersih berkata...

Punya bnyk persoalan arqam, tang 'p/s' tu yg org bincangkan..tu la psikologi manusia, fokus pd perkara t'akhr..pd aku, akibt sikap terlampau mengagung ni bt kan kita cpt menerima tanpa bfikir dan mgkaji..zaman skrg ramai yg ikut bdakwah kat fb, blog, tweeter tp dakwah sekadar mnyampaikan pd org lain tanpa mmbetulkan diri sendiri juga.

Tanpa Nama berkata...

xde pulak button like dekat blog ni macam fb..haissshh...rezeki masing2 der...

Tanpa Nama berkata...

Pengajaran. Lain kali jngn tambah ayat2 tak membantu spt slm 'p/s' tu.

org baru berkata...

aku pelik jugak kenapa semua orang fokus part subaru impreza tu. mungkin diorg kenal siapa yg pakai tu ? ;p

honestly, im impressed dgn ustaz/ustazah yg tgh naik sekarang ni. sebab sekurang-kurangnya mereka mampu tarik beribu orang dtg ceramah agama. terutama remaja mcm aku. hihii.

tp bila terbaca artikel ni buat aku risau sikit. aku harap ini bukanlah benda bermusim yang ada klimaksnya dan lepas tu hilang sikit demi sikit. tp lg baik berbaik sangka kan bro ?

oh aku baru baca blog ni. tp aku suka cara penulisan yg buat aku berfikir mcm ni :)

Luke berkata...

Assalamualikum..
memang jadi trend ustaz/ustazah dah femes sekarang ni..and saya agak suka la..

tentang keter mewah tu, well kita kena bersangka baik la kan,,
mungkn ustaz/ustazah tu guna keter tu untuk berdakwah ke..
tak baik bersangka buruk ni..macam mengumpat dalam hati..haha

tapimemang betul la ada ustaz yang yang camtu..
dalam ceramah kemaen lagi cakap sal 'zuhud' tapi bila da guna keter mewah zuhud kat mana ye tak?

Anyway, congrats bro coz buat blog yang buat gua berfikir..
Adios!

Komrad J berkata...

Sebelum2 ni ramai ke orang penuh berebut ke masjid nak dengar ceramah?

Sebelum ni senang ke saluran orang nak tny ustaz soalah2 berkenaan fiqh?

Sebelum ni ada ke livestream ceramah agama yang ramai gila org join?

Gagalkah kita melihat sisi baik?

husna berkata...

Salam..

em aku rs ade betul nye jgk pndpt ko ni. dulu waktu awl2 ustaz azhar femes, aku suke la sbb die slambe ckp bhs tganu.aku ske wlpn aku bkn org tganu..tp bile lame2, ramai org yg ikut die, bg aku agk taksub dgn die.aku rs dgr crmh tu bgsla Alhamdulillah..tp ble cm taksub sgt tu aku rs mcm lain sket dh.huhu

aku pnh pegi melawat pondok2 dekat pattani.diorang pun sanjung guru2 diorg tp xdelah mcm melayu kite ni sanjung cth ustaz azhar. sori aku bkn nk kate ustaz x bgs, tp org2 yg taksub scr berlebihan ni yg wat aku rase mcm..hmmm..

time kt sane, pondok diorg naif sgt.Ya Allah rs nak nangis tgk.bile tnye knp x pndh atau wat yg lebih bgus (sbb pondok yg ade tu dlm kebun getah n dibuat dr kayu getah yg diorg tebang sndr sume)diorg ckp ade org nak sedekah rumah n tanah wakaf tp diorg xnk kemewahan.ckup la ape yg diorg ade.aslkn tujuan utk smpaikn ilmu tu trcpai.diorg takut kemewahan tu menjauhkan diorg dr Allah.aku hampir menangis dgr keikhlasan Baba (tuan guru) tu. tp kte kt mesia ni, lain skit pe'el..mgkn dh biasa hidup sng dr kecik kot..huhu Wallahu'alam..

husna berkata...

oh btw..

psl kereta tu aku rs kte bersgka buruk je lah. sbb ade sorg ustaz ni student2 pondok die yg sedekah sorg sikit blikan kereta utk die. diorg pecy yg ustaz tu akan guna kereta tu utk hal2 yg baik je.jd scr tak lansung dpt tmbh pahala diorg. so x mustahil kalo ade ustaz yg pakai subaru ke ape ke. maybe anak murid diorg sedekahkan n bkn diorg sndr yg nak. maybe bli subaru sng sket nk gerak 1 mesia berdakwah.lg selesa dr naik kancil 660. hehe Wallahu'alam..

husna berkata...

bersangka baik laaa...LOL