April 19, 2012

Takluk, Duduk, Bantah. Dari Mana Nak Sampai Kemana?

Sekarang mari kita lihat sesuatu yang funny tetapi serius. Ia bagai sebuah rentetan untuk kita berfikir kembali apa yang perlu difikirkan tentang perjuangan, kononnya.

Ia bermula dari insiden seorang pelajar dari UPSI yang menurunkan bendera potrait Perdana Menteri Najib Razak. Dari demonstrasi di hadapan PWTC Kuala Lumpur. Nama pelajar itu ialah Adam Adli. Dari Solidariti Mahasiswa Malaysia. Katanya, berjuang mewakili mahasiswa Malaysia. Like seriously? Bila kita lantik ha? Jadi, insiden itu menimbulkan video ini ;




Dan juga video yang maha sarka dan epik ini.




Kemudian, kita dikejutkan lagi dengan satu lagi perhimpunan dan demonstrasi. Kali ini di UPSI. Pukul 2 pagi buat demonstrasi depan pagar UPSI. Baring dan tentang. Adam Adli dan konco-konco berhaluan ideologi politik Pakatan Rakyat. Ini video-nya;




Hasil dari video yang entah apa kita nak label pun tak tahu ini, maka keluarlah satu lagi video maha sarka-common sense yang mengajak kita berfikir tentang apa jadah berdemonstrasi pada semua orang sedang tidur?




Apa lagi, kita juga ada video perhimpunan mengenai Himpunan Hijau dan paling menarik perhatian ialah perhimpunan wanita. Dimana ia dari mereka yang berideologi sama, pihak yang sama. Cuma kali ini berkonfratasi dengan cikgu ragbi.




And so on, aku rasa kemuncak dari sikap suka berhimpun dan demonstrasi ini kemuncaknya pada video di bawah ini dan seterusnya pula.







Dan finally, ini adalah yang terbaru. Apabila boleh dikatakan ada sebahagian dari kita yang dah muak atau dah tak tahan dengan sikap demonstrasi dan provokasi dari sebuah perhimpunan.




Aku ingin maklumkan. Aku bukan penyokong atau pentaksub dari mana-mana parti politik. Cuma sekadar berfikir dari akal yang waras. Adakah perhimpunan-demonstrasi-konfratasi-provokasi dari apa yang kita lihat ini semua mendatangkan kebaikkan semua pihak? Adakah ini betul-betul pada landasan 'For Better Malaysia'?. Seperti yang aku maklum sebelum ini, ada orang yang mungkin sudah tak tahan dan tak sabar dengan situasi-karenah seperti ini. Lalu mereka bertindak keras. Orang macam aku pula, tak mungkinlah hendak melakukan aksi keras. Tapi, kalau dah hilang sabar sebab dah banyak sangat karenahnya, mungkin aku juga akan bawa gayong dan pelangkong setiap seorang yang bawa masalah macam ini.

Jadi aku nak bertanya, anda ingin mengundi untuk pihak-pihak seperti ini? selisih malaikat empat puluh empat.

April 15, 2012

Wali-Utus Sembah Pada Rahmat-Nya

Hutan kelam yang penuh pelbagai pancaroba dari seni pekik yang merosakkan jiwa. Lantas, lelaki itu berlalu meninggalkan segala keperitan yang mengecewakan. Jangan kita menggunakan kuasa yang bakal menjerat diri kita sendiri tatkala kita melampaui kuasa yang diberikan.

Apakah sebab itu kita semua berjalan terpesong dari arca normalnya? Adakah kita telah melakukan persiapan yang menaburkan segaram kehidupan harapan dalam hidup kita? Ini semua engkeng dari fikiran kita yang telah dicabuli nikmat dunia tak terhingga kita jangkakan.

Walaupun semua ini hanya cobaan dunia, cobaan akhirat dan taufik hidayah-Nya. Aku sedar yang waktu telah singkat mengalahkan kehidupan yang semakin lama, semakin lenyap masanya. Tunduk kepada Pencipta yang esa. Tunduk kepada takdir yang dicorakkan Tuhan. Penat melayan sesal dunia...

Adakah ini diriku yang sebenarnya?

- 4pagi 14 April, Subang Jaya.

April 13, 2012

Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal

Dingg.... ding.... ding.... cing cing cing cing... (efek suspen filem-filem P.Ramlee)




Skuad Terfaktab kembali lagi dengan buku seterusnya, Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal. Setelah mendapat maklum balas yang baik menerusi buku pertama iaitu Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti, skuad Terfaktab menjanjikan penulisan lebih power, maut, steady, puaka, jiwa-jiwa dan penuh dengan tauladan moral untuk sesekalian penghuni bumi yang dahagakan cinta paling real dalam sejarah ketamadunan manusia. Amboihhh.

Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal membariskan 16 orang pengkarya pada edisi kali ini, serta kandungan di dalam buku kali ini juga bertambah sebanyak 90 muka surat. Lebih muka dari edisi pertama yang merupakan cuit-cuit pengenalan sekadar nak try market. Hehehe. 

Mengenai cakap-cakap tentang penerbitan buku kali ini. Untuk pengetahuan semua, Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal diterbitkan oleh Terfaktab Media. Iaini dengan erti kata lain, bukan lagi dengan pihak Lejen Press. Namun, oleh kerana semangat dalam setiakawan perjuangan, pihak Terfaktab Media dan Lejen Press masih lagi ber-associate dalam menjual Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal di kedai dan roadshow kelolaan Lejen Press. Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal juga akan di jual di Gobok Buku, Johor Bahru dan Projek Rabak di Ipoh.

Jadi, tak usah risau dalam mendapatkan Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal di luar. Akan di jual sama seperti penjualan Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Cuma, untuk pembelian secara online dan pos, pembelian adalah di bawah kelolaan Terfaktab Media yang pastinya lebih lebih kelebihannya dari segi cenderahati misalnya. Ewahh... Dan berita gembiranya, tempahan sudah boleh dibuat! Sila klik link yang diberikan ----> Borang Pre-Order Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal

Jadi, bercerita mengenai Kitab Terfaktab baru ini dari segi peribadi. Aku lebih suka katakan kami masih mahu menjual secara independent dan tidak ke mainstream lagi kerana inilah kali pertama aku dan rakan-rakan menerbitkan buku dan mentadbir syarikat penerbitan. Hahaha. Noob nye rasa. Lagipun, setelah meneliti dunia industri buku mainstream yang serba konservertif ini, pihak kedai buku mainstream seperti yang kamu kenal seperti MPH, Boarders, Kinokuya, Popular mahupun Tanjong Mas rasanya masih belum bersedia menerima buku-buku revolusi seperti kami ini. Serta itu, bagi menambah thrill, cetakan pertama adalah cetakan rare tanpa ISBN. Memang tak lah nak ada jual kat mainstream ye tak?

Cuma, mungkin Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti akan ke mainstream dalam tahun ini jugak. Mungkin lah, aku tak jamin sangat. 

Aku harap kalian yang mengikuti blog, facebook, twitter dan kitab Terfaktab akan terus menyokong dengan membeli buku baru kami ini dan juga buku-buku 'revolusi tempatan' yang lain. Aku pun dah penat nak baca buku cinta meleret-leret yang ada kat bookstore. Aku ingin ubah meleret-leret itu supaya kita semua berpijak di bumi yang nyata tentang subjek yang semua orang pasti alami iaitu, CINTA.

Terima kasih atas sokongan kalian selama ini. :)

April 11, 2012

Ganti

Saudara-saudara sekalian. Aku ingin berpesan kepada saudara-saudara sekalian. Kalau kita hendak tunjuk gentleman atau hero, biarlah bertempat. Atau lebih tepat, biarlah kena dengan kudrat. Sebab aku nak cerita satu situasi yang mungkin saudara-saudara boleh aplikasi di lain hari.

Saudara-saudara kalau sedang memandu. Syok punya syok tengah memandu sambil layan lagu The Smiths - Please please please, let me get I want, sebab saudara baru kehilangan cinta atau sedang mengenangkan kisah-kisah lama yang tak dapat saudara teruskan. Tiba-tiba saudara-saudara sekalian nampak kereta berhenti tepi jalan lebih kurang satu kilometer dari kereta saudara. Saudara-saudara sekalian secara pantas membulatkan mata apabila melihat kereta yang berhenti di tepi jalan itu ropa-ropanya tayar pancit.

Yang menyebabkan saudara-saudara membulatkan mata sebab kereta itu dibawa atau yang sedang berdiri sambil buat muka cemas minta tolong ialah seorang perempuan yang cantik dan hot. Memakai skirt paras lutut, shades wayfarer, rambut lurus, putih gebu serupa tepung kastard, bentuk muka dah sebiji Ramona Azween yang jadi model iklan Maxis sambil ada tiga orang meluncur guna papan selaju. Ha, memang Ramona Azween pun yang sedang melambai kereta saudara. Sebiji macam iklan Maxis tu.

500 meter makin dekat. Sah! Memang lawa. Memang Ramona Azween (misalnya lah). Ada can. Kata hati saudara-saudara sekalian. Saudara dah fikir dah, kalau saudara tolong saudari Ramona Azween yang keretanya pancit di tepi jalan. Mesti paling tidak, dengan modal ayat manis dan wajah bak Fizz Fairuz saudara itu, saudari Ramona Azween pasti dalam genggaman saudara-saudara sekalian. Paling tidak pun, nombor telefon mahupun akaun twitter dan accept friends di facebook. Bukan senang tu saudara. Takpe, aku faham.

Saudara juga dah berfikir. Mula-mula berhentikan kereta. Keluar pintu kereta, buat muka macho-macho monyet sambil menyapa 'pancit ke?' (padahal dah nampak 500meter tadi, saja gelabah tanya lagi), lantas saudara mendekati saudari Ramona dan mengatakan saudara boleh menolong. Saudari Ramona lantas membuat muka manja-terima kasih-panas gila-bagus juga ada kau boleh tolong kepada saudara. 

Saudara dengan sekali lagi gaya cool bagai perwira yang gagah pada tengahari tanpa peduli ketiak akan becak kejap lagi. Mengambil jek kereta dan T tyre-opener. Saudara letak jek bawah tulang tepi kereta, saudara pusing dan kereta terangkat. Selesai itu, saudara mulakan aktiviti memerah kudrat untuk membuka bal atau nat tayar yang melekat pada sport-rim. Nat pertama saudara cuba memusingkannya dengan T tyre-opener. Saudara pulas. Tak boleh. Saudara tambah lagi daya. Pulas. Tak boleh. Saudara pulas, pulas, dan pulas sambil mengerang 'Arhhhhh'. Tak jugak boleh bukak. Kemudian saudara geram, saudara guna kaki, pijak T tyre-opener tersebut. Tetap juga tak boleh buka. 

Ketiak dah becak. 20 minit berlalu. Saudari Ramona Azween memerhatikan saudara. Lalu dia berkata;

"Tak kuat ke?'

Saudara tertunduk malu sambil mengatakan. Cibai punya tayar!



STOP.

Sebenarnya saudara, sebelum saudara-saudara menolong saudari Ramona. Aku ingin mengingatkan. Atau aku ingin memberi pendapat, nasihat dan petua tak kena musibat. 500 meter sebelum saudara hendak menolong saudari Ramona, pastikan saudara mengenal pasti kereta apa yang saudari Ramona (atau selepas ini mana-mana perempuan lain kalau saudara jumpa) itu pakai. Adakah saudari Ramona menggunakan kereta buatan Asia seperti Proton? Toyota? ataupun Honda? Kalau saudari Ramona menggunakan kereta buatan Asia. Yes, you can proceed to stop your car and help her. Tapi saudara-saudara sekalian, kes yang terjadi yang aku ceritakan tadi, sebab saudari Ramona menggunakan kereta BMW 3 Series tahun 2011. 

Tahukah saudara-saudara sekalian, kereta-kereta mahal buatan Eropah selalunya seperti BMW dan Mercedez-Benz, bal atau nat tayar mereka adalah nat khas yang selalu ada rust pada nat tersebut kerana jarang dibuka. Masakan saudara boleh membuka skru/nat yang berkarat ye dak? Selalunya saudara-saudara sekalian, kereta-kereta mahal tersebut menggunakan pneumatic tyre-opener untuk membuka tayar. Jadi, memang kerja bangang jugalah kalau saudara memerah kudrat dua belah tangan untuk membuka tayar tersebut. Hatta kalau saudara dukung saudari Ramona tadi dan sambil dukung, sambil itu saudara lompat ke atas T tyre-opener sekalipun, tetap juga nat/bal itu tak boleh dibuka. Percayalah. Walaupun teori dukung itu tadi adalah imaganisi liar semata.

Maka dengan itu saudara-saudara sekalian, berbijaklah dalam menolong perempuan yang pancit tayarnya. Ingat, kalau kereta Proton, Perodua, Toyota dan Honda tak mengapa. Kalau kereta BMW atau Benz, baik saudara sambung dengar lagu The Smiths itu tadi dan teruskan perjalanan tak payah berhenti. Kalau nak berhenti jugak, good luck aku ucapkan. Tayar tak boleh buka, nombor telefon tak dapat, accept friends entah ke mana. Ramona Azween aku yang sebat. Hehehe...

Chalo asalamualaikom!

April 10, 2012

Sebentar Ya.

Aku kalau ikutkan prinsip yang aku cakap sendiri dalam diri aku sendiri, sudah malas sebenarnya nak buka isu pasal politik atau isu-isu semasa mengenai negara.

Tapi sebab ada idea bangang mana entah dari pihak belah sana nak mansuh PTPTN. Aku rasa nak ambil spanar hidup, aku nak overhaul kereta aku. Ambil cuti seminggu, lepas turun enjin. Buat maintenance kereta walaupun sebenarnya aku tak tahu macam mana nak overhaul tu. Saja je bayangkan tambah sedap cerita.

Kiranya, aku cuma nak cakap yang aku tak setuju kalau PTPTN dimansuhkan. Walaupun aku sendiri ada hutang dengan PTPTN. Sebab? Aku cuma mahu menjadi rakyat Malaysia yang berhemah. Kalau dah nama berhutang, bayar je lah ye dak. Itu saja. Hutang peminjam-peminjam kepada PTPTN sebanyak 28 billion. Kau kira lah berapa banyak kosong. Nak cekau mana 28 billion tu supaya mansuh macam tu je? 

Ada orang cakap, PTPTN je yang mansuh. Hutang tetap kena bayar. Aku rasa serupa jugak. Sebab agensi mana yang nak kutip hutang tu kalau bukan PTPTN. Takkan lah nak bentuk satu agensi lagi. Tak ke tu buat kerja dua kali?

Entahlah, benda nak makin dekat pilihanraya. Makin banyak pulak isu bangang keluar. Nahaiiiii. Ni pulak ada Bersih 3.0 serentak dengan penjualan Kitab Terfaktab baru. Gila.


p/s : Higher education bukannya murah. Kalau takde PTPTN, aku sendiri tak dapat melanjutkan pelajaran walaupun layak.

April 08, 2012

Resepsi

Ezan Idma bertanya atau membuat kenyataan ;

"abam aqram, disebalik kejayaan abam aqram, kene ada seorng permpuan tau. ramai je yg cuba masuk dlm hati kan? tp mybe abam yg memilih. kehkehkeh. betul x?"

Ezan, mari sini abang beritahu beberapa perkara. Abang masih belum berjaya. Belum lagi. Hidup abang sebenarnya boleh di katakan sesak-sesak nafas tersangkut di halkum. Kalau ada orang cakap yang teruk itu kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Abang rasa situasi abang ini boleh dikatakan kais tengahari makan tengahari, malam tak makan sebab nak diet.

Itulah abang. Belum berjaya mana pun. Hanya kehidupan normal yang di lalui untuk survive di muka bumi ini.

Berkenaan 'kena ada seorang perempuan' pula, kalau Ezan nak tahu. Abang tak rasa kejayaan (kalau dianggap ada kejayaan) ini wujud sebab ada seorang perempuan di belakang. Kalau mak abang tu, tak dapatlah abang nafikan. Cuma kalau perempuan yakni makwe atau bini (abang masih belum berbini), memang takde. Dan abang tak yakin betul dengan kenyataan kena ada seorang perempuan di belakang kalau nak ada kejayaan.

Kalau Ezan nak tahu, pengalaman abang sebelum ini. Sebab perempuan lah abang ketandusan kejayaan dan abang boleh dikira orang cakap as down to earth with fucking hell mistake sebab ada perempuan di belakang. Ha gituu.

Lelaki seperti abang ini, yang jenis cepat kesian kat orang dan mudah tersentuh kerana berzodiak Pieces (dikatakanlah), sewajarnya perlu menolak kehadiran perempuan dalam hidup untuk berjaya. Tapi, abang dulu pun mula-mula tak percaya dengan statement tu. Abang degil jugak. Degil untuk ada perempuan di belakang abang kononya gitu. Supaya tambah semangat nak belajar, nak hidup. Jadi, pasanglah seorang perempuan. 

Akhirnya? Melingkup kaf lam alif wau ta.

Senang cakap. Kalau Ezan tanya isi hati abang mengenai perempuan buat masa ini. Abang memang kurang percaya dengan perempuan. Abang pun tak tahu kenapa. Mungkin sebab pengalaman lalu. Mungkin abang serik. Entahlah. Abang tak nak macam ni kalau boleh. Abang kalau boleh harap ada perempuan yang boleh ubah persepsi abang ini depan mata abang sendiri. Setakat cakap dalam internet, twitter mahupun facebook tu baik tak payah. Memang abang takkan dengar. Kalau dengar pun untuk lega-kan hati saja lah.

Berkenaan 'ramai je yang cuba masuk dalam hati, tapi maybe abang memilih' ni pulak, abang rasa nak tergelak. Memilih mendenya? Abang bukan nak cari selawa Diandra Arjunaidi, cukuplah dengan baik budi pekerti. Kalau ramai yang cuba masuk wahai Ezan, mungkin abang dah update status yang abang dah nak bernikah.








...... dah takde masa nak cari makwe dah, sekarang kena cari bini. bini yang bakal jadi datin seri. :P